Ezt
a receptet az interneten találtam egy kicsit átformáltam a saját
ízlésemre,-finom ebéd lett belőle!
hozzávalók
4 főre
1
szép nagy darab hátsó csülök
1
kis adag kockázott bacon szalonna,1,5 ü sör,2 fej fokhagyma,2
marék só,bors,2 kisebb szál sárgarépa,1 szál petrezselyem
gyökér
Elkészítés:
A
sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez
első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán
erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést
használjunk. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb,
bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
Ezután
a sóval (jó két marék ) jól bedörzsöljük a csülkünk minden
oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk
van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot
is szórunk rá.-Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni
a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát
késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé
tesszük. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket. Ne
ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem
lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott
páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá
addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
Lefedjük
az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a
hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma
finom ízét.
Másnap a pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a
sütőtálba.
Még
egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
Most
jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel
félbevágjuk, a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a
pácléből a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három
ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Lefedjük, és 220 fokos
sütőbe tesszük fél órára.
Fél
óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az
edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús
mellé beteszünk kb. 2kisebb szál sárgarépát és 1 petrezselyem
gyökeret.A kis adag bacon szalonnát is a hús mellé tesszük. Ez
ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem
tragédia, ha kihagyjuk bőle.
Ismét
rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe.
Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan
omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége
a mesének.
Ha
eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk
a maradék főzőlevet, hogy max. 1 ujjnyi maradjon az edény alján,
aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és
visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a
csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk,
hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban
legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a
bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör.
Ha
szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk . Én
főtt krumpival,savanyúsággal tálalom.
sütési
hőfok: 150°C sütési mód: alul-felül sütés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése