2014. január 5., vasárnap

Töltött oldalas

 Oldalas egészben, félbevágva, felszúrva. A hentes szívesen konyhakésszé teszi azzal, hogy felszúrja,(nekünk a Rákóczi téri hentes szuperul megoldottaJ ) és a bordákat egy jól irányzott de a húsba nem hatoló ütéssel kettévágja. Ez kb. 3 kg lesz.








½ kiló darált hús
3 zsömle

1 tojás+4 főtt tojás,petrezselyem (1 csokor),30 dkg csirkemáj,bacon szalonna,liba,vagy kacsazsír,őrölt bors,só

A darált húst, a vízbe áztatott és kicsavart zsömlét őrölt borsot és a felvert tojást ,kockára vágott főtt tojást,előre félig pirított,és kockára vágott bacont ,kockázott csirkemájat jól összegyúrjuk, majd a felszúrt, előzőleg besózott oldalasba töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, és fagyos libazsírral bekenjük és tepsibe tesszük. kb. 1 dl vizet öntünk alá,(én egy leveskockát oldottam fel ,és azt öntöttem alá) alufóliával szorosan lezárjuk és betesszük a sütőbe.
1 óra  óra elteltével takarékra vesszük a lángot és tovább sütjük. a Második óra  után levesszük róla a fóliát, megnézzük, ekkorra már meg kellett puhulnia a húsnak, meglocsoljuk saját levével, felvesszük a tüzet ismét maximum közelébe és gyakran öntözgetve a fóliát csak éppen a tetejére téve megsütjük.Sörrel locsoljuk utoljára,attól szép piros lesz.

Legalább  három órán keresztül kell sütni.
Kicsit hagyjuk kihűlni a tepsiben. Kb 15-20 perc után kiemeljük a tepsiből, és a csontokat kihúzogatjuk az alsó részéből, hogy szépen szeletelhető  legyen. ennyi sütés után a csontok ugyanis kézzel kihúzhatók a húsból. Ha melegen akarjuk tálalni, akkor igen éles késsel már lehet szeletelni, ha hidegen, akkor teljesen kihűtjük, hűtőbe tesszük és aztán szeleteljük.

2013. december 25., szerda

Bejgli helyett búrkifli

Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 db tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipet só
A diótöltelékhez: 25 dkg dió, 7 dkg morzsa, 15 dkg cukor, 7 dkg mazsola, citromhéj, rum, 2 dl víz
A máktöltelékhez: 25 dkg mák, 7 dkg cukor, 2 dl tej, 3 dkg morzsa, 3 dkg mazsola, vaníliás cukor, fahéj

Elkészítés:
A tésztához az élesztőt feloldjuk a hideg tejben és összegyúrjuk a többi hozzávalóval, hűtőben pihentetjük, majd 4-5 dkg-os gombócokat formázunk belőle, ismét hűtőbe tesszük. A töltelékekhez a vizet illetve a tejet felforraljuk a mazsolával és a cukorral, majd beleöntjük a többi hozzávalót, jól összekeverjük, tűzről levesszük és kihűtjük. Szintén 4-5 dkg-os gombócokat formázunk belőle.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán ovális alakúra nyújtjuk, a töltelékből a tészta hosszúságának megfelelő rudat sodrunk és a tésztába tekerjük. A mákosat patkó, a diósat ácskapocs alakúra formázzuk. Először tojássárgájával kenjük le. Száradás után egész tojással, majd újbóli száradás után tojás fehérjével kenjük le.
150 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

Interneten talált recept alapján..

