Hozzávalók,és elkészítés:
Fodros saláta,és minden olyan
sajt,amit szeret a család,mozzarella , oliva olaj,bazsalikom levél,koktél paradicsom.A salátát
alaposan lemossuk,és leszárítjuk. A sajtokat apró kockákra vágjuk,és
gusztusosan elrendezzük a saláta leveleken. A mozzarellát,paradicsomot olivában és aprított bazsalikommal megforgatjuk,és
középre terítjük.
A sajttálhoz kínálhatunk
gyümölcsöket:szőlő,alma,körte,vagy hidegtálat:sonka,főtt tarja,és persze
minőségi borokJ
Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2013. december 24., kedd
Francia saláta sonkatortában
Hozzávalók :
20 dkg szeletelt sonka
1 nagy tubus majonéz
1 db tyúkleves kocka
1 cs étkezési zselatin
5 db főtt tojás
1 db lilahagyma
3 db csemegeuborka
2 db sárgarépa
20 dkg zöldborsó
só, bors
Díszítéshez:
3 db főtt tojás
1 db paradicsom
Elkészítés:
Hozzákeverjük a felaprított lilahagymát, az uborkát, az
apróra vágott főtt sárgarépát, a zöldborsót és 2 db kockára vágott főtt tojást.
Pár szelet felcsíkozott sonkát is adunk hozzá. Belekeverjük
a majonézt és a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy kerek tálat kibélelünk sonkával, beleöntjük a majonézes
keverék felét, a megmaradt tojást kettévágjuk, elosztjuk a tetején, erre
ráöntjük a megmaradt keveréket.
A tetejére sonkaszeleteket rakunk, hűtőbe tesszük, 4-5 óra
után a formából kiöntjük.
A tetejére a főtt tojásoknak a tetejét levágjuk, kivesszük a
sárgáját. Összedolgozzuk 1 tk tejföllel és 1/2 mk mustárral, majd megtöltjük a
tojásokat.
A paradicsomból vékony karikákat szeletelünk, erre
ráültetjük a töltött tojást.
(Az interneten talált receptet próbáltam
ki,érdemes,mert nagyon ízlett az egész családnak!)
Címkék:
borsó,
csemege uborka,
francia saláta,
majonéz,
sonka,
tojás
2013. szeptember 1., vasárnap
Rántott karfiol
Hozzávalók:
1-1,5 kg karfiol ,3 tojás,liszt,zsemlemorzsa,só
Olaj,vagy pálmazsír
Elkészítés:
A megtisztított karfiolt rózsáira bontom, megmosom. A
nagyobb rózsákat félbe, negyedbe vágom. Sós vízben forrástól számított 3 percig
főzöm (tovább nem szabad, mert nagyon megpuhul a karfiol, és nem lehet
panírozni). Leszűröm, hideg vízzel leöblítem. Ha kihűlt, bepanírozom, forró
zsíradékban sütöm. rizzsel, majonézzel tálalom.
Gyors panírozás,ha
kevés az időd: tojás+só+ kevés liszt,úgy
hogy még folyékony legyen a massza! A kihűlt karfiolra öntöd,és alaposan megforgatod
benne. A zsemlemorzsát egy erős tasakba teszed,2-3 karfiolt beledobsz,és
óvatosan a tasakban összerázod,és 5 perc alatt bepaníroztad a hozzávalókat J
Címkék:
Rántott karfiol,
rizs
Mézes,diós puszedli
Hozzávalók: 15 dkg cukor,10 dkg őrölt dió,2.5 dkg vaj,10 dkg
méz,2 -3 tojás sárgája (tojás nagyságától függ),1/2 teás kanál őrölt fahéj,1/2
teás kanál őrölt szegfűszeg,1/2 kg liszt,1 dkg szalakálé,csipet só
Máz: A tojások fehérje,20 dkg cukor
Elkészítés: A
cukrot,mézet,diót,vajat 2 dl
vízben felfőzzük.Kihűtjük,és hozzáadjuk a tojássárgáját és a fűszereket. Egy
keverő tálba tesszük a lisztet,elkeverjük a szalakálival,és hozzátesszük a mézes keveréket. Ezután még a deszkán
átgyúrjuk,és 2 órán keresztül pihentetjük letakarva. Kinyújtjuk,kb. 2
centisre,és kiszaggatjuk pohárral,vagy pogácsa szaggatóval. 160 °-on 20 ’ alatt megsütjük.
