2013. május 26., vasárnap

Húsos pite


Hozzávalók:
    1 csomag fagyasztott leveles (vajas) tészta,50 dkg darált hús ,1 fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,1 kis doboz sűrített paradicsompüré,1 kis csokor petrezselyem,5 dkg sajt,2 tojás sárgája,fűszerek

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát kevés olajon megpirítom, hozzáadom a húst. Mikor megpirult, belekeverem az apróra vágott petrezselymet,a paradicsompürét és a fűszereket. Mikor leveszem a tűzről,belereszelem a sajtot,ami megolvad ,és egy kicsi plusszot ad az ételnek. (magyarosan fűszereztem)

A tésztát kiolvasztom, vékonyra kinyújtom. Egy kerek tányérral kb. 20 cm-es korongokat szaggatok, megkenem felvert tojással,és az egyik felére szép nagy húshalmokat teszek, összehajtom, és a széleit villával jól lenyomkodom. Megkenem a tojás sárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.

2013. május 20., hétfő

Krumplis pogácsa


Hozzávalók:30 dkg krumpli,50 dkg liszt,2 evőkanál házi zsír,2,5 dkg élesztő,1,5 dl tej
1 kávéskanál cukor,2 tojássárgája

Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és kelni hagyom. A burgonyát kockára vágom és sós vízben puhára főzöm. A lisztben elmorzsolom a zsírt, sót.
Krumplinyomón áttöröm a krumplit, és a liszttel ,tojással, összekeverem. Végezetül hozzáadom a megkelt élesztőt, és jól összegyúrom. Addig kelesztem, míg duplájára megkel.
2 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét tojássárgával megkenem. Előmelegített sütőben szép halvány barnára sütöm.

2013. május 17., péntek

Itt az akác virágzása-néhány tipp,mit készítsünk belőle


Aki kirándul egy erdő mélyén,minden környezet szennyeződés itt már kizárva,szedjen akác virágot!








Akácvirág tea: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot - 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként élvezeti teaként is fogyasztható. Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még hurut ellen és túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Akácvirág palacsintatésztában :Készítsünk sűrű tésztát 2 tojásból, 10 dkg lisztből , 10 dkg mézből, s annyi tejből, amennyit felvesz a tészta. Ebbe a tésztába keverjük bele a jól megmosott akácvirág szirmokat ( kb. annyit, ami megtölt egy másfél literes edényt). Süssük ki forró olajban.

Akácvirág limonádé: Sima limonádéba friss citromból, de persze akácmézzel , vagy cukorral. beleteszünk jó sok akácvirágot, és állni hagyjuk, minimum egy órát. Minél többet áll, annál finomabb, de egy óra után már érződik az akác elképesztő íze-illata, erős illatú, különleges italt kapunk. Így, frissen a legjobb!

2013. május 11., szombat

Húsgombóc paradicsom mártásban


    Hozzávalók: 50dkg darált hús,1 csésze köles,1 kis hagyma,1 tojás,liszt,olaj,5 dl paradicsompüré,só,cukor
Elkészítés: A hagymát a darált húshoz adom, és a kölessel, a fűszerekkel és a tojással formázható keveréket készítek.

Egy nagyobb edényben kb. 4 liter víbe odateszem a gombócokat ,, lefedem, és kb. 1 órát közepes lángon főzöm. Nagyon nem szabad zubogni, mert széteshetnek a gombócok. Szükség szerint a főzőlevet pótolni kell, mert a gombócok szépen megdagadnak. Nem baj, húsdarabkák válnak le, mert a mártást gazdagítják.
Egy idő után kiveszek és kettévágok egy gombócot, ellenőrzöm, hogy a közepén is puha-e . Ha igen, tálra szedem.


A lisztből olajjal halvány rántást készítünk,és felöntjük a gombóc levével felhígított paradicsommal,a reszelt zellerrel és cukorral,sóval ízesítjük.Beletesszük a gombócokat,és készre főzzük.
Én a mártást összeturmixoltam,így a zeller eltűnt,de táplálóbb mártást kaptam.

