Tojásos hidegtál
Hozzávalók
25 dkg zöldborsó
20 dkg sárgarépa
35 dkg krumpli
10 dkg alma
1 nagy majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl húsleves
2 dkg zselatin
5 tojás
A díszítéshez
1 piros
kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld,retek,
őzgerinc forma,
folpak
Elkészítés
A tojásokat 10 perc
alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró
kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós
vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát
meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt
a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény
sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl
húslevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk
benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpak-kal úgy, hogy
túlnyúljon a formán minden irányban.
A zselatinos húslevest hozzákeverjük a majonézes salátához.
A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban
beletesszük a kemény tojásokat.
Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia
széleket minden irányból.
A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a
saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és
tetszés szerint díszítjük !