Sok féle puszedli található a neten,én így készítem :)
Címkék:
dió,
diós puszedli,
Mézes,
süti
Babos tészta
Ezt a Receptet a "hoxán" ajánlotta egy kedves vegetáriánus hölgy,csak egy kicsit változtattam rajta,de nagyon finom lett! :)
Hozzávalók: 20 dkg
bab,2-3 gerezd fokhagyma,zsíradék, 1 dl paradicsom (sűrű) ,vagy 1 evőkanál
paradicsompüré vízzel kikeverve,25 dkg tészta
Elkészítés:
A babot meg kell főzni sós, fokhagymás vízben, majd mikor
megfőtt leönteni róla a vizet, krumplinyomóval összetörni és visszatenni a
tűzre zsiradékkal
(olajjal,pálmazsírral), és jó barnára lepirítani, jó fokhagymásan. A megpirult
babot felöntjük a paradicsommal és
tésztával kell összekeverni és kész is.
Nagyon finom étel!
Címkék:
bab,
babos tészta,
tészta,
vegetáriánus ebéd
2013. augusztus 29., csütörtök
Almaszósz
Hozzávalók:
4 szép szem alma, 2 dl tejszín, 1 zacskó
vaníliás (főzős) pudingpor, az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy
édesítőszer, ízlés szerint fahéj és
szegfűszeg.
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk,
aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10
percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a
tejszínben. A tejszínes keveréket egy pohárnyi tejjel felhígítjuk, majd az
almához öntjük. Állandó keveréssel,
addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a
tűzről.
2013. augusztus 28., szerda
Gombával töltött derelye
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás , egy csipet só.
A töltelékhez: 50 dkg gomba
megtisztítva és apróra vágva, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, 1 csomó
petrezselyemzöld, só, étolaj, egy csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl.
Elkészítés:
2 evőkanál étolajon üvegesre
pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval,
apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig
kevergetjük, amíg gomba leve elfő. Amikor a gomba leve elfőtt, megszórjuk a
liszttel, állandóan kevergetve 1-2 percig sütjük, aztán levesszük a tűzről,
belekeverjük a tejfölt.
A tésztához a hozzávalókat sima
tésztává gyúrjuk.Ezután vékonyra nyújtjuk,és óvatosan kettéhajtjuk. Ezután újra
kihajtjuk,és hajtás mentén egyik felére egyenlő távolságba kiskanálnyi halmokat
rakunk,Ezután ráterítjük a másik felét,a halmok közét ujjunkkal
végignyomkodjuk,és derelyevágóval feldaraboljuk.-Ha biztosak akarunk lenni,hogy
a töltelék ne jöjjön ki,egyenként egy villával körbe lapítjuk. Sós lobogó vízben 4-5 percig
főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Címkék:
derelye,
diéta,
gomba,
gombás derelye,
húsmentes,
tejfölös,
vegetáriánus ebéd
2013. augusztus 23., péntek
Vegetáriánus töltött káposzta
Hozzávalók:
1 fej káposzta,25 dkg rizs,3 db
tojás,1/2 fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,10 dkg szója granulátum,10 dkg
gomba,apró savanyú káposzta,ízlés szerint a következő fűszerek:piros
paprika,őrölt köménymag,babérlevél,ételízesítő
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kivágjuk és
leforrázzuk,így könnyebben jönnek le a levelek egészben. A szója granulátumot
ételízesítős forró vízben 30 percig
áztatjuk , majd leszűrjük és levét kinyomjuk. A hagymát és a gombát
megpároljuk, 2 tojásból rántottát készítünk. A szója granulátumot, a megmosott
rizst, a párolt hagymát, gombát és a tojásrántottát összekeverjük, majd
hozzáadjuk a fűszereket,és 1 nyers tojást. Az így elkészített tölteléket a
káposztalevelekbe töltjük. Az apró káposzta felét a fazék aljára szórjuk, majd
rárakjuk a töltelékeket, és befedjük a maradék apró káposztával. Lassú tűzön puhára
főzzük.
2013. augusztus 19., hétfő
Gyors csokis,kávés süti
Tésztához:
elkészítés
Egy tálban kikeverjük a vajat a
cukorral. Hozzáadjuk egyenként az egész tojásokat, majd kisebb részletekben a
sütőporral elkevert lisztet,mandula lisztet,kávét.
