Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.
Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)
- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só
A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel,
sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást,
porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a
hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk
sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával
kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre
rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.
Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20
dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt
tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a
linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe
is vonzóbbá válik.
A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen,
kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől,
mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot
morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is,
majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben
lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell
a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül.
Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem
lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd
sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől
fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.
Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt
citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval
szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így
cukorbetegek is fogyaszthatják.