2013. december 24., kedd

Sajttál

Hozzávalók,és elkészítés:

Fodros saláta,és minden olyan sajt,amit szeret a család,mozzarella , oliva olaj,bazsalikom levél,koktél paradicsom.A salátát alaposan lemossuk,és leszárítjuk. A sajtokat apró kockákra vágjuk,és gusztusosan elrendezzük a saláta leveleken. A mozzarellát,paradicsomot  olivában  és aprított bazsalikommal megforgatjuk,és középre terítjük.
A sajttálhoz kínálhatunk gyümölcsöket:szőlő,alma,körte,vagy hidegtálat:sonka,főtt tarja,és persze minőségi borokJ

Francia saláta sonkatortában

Hozzávalók :

20 dkg szeletelt sonka
1 nagy tubus majonéz
2 dl tejföl
1 db tyúkleves kocka
1 cs étkezési zselatin
5 db főtt tojás
1 db lilahagyma
3 db csemegeuborka
2 db sárgarépa
20 dkg zöldborsó
só, bors
Díszítéshez:

3 db főtt tojás
1 db paradicsom






Elkészítés:

1,5 dl vízben a leveskockát felforraljuk, még melegen hozzákeverjük a zselatint.
Hozzákeverjük a felaprított lilahagymát, az uborkát, az apróra vágott főtt sárgarépát, a zöldborsót és 2 db kockára vágott főtt tojást.
Pár szelet felcsíkozott sonkát is adunk hozzá. Belekeverjük a majonézt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy kerek tálat kibélelünk sonkával, beleöntjük a majonézes keverék felét, a megmaradt tojást kettévágjuk, elosztjuk a tetején, erre ráöntjük a megmaradt keveréket.
A tetejére sonkaszeleteket rakunk, hűtőbe tesszük, 4-5 óra után a formából kiöntjük.
A tetejére a főtt tojásoknak a tetejét levágjuk, kivesszük a sárgáját. Összedolgozzuk 1 tk tejföllel és 1/2 mk mustárral, majd megtöltjük a tojásokat.
A paradicsomból vékony karikákat szeletelünk, erre ráültetjük a töltött tojást.

(Az interneten talált receptet próbáltam ki,érdemes,mert nagyon ízlett az egész családnak!)

2013. szeptember 1., vasárnap

Rántott karfiol


















Hozzávalók:
1-1,5 kg karfiol ,3 tojás,liszt,zsemlemorzsa,só
Olaj,vagy pálmazsír


Elkészítés:
A megtisztított karfiolt rózsáira bontom, megmosom. A nagyobb rózsákat félbe, negyedbe vágom. Sós vízben forrástól számított 3 percig főzöm (tovább nem szabad, mert nagyon megpuhul a karfiol, és nem lehet panírozni). Leszűröm, hideg vízzel leöblítem. Ha kihűlt, bepanírozom, forró zsíradékban sütöm. rizzsel, majonézzel tálalom.


Gyors panírozás,ha kevés az időd:  tojás+só+ kevés liszt,úgy hogy még folyékony legyen a massza! A kihűlt karfiolra öntöd,és alaposan megforgatod benne. A zsemlemorzsát egy erős tasakba teszed,2-3 karfiolt beledobsz,és óvatosan a tasakban összerázod,és 5 perc alatt bepaníroztad a hozzávalókat J

Mézes,diós puszedli

















Hozzávalók: 15 dkg cukor,10 dkg őrölt dió,2.5 dkg vaj,10 dkg méz,2 -3 tojás sárgája (tojás nagyságától függ),1/2 teás kanál őrölt fahéj,1/2 teás kanál őrölt szegfűszeg,1/2 kg liszt,1 dkg szalakálé,csipet só

Máz: A tojások fehérje,20 dkg cukor


Elkészítés: A cukrot,mézet,diót,vajat 2 dl vízben felfőzzük.Kihűtjük,és hozzáadjuk a tojássárgáját és a fűszereket. Egy keverő tálba tesszük a lisztet,elkeverjük a szalakálival,és hozzátesszük  a mézes keveréket. Ezután még a deszkán átgyúrjuk,és 2 órán keresztül pihentetjük letakarva. Kinyújtjuk,kb. 2 centisre,és kiszaggatjuk pohárral,vagy pogácsa szaggatóval. 160 °-on 20 ’ alatt megsütjük.

