2013. április 29., hétfő

Sült csirkecomb fűszeres burgonyával


    Hozzávalók:személyenként 2-3 csirkecomb,csirke fűszer keverék,majoránna,2 gerezd fokhagyma,1 fej vöröshagyma,só,bors,olaj

    A csirkecombokat jól lemossuk, és leitatjuk róla a vizet. Jól bedörzsöljük a fűszerrel. Meghintjük egy jó nagy csipet majoránnával.A tepsibe olajat öntünk, beletesszük a négybe vágott hagymát és a fokhagymacikkeket.
    A combokat a tepsibe helyezzük, és meglocsoljuk az olajjal.
    A tepsibe még öntünk egy kevés vizet, majd alufóliával letakarjuk.
    Jó szorosan zárjuk le az alufóliával, hogy a sütéskor keletkezett pára/gőz maradjon a fólia alatt, és jól puhítsa meg a combokat. 180-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 30-40 perc után eltávolítjuk a fóliát, majd visszatesszük, és kb. 10 percig hagyjuk, hogy jól piruljanak meg. Lehetőleg fordítsuk át mindkét oldalára.
    Miután kivesszük a combokat, a tepsit visszatesszük a gázra, és 1 ek lisztet megpirítunk a megmaradt zsiradékon. Felöntjük 2 dl húslevessel vagy vízzel, és egy igen finom mártás lesz belőle. Ezzel öntjük le a köretet és a csirkehúst is.
sütési hőfok:180°C

Burgonya köret: A krumplit meghámozzuk,nagyobb cikkekre vágjuk,és alaposan megmossuk.Sós vízben majdnem készre főzzük,és leszűrjük.Ezután megszórjuk a csirke fűszer keverékével,és olajjal kikent tepsibe öntjük.Megpermetezzük egy kevés olajjal,és ropogósra sütjük.

Kelkáposzta főzelék zúza pörkölttel


Hozzávalók:
    1 kg kelkáposzta,1 kis fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,1 mokkáskanál köménymag,4 szem  krumpli,4 evőkanál olaj 2 kanál liszt
    fél kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk,vagy reszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.

2. Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát , majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Az olajban világosra pirítjuk a lisztet a köménymaggal, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük a hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához keverjük. 10 percig forraljuk.

4.Ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Feltétként most zúza pörkölttel tálalom.

2013. április 25., csütörtök

Könnyű almás süti


Hozzávalók: 4 db szép nagy alma,amit megpucolva kockákra vágunk,10 dkg tört dió (nem darált),3/4 bögre kristály cukor,2 bögre liszt,1/2 bögre olaj,4 egész tojás,1 kk. fahéj,1 kk. sütőpor,1 kk.szódabikarbóna

Elkészítés: A tojásokat,olajjal,a cukorral alaposan elkeverjük,majd a többi hozzávalókat hozzá adagoljuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük,és 175-180 fokos sütőben 30-40 perc alatt,(tűpróba) megsütjük.

Porcukorral megszórva kínáljuk!

2013. április 24., szerda

Falafel vitamin salátával





    Hozzávalók:1 doboz gomba
    1 doboz apró fehér bab
    10-15 dkg kukoricaliszt
    1 tojás
    1 fej vöröshagyma
    3 gerezd fokhagyma
    3 evőkanál olívaolaj
    1 csokor petrezselyem

Elkészítés:A lecsepegtetett fehérbabot a gombával, a tojással, a hagymával, 2 gerezd fokhagymával, az olívaolajjal, a petrezselyem felével, a fűszerekkel és ízlés szerinti sóval összepépesítjük robotgéppel.
  1. Annyi kukoricalisztet keverünk hozzá, amitől sűrű, de kézzel még nem formázható lesz az állaga.
  2. Kanállal forró olajba szaggatjuk a masszát több részletben, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük a "falafelek-nek". A kisült pogácsákat papírtörlőre szedjük,és vitamin salátával tálaljuk.


2013. április 9., kedd

Egy újabb muffin


12db
Hozzávalók:tészta: 12.5dkg vaj,12.5 dkg cukor,2 tojás,12.5 dkg sütőporos liszt,2 evőkanál tej,3 csomag vaníliás cukor,20 dkg magozott meggy
vajkrém a tetejére:10 dkg puha vaj,2 evőkanál tej,2 cs.vaníliás cukor,25 dkg porcukor, pár csepp ételfesték ,díszítésnek 12 szem dió

Elkészítés.:Egy tálban keverjük habosra a puha vajat,és a cukrot. Verjük fel a tojásokat,és apránként öntsük a vajkrémbe,miközben folytatjuk a keverést.(Ha egy pici lisztet adunk hozzá,nem csapódik ki a vaj) .Most keverjük bele a magozott meggyet. Egy kanál segítségével beleforgatjuk a lisztet,tejet,van.cukrot. Kanállal(fagyis kanállal egyszerűbb) belerakjuk a formába,és 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Vajkrém: Habosra keverjük a puha vajat beletesszük a tejet és a van.cukrot,majd a porcukor felét. Simára keverjük,és beletesszük a maradék porcukrot. Ételfestéket belekeverjük,amíg a megfelelő színt megkapjuk. A kihűlt muffin tetejére nyomózsák,(vagy kenőkés) segítségével halmozzuk.