A masszát egy jól kivajazott kb. 32
x 25 x 5 cm-es tepsibe simítjuk.
Az ét csokit kockákra törjük és egymás mellé rendezve rárakosgatjuk a tészta
tetejére.
170 fokra előmelegített sütőben
(légkeverésen) 30-35 perc alatt megsül.
Címkék:
csoki,
csokis süti,
kávé,
kávés süti
2013. augusztus 9., péntek
Csicseriborsós pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg liszt,2.5 dkg élesztő, 1 teásk. só,
20 dkg vaj,1 doboz csicseriborsó konzerv(vagy beáztatott,és
puhára főzött)
1/2 dl tej,1/2 fej vöröshagyma,köménymag
A lisztet, a felfutatott élesztőt, a sót, a felkockázott vajat,
a lecsöpögtetett csicseriborsó konzervet és a pici kockára vágott hagymát,
összeöntjük és tésztát gyúrunk belőle. A
dagasztás közben a csicseriborsó is
pépesedik, illetve a mégis megmaradó egy-két nagyobb darabtól csak finomabb
lesz .-Fél órát kelesztjük,majd kinyújtjuk,és oliva olajjal megkenjük,és
megszórjuk köménymaggal.(én a tésztába is tettem egy mokkáskanál őrölt
köménymagot)
Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és 180-200 fokos sütőben kb.
25 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
csicseri borsó,
köménymag,
pogácsa
2013. július 29., hétfő
Kókusztekercs
Hozzávalók:
Tekercs: 30 dkg darált háztartási
keksz,10 dkg porcukor,2 evőkanál hagyományos kakaópor,1-2 evőkanál
rumaroma,,annyi tej, amennyivel könnyen formálható masszát kapsz
töltelékhez: 10 dkg kókuszreszelék
,10 dkg ,15 dkg porcukor,1 vaníliás cukor
Elkészítés:
Jól összedolgozzuk a kakaós „tésztát”.
A töltelékhez valókat habosra
kikeverjük.
Ezután egy darab folpackot vágunk
le, kiterítjük az asztalra. Ráteszünk egy gombócnyi masszát,és beterítjük folpackkal. A tésztát a 2 folpack között
nyújtófával kb. 1 cm
vastagra, szögletes formájúra nyújtjuk .A tésztára
egyenletesen rákenjük a kókusztölteléket. A fólia segítségével szépen
feltekerjük a tekercset,közben kókuszreszelékkel szórjuk.
Hűtőben jól lehűtjük és hidegen
szeleteljük.
Almás lepény
50 dkg liszt,25 dkg cukor,25
margarin,1 cs. Sütőpor,1 cs. vaníliás cukor,4 tojás,2-3 evőkanál tejföl,2
kg alma reszelve,1 evőkanál fahéj,15 dkg cukor
A sütőporral elkevert lisztet a
cukorral,tejföllel, vaníliás cukorral, és a margarinnal robotgépben eldolgozzuk.
A tojást felverjük és a morzsához adjuk, összedolgozzuk,hogy puha tésztát
kapjunk. Fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk fél órára.
Fél óra pihentetés után ketté
osztjuk, tepsit bélelünk ki sütőpapírral, és a kinyújtott lapot belefektetjük.
Villával megszurkáljuk,és ráterítjük a fahéjjal,cukorral megpárolt almát. Majd befedjük a másik
tésztalappal, tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk kristálycukorral, egy
villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük,
kockára vágjuk és tálaljuk.
Címkék:
alma,
Almás lepény,
almás süti,
fahéj
Szezámszelet
2 ek. gabonapehely-keverék,1 evőkanál darált zabpehely,
3 ek. tej,
1 ek. darált szezámmag,
1 ek. méz,4 szem darált aszalt sárgabarack,
1/2 alma reszelve,1 evőkanál előre pirított szezámmag
A pirított szezámmagon kívül minden
hozzávalót összekeverünk,és enyhén kivajazott sütő formába simítjuk,és 10-15
percig 180 °-n sütjük. Még forrón megszórjuk a pirított szezámmaggal,és fogyasztásig
hűtőbe tesszük.