Karalábé krémleves


    Karalábé krémleves
    Hozzávalók: 2-3 egész fej karalábé , 1 fej vöröshagyma,2 szem krumpli, 1 doboz tejföl,1 l víz,só,bors,leves kocka,1 kanál liszt


Elkészítés: A karalábét és a hagymát felkockázom, majd kevés olajon megpárolom. Ezután 1 l vizet öntök rá, hogy éppen ellepje, és adok hozzá egy zöldségleveskockát. Az egészet elkezdem puhára főzni, 10 perc elteltével hozzáadom a felkockázott krumplit is, mivel ezt kevesebb ideig is elég főzni.

Miután a zöldségek megfőttek, hagyom hűlni egy kicsit, majd összeturmixolom az egészet.

Újra visszateszem a tűzre, majd belekeverem a tejfölt ,amit a liszttel simára kevertem,és annyi vizet, hogy még sűrű maradjon az állaga. Forrásig hevítem, végül beleteszem a a borsot és a petrezselymet ízlés szerint.

2013. május 5., vasárnap

Hagyma krémleves



Hozzávalók:
    6  fej hagyma,liszt,3 -4gerezd fokhagyma,só,bors,húsleveskocka,olaj,
    A tetejére:
    pirított kenyérkocka,reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát karikára vágod, majd olajon elkezded pirítani. Kicsit később, hogy meg ne égjen, hozzáadod a fokhagymát is, és együtt pirítod tovább. Ha megpirult, rászórod a lisztet, kissé összeforgatod, majd felengeded vízzel. Beleteszed a fűszereket és a húsleveskockát. Addig főzöd, míg teljesen megpuhul (szét is lehet főzni).
Ha megfőtt, leturmixolod, pirított kenyérkockával ,(2 szelet kenyeret felkockáztam,és üres serpenyőben meg pirítottam) és reszelt sajttal tálalod.

Most készítettem először,és meglepően finom lett :)

Csirkemájas rizottó


Hozzávalók:
    50 dkg csirkemáj,25 dkg rizs,1 csomag fagyasztott mexikói zöldségkeverék10 dkg reszelt sajt
    vöröshagyma,olaj,só ,bors
Elkészítés:
A csirkemájat csíkokra vágom. A vöröshagymát üvegesre pirítom. Hozzáadom a májat. Pici só és bors mehet rá. Párolom fedő alatt.

Közben 25 dkg rizst üvegesre pirítok. 5 dl vízzel felöntöm, sóval meghintem, és fedő alatt kis lángon párolom,majd sütőbe téve készre párolom.
1 csomag mexikói zöldségkeveréket ,vagy bármilyen zöldségeket olajon megpárolok, kevés sóval megszórom. Ne legyen puha!
Ráöntöm a májra a rizst és a zöldségeket. Kikent tűzálló tálba simítom,ráreszelem a sajtot,és addig hagyom a sütőben,amíg a sajt ráolvad.

Ha sietünk,akkor mindent pároljunk készre tálalás előtt,és akkor reszeljük rá a sajtot,így is ráolvad a forró ételre -:)

2013. május 3., péntek

Nyúlpörkölt galuskával


Hozzávalók: 2 nyúlgerinc,2 nyúlcomb,(vagy fél  házi nyúl),1 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,1 fehér paprika,2 paradicsom,piros paprika,zsíradék,1 k.kanál liszt,só,bors

Elkészítés: A vörös hagymát,fokhagymát,paprikát,paradicsomot apróra darabolunk,és pörkölt alapot készítünk. Rátesszük az alaposan megtisztított nyúlhúst,átpirítjuk az alapon,fűszerezzük,és felöntjük 1 dl vízzel. Amikor puha a hús,(ha szükséges,a levét egy kicsit pótoljuk)a liszttel megszórjuk,és összefőzzük.

