2015. március 16., hétfő

Tiramisu

Hozzávalók
 

A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml erős kávé
50 g xilit,rum,vagy rumaroma

A krémhez

250 g mascarpone
375 ml tejszín (30%-os)
250 g kristálycukor,(vagy fele-fele xilit+cukor)
4 db tojás ,10 g lapzselatin
A díszítéshez
Holland kakaópor

Elkészítés:

Készítsük elő egy ,magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.

Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába.
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a cukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg forró nem lesz ,annyira,hogy az ujjunkat már égeti.
Közben a  behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
Levesszük a gőzfürdőről a tojást, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!(-Ha ez gondot okoz,használjunk extra gyors zselatinport.)
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, szórjuk meg holland kakaóval,majd tegyük a hűtőbe a tiramisut.



2015. március 2., hétfő

Brokkolis burgonyapüré



Hozzávalók:
1 kg burgonya,10 dkg vaj,1pohár f.tejszín,1/2 brokkoli,1/2 csomag petrezselyem levél.

A megpucolt,kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük,és leszűrjük. A brokkolit rózsáját szétszedjük,alaposan folyó víz alatt megmossuk,és sós vízben puhára pároljuk,és leszűrés után jeges vízbe tesszük. Így szép zöld marad a színe.
A hozzávalókat botmixerrel homogénre pépesítjük,ha kell,még fűszerezzük.


Spenótos,gombás csirkemell



Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg friss spenótlevél, só, 1 ek olaj,5 közepes gomba,sajt.

A csirkemellet óvatosan kettévágom úgy, hogy szét lehessen hajtani. Kissé megveregetem, hogy egy nagy szeletet kapjak. A spenótleveleket megmosom és a megpucolt,darabolt gombával egy serpenyőben megpárolom,fűszerezem. A csirkemellet  megsózom, elterítem rajta a leszűrt, lecsepegtetett gombás parajleveleket, majd szorosan feltekerem. Néhányszor átkötöm konyhai zsineggel, majd egy kanálnyi olajjal megkenve és fél deci vizet aláöntve egy tűzálló edényben előbb lefedve, majd 15 perc után fedetlenül, (ekkor teszek,egy-egy szelet sajtot a húsra) megsütöm. Lecsepegtetve hűlni hagyom, majd szépen felszeletelem.


Én hústűt használtam,ami könnyedén kihúzható belőle.

2015. február 15., vasárnap

Francia saláta,tofuval



Hozzávalók:
Burgonya,fagyasztott francia saláta alap,csemegeuborka,alma,tojás,natúr tofu

Az öntethez:
Majonéz,tejföl,mustár,citromlé,só,bors

Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A fagyasztott fr.salátát szintén megfőzzük sós vízben, majd lecsepegtetjük. Ezeket apróra vágott csemegeuborkával, almával,  összekeverjük. Keményre főtt és összekockázott tojást, valamint összekockázott tofut keverünk hozzá. A tejfölt és a majonézt, 1 kanál mustárral, 1 kávéskanál citromlével, ízlés szerinti sóval,  borssal készre ízesítjük. Összekeverjük,és tálalásig hűtőbe tesszük.


Én az összekockázott tofut megfőztem a zöldségekkel.

„Rakott” krumpli kicsit másképp


Elkészítés:
Közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk,vagy pucoljuk meg,ki-ki kedve szerint. A krumplit főzzük meg félig,sós vízben,majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Ezután minden krumplit bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, bacon szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat 10-15 percre az előmelegített sütőbe tesszük.
Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.


Savanyúsággal  kínáljuk !


Répás,diós pogácsa,vegetáriánusoknak

Répás,diós pogácsa
Hozzávalók :

3dl növényi tej (én zabtejet használtam)
35 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
7 gramm por élesztő
1 tk szőlőcukor
30 dkg hajdinaliszt/zabpehelyliszt,”nagymama” kenyérliszt(vagy-vagy)
10 dkg sima liszt
15 dkg sárgarépa,vagy sütőtökpüré
10 dkg dió+ 12-15 fél dió egyben hagyva
só (1-2 tk)

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A liszteket szitáljuk át, keverjük bele a sót, daraboljuk bele a vajat, morzsoljuk össze a liszttel, majd adjuk hozzá a sütőben sütőpapíron megsütött,és turmixal pépesített sárgarépát vagy a sütőtökpürét is, a végén öntsük rá a felfuttatott élesztős tejet. Ha nagyon ragadna a tészta gyúrás közben adjunk hozzá nyugodtan lisztet, ha pedig szárazak tűnne, akkor még egy kis pürét. Ezután kelesszük a duplájára.
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és szórjuk meg vékonyan darált dióval, hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer.-Ismét nyújtsuk ki, de most kétujjnyi vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire a pogácsákat, ahol még pihentessük 5-10 percig,tegyünk minden pogácsára 1 fél dió belet.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. és kb. 20 perc alatt süssük ki azokat.

Vegetáriánusok töpörtyűs pogácsa helyett fogyaszthatják!

2015. február 1., vasárnap

Zellerkrém leves


A leveshez
1 db nyers zellergumó
3 db burgonya
1 fej vöröshagyma, olaj,1 leveskocka
200 ml tejszín
1 csipet bors

Elkészítés:
Vágjuk kockára a zellert és a krumplit.
Aprítsuk fel a hagymát és egy kevés olajon  pirítsuk arany színűre.
Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé pirítsuk  meg őket is. Ezután öntsük fel bő egy liter vízzel és fűszerezzük sóval-borssal,dobjuk bele a l.kockát.
Főzzük, míg a burgonya megpuhul, majd öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, és egy turmixal  pürésítsük míg egész selymes lesz.


Pirított kifli,vagy zsemlekockával tálaljuk.

2015. január 18., vasárnap

Kenyérsütés itthon




Hozzávalók: 30 dkg liszt,2 tk. Cukor,2 tk. Só,2 dkg élesztő,1 tk. sikér,kb.1 dl víz(lágy tészta)

Elkészítés: A hozzávalókat bedagasztjuk,3-4 órát hűtőben pihentetjük,majd 200°C-os sütőben piros-barnára sütjük.

Én mielőtt eltettem pihenni,megszórtam szezámmaggal.Amikor megsült,kitettem a rácsra,és vizes ecsettel átkentem.