Hozzávalók:
1 l tej,2 dl búzadara,cukor, 2 van. cukor,1 ü. magozott
meggybefőtt,4 tojás +1dl tej ,5 dkg vaj.
Elkészítés:
Felforraljuk a tejet,4 kanál
cukorral,egy olyan edényben,amiben biztosan ne kozmál le!
Főzzük
bele a búzadarát,egy kicsit tovább ,mint ahogy a tejbegrízt
szoktuk Folyamatosan kevergessük,le ne égjen. Amíg a tej
felforr,addig van idő a tojásokat előkészíteni.
Kettéválasztjuk,a sárgáját 2 cs. vaníliás cukorral fehéredésig
keverjük,a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Amikor megfőtt a gríz,a tojás sárgáját gyorsan belekeverjük,és
összefőzzük. Ezután lekapcsoljuk a hőforrást,és lazán
belekeverjük a tojáshabot. A csészéket,vagy kistányérokat hideg
vízzel kiöblítjük,így kihűlés után könnyedén ki tudjuk
borítani. Telepakoljuk a kis edényeket,tetejét elsimítjuk.
Frissen tartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük.
Amíg
hűl a desszert,elkészítjük az önteteket.20 dkg cukrot lábasba
teszünk ,1 kávéskanál vízzel,(így nem ég le a cukor)és szép
világos barnára pirítjuk,állandó kevergetéssel. Ahogy elérte a
barna színt,beleöntünk hirtelen (így nem fröcsköl szét)1 dl
tejet,és összefőzzük. A vajat belekeverjük,és levesszük a
tűzről. A vajtól még inkább besűrűsödik,és fényesen sima
lesz. A meggy befőttet leszűrjük,beleöntünk 20 dkg cukrot,és
addig főzzük,amíg mártás sűrűségű lesz a leve.
A
kihűlt grízpudingot desszert tányérra borítjuk. Meglocsoljuk
karamellel,és a meggymártással körítve tálaljuk.
Nem
egy fogyókúrás desszert,de nagyon finom:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése