2014. december 7., vasárnap

Mákos guba,egy kicsit másképp

Hozzávalók:

6 szikkadt kifli vagy 3 gubakifli
15-20 dkg darált cukros mák
4 dl tej
6 ek liszt
4 tojás fehérje
2-3 ek méz
2 cs vaníliás cukor, kristálycukor
Elkészítés:
Egy jénait kivajazunk és a kifli felét felkarikázva elterítjük benne. A tojásokat külön választjuk , és a fehérjét kevés  cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük, ezután pedig hűtőbe tesszük.
A lisztet összekeverjük a cukorral,van.cukorral,elkeverjük  annyi tejjel,hogy sima legyen,és hozzáöntjük a többi tejet. Folyamatos keveréssel,felfőzzük.
A  gubára a cukros mák felét rászórjuk, majd mézet csurgatunk rá, ezután a krém felét rátesszük.

Még egy réteget teszünk fölé ugyanígy, majd a fehérjéből vert habot tesszük a tetejére. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a hab teteje meg nem pirul. 


2014. december 1., hétfő

Fűszeres csirkecomb



Hozzávalók: 6 db csirkecomb,én kettévágtam,1/2 l tejföl/ha lehet házi/, majoránna, fokhagyma, pirospaprika, bors, só ,1 l tej,20 dkg sajt,liszt


Előző este a megpucolt húst fokhagymával bedörzsöljük,és leöntjük annyi tejjel,ami ellepi. Sütés előtt fűszeres lisztben (majoránna, fokhagyma, pirospaprika, bors, só vagy vegeta) megforgatjuk a  csirkecombot, kivajazott tepsiben lerakjuk, a tetejére rászórjuk a maradék fűszeres lisztet, meglocsoljuk tejföllel (lehet bele egy kis olajat keverni), utána reszelt sajt, fólia alatt 50 percet pároljuk, utána fólia nélkül pirosra sütjük. (kb. még 10-15 perc). Salátával, rizzsel lehet tálalni. (Én le szoktam szedni a csirke bőrét)


2014. november 17., hétfő

Rántott csirkecomb,kukoricapehellyel


Hozzávalók: 6 db csirkecomb,(amit kifilézünk),só,
1 tk.ételízesítő,1 tk. piros fűszerpaprika,liszt,tojás,zsemlemorzsa,kukoricapehely,olaj

Elkészítés:A megpucolt,kifilézett csirkecombokat befűszerezzük,és fél órát állni hagyjuk. A kukoricapelyhet ,kicsit összetörjük,és összekeverjük a zsemlemorzsával. Majd a szokásos panírozással elkészítjük. Én a mostani alkalommal kókuszzsírban sütöttem ki úgy,hogy az első felét a húsnak fedő alatt takarékon,-megfordítás után fedő nélkül pirosra sütöttem.

Jó étvágyat! 

2014. november 9., vasárnap

Keksz-süti sütés nélkül

Hozzávalók :
40 dkg háztartási keksz
5 dkg marcipán (összesen 20 dkg)
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál jó minőségű natúr kakaópor
15 dkg vaj
2 dl tejszín
15dkg marcipán
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
Elkészítése:

A kekszet összetörjük és egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tejszínt, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kakaót elkeverjük a tejszínnel és ezt is hozzáöntjük, ismét összedolgozzuk robotgéppel. A marcipánt apró darabokra törjük és belekeverjük, majd az egészet fóliával kibélelt sütőformába tesszük és lehűtjük. A maradék marcipánt kinyújtjuk és elsimítjuk a kekszes alap tetején. Közben  felolvasszuk a csokoládét és belekeverjük a vajat, a marcipános réteg tetejére öntjük és hűtőbe tesszük amíg megszilárdul és kockára vágjuk.

2014. november 2., vasárnap

Bab fasírt muffin formában

Hozzávalók : 

25 dkg szárazbab
2 db tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 fej hagyma - vörös
3 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál őrölt köménymag ,2 csipet bors
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kiskanál sütőpor
½ csomag petrezselyem zöld,
napraforgómag

Elkészítés:

A babot puhára főzzük. (Konzerv babot is fel lehet használni.)
-Amikor puhára főtt a bab, összetöröm, de nem teljesen pépesre. Hozzáadom a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket és olajjal kikent,napraforgóval és morzsával beszórt muffin formába osztom szét,úgy,hogy a formák csak félig legyenek.. 180°-on szép barnára sütöm.

Én most zöldborsó főzelékhez adtam feltétnek.

2014. október 23., csütörtök

Pizza

A tésztához
finomliszt (3,5 dl)
búzadara (1 dl)
1.5 teáskanál só
1/2zacskó instant élesztő
1.6 dl víz 2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
A feltéthez
1 tubus pizzaszósz
10 dkg sajt (ízlés szerint)
Bármi más,most kolbász,főtt tojás,bazsalikom

Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy mélyedést", amibe később belekerülhet a víz.
Meleg vizet mérjük ki, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett "lyukba".
Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje .
Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a robotgéppel dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
Takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég,vagy 1 nagy családi), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.

Előmelegített, forró sütőben (250 °C ) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.