2013. június 13., csütörtök
Bundázott halfilé
Hozzávalók 2 személyre:1/2 kg
halfilé,halfűszer,fokhagyma,olaj
Panírozáshoz:1 1/2 pohár liszt,2 tojás,1
kanál piros paprika,só,bors,kevés tej,
Elkészítés:A halszeleteket a
halfűszerrel összekevert tört fokhagymával vékonyan
bedörzsöljük.-A panírozáshoz a hozzávalókból ,a palacsinta
tésztától sűrűbb tésztát keverünk,megmártjuk a halszeleteket
benne,és forró olajban kisütjük.
Petrezselymes
rizzsel tálaljuk.
2013. június 4., kedd
Gyors finom fahéjas süti
Az
interneten találtam,-”Mexikói sütiként” van feltéve.
-Olcsó,mert kevés alapanyag kell hozzá,nagyon kiadós,és nagyon
finom!
Hozzávalók:2,5
dl víz,2 evőkanál cukor,csipet só,8 dkg vaj,15 dkg liszt,2
tojás,fél teáskanál vanília kivonat,vagy
2 csomag vaníliás cukor,fahéj+cukor
Elkészítés:
Lábasba
öntjük a vizet, cukrot, sót és vajat, majd tűzre tesszük.
-Amikor
felforr, hozzákeverjük a lisztet és addig kavarjuk amíg össze
nem áll. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni! -Hozzáadjuk
a kihűlt masszához a 2 tojást és a vaníliát,majd
robotgép segítségével simára keverjük. -
Olajat forrósítunk és habzsákkal
belenyomjuk a tésztát (10 cm kb) majd olló segítségével
elvágjuk.-De
bármilyen apró formaként is készíthetjük.
Aranybarnára
sütjük őket. -A
fahéjas cukrot készítsük oda, hogy lecsöpögtetés után egyből
bele hempergethessük!
Kínálhatjuk
tejszínhabbal,pudinggal,de magában is nagyon finom-:)
Címkék:
fahéj,
fahéjas süti,
főtt tészta,
gyors süti,
mexikói süti
2013. június 1., szombat
Sajtos,szezámmagos perec
Hozzávalók:60 dkg liszt,25 dkg
margarin,1 kis doboz tejföl,1 cs. szalalkáli, 1 tojás,10 dkg
reszelt sajt,1 evőkanál só
Tetejére: 1 tojás sárgája,2 fajta
reszelt sajt(trappista,füstölt),egész kömény,szezámmag
Elkészítés: A tészta hozzávalókat
alaposan összedolgozzuk,és 2 órára a hűtőbe tesszük. A tésztát
kinyújtjuk,és a perecnyomóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük
a tojás sárgájával,és változatosan szórunk rá ,sajtot,kömény
magot,szezámmagot. Szép pirosra sütjük.
Címkék:
sajtos perec,
sós sütemény,
szezámmagos perec
2013. május 26., vasárnap
Húsos pite
Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott leveles (vajas)
tészta,50 dkg darált hús ,1 fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,1 kis
doboz sűrített paradicsompüré,1 kis csokor petrezselyem,5 dkg
sajt,2 tojás sárgája,fűszerek
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és az
áttört fokhagymát kevés olajon megpirítom, hozzáadom a húst.
Mikor megpirult, belekeverem az apróra vágott petrezselymet,a
paradicsompürét és a fűszereket. Mikor leveszem a
tűzről,belereszelem a sajtot,ami megolvad ,és egy kicsi plusszot
ad az ételnek. (magyarosan fűszereztem)
A tésztát kiolvasztom, vékonyra kinyújtom. Egy kerek tányérral kb. 20 cm-es korongokat szaggatok, megkenem felvert tojással,és az egyik felére szép nagy húshalmokat teszek, összehajtom, és a széleit villával jól lenyomkodom. Megkenem a tojás sárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.
A tésztát kiolvasztom, vékonyra kinyújtom. Egy kerek tányérral kb. 20 cm-es korongokat szaggatok, megkenem felvert tojással,és az egyik felére szép nagy húshalmokat teszek, összehajtom, és a széleit villával jól lenyomkodom. Megkenem a tojás sárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm.