Szép diószemekkel díszítjük.

Gombás karfiolpörkölt


Hozzávalók: 1 nagyobb karfiol,40 dkg gomba,1 nagy vöröshagyma,olaj,pirospaprika,2 gerezd fokhagyma,2 szem paradicsom,2 fehér paprika,só,őrölt bors
Elkészítés:A gombát alaposan megmossuk,megpucoljuk,és feldaraboljuk. A megmosott karfiolt rózsáira szedjük.
Az olajat felforrósítjuk,rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát,paprikát,paradicsomot,és összepároljuk. Megszórjuk pirospaprikával,és ráöntjük a gombát, és a karfiolt .Sóval,borssal ízesítjük,aki fűszeresebben szereti,az tehet rá még majoránnát,ételízesítőt is. Addig pároljuk ,amíg a karfiol megpuhul.

Tejföllel leöntve galuskával tálaljuk.

2013. április 5., péntek

Csokiba mártott kekszgolyók


Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) darált keksz,1 csomag aszalt sárgabarack,2 evőkanál kakaó,2 evőkanál sárgabarack lekvár,4 csomag van.cukor,rum aroma,1 tábla tortabevonó.

Elkészítése: Muffin papírokat készítek elő.Az aszalt barackot a lekvárral,aromával,van.cukorral ,kakaóporral,össze turmikszolom,és összedolgozom a keksszel. A csokit gőz felett egy kiskanál olajjal megolvasztom,a masszából golyókat formázok,és  fogpiszkáló segítségével a csokiba forgatom,és sütőpapírra rakosgatom. Aprított aszalt barackot szórok rá,addig,amíg nem köt meg a csoki.

Muffin papírokban kínálom.

Húsvéti sütinek készült.Unokámmal tojásokat is festettünk. Vöröshagyma,lila hagyma,cékla volt a festőanyag:)

Gesztenyés kalács


Hozzávalók:tésztához:tojás sárgája,3 dkg élesztő tejben megfuttatva,(össz.)3 dl tej,1 joghurt,vagy 1 tejföl

krémhez:25 dkg margarin,2 kocka gesztenye püré,5 csomag van.cukor

Elkészítése:A hzzávalókból kelt tésztát készítünk,3 cipóba osztjuk.egy kicsit kelesztjük.Ezután kerek lapokat nyújtunk belőlük. A krém hozzávalóit simára keverjük,3 részre osztjuk ,és a tésztákra kenjük.A kerek tésztalapot feltekerjük,és 5-6 centis hengerekre vágjuk.Élére állítva tepsibe rakosgatjuk,és 180°-os sütőbe betesszük sülni. Amikor félig megsült,meglocsoljuk cukros tejjel,és pirosra  sütjük.
 Porcukorral tálaljuk.

2013. március 24., vasárnap

Mézes pirított dió


Hozzávalók: 20 dkg dió, 2 dl méz
Elkészítés:
Kiválogatjuk a dió szemeket,és beleforgatjuk a mézbe. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk,és egy fogóval belerakosgatjuk a dió szemeket.200 fokos sütőben 5-6 percig pirosra sütjük. Amikor kész,egy tányérra szedjük,nehogy megégjen.

Ünnepi ebéd is lehet a vadhús


Hozzávalók:
» 10 dkg aszalt szilva,2 szem szép alma
» 2 dl almalé,1 kiskanál fahéj,olaj,
» 1 kg szarvas,vagy vaddisznó-pörkölthús,só,bors,2 sárgarépa,1 darab zeller,1 fej hagyma,1 kis doboz paradicsom püré,2 babérlevél,
3dl vörösbor,

Elkészítés:
Az almalébe szórjuk a fahéjat, majd ebbe áztatjuk egy darabig az aszalt szilvát. A felkockázott húst kb. 5 percig olajban pirítjuk,majd sózzuk,borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Újabb 5 perc elteltével belekeverjük a doboz paradicsomot, a babérlevet . Ezután felöntjük a borral, majd 10 perc forrás után hozzáöntünk még egy liter vizet. Újabb forrástól számítva kb. egy órát főzzük lefedve, . Az almát felkockázzuk, a mártásba tesszük a szilvával együtt, majd nokedlivel,és tejföllel meglocsolva kínáljuk. 



