2015. december 20., vasárnap

Karácsonyi beigli



Mindenkinek van saját beigli receptje,most leírom,hogy én hogyan készítem. Egy kis plusz,ha már készítettem narancslekvárt,akkor itt használok is belőle.

Hozzávalók:
0.5 kg liszt,csipet só,1 tojás,3 dkg élesztő,25 dkg vaj,1 dl tej,5 dkg porcukor,1 dl tejföl

Töltelék:
 dió:25 dkg durvára darált dió,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,tej,van.rúd,vagy van.cukor,1 ev.kanál darált háztartási keksz,5 dkg mazsola,(én most aszalt sárgabarackot vékonyra vágva tettem bele.

mákos:25 dkg darált mák,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,mazsola,1  forralt tej,narancs lekvár

Elkészítés:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,és teszünk bele egy  kkanál cukrot. Amíg az élesztő felfut,a lisztbe belemorzsoljuk a vajat,ezután hozzátesszük a csipet sót,a maradék cukrot,a tejfölt,a megkelt élesztőt. Alaposan összegyúrjuk,és négyfelé osszuk,majd egyenként bezacskózva betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a töltelékeket,a diós tölteléknél 1 dl vizet felforraljuk a porcukorral,és a többi hozzávalóval elkeverjük,úgy hogy morzsalékos állagú legyen.
A mákosnál a tejet forraltam fel,és úgy kevertem össze a hozzávalókat. Ez egy kicsit hígabb lett,meg is repedt a beiglim oldala. :-(
A tésztát 2 óra hűtés után kitesszük egy tálcára,enyhén lisztezve kinyújtjuk és elkezdjük megtölteni. 
Nálam 1 mákos mazsola nélkül,1 mákos narancslekvárral megkenve,és megszórva mákos töltelékkel. Egy diós rúd aszalt gyümölccsel,és 1 anélkül készült.

Mire mindet megtöltöttem,addigra  szépen megemelkedett mindegyik rúd. Ezután felvert tojással megkentem,és 190°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Megkóstoltam,nagyon finom lett! J


Narancslekvár

 Ha már kint  nem esik a hó !

Hozzávalók: 5 kg narancs,3 szem citrom, 1 kg cukor,2 van.rúd,2 dl víz

Elkészítés:
Az interneten találtam több receptet is, ezekből „gyúrtam” össze az enyémet. Pl. az egyikben 3 kg narancshoz másfél kiló cukrot ír. Érdemes a  narancsot megkóstolni,nekem az 5 kg.-ba,majdnem sok lett az egy kiló. Jó édes narancsot kaptam. –Vagy a víz,az egyik receptben fél liter  vizet ír,nekem nagyon leveses volt a narancs,így bőven elég a 2 dl víz.
Én zöldséghámozóval  pucoltam meg,és egy éles késsel húztam le a fehér részét,amitől keserű lenne.A három szem citromot uígy pucoltam meg. Sokáig  kell főzni,sűrűn kevergetve,ha lekvárt,és nem dzsemet szeretnénk. Én a héjából csak egy fél maréknyit tettem bele,máshol mindet javasolták. Mivel nem szeretem a kesernyés ízt,legközelebb semmi héjat nem teszek bele. Tehát ez is ízlés szerint. Még forrón befőttesüvegekbe töltjük, majd  a tetővel  szorosan lezárjuk. Száraz dunsztban – azaz takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy napig hagyjuk magára.


Nagyon idő igényes,de a  végeredmény szuper lett! Szép,mutatós,és nagyon finom lett!

2015. december 17., csütörtök

Puszedli Karácsonyra



Hozzávalók: 25 dkg méz,5 dkg kókuszzsír,1 egész tojás,3 tojás sárgája,1 kis doboz tejföl,60 dkg liszt,15 dkg porcukor,1 kk. fahéj,1 kk. mézes fűszer,2 kk. szódabikarbóna

Cukormáz: 3 tojás fehérje,25 dkg porcukor,1 kk. ecet,vagy citromlé

Elkészítés:
A mézet és a zsírt melegítjük. Én addig melegítettem,amíg a zsír elolvadt. Külön tálban elkeverjük a tojást,tojás sárgáját,tejfölt,és a porcukrot. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a szódabikarbónával,és a fűszerekkel. Én egy pici  csipet sót is dobtam bele. Ezután minden  hozzávalót alaposan összekeverünk,és egy  zacskóba téve, egy éjszakán keresztül pihentetünk. Egyszerűbb , ha egy kancsóba beletesszük az üres tasakot,és így pakoljuk bele a tésztát.
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra,és 8-10 percig sütjük. Közben gőz fölött a tojás fehérjét a porcukorral és a pici citromlével addig habosítjuk,folyamatosan a  kézi habverővel,amíg a cukor felolvad,utána  gépi   habverőbe öntve sűrű,de még csorgó állagúvá verjük.
A még forró puszedliket  ecsettel vastagon megkenjük a mázzal,és tálcára téve,rászárítjuk  a habot.  Nekem ebből a mennyiségből 44 db lett.

A maradék habot tovább vertem egy kk. keményítővel,és habcsóknak kiszárítottam 60°-os sütőben. 

