2015. december 17., csütörtök

Karácsonyi készülődés



Ünnepi koszorút készítettem Karácsonyra


Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell



Hozzávalók:  40dkg csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma


Elkészítés: Én a húst  vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon.  –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.


Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1 tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával  krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de  bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.

Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt készítettem,nagyon ízletes lett.

2015. november 22., vasárnap

Laktózmentes,- naranccsal készült süti



Hozzávalók:
2 db narancs,5 db tojás,3 ek finomliszt,2 ek mandulaliszt,4 ek fruktóz, 2 dkg sütőpor,20dkg margarin(laktózmentes)
10 dkg fruktóz,2 csomag vaníliás pudingpor,4 dl laktózmentes  tej,reszelt ét csoki margarin

Elkészítése:

A torta formát  kikenjük margarinnal.  Két narancs héját alapos mosás után lereszelünk és meghámozunk, karikákra vágjuk. A kikent   torta formába  sorba rakjuk a narancskarikákat. Az összetevőkből piskótatésztát keverünk. A narancsokra öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A fele fruktózzal habosra keverjük a margarint. A pudingot megfőzzük a maradék gyümölcs cukorból,reszelt narancshéjból  tejből és pudingporból. Langyosra hűtjük. Kanalanként belekeverjük a margarinba. A kihűlt piskótát kiborítjuk, hogy a narancsos rész felülre kerüljön. Megkenjük a krémmel és megszórjuk a reszelt csokival. Hűtőbe tesszük egy órára. Narancs szeletekkel díszíthetjük.

2015. november 14., szombat

Laktóz és glutén mentes répa torta

Hozzávalók:
A tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa,5 db tojás,25 dkg gyümölcs cukor,2 db  reszelt citromhéja,
10 dkg mandulaliszt,15dkg kókuszliszt,1 csipet só,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 zacskó sütőpor,2 evőkanál citromlé

A mázhoz:20 dkg gyümölcs cukor,2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sárgarépákat hámozás és tisztára mosás után megtöröljük,kislukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját
A tojássárgáját, gy.cukrot, citromhéját robotgéppel addig keverjük amíg krémes állagú nem lesz.
A kókuszlisztet, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, sütőport egy tálban összekeverjük. Ezt a keveréket a krémbe keverjük felváltva a  reszelt sárgarépával. A végén a citromlevet is belekeverjük.
A 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként, óvatosan a krémbe keverjük. A tésztát a kibélelt formába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Kb. 50 percig 180°-os sütőben sütjük. Tűvel megszúrva ellenőrizzük hogy készen van-e.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A máz elkészítése:
A  citromlevet a porcukorral (én a gy.cukrot ledaráltam)sima mázzá keverjük. A tortát ezzel a mázzal vonjuk be. A tetejére tehetünk pici marcipán sárgarépákat is.

Az interneten találtam a  receptet,egy kicsit megváltoztatva,készítettem el.

2015. november 2., hétfő

Szilvás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt,3/4 tk szódabikarbóna,3/4 tk sütőpor,1/3 bögre cukor,1 tk vanília kivonat,1/2 bögre natur  joghurt,1 tojás,250 g friss szilva

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem,én a joghurtba kevertem a tojást,van.kivonatot,és az apróra vágott szilvát. Beleforgattam a lisztes keverékbe,és kiadagoltam a muffin formákba.

Pontosan 12 db lett,és nagyon finom. Légkeveréses sütőben 180 °-on 20 percig sütöttem.

2015. október 17., szombat

Gomba süti


 Hozzávalók: 360g liszt,180g keményítő,160g porcukor,pici sütőpor,pici só,240g vaj,2 tojás,1 citrom leve,és reszelt héja,vanília -aroma,kakaó







Ezt a sütit a You Tube -on találtam,aki szuper gyors sütit szeretne,ez az! Nagyon finom linzer süti,és igazán mutatós!

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,porcukorral,hozzáadjuk a 2 tojást,és a citrom reszelt héját,és a levét. Tegyük bele a van.aromát,fél cs. sütőport,és egy csipet sót.
A tepsire sütőpapírt terítünk,és kis gombócokkal telerakjuk. Majd vegyünk egy kis méretű (pl. ásványvizes kis palack) üveget,amit kakaóba mártunk,és belenyomjuk a kis gombócokba. 180°-os  sütőben 8-10 '-ig sütjük.
-Én annyit változtattam rajta,hogy a keményítőt kihagytam,őszintén nem hiányzott belőle :-),ja és a vanília aroma viszont nagyon jót tett neki.