Gyors kiadós szendvics


Hozzávalók: Személyenként 2 zsömle,1/2 kg darált hús,1 tojás,2 nagy fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,só,bors,1csokor petrezselyem,1 kígyóuborka,2-3 szem paradicsom,2 tv paprika,szeletelt sajt,(ki milyet szeret) ,1 fej saláta,olaj a húspogácsák kisütéséhez,újhagyma
Elkészítés:Apróra vágjuk a hagymát,fokhagymát,petrezselymet,és a darált húshoz adjuk. Fűszerezzük,és az 1 tojással,alaposan összedolgozzuk. Lapos pogácsákat formázunk belőle,és kisütjük. A zsömléket kettévágjuk,és üres serpenyőben egy picit megpirítjuk, mind a két felét. Salátával béleljük, erre jön a húspogácsa, felkarikázott uborka,paradicsom,paprika,újhagyma.
Forrón tálaljuk,valamilyen mártással. Én sajt mártással kínáltam.

Nyuszisüti


Húsvéti nyuszi

Tésztához:
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 4 tojás
  • fél cs sütőpor
  • 1 dl étolaj
Krémhez:
  • 2 cs karamell pudingporból
  • 5 dl tej
  • 20 dkg Rama
  • 15 dkg porcukor
Tetejére:csokibevonó(kevés),cukormáz 5dkg cukorból,és 1 kk. vízből
elkészítés
  1. A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és sütőben megsütjük. Ha kihűlt,nyuszi formákat vágunk belőle.
  2. A pudingporból félreteszünk 2 kanálnyit.
  3. A krémhez a többi pudingot a tejben megfőzzük.
  4. A margarint apró kockákra vágva simára keverjük a pudinggal. Ezzel ,ha kihűlt,megtöltjük a figurákat.
    5. 2 kanál karamellpudingot 3 tk cukorral, 2 tk étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzzük. Ez a krém a külső réteg.
    6.A karamellel megkent nyuszikat díszítjük.
Kartonlapra rajzoltam a nyuszi formát,és kivágva,azt használtam formának. A fehér cukormáz a nyuszi szeme,füle díszítésére kell.

2013. március 17., vasárnap

Tejbegríz puding 2 -féle öntettel


Hozzávalók: 1 l tej,2 dl búzadara,cukor, 2 van. cukor,1 ü. magozott meggybefőtt,4 tojás +1dl tej ,5 dkg vaj.

Elkészítés: Felforraljuk a tejet,4 kanál cukorral,egy olyan edényben,amiben biztosan ne kozmál le!
Főzzük bele a búzadarát,egy kicsit tovább ,mint ahogy a tejbegrízt szoktuk Folyamatosan kevergessük,le ne égjen. Amíg a tej felforr,addig van idő a tojásokat előkészíteni. Kettéválasztjuk,a sárgáját 2 cs. vaníliás cukorral fehéredésig keverjük,a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Amikor megfőtt a gríz,a tojás sárgáját gyorsan belekeverjük,és összefőzzük. Ezután lekapcsoljuk a hőforrást,és lazán belekeverjük a tojáshabot. A csészéket,vagy kistányérokat hideg vízzel kiöblítjük,így kihűlés után könnyedén ki tudjuk borítani. Telepakoljuk a kis edényeket,tetejét elsimítjuk. Frissen tartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a desszert,elkészítjük az önteteket.20 dkg cukrot lábasba teszünk ,1 kávéskanál vízzel,(így nem ég le a cukor)és szép világos barnára pirítjuk,állandó kevergetéssel. Ahogy elérte a barna színt,beleöntünk hirtelen (így nem fröcsköl szét)1 dl tejet,és összefőzzük. A vajat belekeverjük,és levesszük a tűzről. A vajtól még inkább besűrűsödik,és fényesen sima lesz. A meggy befőttet leszűrjük,beleöntünk 20 dkg cukrot,és addig főzzük,amíg mártás sűrűségű lesz a leve.
A kihűlt grízpudingot desszert tányérra borítjuk. Meglocsoljuk karamellel,és a meggymártással körítve tálaljuk.
Nem egy fogyókúrás desszert,de nagyon finom:)

2013. március 15., péntek

Májas,gombás mártás tésztával


Hozzávalók:1/2 kg csirkemáj,20 dkg gomba,1 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom,só,bors,pirospaprika,1 csomag „pörkölthöz való tészta


Elkészítés: A megtisztított májat vékony csíkokra vágjuk,a gombát szintén. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk,és pörkölt alapnak elkészítjük. A paprikát,paradicsomot,szintén apró kockákra vágjuk,és a hagymára tesszük. A gombának,és a májnak is nagyon rövid az elkészítési ideje,ezért akár egyszerre rátehetjük az alaposan összeforralt alapra. Megfűszerezzük,és zsírjára sütjük. Nem kell sűríteni,mivel a májból akaratlanul is morzsálódik szét annyi,ami besűríti a mártást. Aki szeretné,tejszínnel dúsíthatja. Kifőzött tésztával tálaljuk.
Jó étvágyat!

2013. március 7., csütörtök

Vargabéles


Hozzávalók:1 csomag réteslap,25 dkg finommetélt,50 dkg tehéntúró,4 db tojás,10 dkg margarin,
    20 dkg porcukor,3 dkg mazsola,1 nagy doboz dl tejföl,1 csomag vaníliás cukor,reszelt citromhéj

Elkészítés:
Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá, és óvatos keverés mellett ezt is add a masszához. Egy magas szélű sütőedénybe teríts sütőpapírt, béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal, és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.
Nálam történt most egy kis csalafintaság:) Nem volt itthon réteslap,viszont a bundás virsliből maradt leveles tésztát fel szerettem volna használni. Ezért ezt a tésztát nyújtottam olyan vékonyra,hogy elég legyen! Jön a második baki:) Nem jártam még így,de amikor összekevertem a tölteléket,nagyon híg lett. Gondoltam egyet,és egy csomag vaníliás pudingport kevertem simára benne! -Hát ,mit mondjak! Ilyen finom vargabélest még nem készítettem:D
Jó étvágyat!

Ludaskása


Hozzávalók :4 személyre:25 dkg rizs,1 libaaprólék,2 sárgarépa,1 petrezselyemgyökér,2 fej vöröshagyma,1 kávéskanál pirospaprika,1 babérlevél,ételízesítő,olaj a hagyma sütéséhez,liszt




Elkészítés:

A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.

A 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és az ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb.60-70 percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb25 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.



Virsli leveles tésztában


Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta,2 csomag virsli,1 tojás








Ha gyors vacsorát szeretnél,mert az egész napod rohanással telt,itt a világ legegyszerűbb receptje!
A leveles tésztának idő kell ,amíg kiolvad,addig elvégezheted az esti sürgős teendőidet. Enyhén lisztezett felületen kinyújtod a tésztát kb ½ cm.-re,négyzet alakúra feldarabolod.Mindegyikbe belecsavarsz egy a bőrétől megszabadított virslit.A sütőpapírral kibélelt tepsire pakolod,és a tetejét megkened tojás sárgájával. Mehet is a 200fokos sütőbe! A megmaradt tésztát szórd meg reszelt sajttal,ha nincs otthon,jó egy kis köménymag,majd azt is 200 fokon süsd meg!
Jó étvágyat !

2013. február 17., vasárnap

Rakott tészta darált hússal

Hozzávalók:

500 g darált hús
500 g tésza
1 doboz sűrített paradicsom
1 vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint
pirospaprika

bors
napraforgó olaj,1 pohár tejföl,
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A megtisztított hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk.
Beletesszük a húst, fűszerezzük, készre pároljuk. Aztán rátesszük a sűrített paradicsomot,amivel még egyszer   összeforraljuk.
A tésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és leszűrjük.
Ha megvan a tészta és a hús, akkor a tésztát és a szószt összekeverjük, egy jénaiba tesszük. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot,és a tészta tetejére simítjuk.
 Összesütjük sütőben, amíg meg nem pirul kicsit a sajt, és tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánok,a rakott tésztához!
sütési hőfok:
180°C

2013. február 14., csütörtök

Csülök sörben sütve



Ezt a receptet az interneten találtam egy kicsit átformáltam a saját ízlésemre,-finom ebéd lett belőle!

hozzávalók 4 főre
1 szép nagy darab hátsó csülök
1 kis adag kockázott bacon szalonna,1,5 ü sör,2 fej fokhagyma,2 marék só,bors,2 kisebb szál sárgarépa,1 szál petrezselyem gyökér
    Elkészítés:
    A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
    Ezután a sóval (jó két marék ) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is szórunk rá.-Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
    Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
    Másnap  a pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
    Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
    Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
    Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 2kisebb szál sárgarépát és 1 petrezselyem gyökeret.A kis adag bacon szalonnát is a hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
    Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
    Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max. 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör.
    Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk . Én főtt krumpival,savanyúsággal tálalom.
    sütési hőfok: 150°C sütési mód: alul-felül sütés




2013. február 13., szerda

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
30 dkg lencse, 2 evőkanál olaj ,2 púpos evőkanál liszt ,1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma
só ,babérlevél,1 húsleves kocka









Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval , babérlevéllel,húsleves kockával, ízesítve puhára főzzük. Ezután , az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. 
Megtejfölözve ,1 szelet sült hússal tálaljuk.