Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2015. december 26., szombat
Kacsamájjal töltött húsrolád
Hozzávalók: 1 kg darált hús,30-40 dkg kacsamáj,3 tojás,1 sárgarépa,2 fej vörös hagyma,10 szelet bacon,só bors,fűszer paprika,4 gerezd fokhagyma ,5 dkg zsemlemorzsa,1 kanál zsíradék
Elkészítés: A darált húst befűszerezzük,fasírthoz hasonló masszát készítünk. A sárgarépát lereszeljük,a hagymát apróra vágjuk. A kanál zsíradékon a kockára vágott hagymát a reszelt répát megdinszteljük,és megpirítjuk rajta a darabolt megtisztított májat.
A bacon szalonna szeleteket sushi tekerő (vagy egy tiszta konyharuha) lapra egymás mellé fektetünk 2 sorba..Ezután a darált hús masszát egyenletesen szétterítjük rajta,majd a közepén hosszanti csíkban ráhalmozzuk a langyosra hűlt májat. Majd a segédeszközünk segítségével feltekerjük. Egy tepsibe,vagy jénaiba belefektetve,öntünk alá 1/2 dl vizet,és először fóliával befedve 40 percig sütjük 180 °-on. A fóliát levéve ropogósra pirítjuk. Melegen,hidegen is kiváló ,ízletes sültet kapunk.
Címkék:
darált hús,
kacsamáj,
töltött hús
2015. december 20., vasárnap
Darálós süti
Ez a süti ,gyerekkoromban sosem hiányzott a karácsonyi sütik közül.Mára már egy kicsit feledésbe merült,pedig jól becsomagolva,sokáig eltartható finom rágcsálni való.
Hozzávalók: 70 dkg liszt ,25 dkg vaj ,25 dkg cukor,4 tojás,2 cs. vaníliás cukor,1,5 cs. sütőpor,2 ek kakaópor,1 ekanál citromlé+reszelt héja
Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk az olvasztott vajat.Ezután hozzáadjuk a tojásokat (kicsit felverve),a van.cukrot,sütőport,citrom reszelt héját,levét és alaposan összegyúrjuk. Kettévesszük,és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Mind a két cipót ,1-1 zacskóba téve,egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap a Húsdarálóra felszereljük a mintázót,és kb 8-10 cm rudakat formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe ,távolságot tartva ,180°-on 25-30 percig sütjük.
Még forrón porcukorral megszórjuk.
Címkék:
darálós,
darálós süti
Karácsonyi beigli
Mindenkinek
van saját beigli receptje,most leírom,hogy én hogyan készítem. Egy kis plusz,ha
már készítettem narancslekvárt,akkor itt használok is belőle.
Hozzávalók:
0.5 kg liszt,csipet só,1 tojás,3 dkg élesztő,25 dkg vaj,1 dl
tej,5 dkg porcukor,1 dl tejföl
Töltelék:
dió:25 dkg durvára darált dió,25 dkg porcukor,1
citrom reszelt héja,leve,tej,van.rúd,vagy van.cukor,1 ev.kanál darált
háztartási keksz,5 dkg mazsola,(én most aszalt sárgabarackot vékonyra vágva
tettem bele.
mákos:25 dkg darált mák,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt
héja,leve,mazsola,1 forralt tej,narancs
lekvár
Elkészítés:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,és
teszünk bele egy kkanál cukrot. Amíg az
élesztő felfut,a lisztbe belemorzsoljuk a vajat,ezután hozzátesszük a csipet
sót,a maradék cukrot,a tejfölt,a megkelt élesztőt. Alaposan összegyúrjuk,és
négyfelé osszuk,majd egyenként bezacskózva betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a töltelékeket,a diós tölteléknél 1 dl vizet
felforraljuk a porcukorral,és a többi hozzávalóval elkeverjük,úgy hogy
morzsalékos állagú legyen.
A mákosnál a tejet forraltam fel,és úgy kevertem össze a
hozzávalókat. Ez egy kicsit hígabb lett,meg is repedt a beiglim oldala. :-(
A tésztát 2 óra hűtés után kitesszük egy tálcára,enyhén
lisztezve kinyújtjuk és elkezdjük megtölteni.
