2014. november 2., vasárnap

Bab fasírt muffin formában

Hozzávalók : 

25 dkg szárazbab
2 db tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 fej hagyma - vörös
3 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál őrölt köménymag ,2 csipet bors
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kiskanál sütőpor
½ csomag petrezselyem zöld,
napraforgómag

Elkészítés:

A babot puhára főzzük. (Konzerv babot is fel lehet használni.)
-Amikor puhára főtt a bab, összetöröm, de nem teljesen pépesre. Hozzáadom a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket és olajjal kikent,napraforgóval és morzsával beszórt muffin formába osztom szét,úgy,hogy a formák csak félig legyenek.. 180°-on szép barnára sütöm.

Én most zöldborsó főzelékhez adtam feltétnek.

2014. október 23., csütörtök

Pizza

A tésztához
finomliszt (3,5 dl)
búzadara (1 dl)
1.5 teáskanál só
1/2zacskó instant élesztő
1.6 dl víz 2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
A feltéthez
1 tubus pizzaszósz
10 dkg sajt (ízlés szerint)
Bármi más,most kolbász,főtt tojás,bazsalikom

Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy mélyedést", amibe később belekerülhet a víz.
Meleg vizet mérjük ki, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett "lyukba".
Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje .
Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a robotgéppel dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
Takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég,vagy 1 nagy családi), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.

Előmelegített, forró sütőben (250 °C ) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.

2014. szeptember 21., vasárnap

Diós,kávés krémes

Krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojássárgája,20 dkg cukor,20 dkg liszt,1 cs sütőpor,2 ek kakaópor,10 dkg darált dió,13 ek víz
A krémhez:
7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
1 cs vaníliás hideg pudingpor,1 cs extra zselatin,2 dl víz,1 dl kávé
Díszítéshez:
csokoládéreszelék,porcukor

Elkészítése:

A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet,diót, és a kakaót.
Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük.

A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

A pudingport a vízzel,kávéval ,zselatinnal  simára keverjük, összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.
További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük,majd 20 percig 100 °c –kon . -Majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Reszelt csokoládéval jól megszórjuk. Ízlés szerint díszíthetjük mással is.

Nagyon könnyű krémet kapunk,a diós alapra.

2014. augusztus 24., vasárnap

Nudli zöldfűszeres tejszínes mártással


Fagyasztott nudlit főztem ki sós vízben.

Szósz:
2 ek kókusz olaj
2 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

2 dl víz


1. A szószhoz apróra vágunk friss petrezselymet, valamint 2-3 gerezd fokhagymát.
2. Olajon megpároljuk, majd felöntjük 2 dl tejszínnel, 2 ek liszt, só, bors és víz keverékével.
3. Addig kevergetjük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.