2018. december 25., kedd

Spenóttal töltött fasírt (stefánia szelet)





Hozzávalók: 500 g darált sertéshús,1 kis fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma+1 a spenóthoz,1 ek mustár,fekete bors ízlés szerint (őrölt),2 db tojás,só ízlés szerint,4 ek zsemlemorzsa,szeletelt bacon
Töltelék: 200 g spenót,3 db főtt tojás,100 g sonka,100g szeletelt sajt
Elkészítés: A darált sertéshúst, az apróra fölvágott vöröshagymát és fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, őrölt borsot, tojást, sót, zsemlemorzsát  egy tálban jól összedolgozzuk.
Majd egy sütőpapírra terítjük a szeletelt bacont,rárakjuk a darált húst, és ellapogatjuk,mintha kinyújtanánk.
A szélén kis részt hagyva, rátesszük a sonka-, majd a sajtszeleteket. A spenótot is egyenletesen elosztjuk a sajt tetején. (a spenótot egy gerezd felszeletelt fokhagymán megfonnyasztjuk,kihűtjük)
A főtt tojást a szélére rakjuk, és föltekerjük. A két végét jól összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.
Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, én betakartam sütőpapírral,200°-on sütöttem 40percig. Majd kitakarva rápirítottam a bacont.



A ducibb a spenótos,de azért készítettem hagyományos tojással,kolbásszal készültet is.

2017. szeptember 13., szerda

Rakott karfiol


hozzávalók:

1 fej karfiol,1/2 kg darált hús,25 dkg rizs,só,bors,2 evőkanál olaj,1 nagy pohár tejföl,1 dob. joghurt,2 tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedve, bő, sós vízben 10 percig előfőzzük. Közben megpároljuk a rizst - nem muszáj teljesen megfőzni. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk,a felvert tojással összedolgozzuk. Minden hozzávalót - félkészre  főzünk.  Egy jénai tálat vékonyan kikenünk olajjal,  majd rétegezzük a hozzávalókat. Egy réteg karfiol,egy réteg rizs,egy réteg hús.(most nem kevertem össze a húst a rizzsel),egy réteg karfiol. A tejfölt összekeverjük a joghurttal,és kevés ételízesítővel. Ezzel vastagon meglocsoljuk a rétegezett karfiolt.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint kevés tejföllel gazdagíthatjuk tálaláskor.

2017. szeptember 9., szombat

Fokhagymás kenyérke



Hozzávalók:

15 dkg tönköly fehérliszt
15 dkg kenyérliszt
15 g élesztő
2 dl natúr joghurt
2 kávéskanál só
2 cikk fokhagyma reszelve

Elkészítés:
Robotgépben dagasztottam. A sóval kezdtem, rámértem a lisztet, majd beleszórtam az élesztőt és jöhetett a joghurt,és a fokhagyma.
 30 percet kelesztettem, egyszer átdagasztottam, majd 30 percet újra kelesztettem. Megformáztam, téglalap alakú kenyér formába tettem,ami alá sütőpapírt raktam, alaposan befújtam vízzel,és  sütőzacskóba húztam. Addig kelesztettem,amíg a sütőforma tele lett a tésztával.
25- 30 perc alatt megsült

 Kivettem a formából egyszer lefújtam vízzel és hagytam hűlni.