2015. november 22., vasárnap

Laktózmentes,- naranccsal készült süti



Hozzávalók:
2 db narancs,5 db tojás,3 ek finomliszt,2 ek mandulaliszt,4 ek fruktóz, 2 dkg sütőpor,20dkg margarin(laktózmentes)
10 dkg fruktóz,2 csomag vaníliás pudingpor,4 dl laktózmentes  tej,reszelt ét csoki margarin

Elkészítése:

A torta formát  kikenjük margarinnal.  Két narancs héját alapos mosás után lereszelünk és meghámozunk, karikákra vágjuk. A kikent   torta formába  sorba rakjuk a narancskarikákat. Az összetevőkből piskótatésztát keverünk. A narancsokra öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A fele fruktózzal habosra keverjük a margarint. A pudingot megfőzzük a maradék gyümölcs cukorból,reszelt narancshéjból  tejből és pudingporból. Langyosra hűtjük. Kanalanként belekeverjük a margarinba. A kihűlt piskótát kiborítjuk, hogy a narancsos rész felülre kerüljön. Megkenjük a krémmel és megszórjuk a reszelt csokival. Hűtőbe tesszük egy órára. Narancs szeletekkel díszíthetjük.

2015. november 14., szombat

Laktóz és glutén mentes répa torta

Hozzávalók:
A tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa,5 db tojás,25 dkg gyümölcs cukor,2 db  reszelt citromhéja,
10 dkg mandulaliszt,15dkg kókuszliszt,1 csipet só,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 zacskó sütőpor,2 evőkanál citromlé

A mázhoz:20 dkg gyümölcs cukor,2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sárgarépákat hámozás és tisztára mosás után megtöröljük,kislukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját
A tojássárgáját, gy.cukrot, citromhéját robotgéppel addig keverjük amíg krémes állagú nem lesz.
A kókuszlisztet, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, sütőport egy tálban összekeverjük. Ezt a keveréket a krémbe keverjük felváltva a  reszelt sárgarépával. A végén a citromlevet is belekeverjük.
A 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként, óvatosan a krémbe keverjük. A tésztát a kibélelt formába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Kb. 50 percig 180°-os sütőben sütjük. Tűvel megszúrva ellenőrizzük hogy készen van-e.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A máz elkészítése:
A  citromlevet a porcukorral (én a gy.cukrot ledaráltam)sima mázzá keverjük. A tortát ezzel a mázzal vonjuk be. A tetejére tehetünk pici marcipán sárgarépákat is.

Az interneten találtam a  receptet,egy kicsit megváltoztatva,készítettem el.

2015. november 2., hétfő

Szilvás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt,3/4 tk szódabikarbóna,3/4 tk sütőpor,1/3 bögre cukor,1 tk vanília kivonat,1/2 bögre natur  joghurt,1 tojás,250 g friss szilva

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem,én a joghurtba kevertem a tojást,van.kivonatot,és az apróra vágott szilvát. Beleforgattam a lisztes keverékbe,és kiadagoltam a muffin formákba.

Pontosan 12 db lett,és nagyon finom. Légkeveréses sütőben 180 °-on 20 percig sütöttem.

2015. október 17., szombat

Gomba süti


 Hozzávalók: 360g liszt,180g keményítő,160g porcukor,pici sütőpor,pici só,240g vaj,2 tojás,1 citrom leve,és reszelt héja,vanília -aroma,kakaó







Ezt a sütit a You Tube -on találtam,aki szuper gyors sütit szeretne,ez az! Nagyon finom linzer süti,és igazán mutatós!

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,porcukorral,hozzáadjuk a 2 tojást,és a citrom reszelt héját,és a levét. Tegyük bele a van.aromát,fél cs. sütőport,és egy csipet sót.
A tepsire sütőpapírt terítünk,és kis gombócokkal telerakjuk. Majd vegyünk egy kis méretű (pl. ásványvizes kis palack) üveget,amit kakaóba mártunk,és belenyomjuk a kis gombócokba. 180°-os  sütőben 8-10 '-ig sütjük.
-Én annyit változtattam rajta,hogy a keményítőt kihagytam,őszintén nem hiányzott belőle :-),ja és a vanília aroma viszont nagyon jót tett neki.





2015. október 9., péntek

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök,5 dkg vaj,1 nagyobb fej vöröshagyma,1 csipet fehérbors,1 dl tejszín,1 liter húsleves-alaplé,1-2 evőkanálnyi olívaolaj,ízlés szerint.

Elkészítés:

 Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait -  félretesszük -, majd vágjuk minél apróbb kockákra.A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk  fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük  meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntjük. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.


( Én a megsütött tököt kikapartam a héjából,és az előkészített hagymára tettem, és felöntöttem  forró vízben feloldott húsleves kockával.-Nekünk így még finomabb lett. )

2015. június 1., hétfő

Rakott zöldbab tarhonyásan

hozzávalók / 4 adag

50 dkg zöldbab
25 dkg tarhonya
50 dkg darált sertéshús
175 g tejföl
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj(kókusz olaj)
 víz (forró)



A tarhonyát 2 ek. olajon megpirítjuk, és 2-szeres  forró vízzel felengedjük, sózzuk, majd takarék lángon puhára pároljuk.
A darált húsból hagymás alappal pörköltet készítünk.
A zöldbabot sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a bab felét beletesszük, a tarhonyás pörköltet a babra öntjük.
Majd bevonjuk a maradék babbal és  egyenletesen elosztjuk a tejfölt a tetején, és sütőbe téve megsütjük.

Én a tejfölt fűszereztem sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel.-Az ötlet itt is az internetről származik,de ott tarhonya van alul,felül,és a zöldbabot keveri a pörkölttel. Én féltem,hogy sütésnél,nagyon száraz lesz a tarhonya,ezért cseréltem össze,a rétegezést. :-)

Meggyes-csokis muffin recept



Meggyes sütit kívántam.  Ezt találtam,csak picit változtattam az eredetin, és tényleg  finom lett! J






Elkészítési idő:
60 perc

Mennyiség:
7 fő részére

Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó !

Hozzávalók:

250 g liszt
1 tasak sütőpor (12 g)
2 közepes tojás
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
150 g margarin
250 g görög joghurt (bármilyen gyümölcsös)
50 g 70%-os csokoládé
1 kis üveg meggybefőtt (friss gyümölcsből kb. 25 dkg)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral. A meggyet kimagvaljuk és hagyjuk lecsepegni. A csokoládét egész apró darabokra vágjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport. Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, joghurttal és a megolvasztott, de nem forró margarinnal.

Beleszórjuk a darabolt csokit, a meggydarabokat, majd a sütőporos lisztet. Csomómentes, sűrű masszává keverjük.

A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütő mélyedéseiben. (Erre egy fagylaltos kanál a legegyszerűbb.) 170 fokon hőlég keveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni.


Porcukorral meghintve kínáljuk.

2015. március 30., hétfő

Linzer alapú sütik

 Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.

Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)

- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só

A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást, porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.

Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. 

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.

Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így cukorbetegek is fogyaszthatják.