Sok féle puszedli található a neten,én így készítem :) 

Babos tészta

Ezt a Receptet a "hoxán" ajánlotta egy kedves vegetáriánus hölgy,csak egy kicsit változtattam rajta,de nagyon finom lett! :)





Hozzávalók: 20 dkg  bab,2-3 gerezd fokhagyma,zsíradék, 1 dl paradicsom (sűrű) ,vagy 1 evőkanál paradicsompüré vízzel kikeverve,25 dkg tészta

Elkészítés:
A babot meg kell főzni sós, fokhagymás vízben, majd mikor megfőtt leönteni róla a vizet, krumplinyomóval összetörni és visszatenni a tűzre  zsiradékkal (olajjal,pálmazsírral), és jó barnára lepirítani, jó fokhagymásan. A megpirult babot  felöntjük a paradicsommal és tésztával kell összekeverni és kész is. 
Nagyon finom étel!


2013. augusztus 29., csütörtök

Almaszósz

Hozzávalók:

4 szép szem  alma, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor, az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, ízlés szerint  fahéj és szegfűszeg.


Elkészítés:

Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejszínben. A tejszínes keveréket egy pohárnyi tejjel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Állandó keveréssel,  addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről.


2013. augusztus 28., szerda

Gombával töltött derelye

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás , egy csipet só.

A töltelékhez: 50 dkg gomba megtisztítva és apróra vágva, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, só, étolaj, egy csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítés:

2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig kevergetjük, amíg gomba leve elfő. Amikor a gomba leve elfőtt, megszórjuk a liszttel, állandóan kevergetve 1-2 percig sütjük, aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt.

A tésztához a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk.Ezután vékonyra nyújtjuk,és óvatosan kettéhajtjuk. Ezután újra kihajtjuk,és hajtás mentén egyik felére egyenlő távolságba kiskanálnyi halmokat rakunk,Ezután ráterítjük a másik felét,a halmok közét ujjunkkal végignyomkodjuk,és derelyevágóval feldaraboljuk.-Ha biztosak akarunk lenni,hogy a töltelék ne jöjjön ki,egyenként egy villával körbe  lapítjuk. Sós lobogó vízben 4-5 percig főzzük. Tejföllel tálaljuk.

2013. augusztus 23., péntek

Vegetáriánus töltött káposzta

Hozzávalók:   
1 fej káposzta,25 dkg rizs,3 db tojás,1/2 fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,10 dkg szója granulátum,10 dkg gomba,apró savanyú káposzta,ízlés szerint a következő fűszerek:piros paprika,őrölt köménymag,babérlevél,ételízesítő


Elkészítés:      

A káposzta torzsáját kivágjuk és leforrázzuk,így könnyebben jönnek le a levelek egészben. A szója granulátumot ételízesítős  forró vízben 30 percig áztatjuk , majd leszűrjük és levét kinyomjuk. A hagymát és a gombát megpároljuk, 2 tojásból rántottát készítünk. A szója granulátumot, a megmosott rizst, a párolt hagymát, gombát és a tojásrántottát összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket,és 1 nyers tojást. Az így elkészített tölteléket a káposztalevelekbe töltjük. Az apró káposzta felét a fazék aljára szórjuk, majd rárakjuk a töltelékeket, és befedjük a maradék apró káposztával. Lassú tűzön puhára főzzük.

2013. augusztus 19., hétfő

Gyors csokis,kávés süti

Tésztához:

200 g kristálycukor,150 g szoba hőmérsékletű vaj,5 db tojás,300 g liszt,10 dkg ét csoki,1 evőkanál gyors kávé,5 dkg darált mandula,1/2 cs sütőpor

elkészítés
Egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet,mandula lisztet,kávét.
A masszát egy jól kivajazott kb. 32 x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.
Az ét csokit kockákra törjük és  egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta tetejére.