Címkék:
darált hús,
húsos pite,
húsos táska,
pite
2013. május 20., hétfő
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:30
dkg krumpli,50 dkg liszt,2 evőkanál házi zsír,2,5 dkg élesztő,1,5
dl tej
1 kávéskanál
cukor,2 tojássárgája
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítom,
belemorzsolom az élesztőt és kelni hagyom. A burgonyát kockára
vágom és sós vízben puhára főzöm. A lisztben elmorzsolom a
zsírt, sót.
Krumplinyomón áttöröm a krumplit, és a liszttel ,tojással, összekeverem. Végezetül hozzáadom a megkelt élesztőt, és jól összegyúrom. Addig kelesztem, míg duplájára megkel.
2 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét tojássárgával megkenem. Előmelegített sütőben szép halvány barnára sütöm.
Krumplinyomón áttöröm a krumplit, és a liszttel ,tojással, összekeverem. Végezetül hozzáadom a megkelt élesztőt, és jól összegyúrom. Addig kelesztem, míg duplájára megkel.
2 cm vastagra nyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tetejét tojássárgával megkenem. Előmelegített sütőben szép halvány barnára sütöm.
Címkék:
krumplis pogácsa,
pogácsa
2013. május 17., péntek
Itt az akác virágzása-néhány tipp,mit készítsünk belőle
Aki
kirándul egy erdő mélyén,minden környezet szennyeződés itt már
kizárva,szedjen akác virágot!
Akácvirág
tea: 2
teáskanálnyi szárított akácvirágot - 2 dl forró vízzel
leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes,
alkalmanként élvezeti teaként is fogyasztható. Az akácvirág jó
köhögéscsillapító hatású, de használják még hurut ellen és
túlzott gyomorsav-termelődés esetén.
Akácvirág
palacsintatésztában
:Készítsünk
sűrű tésztát 2 tojásból, 10 dkg lisztből , 10 dkg mézből,
s annyi tejből, amennyit felvesz a tészta. Ebbe a tésztába
keverjük bele a jól megmosott akácvirág szirmokat ( kb. annyit,
ami megtölt egy másfél literes edényt). Süssük ki forró
olajban.
Akácvirág limonádé: Sima
limonádéba friss citromból, de persze akácmézzel , vagy
cukorral. beleteszünk jó sok akácvirágot, és állni hagyjuk,
minimum egy órát. Minél többet áll, annál finomabb, de egy óra
után már érződik az akác elképesztő íze-illata, erős illatú,
különleges italt kapunk. Így, frissen a legjobb!
Címkék:
akác,
akác virág,
akácvirág,
limonádé
2013. május 11., szombat
Húsgombóc paradicsom mártásban
Hozzávalók:
50dkg
darált hús,1
csésze köles,1
kis hagyma,1
tojás,liszt,olaj,5 dl paradicsompüré,só,cukor
Elkészítés:
A hagymát a darált húshoz adom, és a kölessel, a fűszerekkel
és a tojással formázható keveréket készítek.
Egy nagyobb edényben kb. 4 liter víbe odateszem a gombócokat ,, lefedem, és kb. 1 órát közepes lángon főzöm. Nagyon nem szabad zubogni, mert széteshetnek a gombócok. Szükség szerint a főzőlevet pótolni kell, mert a gombócok szépen megdagadnak. Nem baj, húsdarabkák válnak le, mert a mártást gazdagítják.
Egy idő után kiveszek és kettévágok egy gombócot, ellenőrzöm, hogy a közepén is puha-e . Ha igen, tálra szedem.
Egy nagyobb edényben kb. 4 liter víbe odateszem a gombócokat ,, lefedem, és kb. 1 órát közepes lángon főzöm. Nagyon nem szabad zubogni, mert széteshetnek a gombócok. Szükség szerint a főzőlevet pótolni kell, mert a gombócok szépen megdagadnak. Nem baj, húsdarabkák válnak le, mert a mártást gazdagítják.
Egy idő után kiveszek és kettévágok egy gombócot, ellenőrzöm, hogy a közepén is puha-e . Ha igen, tálra szedem.
A lisztből olajjal halvány rántást
készítünk,és felöntjük a gombóc levével felhígított
paradicsommal,a reszelt zellerrel és cukorral,sóval
ízesítjük.Beletesszük a gombócokat,és készre főzzük.
Én a mártást
összeturmixoltam,így a zeller eltűnt,de táplálóbb mártást
kaptam.
Címkék:
húsgombóc,
paradicsom,
zeller
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)