Galuskával tálaljuk.

Zabkeksz


20 dkg zabpehely ,10 dkg szezámmag,10 dkg liszt,5 dkg mandula liszt,2 tk szódabikarbóna,1 evőkanál cukor,3 tk méz,2 db édesebb közepes nagyságú alma,2 cs. vaníliás cukor,3 tk (púpozott:-) ) fahéj,2 db tojás
kb. 1 dl 100 %-os almalé

Turmixgépbe aprítom a zabpelyhet és a szezámmagot,a mandula lisztet  a cukorral, fahéjjal, majd kiöntöm keverőtálba. Ezt követően megpakolom a turmixot almával, felöntöm az almalével, vaníliával,mézzel,tojással, és összeturmixolom. Ez mehet a száraz hozzávalókhoz és kész is a tészta.

Aki diétázik,a cukrot helyettesítse a megszokott cukor pótlójával. Glutén mentes lesz,ha a lisztet kihagyod,helyettesítsd kókusz reszelékkel!
Érdekes,de nem szárad ki,másnap is kellemesen puha marad -:)


2013. április 29., hétfő

Sült csirkecomb fűszeres burgonyával


    Hozzávalók:személyenként 2-3 csirkecomb,csirke fűszer keverék,majoránna,2 gerezd fokhagyma,1 fej vöröshagyma,só,bors,olaj

    A csirkecombokat jól lemossuk, és leitatjuk róla a vizet. Jól bedörzsöljük a fűszerrel. Meghintjük egy jó nagy csipet majoránnával.A tepsibe olajat öntünk, beletesszük a négybe vágott hagymát és a fokhagymacikkeket.
    A combokat a tepsibe helyezzük, és meglocsoljuk az olajjal.
    A tepsibe még öntünk egy kevés vizet, majd alufóliával letakarjuk.
    Jó szorosan zárjuk le az alufóliával, hogy a sütéskor keletkezett pára/gőz maradjon a fólia alatt, és jól puhítsa meg a combokat. 180-200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 30-40 perc után eltávolítjuk a fóliát, majd visszatesszük, és kb. 10 percig hagyjuk, hogy jól piruljanak meg. Lehetőleg fordítsuk át mindkét oldalára.
    Miután kivesszük a combokat, a tepsit visszatesszük a gázra, és 1 ek lisztet megpirítunk a megmaradt zsiradékon. Felöntjük 2 dl húslevessel vagy vízzel, és egy igen finom mártás lesz belőle. Ezzel öntjük le a köretet és a csirkehúst is.
sütési hőfok:180°C

Burgonya köret: A krumplit meghámozzuk,nagyobb cikkekre vágjuk,és alaposan megmossuk.Sós vízben majdnem készre főzzük,és leszűrjük.Ezután megszórjuk a csirke fűszer keverékével,és olajjal kikent tepsibe öntjük.Megpermetezzük egy kevés olajjal,és ropogósra sütjük.

Kelkáposzta főzelék zúza pörkölttel


Hozzávalók:
    1 kg kelkáposzta,1 kis fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,1 mokkáskanál köménymag,4 szem  krumpli,4 evőkanál olaj 2 kanál liszt
    fél kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, leveleit ujjnyi vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk,vagy reszeljük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.

2. Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát , majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (20-25 perc).

3. Az olajban világosra pirítjuk a lisztet a köménymaggal, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük a hideg vízzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merőkanál főzőlét, és a kelkáposztához keverjük. 10 percig forraljuk.

4.Ízlés szerint utánasózzuk, és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Feltétként most zúza pörkölttel tálalom.

2013. április 25., csütörtök

Könnyű almás süti


Hozzávalók: 4 db szép nagy alma,amit megpucolva kockákra vágunk,10 dkg tört dió (nem darált),3/4 bögre kristály cukor,2 bögre liszt,1/2 bögre olaj,4 egész tojás,1 kk. fahéj,1 kk. sütőpor,1 kk.szódabikarbóna

Elkészítés: A tojásokat,olajjal,a cukorral alaposan elkeverjük,majd a többi hozzávalókat hozzá adagoljuk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük,és 175-180 fokos sütőben 30-40 perc alatt,(tűpróba) megsütjük.

