2019. április 19., péntek

#Egyszerű sajtos #pogácsa




hozzávalók: 3 dkg élesztő,1 kávéskanál  cukor,1 dl tej,50 dkg liszt,25 dkg margarin,2 tk só
2 db tojás sárgája,1pohár tejföl,10 dkg sajt (reszelt),1 db tojás sárgája (a kenéshez)
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés meglangyosított, cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk és kétszer-háromszor meghajtogatjuk a tésztát. A hajtogatások között 30 percig pihentetjük.
Amikor végeztünk az utolsó hajtogatással is, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal, (de akár köménnyel is megszórhatjuk), majd lisztbe mártott, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Miután a tepsibe tettük, még 10 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

2018. december 25., kedd

Spenóttal töltött fasírt (stefánia szelet)





Hozzávalók: 500 g darált sertéshús,1 kis fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma+1 a spenóthoz,1 ek mustár,fekete bors ízlés szerint (őrölt),2 db tojás,só ízlés szerint,4 ek zsemlemorzsa,szeletelt bacon
Töltelék: 200 g spenót,3 db főtt tojás,100 g sonka,100g szeletelt sajt
Elkészítés: A darált sertéshúst, az apróra fölvágott vöröshagymát és fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, őrölt borsot, tojást, sót, zsemlemorzsát  egy tálban jól összedolgozzuk.
Majd egy sütőpapírra terítjük a szeletelt bacont,rárakjuk a darált húst, és ellapogatjuk,mintha kinyújtanánk.
A szélén kis részt hagyva, rátesszük a sonka-, majd a sajtszeleteket. A spenótot is egyenletesen elosztjuk a sajt tetején. (a spenótot egy gerezd felszeletelt fokhagymán megfonnyasztjuk,kihűtjük)
A főtt tojást a szélére rakjuk, és föltekerjük. A két végét jól összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.
Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, én betakartam sütőpapírral,200°-on sütöttem 40percig. Majd kitakarva rápirítottam a bacont.



A ducibb a spenótos,de azért készítettem hagyományos tojással,kolbásszal készültet is.

2017. szeptember 13., szerda

Rakott karfiol


hozzávalók:

1 fej karfiol,1/2 kg darált hús,25 dkg rizs,só,bors,2 evőkanál olaj,1 nagy pohár tejföl,1 dob. joghurt,2 tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedve, bő, sós vízben 10 percig előfőzzük. Közben megpároljuk a rizst - nem muszáj teljesen megfőzni. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk,a felvert tojással összedolgozzuk. Minden hozzávalót - félkészre  főzünk.  Egy jénai tálat vékonyan kikenünk olajjal,  majd rétegezzük a hozzávalókat. Egy réteg karfiol,egy réteg rizs,egy réteg hús.(most nem kevertem össze a húst a rizzsel),egy réteg karfiol. A tejfölt összekeverjük a joghurttal,és kevés ételízesítővel. Ezzel vastagon meglocsoljuk a rétegezett karfiolt.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint kevés tejföllel gazdagíthatjuk tálaláskor.

2017. szeptember 9., szombat

Fokhagymás kenyérke



Hozzávalók:

15 dkg tönköly fehérliszt
15 dkg kenyérliszt
15 g élesztő
2 dl natúr joghurt
2 kávéskanál só
2 cikk fokhagyma reszelve

Elkészítés:
Robotgépben dagasztottam. A sóval kezdtem, rámértem a lisztet, majd beleszórtam az élesztőt és jöhetett a joghurt,és a fokhagyma.
 30 percet kelesztettem, egyszer átdagasztottam, majd 30 percet újra kelesztettem. Megformáztam, téglalap alakú kenyér formába tettem,ami alá sütőpapírt raktam, alaposan befújtam vízzel,és  sütőzacskóba húztam. Addig kelesztettem,amíg a sütőforma tele lett a tésztával.
25- 30 perc alatt megsült

 Kivettem a formából egyszer lefújtam vízzel és hagytam hűlni.