170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30-35 perc alatt megsül.

2013. augusztus 9., péntek

Csicseriborsós pogácsa

 

Hozzávalók:
30 dkg liszt,2.5 dkg élesztő, 1 teásk. só,
20 dkg vaj,1 doboz csicseriborsó konzerv(vagy beáztatott,és puhára főzött)
1/2 dl tej,1/2 fej vöröshagyma,köménymag

A lisztet, a felfutatott élesztőt, a sót, a felkockázott vajat, a lecsöpögtetett csicseriborsó konzervet és a pici kockára vágott hagymát, összeöntjük és tésztát gyúrunk  belőle. A dagasztás közben a  csicseriborsó is pépesedik, illetve a mégis megmaradó egy-két nagyobb darabtól csak finomabb lesz .-Fél órát kelesztjük,majd kinyújtjuk,és oliva olajjal megkenjük,és megszórjuk köménymaggal.(én a tésztába is tettem egy mokkáskanál őrölt köménymagot)

Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és 180-200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

2013. július 29., hétfő

Kókusztekercs

Hozzávalók:
Tekercs: 30 dkg darált háztartási keksz,10 dkg porcukor,2 evőkanál hagyományos kakaópor,1-2 evőkanál rumaroma,,annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz
töltelékhez: 10 dkg kókuszreszelék ,10 dkg ,15 dkg porcukor,1 vaníliás cukor

Elkészítés:
 Jól összedolgozzuk a kakaós „tésztát”.
A töltelékhez valókat habosra kikeverjük.
Ezután egy darab folpackot vágunk le, kiterítjük az asztalra. Ráteszünk egy gombócnyi masszát,és beterítjük folpackkal. A tésztát  a 2 folpack között nyújtófával kb. 1 cm vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk .A tésztára egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket. A fólia segítségével szépen feltekerjük a tekercset,közben kókuszreszelékkel szórjuk.


Hűtőben jól lehűtjük és hidegen szeleteljük.

Almás lepény

50 dkg liszt,25 dkg cukor,25 margarin,1  cs. Sütőpor,1 cs.  vaníliás cukor,4 tojás,2-3 evőkanál tejföl,2 kg alma reszelve,1 evőkanál fahéj,15 dkg cukor

A sütőporral elkevert lisztet a cukorral,tejföllel, vaníliás cukorral, és a margarinnal robotgépben eldolgozzuk. A tojást felverjük és a morzsához adjuk, összedolgozzuk,hogy puha tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk fél órára.

Fél óra pihentetés után ketté osztjuk, tepsit bélelünk ki sütőpapírral, és a kinyújtott lapot belefektetjük. Villával megszurkáljuk,és ráterítjük a fahéjjal,cukorral  megpárolt almát. Majd befedjük a másik tésztalappal, tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk kristálycukorral, egy villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, kockára vágjuk és tálaljuk.

Szezámszelet

2 ek. gabonapehely-keverék,1 evőkanál darált zabpehely,
3 ek. tej,
1 ek. darált szezámmag,
1 ek. méz,4 szem darált aszalt sárgabarack,
1/2 alma reszelve,1 evőkanál előre pirított szezámmag


A pirított szezámmagon kívül minden hozzávalót összekeverünk,és enyhén kivajazott sütő formába simítjuk,és 10-15 percig 180 °-n sütjük. Még forrón megszórjuk a pirított szezámmaggal,és fogyasztásig hűtőbe tesszük.

2013. június 13., csütörtök

Bundázott halfilé

Hozzávalók 2 személyre:1/2 kg halfilé,halfűszer,fokhagyma,olaj
Panírozáshoz:1 1/2 pohár liszt,2 tojás,1 kanál piros paprika,só,bors,kevés tej,

Elkészítés:A halszeleteket a halfűszerrel összekevert tört fokhagymával vékonyan bedörzsöljük.-A panírozáshoz a hozzávalókból ,a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát keverünk,megmártjuk a halszeleteket benne,és forró olajban kisütjük.

Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

2013. június 4., kedd

Gyors finom fahéjas süti

Az interneten találtam,-”Mexikói sütiként” van feltéve. -Olcsó,mert kevés alapanyag kell hozzá,nagyon kiadós,és nagyon finom!

Hozzávalók:2,5 dl víz,2 evőkanál cukor,csipet só,8 dkg vaj,15 dkg liszt,2 tojás,fél teáskanál vanília kivonat,vagy 2 csomag vaníliás cukor,fahéj+cukor

Elkészítés:
Lábasba öntjük a vizet, cukrot, sót és vajat, majd tűzre tesszük. -Amikor felforr, hozzákeverjük a lisztet és addig kavarjuk amíg össze nem áll. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni! -Hozzáadjuk a kihűlt masszához a 2 tojást és a vaníliát,majd robotgép segítségével simára keverjük. - Olajat forrósítunk és habzsákkal belenyomjuk a tésztát (10 cm kb) majd olló segítségével elvágjuk.-De bármilyen apró formaként is készíthetjük.
Aranybarnára sütjük őket. -A fahéjas cukrot készítsük oda, hogy lecsöpögtetés után egyből bele hempergethessük!

Kínálhatjuk tejszínhabbal,pudinggal,de magában is nagyon finom-:)


2013. június 1., szombat

Sajtos,szezámmagos perec














Hozzávalók:60 dkg liszt,25 dkg margarin,1 kis doboz tejföl,1 cs. szalalkáli, 1 tojás,10 dkg reszelt sajt,1 evőkanál só
Tetejére: 1 tojás sárgája,2 fajta reszelt sajt(trappista,füstölt),egész kömény,szezámmag


Elkészítés: A tészta hozzávalókat alaposan összedolgozzuk,és 2 órára a hűtőbe tesszük. A tésztát kinyújtjuk,és a perecnyomóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük a tojás sárgájával,és változatosan szórunk rá ,sajtot,kömény magot,szezámmagot. Szép pirosra sütjük.

2013. május 26., vasárnap

Húsos pite


Hozzávalók:
    1 csomag fagyasztott leveles (vajas) tészta,50 dkg darált hús ,1 fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,1 kis doboz sűrített paradicsompüré,1 kis csokor petrezselyem,5 dkg sajt,2 tojás sárgája,fűszerek

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát kevés olajon megpirítom, hozzáadom a húst. Mikor megpirult, belekeverem az apróra vágott petrezselymet,a paradicsompürét és a fűszereket. Mikor leveszem a tűzről,belereszelem a sajtot,ami megolvad ,és egy kicsi plusszot ad az ételnek. (magyarosan fűszereztem)

A tésztát kiolvasztom, vékonyra kinyújtom. Egy kerek tányérral kb. 20 cm-es korongokat szaggatok, megkenem felvert tojással,és az egyik felére szép nagy húshalmokat teszek, összehajtom, és a széleit villával jól lenyomkodom. Megkenem a tojás sárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.

2013. május 20., hétfő

Krumplis pogácsa


Hozzávalók:30 dkg krumpli,50 dkg liszt,2 evőkanál házi zsír,2,5 dkg élesztő,1,5 dl tej
1 kávéskanál cukor,2 tojássárgája

Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és kelni hagyom. A burgonyát kockára vágom és sós vízben puhára főzöm. A lisztben elmorzsolom a zsírt, sót.
Krumplinyomón áttöröm a krumplit, és a liszttel ,tojással, összekeverem. Végezetül hozzáadom a megkelt élesztőt, és jól összegyúrom. Addig kelesztem, míg duplájára megkel.
2 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét tojássárgával megkenem. Előmelegített sütőben szép halvány barnára sütöm.