2015. december 26., szombat

Kacsamájjal töltött húsrolád




Hozzávalók: 1 kg darált hús,30-40 dkg kacsamáj,3 tojás,1 sárgarépa,2 fej vörös hagyma,10 szelet bacon,só bors,fűszer paprika,4 gerezd fokhagyma ,5 dkg zsemlemorzsa,1 kanál zsíradék

Elkészítés: A darált húst befűszerezzük,fasírthoz hasonló masszát készítünk. A  sárgarépát lereszeljük,a hagymát apróra vágjuk. A kanál zsíradékon a kockára vágott hagymát a reszelt répát megdinszteljük,és megpirítjuk rajta a darabolt megtisztított májat.
 A bacon szalonna szeleteket sushi tekerő (vagy egy tiszta konyharuha) lapra egymás mellé fektetünk 2 sorba..Ezután a darált hús masszát  egyenletesen szétterítjük rajta,majd a közepén hosszanti csíkban ráhalmozzuk a langyosra hűlt májat. Majd a segédeszközünk segítségével feltekerjük. Egy tepsibe,vagy jénaiba belefektetve,öntünk alá 1/2 dl vizet,és először fóliával befedve 40 percig sütjük 180 °-on. A fóliát levéve ropogósra pirítjuk. Melegen,hidegen is kiváló ,ízletes sültet kapunk.

2015. december 20., vasárnap

Darálós süti













Ez a süti ,gyerekkoromban sosem hiányzott a karácsonyi sütik közül.Mára már egy kicsit feledésbe merült,pedig jól becsomagolva,sokáig eltartható finom rágcsálni való.

Hozzávalók: 70 dkg liszt ,25 dkg vaj ,25 dkg cukor,4 tojás,2 cs. vaníliás cukor,1,5 cs. sütőpor,2 ek kakaópor,1 ekanál citromlé+reszelt héja

Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk az olvasztott vajat.Ezután hozzáadjuk a tojásokat (kicsit felverve),a van.cukrot,sütőport,citrom reszelt héját,levét és alaposan összegyúrjuk. Kettévesszük,és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Mind a két cipót ,1-1 zacskóba téve,egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap a Húsdarálóra felszereljük a mintázót,és kb 8-10 cm rudakat formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe ,távolságot tartva ,180°-on 25-30 percig sütjük.

Még forrón porcukorral megszórjuk.


Karácsonyi beigli



Mindenkinek van saját beigli receptje,most leírom,hogy én hogyan készítem. Egy kis plusz,ha már készítettem narancslekvárt,akkor itt használok is belőle.

Hozzávalók:
0.5 kg liszt,csipet só,1 tojás,3 dkg élesztő,25 dkg vaj,1 dl tej,5 dkg porcukor,1 dl tejföl

Töltelék:
 dió:25 dkg durvára darált dió,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,tej,van.rúd,vagy van.cukor,1 ev.kanál darált háztartási keksz,5 dkg mazsola,(én most aszalt sárgabarackot vékonyra vágva tettem bele.

mákos:25 dkg darált mák,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,mazsola,1  forralt tej,narancs lekvár

Elkészítés:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,és teszünk bele egy  kkanál cukrot. Amíg az élesztő felfut,a lisztbe belemorzsoljuk a vajat,ezután hozzátesszük a csipet sót,a maradék cukrot,a tejfölt,a megkelt élesztőt. Alaposan összegyúrjuk,és négyfelé osszuk,majd egyenként bezacskózva betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a töltelékeket,a diós tölteléknél 1 dl vizet felforraljuk a porcukorral,és a többi hozzávalóval elkeverjük,úgy hogy morzsalékos állagú legyen.
A mákosnál a tejet forraltam fel,és úgy kevertem össze a hozzávalókat. Ez egy kicsit hígabb lett,meg is repedt a beiglim oldala. :-(
A tésztát 2 óra hűtés után kitesszük egy tálcára,enyhén lisztezve kinyújtjuk és elkezdjük megtölteni. 
Nálam 1 mákos mazsola nélkül,1 mákos narancslekvárral megkenve,és megszórva mákos töltelékkel. Egy diós rúd aszalt gyümölccsel,és 1 anélkül készült.