2017. július 16., vasárnap

Sült csirkecomb gombás-zeller mártással


Hozzávaló: 4db csirkecomb,2 gerezd fokhagyma,sült csirke fűszerkeverék,kevés olaj,1 csokor petrezselyem
Mártáshoz: 1 közepes zeller,kis doboz szeletelt gomba,1 dl főzőtejszín, fűszerek,1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A húst bepácolom. Fél deci olajban összekeverem a fűszerkeveréket a zúzott fokhagymával,ezzel pácolom a combokat. Sütőzacskóban készítettem el.
Amíg a hús megsül,(nálam ez 1 óra ),elkészítem a mártást.
Megpucolom a zellert,nagyon apróra vágva ,1 húsleves kockával ,fokhagyma gerezddel puhára főzöm. A gombát ,pici paprikás olajon megpirítom apróra vágott petrezselyem zölddel. A kettőt összeöntve péppé turmixolom,majd a tejszínnel egyet forr,és kész is. Ízlés szerint utána ízesíthető.

Ma pirított rizzsel tálaltam.

2017. május 6., szombat

Aranygaluska

Aranygaluska,ahogy én készítem


50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
8 dkg vaj, mártogatáshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
Mártás: 1 cs. főzhető vaníliás pudingpor,5 kanál cukor,1 kanál liszt,7 dl tej

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba  tesszük.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojás sárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,és robotgéppel bedagasztjuk.
 Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat,és evő kanállal szaggatjuk úgy,hogy minden kanálnyi tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban,és sorban lerakjuk. Hagyunk annyi rést a tészták között,hogy a cukrozott dió közé is tudjon szóródni. Én bőségesen szórom a diót. Ezt addig ismételjük,amíg a tészta és dió elfogy.
A tetejét folpackkal letakarjuk,és duplájára kelesztjük.
A 200 °-ra melegített sütőbe,már alufóliával letakarva tesszük be.
Amikor látjuk,hogy az alja kezd rózsaszín lenni,levesszük a fóliát,és készre sütjük.
Közben elkészítjük a mártást. A pudingport szárazon elkeverjük a cukorral,és a liszttel.
ezután fokozatosan hozzáadjuk a tejet,és felfőzzük.




2017. január 31., kedd

Tepertős pogácsa



Hozzávalók:  50 dkg  fehér tönköly liszt,1 kis pohár tejföl,1 dl tej,amiben felfuttatok 2.5 dkg élesztőt,1 kkanál cukorral,1 tojás sárgája,3 evőkanál bor, ½ kanál só, 30 dkg darált sózott tepertő



A fenti anyagokból a tepertő kivételével,sima tésztát dagasztok,és duplájára kelesztem.
Ezután kinyújtom, megkenem   tepertőkrémmel.
Feltekerem,mint a bejglit,két oldalról felhajtom,és megint kelesztem, kb 30 percig.
(Folpackkal letakarom  és így  hagyom 30 percig pihenni.)
Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtom, a tetejét berácsozom. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire pakolom, megkenem tojás sárgájával,hagyom pihenni,én ezt is letakarom folpackkal. 
180-190 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütöm.



2016. december 28., szerda

Bon-bon gesztenyével töltve

Hozzávalók:
25 dkg édesített gesztenyemassza
1 evőkanál méz
1 narancs
10 dkg natúr marcipán (50%-os)
40 dkg étcsoki
1 dl olaj

Elkészítés:
A gesztenyemasszát keverőtálba tesszük, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját és 2 evőkanál frissen csavart, szűrt narancslevet. Egynemű masszává keverjük, és hűtőben pihentetjük.
A csokit apróra daraboljuk,és először a fele mennyiséget gőz felett az olajjal felolvasztjuk,fokozatosan a maradék csokit is hozzá adagoljuk. Én nagyon sűrűn kevergettem,majd lekapcsoltam a gázt a gőzt biztosító edény alatt.
A bon-bon formát ecsettel kikentem az olvasztott csokival,és hűtőbe tettem. Ezt addig ismételtem,amíg mindenhol kialakult a csokiburok.
Ezután mindegyiket megtöltöttem a gesztenyés masszával. Minden bon-bon kapott egy csoki takaró réteget,amit elsimítottam  a tetején.
Másnap szedtem ki a formából.