Porcukorral megszórva kínáljuk!

2013. április 24., szerda

Falafel vitamin salátával





    Hozzávalók:1 doboz gomba
    1 doboz apró fehér bab
    10-15 dkg kukoricaliszt
    1 tojás
    1 fej vöröshagyma
    3 gerezd fokhagyma
    3 evőkanál olívaolaj
    1 csokor petrezselyem

Elkészítés:A lecsepegtetett fehérbabot a gombával, a tojással, a hagymával, 2 gerezd fokhagymával, az olívaolajjal, a petrezselyem felével, a fűszerekkel és ízlés szerinti sóval összepépesítjük robotgéppel.
  1. Annyi kukoricalisztet keverünk hozzá, amitől sűrű, de kézzel még nem formázható lesz az állaga.
  2. Kanállal forró olajba szaggatjuk a masszát több részletben, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük a "falafelek-nek". A kisült pogácsákat papírtörlőre szedjük,és vitamin salátával tálaljuk.


2013. április 9., kedd

Egy újabb muffin


12db
Hozzávalók:tészta: 12.5dkg vaj,12.5 dkg cukor,2 tojás,12.5 dkg sütőporos liszt,2 evőkanál tej,3 csomag vaníliás cukor,20 dkg magozott meggy
vajkrém a tetejére:10 dkg puha vaj,2 evőkanál tej,2 cs.vaníliás cukor,25 dkg porcukor, pár csepp ételfesték ,díszítésnek 12 szem dió

Elkészítés.:Egy tálban keverjük habosra a puha vajat,és a cukrot. Verjük fel a tojásokat,és apránként öntsük a vajkrémbe,miközben folytatjuk a keverést.(Ha egy pici lisztet adunk hozzá,nem csapódik ki a vaj) .Most keverjük bele a magozott meggyet. Egy kanál segítségével beleforgatjuk a lisztet,tejet,van.cukrot. Kanállal(fagyis kanállal egyszerűbb) belerakjuk a formába,és 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Vajkrém: Habosra keverjük a puha vajat beletesszük a tejet és a van.cukrot,majd a porcukor felét. Simára keverjük,és beletesszük a maradék porcukrot. Ételfestéket belekeverjük,amíg a megfelelő színt megkapjuk. A kihűlt muffin tetejére nyomózsák,(vagy kenőkés) segítségével halmozzuk.

Szép diószemekkel díszítjük.

Gombás karfiolpörkölt


Hozzávalók: 1 nagyobb karfiol,40 dkg gomba,1 nagy vöröshagyma,olaj,pirospaprika,2 gerezd fokhagyma,2 szem paradicsom,2 fehér paprika,só,őrölt bors
Elkészítés:A gombát alaposan megmossuk,megpucoljuk,és feldaraboljuk. A megmosott karfiolt rózsáira szedjük.
Az olajat felforrósítjuk,rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát,paprikát,paradicsomot,és összepároljuk. Megszórjuk pirospaprikával,és ráöntjük a gombát, és a karfiolt .Sóval,borssal ízesítjük,aki fűszeresebben szereti,az tehet rá még majoránnát,ételízesítőt is. Addig pároljuk ,amíg a karfiol megpuhul.

Tejföllel leöntve galuskával tálaljuk.

2013. április 5., péntek

Csokiba mártott kekszgolyók


Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) darált keksz,1 csomag aszalt sárgabarack,2 evőkanál kakaó,2 evőkanál sárgabarack lekvár,4 csomag van.cukor,rum aroma,1 tábla tortabevonó.

Elkészítése: Muffin papírokat készítek elő.Az aszalt barackot a lekvárral,aromával,van.cukorral ,kakaóporral,össze turmikszolom,és összedolgozom a keksszel. A csokit gőz felett egy kiskanál olajjal megolvasztom,a masszából golyókat formázok,és  fogpiszkáló segítségével a csokiba forgatom,és sütőpapírra rakosgatom. Aprított aszalt barackot szórok rá,addig,amíg nem köt meg a csoki.

Muffin papírokban kínálom.

Húsvéti sütinek készült.Unokámmal tojásokat is festettünk. Vöröshagyma,lila hagyma,cékla volt a festőanyag:)

Gesztenyés kalács


Hozzávalók:tésztához:tojás sárgája,3 dkg élesztő tejben megfuttatva,(össz.)3 dl tej,1 joghurt,vagy 1 tejföl

krémhez:25 dkg margarin,2 kocka gesztenye püré,5 csomag van.cukor

Elkészítése:A hzzávalókból kelt tésztát készítünk,3 cipóba osztjuk.egy kicsit kelesztjük.Ezután kerek lapokat nyújtunk belőlük. A krém hozzávalóit simára keverjük,3 részre osztjuk ,és a tésztákra kenjük.A kerek tésztalapot feltekerjük,és 5-6 centis hengerekre vágjuk.Élére állítva tepsibe rakosgatjuk,és 180°-os sütőbe betesszük sülni. Amikor félig megsült,meglocsoljuk cukros tejjel,és pirosra  sütjük.
 Porcukorral tálaljuk.

2013. március 24., vasárnap

Mézes pirított dió


Hozzávalók: 20 dkg dió, 2 dl méz
Elkészítés:
Kiválogatjuk a dió szemeket,és beleforgatjuk a mézbe. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk,és egy fogóval belerakosgatjuk a dió szemeket.200 fokos sütőben 5-6 percig pirosra sütjük. Amikor kész,egy tányérra szedjük,nehogy megégjen.

Ünnepi ebéd is lehet a vadhús


Hozzávalók:
» 10 dkg aszalt szilva,2 szem szép alma
» 2 dl almalé,1 kiskanál fahéj,olaj,
» 1 kg szarvas,vagy vaddisznó-pörkölthús,só,bors,2 sárgarépa,1 darab zeller,1 fej hagyma,1 kis doboz paradicsom püré,2 babérlevél,
3dl vörösbor,

Elkészítés:
Az almalébe szórjuk a fahéjat, majd ebbe áztatjuk egy darabig az aszalt szilvát. A felkockázott húst kb. 5 percig olajban pirítjuk,majd sózzuk,borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Újabb 5 perc elteltével belekeverjük a doboz paradicsomot, a babérlevet . Ezután felöntjük a borral, majd 10 perc forrás után hozzáöntünk még egy liter vizet. Újabb forrástól számítva kb. egy órát főzzük lefedve, . Az almát felkockázzuk, a mártásba tesszük a szilvával együtt, majd nokedlivel,és tejföllel meglocsolva kínáljuk. 



Gyors kiadós szendvics


Hozzávalók: Személyenként 2 zsömle,1/2 kg darált hús,1 tojás,2 nagy fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,só,bors,1csokor petrezselyem,1 kígyóuborka,2-3 szem paradicsom,2 tv paprika,szeletelt sajt,(ki milyet szeret) ,1 fej saláta,olaj a húspogácsák kisütéséhez,újhagyma
Elkészítés:Apróra vágjuk a hagymát,fokhagymát,petrezselymet,és a darált húshoz adjuk. Fűszerezzük,és az 1 tojással,alaposan összedolgozzuk. Lapos pogácsákat formázunk belőle,és kisütjük. A zsömléket kettévágjuk,és üres serpenyőben egy picit megpirítjuk, mind a két felét. Salátával béleljük, erre jön a húspogácsa, felkarikázott uborka,paradicsom,paprika,újhagyma.
Forrón tálaljuk,valamilyen mártással. Én sajt mártással kínáltam.