Nálam 1 mákos mazsola nélkül,1
mákos narancslekvárral megkenve,és megszórva mákos töltelékkel. Egy diós rúd
aszalt gyümölccsel,és 1 anélkül készült.
Mire mindet megtöltöttem,addigra szépen megemelkedett mindegyik rúd. Ezután
felvert tojással megkentem,és 190°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra
sütöttem.
Megkóstoltam,nagyon finom
lett! J
Címkék:
diós,
Karácsonyi beigli,
mákos
Narancslekvár
Ha már kint nem esik a hó !
Hozzávalók: 5 kg narancs,3 szem citrom, 1 kg cukor,2
van.rúd,2 dl víz
Elkészítés:
Az interneten találtam több receptet is, ezekből „gyúrtam”
össze az enyémet. Pl. az egyikben 3 kg narancshoz másfél kiló cukrot ír. Érdemes
a narancsot megkóstolni,nekem az 5
kg.-ba,majdnem sok lett az egy kiló. Jó édes narancsot kaptam. –Vagy a víz,az
egyik receptben fél liter vizet ír,nekem
nagyon leveses volt a narancs,így bőven elég a 2 dl víz.
Én zöldséghámozóval
pucoltam meg,és egy éles késsel húztam le a fehér részét,amitől keserű
lenne.A három szem citromot uígy pucoltam meg. Sokáig kell
főzni,sűrűn kevergetve,ha lekvárt,és nem dzsemet szeretnénk. Én a héjából csak
egy fél maréknyit tettem bele,máshol mindet javasolták. Mivel nem szeretem a kesernyés
ízt,legközelebb semmi héjat nem teszek bele. Tehát ez is ízlés szerint. Még
forrón befőttesüvegekbe töltjük, majd a
tetővel szorosan lezárjuk. Száraz
dunsztban – azaz takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy
napig hagyjuk magára.
Nagyon
idő igényes,de a végeredmény szuper
lett! Szép,mutatós,és nagyon finom lett!
Címkék:
lekvár,
narancs,
Narancslekvár
2015. december 17., csütörtök
Puszedli Karácsonyra
Hozzávalók: 25 dkg méz,5 dkg kókuszzsír,1 egész tojás,3
tojás sárgája,1 kis doboz tejföl,60 dkg liszt,15 dkg porcukor,1 kk. fahéj,1 kk.
mézes fűszer,2 kk. szódabikarbóna
Cukormáz: 3 tojás fehérje,25 dkg porcukor,1 kk. ecet,vagy
citromlé
Elkészítés:
A mézet és a zsírt melegítjük. Én addig melegítettem,amíg
a zsír elolvadt. Külön tálban elkeverjük a tojást,tojás sárgáját,tejfölt,és a
porcukrot. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a szódabikarbónával,és a
fűszerekkel. Én egy pici csipet sót is
dobtam bele. Ezután minden hozzávalót
alaposan összekeverünk,és egy zacskóba
téve, egy éjszakán keresztül pihentetünk. Egyszerűbb , ha egy kancsóba
beletesszük az üres tasakot,és így pakoljuk bele a tésztát.
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra,és 8-10 percig sütjük.
Közben gőz fölött a tojás fehérjét a porcukorral és a pici citromlével addig
habosítjuk,folyamatosan a kézi
habverővel,amíg a cukor felolvad,utána gépi habverőbe
öntve sűrű,de még csorgó állagúvá verjük.
A még forró puszedliket
ecsettel vastagon megkenjük a mázzal,és tálcára téve,rászárítjuk a habot. Nekem ebből a mennyiségből 44 db lett.
Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell
Hozzávalók: 40dkg
csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia
saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma
fokhagyma
Elkészítés: Én a húst
vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon. –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a
gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a
petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.
Címkék:
gombás,
rizses csirkemell,
Zöldséges
Sütőtökös gnocchi
Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1
tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj
Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben
megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk
a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet
apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza,
de bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.
Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt
készítettem,nagyon ízletes lett.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)