Karácsonyi készülődés



Ünnepi koszorút készítettem Karácsonyra


Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell



Hozzávalók:  40dkg csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma


Elkészítés: Én a húst  vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon.  –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.


Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1 tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával  krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de  bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.

Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt készítettem,nagyon ízletes lett.

2015. november 22., vasárnap

Laktózmentes,- naranccsal készült süti



Hozzávalók:
2 db narancs,5 db tojás,3 ek finomliszt,2 ek mandulaliszt,4 ek fruktóz, 2 dkg sütőpor,20dkg margarin(laktózmentes)
10 dkg fruktóz,2 csomag vaníliás pudingpor,4 dl laktózmentes  tej,reszelt ét csoki margarin

Elkészítése:

A torta formát  kikenjük margarinnal.  Két narancs héját alapos mosás után lereszelünk és meghámozunk, karikákra vágjuk. A kikent   torta formába  sorba rakjuk a narancskarikákat. Az összetevőkből piskótatésztát keverünk. A narancsokra öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A fele fruktózzal habosra keverjük a margarint. A pudingot megfőzzük a maradék gyümölcs cukorból,reszelt narancshéjból  tejből és pudingporból. Langyosra hűtjük. Kanalanként belekeverjük a margarinba. A kihűlt piskótát kiborítjuk, hogy a narancsos rész felülre kerüljön. Megkenjük a krémmel és megszórjuk a reszelt csokival. Hűtőbe tesszük egy órára. Narancs szeletekkel díszíthetjük.

2015. november 14., szombat

Laktóz és glutén mentes répa torta

Hozzávalók:
A tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa,5 db tojás,25 dkg gyümölcs cukor,2 db  reszelt citromhéja,
10 dkg mandulaliszt,15dkg kókuszliszt,1 csipet só,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 zacskó sütőpor,2 evőkanál citromlé

A mázhoz:20 dkg gyümölcs cukor,2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sárgarépákat hámozás és tisztára mosás után megtöröljük,kislukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját
A tojássárgáját, gy.cukrot, citromhéját robotgéppel addig keverjük amíg krémes állagú nem lesz.
A kókuszlisztet, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, sütőport egy tálban összekeverjük. Ezt a keveréket a krémbe keverjük felváltva a  reszelt sárgarépával. A végén a citromlevet is belekeverjük.
A 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként, óvatosan a krémbe keverjük. A tésztát a kibélelt formába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Kb. 50 percig 180°-os sütőben sütjük. Tűvel megszúrva ellenőrizzük hogy készen van-e.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A máz elkészítése:
A  citromlevet a porcukorral (én a gy.cukrot ledaráltam)sima mázzá keverjük. A tortát ezzel a mázzal vonjuk be. A tetejére tehetünk pici marcipán sárgarépákat is.

Az interneten találtam a  receptet,egy kicsit megváltoztatva,készítettem el.

2015. november 2., hétfő

Szilvás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt,3/4 tk szódabikarbóna,3/4 tk sütőpor,1/3 bögre cukor,1 tk vanília kivonat,1/2 bögre natur  joghurt,1 tojás,250 g friss szilva

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem,én a joghurtba kevertem a tojást,van.kivonatot,és az apróra vágott szilvát. Beleforgattam a lisztes keverékbe,és kiadagoltam a muffin formákba.

Pontosan 12 db lett,és nagyon finom. Légkeveréses sütőben 180 °-on 20 percig sütöttem.

2015. október 17., szombat

Gomba süti


 Hozzávalók: 360g liszt,180g keményítő,160g porcukor,pici sütőpor,pici só,240g vaj,2 tojás,1 citrom leve,és reszelt héja,vanília -aroma,kakaó







Ezt a sütit a You Tube -on találtam,aki szuper gyors sütit szeretne,ez az! Nagyon finom linzer süti,és igazán mutatós!

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,porcukorral,hozzáadjuk a 2 tojást,és a citrom reszelt héját,és a levét. Tegyük bele a van.aromát,fél cs. sütőport,és egy csipet sót.
A tepsire sütőpapírt terítünk,és kis gombócokkal telerakjuk. Majd vegyünk egy kis méretű (pl. ásványvizes kis palack) üveget,amit kakaóba mártunk,és belenyomjuk a kis gombócokba. 180°-os  sütőben 8-10 '-ig sütjük.
-Én annyit változtattam rajta,hogy a keményítőt kihagytam,őszintén nem hiányzott belőle :-),ja és a vanília aroma viszont nagyon jót tett neki.





2015. október 9., péntek

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök,5 dkg vaj,1 nagyobb fej vöröshagyma,1 csipet fehérbors,1 dl tejszín,1 liter húsleves-alaplé,1-2 evőkanálnyi olívaolaj,ízlés szerint.

Elkészítés:

 Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait -  félretesszük -, majd vágjuk minél apróbb kockákra.A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk  fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük  meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntjük. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.


( Én a megsütött tököt kikapartam a héjából,és az előkészített hagymára tettem, és felöntöttem  forró vízben feloldott húsleves kockával.-Nekünk így még finomabb lett. )