Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 db
tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1
dl tej, csipet só
A diótöltelékhez: 25 dkg dió, 7 dkg morzsa, 15 dkg cukor, 7
dkg mazsola, citromhéj, rum, 2
dl víz
A máktöltelékhez: 25 dkg mák, 7 dkg cukor, 2 dl tej, 3 dkg morzsa, 3 dkg
mazsola, vaníliás cukor, fahéj
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt feloldjuk a hideg tejben és
összegyúrjuk a többi hozzávalóval, hűtőben pihentetjük, majd 4-5 dkg-os
gombócokat formázunk belőle, ismét hűtőbe tesszük. A töltelékekhez a vizet
illetve a tejet felforraljuk a mazsolával és a cukorral, majd beleöntjük a
többi hozzávalót, jól összekeverjük, tűzről levesszük és kihűtjük. Szintén 4-5
dkg-os gombócokat formázunk belőle.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán ovális alakúra nyújtjuk,
a töltelékből a tészta hosszúságának megfelelő rudat sodrunk és a tésztába
tekerjük. A mákosat patkó, a diósat ácskapocs alakúra formázzuk. Először
tojássárgájával kenjük le. Száradás után egész tojással, majd újbóli száradás
után tojás fehérjével kenjük le.
150 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Interneten talált recept alapján..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése