2020. december 6., vasárnap

Mandulás zabkeksz




 Hozzávalók: 

75 gr apró  zabpehely 10 dkg zabliszt ,5 dkg finom liszt,1 kk fahéj 15 dkg  barna cukor 1 kk szódabikarbóna 15 dkg vaj  5 dkg túró, 5 dkg darált mandula,

1 vaníliás cukor,1/2 dl  tej

 Keverd össze a zabpelyhet a liszttel, és minden száraz hozzávalóval.

 Alacsony lángon olvaszd fel a vajat ,add hozzá a vaníliát és keverd össze a lisztes masszával, add hozzá a tejet is, és keverd jól össze, hogy jó sűrű tésztát kapj.

Formálj belőle kis golyókat, picit lapítsd össze őket,villával mintát lehet nyomni rá, és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. 

175 C-ra előmelegített sütőben süsd a kekszeket aranybarnára, 

kb. 12-15 perc alatt. 

Én karalábé vájóval adagoltam,nagy távolságot hagytam két gombóc között a tepsiben,mert megnőlnek sütés közben.

2020. november 17., kedd

Narancsos kacsa

 

46.hássaági évfordulónkra készítettem :)



Hozzávalók:

4 db kacsamell,vagy comb

só,bors,majoranna,fokhagyma

narancs öntet:

3 narancs,1 kanál barna cukor,1 kkanál keményítő


Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük.

 Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. 

Felforrósított serpenyőben,világos barnára pirítjuk a bőrös felét.

A fokhagymát  a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük.

 Letakarva 1 óra hosszat  a sütőben pároljuk.

 Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10  percenként locsolgatjuk).

Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. 

Amikor  megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.



Narancs öntet:

 a barna cukrot egy pici vízben addig melegítjük,amíg megolvad. 2 narancs levével

összeforraljuk,és a harmadik narancs összekockázott húsát belefőzzük.

(a fehér rész ne maradjon rajta,mert keserű lesz)

A keményítőt egy kanál narancslével kikeverjük,és már csak összeforraljuk az öntettel.

Cézár saláta


Hozzávalók

A salátához
1 közepes fej jégsaláta
1 db kígyó uborka
4 közepes db paradicsom
30 dkg csirkemell filé
10 dkg pirított kenyérkockák
Az öntethez
1 db tojássárgája
2 tk mustár
4 teáskanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 csipet petrezselyem
1 csipet oregánó
1 csipet bors
1 csipet só
2 dl főzőtejszín
1 teáskanál worcester-szósz
Elkészítés
A salátához
A jégsalátát kettévágjuk, mindkét felét felszeleteljük, 1 tálba szórjuk.
A paradicsomokat és az uborkát is felszeleteljük.
Kézi habverővel kikeverjük az öntetet, (a lényeg, hogy a végén krémes állagú legyen) a tojássárgáját először a mustárral keverjük el, majd hozzáadjuk az olajat és a fűszereket valamint az összezúzottfokhagymát, végül a tejszínt és a Worchester-szószt. (Ízlés szerint bármiből adagolhatunk akár többet is,
 főleg, ha az erőteljesebb ízeket kedveljük.)
A kész öntetet salátára kanalazzuk (át is forgathatjuk).
A csirkemell filét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben hirtelen megpirítjuk. Frissen sülve a salátákra halmozzuk.
Megszórjuk az adagokat krutonnal (pirított kenyérkockával), fokhagymás-pirítóst teszünk mellé és azonnal tálaljuk.


2020. október 22., csütörtök

Cukkini és édesburgonyából röszti (tócsni)

 


hozzávalók:
1 cukkini
1 édesburgonya 
2 tojás
zabliszt
só,bors
olaj

A cukkinit,és az édesburgonyát lereszeljük,picit sózzuk,és jól kinyomkodjuk.
Hozzáadjuk a tojást,és annyi zablisztet,hogy galuska sűrűsségű legyen.
Beízesítjük,és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Én most a legnagyobb pogácsaszaggatómba kanalaztam,óvatosan lehúztam,és így sütöttem meg.




Zsemle sütése

 



Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
3 dl víz
2 tk. só
csipet aszkorbin
2 ek. burgonyapehely
2 ek. olaj
1 tk. cukor
2.5dkg élesztő

Az összetevőkből tésztát  dagasztok, majd  hagyom duplájára kelni.
 Közben 20 perc után kissé átgyúrom
Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, kb. 10-11 dkg-os darabokra szedem, egyenként gömbölyítem őket. 
20 percig pihentetem, majd újraformázom a zsemléket. 
Mikor már szép gömbölyű, feszes,akkor jó.
Most jénaiban sütöttem,betettem hideg sütőbe ,beállítottam a sütőt 220°-ra,mikor a sütő elérte a kívánt fokot,
visszaveszem 200°-ra,és addig sütöm,amíg eléri a kívánt színt. kb 15-20 perc.
Kiteszem rácsra,és lespriccelem vízzel.


Gombás fasírt


Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
 2 nagy burgonya
     10 dkg erdei gombakeverék
     1 tv paprika
     friss petrezselyemzöld
     2 tojás
     zsemlemorzsa
4-5 gerezd fokhagyma
    só, bors
   
Elkészítése:
A burgonyát lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. 
 A gombát leszűrjük és a paprikával együtt apróra vágjuk. Minden hozzávalót egy tálba teszünk és jól összegyúrjuk. 
 Ha túl lágy a massza, még adunk hozzá zsemlemorzsát. Kiolajozott  sütőformába, vagy őzgerincformába simítjuk és 190 fokos sütőben,  nagyjából egy óra alatt készre sütjük. Langyosra hűtve szeleteljük. 
 Feltétnek főzelékhez,vagy hidegen salátával is finom.