2015. március 30., hétfő

Linzer alapú sütik

 Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.

Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)

- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só

A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást, porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.

Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. 

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.

Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így cukorbetegek is fogyaszthatják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése