Hozzávalók
A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml erős kávé
A krémhez
375 ml tejszín (30%-os)
4 db tojás ,10
g lapzselatin
A díszítéshez
Holland kakaópor
Elkészítés:
Készítsük elő egy ,magas peremű tepsit. Először az alsó
piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét,
és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a
porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak
2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába.
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a
tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a cukorral, majd
mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran
megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg forró nem lesz
,annyira,hogy az ujjunkat már égeti.
Közben a behűtött
tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés
langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és
simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
Levesszük a gőzfürdőről a tojást, és maximális fokozaton,
kihűlésig habosítjuk.
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A
tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a
mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is
hozzákeverjük a tejszínhez.
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről
most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon
felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz
igénybe. Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint
feloldódott, jó is!(-Ha ez gondot okoz,használjunk extra gyors zselatinport.)
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a
zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben!
Ezzel el is készült a töltelék.
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra,
simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém
tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet
is, simítsuk el, szórjuk meg holland kakaóval,majd tegyük a hűtőbe a tiramisut.