Mire mindet megtöltöttem,addigra  szépen megemelkedett mindegyik rúd. Ezután felvert tojással megkentem,és 190°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Megkóstoltam,nagyon finom lett! J


Narancslekvár

 Ha már kint  nem esik a hó !

Hozzávalók: 5 kg narancs,3 szem citrom, 1 kg cukor,2 van.rúd,2 dl víz

Elkészítés:
Az interneten találtam több receptet is, ezekből „gyúrtam” össze az enyémet. Pl. az egyikben 3 kg narancshoz másfél kiló cukrot ír. Érdemes a  narancsot megkóstolni,nekem az 5 kg.-ba,majdnem sok lett az egy kiló. Jó édes narancsot kaptam. –Vagy a víz,az egyik receptben fél liter  vizet ír,nekem nagyon leveses volt a narancs,így bőven elég a 2 dl víz.
Én zöldséghámozóval  pucoltam meg,és egy éles késsel húztam le a fehér részét,amitől keserű lenne.A három szem citromot uígy pucoltam meg. Sokáig  kell főzni,sűrűn kevergetve,ha lekvárt,és nem dzsemet szeretnénk. Én a héjából csak egy fél maréknyit tettem bele,máshol mindet javasolták. Mivel nem szeretem a kesernyés ízt,legközelebb semmi héjat nem teszek bele. Tehát ez is ízlés szerint. Még forrón befőttesüvegekbe töltjük, majd  a tetővel  szorosan lezárjuk. Száraz dunsztban – azaz takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy napig hagyjuk magára.


Nagyon idő igényes,de a  végeredmény szuper lett! Szép,mutatós,és nagyon finom lett!

2015. december 17., csütörtök

Puszedli Karácsonyra



Hozzávalók: 25 dkg méz,5 dkg kókuszzsír,1 egész tojás,3 tojás sárgája,1 kis doboz tejföl,60 dkg liszt,15 dkg porcukor,1 kk. fahéj,1 kk. mézes fűszer,2 kk. szódabikarbóna

Cukormáz: 3 tojás fehérje,25 dkg porcukor,1 kk. ecet,vagy citromlé

Elkészítés:
A mézet és a zsírt melegítjük. Én addig melegítettem,amíg a zsír elolvadt. Külön tálban elkeverjük a tojást,tojás sárgáját,tejfölt,és a porcukrot. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a szódabikarbónával,és a fűszerekkel. Én egy pici  csipet sót is dobtam bele. Ezután minden  hozzávalót alaposan összekeverünk,és egy  zacskóba téve, egy éjszakán keresztül pihentetünk. Egyszerűbb , ha egy kancsóba beletesszük az üres tasakot,és így pakoljuk bele a tésztát.
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra,és 8-10 percig sütjük. Közben gőz fölött a tojás fehérjét a porcukorral és a pici citromlével addig habosítjuk,folyamatosan a  kézi habverővel,amíg a cukor felolvad,utána  gépi   habverőbe öntve sűrű,de még csorgó állagúvá verjük.
A még forró puszedliket  ecsettel vastagon megkenjük a mázzal,és tálcára téve,rászárítjuk  a habot.  Nekem ebből a mennyiségből 44 db lett.

A maradék habot tovább vertem egy kk. keményítővel,és habcsóknak kiszárítottam 60°-os sütőben. 

Karácsonyi készülődés



Ünnepi koszorút készítettem Karácsonyra


Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell



Hozzávalók:  40dkg csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma


Elkészítés: Én a húst  vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon.  –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.


Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1 tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával  krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de  bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.

Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt készítettem,nagyon ízletes lett.