2015. október 9., péntek

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök,5 dkg vaj,1 nagyobb fej vöröshagyma,1 csipet fehérbors,1 dl tejszín,1 liter húsleves-alaplé,1-2 evőkanálnyi olívaolaj,ízlés szerint.

Elkészítés:

 Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait -  félretesszük -, majd vágjuk minél apróbb kockákra.A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk  fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük  meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntjük. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.


( Én a megsütött tököt kikapartam a héjából,és az előkészített hagymára tettem, és felöntöttem  forró vízben feloldott húsleves kockával.-Nekünk így még finomabb lett. )

2015. június 1., hétfő

Rakott zöldbab tarhonyásan

hozzávalók / 4 adag

50 dkg zöldbab
25 dkg tarhonya
50 dkg darált sertéshús
175 g tejföl
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj(kókusz olaj)
 víz (forró)



A tarhonyát 2 ek. olajon megpirítjuk, és 2-szeres  forró vízzel felengedjük, sózzuk, majd takarék lángon puhára pároljuk.
A darált húsból hagymás alappal pörköltet készítünk.
A zöldbabot sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a bab felét beletesszük, a tarhonyás pörköltet a babra öntjük.
Majd bevonjuk a maradék babbal és  egyenletesen elosztjuk a tejfölt a tetején, és sütőbe téve megsütjük.

Én a tejfölt fűszereztem sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel.-Az ötlet itt is az internetről származik,de ott tarhonya van alul,felül,és a zöldbabot keveri a pörkölttel. Én féltem,hogy sütésnél,nagyon száraz lesz a tarhonya,ezért cseréltem össze,a rétegezést. :-)

Meggyes-csokis muffin recept



Meggyes sütit kívántam.  Ezt találtam,csak picit változtattam az eredetin, és tényleg  finom lett! J






Elkészítési idő:
60 perc

Mennyiség:
7 fő részére

Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó !

Hozzávalók:

250 g liszt
1 tasak sütőpor (12 g)
2 közepes tojás
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
150 g margarin
250 g görög joghurt (bármilyen gyümölcsös)
50 g 70%-os csokoládé
1 kis üveg meggybefőtt (friss gyümölcsből kb. 25 dkg)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral. A meggyet kimagvaljuk és hagyjuk lecsepegni. A csokoládét egész apró darabokra vágjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport. Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, joghurttal és a megolvasztott, de nem forró margarinnal.

Beleszórjuk a darabolt csokit, a meggydarabokat, majd a sütőporos lisztet. Csomómentes, sűrű masszává keverjük.

A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütő mélyedéseiben. (Erre egy fagylaltos kanál a legegyszerűbb.) 170 fokon hőlég keveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni.


Porcukorral meghintve kínáljuk.

2015. március 30., hétfő

Linzer alapú sütik

 Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.

Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)

- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só

A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást, porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.

Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. 

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.

Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így cukorbetegek is fogyaszthatják.


2015. március 16., hétfő

Tiramisu

Hozzávalók
 

A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml erős kávé
50 g xilit,rum,vagy rumaroma

A krémhez

250 g mascarpone
375 ml tejszín (30%-os)
250 g kristálycukor,(vagy fele-fele xilit+cukor)
4 db tojás ,10 g lapzselatin
A díszítéshez
Holland kakaópor

Elkészítés:

Készítsük elő egy ,magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.

Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába.
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a cukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg forró nem lesz ,annyira,hogy az ujjunkat már égeti.
Közben a  behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
Levesszük a gőzfürdőről a tojást, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!(-Ha ez gondot okoz,használjunk extra gyors zselatinport.)
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, szórjuk meg holland kakaóval,majd tegyük a hűtőbe a tiramisut.



2015. március 2., hétfő

Brokkolis burgonyapüré



Hozzávalók:
1 kg burgonya,10 dkg vaj,1pohár f.tejszín,1/2 brokkoli,1/2 csomag petrezselyem levél.

A megpucolt,kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük,és leszűrjük. A brokkolit rózsáját szétszedjük,alaposan folyó víz alatt megmossuk,és sós vízben puhára pároljuk,és leszűrés után jeges vízbe tesszük. Így szép zöld marad a színe.
A hozzávalókat botmixerrel homogénre pépesítjük,ha kell,még fűszerezzük.