Hogyha olyan recepttel találkozunk,ahol nem súlyban adják meg a hozzávalókat,bajban vagyunk. Ehhez nyújt segítséget az alábbi lista:
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
Panírozás:
Időszerű,szilveszterre sokan készítenek panírozott húst,gombát....
A baromfinak tesz jót, de a marhahús, sőt akár a disznó rövidkaraja is szaftosabbá tehető úgy, ha a húst a klopfolás után legalább egy órára kevés tejbe áztatjuk. (Konyhamester)
Én így panírozok: A kiklopfolt tejben megáztatott húst lecsepegtetem,lisztben megforgatom,és a tojásba panír fűszersót teszek ,ebben megforgatott,lecsepegtetett húst zsemlemorzsában megforgatom,így sütöm ki. Aki szereti a vastag "bundát, 2szer panírozzon.(jó kis hízókra:)-Ezután forró olajban sütöm ki úgy,hogy először lefedve,majd a másik felét fedő nélkül sütöm szép ropogósra.-Természetesen egy jó olajsütőben kisült hús a legfinomabb:)
46 praktika a háztartásban amit nem árt tudni - Nagymamáink
házi praktikái
PRAKTIKUS DOLGOK...
Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem
"köpköd" sütés közben.
Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2
kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve
egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom.
Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe
téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen
lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál
étolajat, így nem ragad az edény és az olaj is kevésbé habosodik.
A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor
sütés közben nem száradnak ki.
A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy
kissé megfonnyad.
Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg
vízbe néhány percre.
Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor.
Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos
fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani
a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,
nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle.
A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt
zöldséget össze turmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban
összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor
teszem bele. Finom az íze és az illata.
A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró
vízbe. Gyors és nem maszatolós.
Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába
csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha
friss lenne.
Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű
szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben
kiemelhető.
Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe
mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti
kellemetlen szagokat.
A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzuk el
folyó csapvíz alatt: nem lesz cipőtalp, ha megmelegítjük.
Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz
vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen
oszlik el a hő, ezért miután kivettük, keverjük fel.
Mikrohullámú sütőben is fellehet olvasztani a csokit, ha
vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig
beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a
csokoládét).
Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg
vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével
lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg -
mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.
Megmaradt a tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett.
Tegyük be a hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához,
omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló, ill. habcsókot is készíthetünk
belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig
megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb
fokozatra betesszük.
Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt:
Vegyünk a piacon friss leveszöldségből több csomaggal, majd
daráljuk le.
Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót,
ez tartósítani fogja.
Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar
megfonnyad.
Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt
hisszük, sokáig eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.
Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét! Salátákba,
süteményekbe tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy
szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem
ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi
szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát
kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.
A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár
hideg vizet öntünk a főző léhez.
A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba
egy kis sört is öntünk.
Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat.
Garantáltan lecsusszan róla a méz!
A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan
könnyen reszelhető.
A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert
ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
szükség van.
Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1
literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a
fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok,
melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat
oda, ahonnan el akarjátok űzni őket!!!
Áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a
vizet.
Tükör gyönyörű lesz, ha White Spirittel tisztítod (festék
hígító)
Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.
A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet
citrommal a meleg vízben! - ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!
Hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a
hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTŐBE!!!
Azért, hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát
meleg vízben és csak utána csavard.
Azért, hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag,
tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére, (egy kis szövetzacskóban, hogy
a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).
A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
Azért, hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, de csak
az egyik oldalát.
Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra,
hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
Távol tartani egeret és patkányt, hintsd meg fekete
borsporral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
A kávézacc felhasználása :háztartásban is fel tudjuk
használni: tegyél egy kis tálba kávézaccot, majd ezt tedd a hűtőbe és nyoma sem
lesz a kellemetlen szagoknak.
Az interneten találtam ,jók ezek az ötletekJ
2015-ben a Karácsonyi menü nálunk Karácsonyi menü:
Húsleves tarjából
Töltött káposzta
Kacsamájjal töltött hús rolád
Sült csirkecomb sütőben sült
krumpli
Halászlé
Mákos,diós beigli
Puszedli
Darálós
Szaloncukor házilag
A recepteket megtalálod az oldalamon,van aminek a leírását régebben tettem fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése