2019. április 19., péntek

# Sült töltött #fasírt



Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús ,1 db zsemle ,1 ek zsír ,1 közepes db vöröshagyma,2 db tojás
2 teáskanál fűszerpaprika ,só ízlés szerint,bors ,2-3 gerezd fokhagyma ,1 ek mustár
Töltelék
20 dkg  sajt (szeletelve),4 db tojás,15 dkg füstölt-főtt tarja (szeletelve),2 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A zsömlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk.

A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsömlét, a hagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket és a többi hozzávalót.
Alaposan összegyúrjuk.

4 db tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és tojás szeletelővel karikákra vágjuk.

Egy kb. 60x40 cm-es alufóliát leterítünk, és ecsettel vékonyan megkenjük olajjal. 
Ráborítjuk a beízesített darált húst, és a tenyerünkkel kb. 2-3 cm vastagságúra lapítjuk.

A hús szélétől mindenhol kihagyva 4-5 cm-t ráterítjük a sajt felét, a füstölt tarját, a tojáskarikákat, majd befedjük a maradék sajttal.
A fólia segítségével feltekerjük. A fólia közepére igazítjuk a tekercset, csinosra formáljuk.
 Nagyon szorosan becsomagoljuk a fóliába.

Előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük 200°-on.

A sütési idő letelte után kivesszük, óvatosan kibontjuk, egy kicsit emelünk a sütési hőfokon, visszatesszük a sütőbe, és a keletkezett pecsenyelével gyakran locsolgatva pirosas-barnára sütjük.

Hagyjuk egy kicsit kihűlni, végül ferdén szeletelve, tetszés szerinti körettel tálaljuk.



#Egyszerű sajtos #pogácsa




hozzávalók: 3 dkg élesztő,1 kávéskanál  cukor,1 dl tej,50 dkg liszt,25 dkg margarin,2 tk só
2 db tojás sárgája,1pohár tejföl,10 dkg sajt (reszelt),1 db tojás sárgája (a kenéshez)
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés meglangyosított, cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk és kétszer-háromszor meghajtogatjuk a tésztát. A hajtogatások között 30 percig pihentetjük.
Amikor végeztünk az utolsó hajtogatással is, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal, (de akár köménnyel is megszórhatjuk), majd lisztbe mártott, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Miután a tepsibe tettük, még 10 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

2018. december 25., kedd

Spenóttal töltött fasírt (stefánia szelet)





Hozzávalók: 500 g darált sertéshús,1 kis fej vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma+1 a spenóthoz,1 ek mustár,fekete bors ízlés szerint (őrölt),2 db tojás,só ízlés szerint,4 ek zsemlemorzsa,szeletelt bacon
Töltelék: 200 g spenót,3 db főtt tojás,100 g sonka,100g szeletelt sajt
Elkészítés: A darált sertéshúst, az apróra fölvágott vöröshagymát és fokhagymát, 1 evőkanál mustárt, őrölt borsot, tojást, sót, zsemlemorzsát  egy tálban jól összedolgozzuk.
Majd egy sütőpapírra terítjük a szeletelt bacont,rárakjuk a darált húst, és ellapogatjuk,mintha kinyújtanánk.
A szélén kis részt hagyva, rátesszük a sonka-, majd a sajtszeleteket. A spenótot is egyenletesen elosztjuk a sajt tetején. (a spenótot egy gerezd felszeletelt fokhagymán megfonnyasztjuk,kihűtjük)
A főtt tojást a szélére rakjuk, és föltekerjük. A két végét jól összenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki a sajt.
Sütőpapírral kibélelt formába helyezzük, én betakartam sütőpapírral,200°-on sütöttem 40percig. Majd kitakarva rápirítottam a bacont.



A ducibb a spenótos,de azért készítettem hagyományos tojással,kolbásszal készültet is.

2017. szeptember 13., szerda

Rakott karfiol


hozzávalók:

1 fej karfiol,1/2 kg darált hús,25 dkg rizs,só,bors,2 evőkanál olaj,1 nagy pohár tejföl,1 dob. joghurt,2 tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedve, bő, sós vízben 10 percig előfőzzük. Közben megpároljuk a rizst - nem muszáj teljesen megfőzni. A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk,a felvert tojással összedolgozzuk. Minden hozzávalót - félkészre  főzünk.  Egy jénai tálat vékonyan kikenünk olajjal,  majd rétegezzük a hozzávalókat. Egy réteg karfiol,egy réteg rizs,egy réteg hús.(most nem kevertem össze a húst a rizzsel),egy réteg karfiol. A tejfölt összekeverjük a joghurttal,és kevés ételízesítővel. Ezzel vastagon meglocsoljuk a rétegezett karfiolt.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Ízlés szerint kevés tejföllel gazdagíthatjuk tálaláskor.

2017. szeptember 9., szombat

Fokhagymás kenyérke



Hozzávalók:

15 dkg tönköly fehérliszt
15 dkg kenyérliszt
15 g élesztő
2 dl natúr joghurt
2 kávéskanál só
2 cikk fokhagyma reszelve

Elkészítés:
Robotgépben dagasztottam. A sóval kezdtem, rámértem a lisztet, majd beleszórtam az élesztőt és jöhetett a joghurt,és a fokhagyma.
 30 percet kelesztettem, egyszer átdagasztottam, majd 30 percet újra kelesztettem. Megformáztam, téglalap alakú kenyér formába tettem,ami alá sütőpapírt raktam, alaposan befújtam vízzel,és  sütőzacskóba húztam. Addig kelesztettem,amíg a sütőforma tele lett a tésztával.
25- 30 perc alatt megsült

 Kivettem a formából egyszer lefújtam vízzel és hagytam hűlni.

2017. július 16., vasárnap

Sült csirkecomb gombás-zeller mártással


Hozzávaló: 4db csirkecomb,2 gerezd fokhagyma,sült csirke fűszerkeverék,kevés olaj,1 csokor petrezselyem
Mártáshoz: 1 közepes zeller,kis doboz szeletelt gomba,1 dl főzőtejszín, fűszerek,1 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A húst bepácolom. Fél deci olajban összekeverem a fűszerkeveréket a zúzott fokhagymával,ezzel pácolom a combokat. Sütőzacskóban készítettem el.
Amíg a hús megsül,(nálam ez 1 óra ),elkészítem a mártást.
Megpucolom a zellert,nagyon apróra vágva ,1 húsleves kockával ,fokhagyma gerezddel puhára főzöm. A gombát ,pici paprikás olajon megpirítom apróra vágott petrezselyem zölddel. A kettőt összeöntve péppé turmixolom,majd a tejszínnel egyet forr,és kész is. Ízlés szerint utána ízesíthető.

Ma pirított rizzsel tálaltam.

2017. május 6., szombat

Aranygaluska

Aranygaluska,ahogy én készítem


50 dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
7 dkg vaj
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
8 dkg vaj, mártogatáshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
Mártás: 1 cs. főzhető vaníliás pudingpor,5 kanál cukor,1 kanál liszt,7 dl tej

Elkészítés:
A szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba  tesszük.
A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk, a tojás sárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,és robotgéppel bedagasztjuk.
 Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Kivajazunk egy tűzálló tálat,és evő kanállal szaggatjuk úgy,hogy minden kanálnyi tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban,és sorban lerakjuk. Hagyunk annyi rést a tészták között,hogy a cukrozott dió közé is tudjon szóródni. Én bőségesen szórom a diót. Ezt addig ismételjük,amíg a tészta és dió elfogy.
A tetejét folpackkal letakarjuk,és duplájára kelesztjük.
A 200 °-ra melegített sütőbe,már alufóliával letakarva tesszük be.
Amikor látjuk,hogy az alja kezd rózsaszín lenni,levesszük a fóliát,és készre sütjük.
Közben elkészítjük a mártást. A pudingport szárazon elkeverjük a cukorral,és a liszttel.
ezután fokozatosan hozzáadjuk a tejet,és felfőzzük.




2017. január 31., kedd

Tepertős pogácsa



Hozzávalók:  50 dkg  fehér tönköly liszt,1 kis pohár tejföl,1 dl tej,amiben felfuttatok 2.5 dkg élesztőt,1 kkanál cukorral,1 tojás sárgája,3 evőkanál bor, ½ kanál só, 30 dkg darált sózott tepertő



A fenti anyagokból a tepertő kivételével,sima tésztát dagasztok,és duplájára kelesztem.
Ezután kinyújtom, megkenem   tepertőkrémmel.
Feltekerem,mint a bejglit,két oldalról felhajtom,és megint kelesztem, kb 30 percig.
(Folpackkal letakarom  és így  hagyom 30 percig pihenni.)
Végül jó ujjnyi vastagra kinyújtom, a tetejét berácsozom. Kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire pakolom, megkenem tojás sárgájával,hagyom pihenni,én ezt is letakarom folpackkal. 
180-190 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütöm.



2016. december 28., szerda

Bon-bon gesztenyével töltve

Hozzávalók:
25 dkg édesített gesztenyemassza
1 evőkanál méz
1 narancs
10 dkg natúr marcipán (50%-os)
40 dkg étcsoki
1 dl olaj

Elkészítés:
A gesztenyemasszát keverőtálba tesszük, villával összetörjük, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját és 2 evőkanál frissen csavart, szűrt narancslevet. Egynemű masszává keverjük, és hűtőben pihentetjük.
A csokit apróra daraboljuk,és először a fele mennyiséget gőz felett az olajjal felolvasztjuk,fokozatosan a maradék csokit is hozzá adagoljuk. Én nagyon sűrűn kevergettem,majd lekapcsoltam a gázt a gőzt biztosító edény alatt.
A bon-bon formát ecsettel kikentem az olvasztott csokival,és hűtőbe tettem. Ezt addig ismételtem,amíg mindenhol kialakult a csokiburok.
Ezután mindegyiket megtöltöttem a gesztenyés masszával. Minden bon-bon kapott egy csoki takaró réteget,amit elsimítottam  a tetején.
Másnap szedtem ki a formából.

2016. december 17., szombat

Spenóttal töltött karaj




Hozzávalók (2 személyre): 4 szelet karaj,1 doboz  bébi 

spenót 

(friss a Lidl-ből),3 gerezd fokhagyma,só ,bors,zsír,a 


panírozáshoz: liszt,tojás,zsemlemorzsa


Elkészítés:


A karaj szeleteket kiklopfoljuk,és mind a két  oldalát 

sózzuk,borsozzuk.


Pici zsíron megfuttatjuk az  apróra vágott 

fokhagymát,rádobjuk a spenótot,pár perc alatt összeesik.

A  kiterített hússzeletre  halmozzuk,feltekerjük,és hústűvel

  rögzítjük.



Bepanírozzuk,és közepesen forró olajban piros ropogósra

 sütjük.


A töltelék itt is saját ízlés szerint,a spenótot,amikor a húsra halmoztuk,még ízesíthetjük oregánóval,tehetünk rá egy-egy szelet sajtot,sonkát,de így is nagyon finom lett.

2016. október 27., csütörtök

Kókuszos tekercs liszt,tojás ,tej ,cukor mentesen



Hozzávalók:5 dkg kókuszliszt (kókuszreszelék ledarálva), 10 dkg kókuszreszelék,10 dkg lenmagliszt,3 dkg karobpor(vagy kakaó),12 dkg mazsola,3 dkg goji bogyó,1 púpozott evőkanál kókuszzsír,víz amennyi szükséges. Nekem nem kellett hozzá víz,jól formázható lett.
Krém: 8 dkg kókuszreszelék,2 dl kókusztejszín,(kókuszkrém), 1 evőkanál utimag héj,1 evőkanál forró vízben 10 percig áztatott rizspehely,ízlés szerint eritrit,vagy xilit

Elkészítés:  A mazsolát,gojit  annyi vízbe beáztatjuk,amennyi ellepi. Ezután bot mixerrel pépesítjük,
és csak finomabb lesz,ha pici darabokban marad benne mazsola.
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit,és kinyújtjuk. Én egy irodai „bugyiba ˇ” töltöttem,és a tasak nagyságára nyújtottam. Ezután a tasak felső felét levágtam,és megkentem a krémmel. A krém hozzávalóit robot gépben dolgoztam össze. A tasak segítségével könnyedén fel tudjuk tekerni,majd fóliába csomagolva,min. 1 órára hűtőbe tesszük,és lehet szeletelni.



2016. október 16., vasárnap

Fasírt gluténmentesen



Hozzávalók:
-1/2 kg darált hús
-1 teáskanál őrölt paprika
-1 teáskanál só
-1 kávéskanál bors
-3 gerezd összenyomott fokhagyma
-1 kis fej hagyma apróra vágva
-2 tojás
-2 púpozott evőkanál szójagranulátum
Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan gyúrd össze egy tálban. Vegyél ki belőle nagy evőkanálnyi adagokat, gyúrj belőle golyókat. A golyókat kukoricalisztes tányérra tedd, és lisztezd be mindkét oldalát. Serpenyőben egy kis zsiradékban  süsd a pogácsákat amíg arany barnák nem lesznek.

Pulykatokány gluténmentes nokedlivel (galuskával)




Hozzávalók: ½ kg pulykamedál,1 fej vhagyma,1 kanál libazsír,2 gerezd fokhagyma,10 dkg gomba,1 szem paradicsom,1tv paprika,1dl rizstejszín,fűszerek
Nokedlihez: rizsliszt, tojás,só,kevés víz,1 kanál libazsír

Elkészítés:
A pulykamedált apróra daraboltam.
A  többi hozzávalóból (tejszín kivételével) pörköltalapot készítettem,a gombával együtt,és fűszereztem. Ezután turmixban homogénre pürésítettem,és ebben az alap lében főztem készre a pulykahúst. Ha kell ,utána lehet ízesíteni,és a tejszínnel csak egyet forr,és kész.
A nokedlit úgy készítettem,hogy a rizslisztet először összekevertem sóval,majd annyi tojással,hogy összeálljon. Vizet,csak annyit tettem bele,hogy megkapjam a sűrű nokedli tészta állagot.
Forrásban lévő sós vízbe szaggattam,és kiszedés után,libazsírba forgattam.  Amint feljön a víz tetejére,már lehet kiszedni.


2016. szeptember 4., vasárnap

Diétás ,gluténmentes,rizsfelfújt recept





Ezt a receptet,az interneten találtam. Egy mai "sikerdiéta" részeként terjed,de hihetetlenül finom.Bárki,aki gluténmentes receptet keres,vagy diétázik,szuper édesség. Így érdemes kipróbálni.Kipróbáltam úgy is,hogy kakaóbabot ledaráltam xilittel,és azzal szórtam meg.

Hozzávalók / 4 adag


2.5 dl víz


5 dl növényi tej (pl. rizstej)



2 bögre rizs


20 dkg erythritol


4 db tojá
s


1 ek sertészsír


1 citromból nyert citromhéj


1 citromból nyert citromlé


1 csipet só


1 db vanília



Elkészítés


A vizet, tejet, eritritet, vanília kikapart belsejét




 (én az egész vaníliát



 beledobtam, hosszába negyedekre vágva)




 összekeverjük, és a rizst megfőzzük benne
.


Amikor majdnem kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat, zsírt, 


reszelt




 citromhéját és a kifacsart levét, és a



 sóval felvert tojáshabot


.
Zsírral kikent, kukoricadarával megszórt 20 x 30 cm-s tepsibe




 simítjuk, és 180 C fokra előmelegített



 sütőben pirosra sütjük.



Citromos töklekvárral tálaljuk.





sütési hőfok: 180°C




sütési mód: hőlégkeveréses



tepsi mérete: 20x30 cm

Sütőporos,gluténmentes, töpörtyűs pogácsa



A tésztához:


30 dkg  liszt(

 köles,kukorica,rizs lisztekből)


15 dkg darált, töpörtyű


1 tk sütőpor


2 tk só (csapott tk), 4 ek rizstej



Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 1,5 

ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.


A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd a 180 °C-ra 

előmelegített sütőbe tesszük.

Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ebben az esetben ,nem hajtogatott 

pogácsát sütöttem,de így is finom lett.

2016. augusztus 21., vasárnap

Töltött tök hajdinával,csirkemellel




Hozzávalók:
1 db zsenge tök,(olyat válasszunk,aminek még zöldes-

fehér a héja),10 dkg hajdina, fél csirkemell 

(apró,vékony csíkokra vágva),1 tojás,1/2 vörös 

hagyma,1 gerezd 

préselt fokhagyma,tejföl,kapor,só,bors,zsíradék

Elkészítés:

A #töltött tök ,egy szép duci tökből készül,amit 

 meghámozok, félbe vágom a magokat 

kikanalazom. Egy kiolajazott jénaiba  teszem, picit 

sózóm, borsozom.

 A hajdinát megmosom, megfőzöm.(20 perc,úgy készül 

mint a rizs)

Egy másik edényben jó hagymás pörköltalapot 

készítek,amiben a csirkét a fűszerekkel készre 

párolom! 

Ezután  összekeverem a főtt hajdinával,1 tojással.

 Előveszem a  tököt, leöntöm a vizet róla, megtöltöm a 

hajdinás csirkével, tetejére tejföl, (amit én picit sózni 

szoktam, és a zsenge tök belsejével összeturmixolok),a 

kaprot ki ne felejtsük  :)

és beteszem  a sütőbe sülni.



2016. augusztus 17., szerda

Bazsalikomos paradicsomleves

#
Hozzávalók:

1/2l paradicsom sűrítmény,1ek. liszt,kevés oliva olaj,

1csokor bazsalikom,1 tojás,10dkg liszt  a tésztájába ,só

Elkészítés :

Az  olívával a liszttel,és a bazsalikom  hozzáadával

rántást  készítünk.

Felöntjük egy pohár vízzel,jól összekeverjük,(pl.habverővel)

és beleöntjük a paradicsom sűrítményt.
Ízlés  szerint  sózzuk,ha kell cukrozzuk,(én nem tettem bele) és  felfőzzük .

Közben elkészíthetjük a tésztát.

Egy  tojást  annyi liszttel gyúrunk  össze,

amennyit  felvesz.(+ só),ezt lereszeljük.

Majd a levesbe főzzük .

Jó étvágyat!



2016. március 1., kedd

Sajtos kifli,házilag sütve

Csak reggelire gyorsan készítettem 4 db sajtos kiflit.


Hozzávalók: 

15 dkg hűtőben tartott „öreg tészta”,15 dkg finom liszt, 1 dl tej,1 dl víz,1 k.kanál ecet,1dkg élesztő,2 kanál burgonyapehely,1 k.kanál cukor,10 dkg sajt


Elkészítés:

A hozzávalókat bedagasztottam,és duplájára kelesztettem.  Ezután négyfelé vettem,és a kis cipókat szintén kelesztettem 10 percig. A kis cipókat  kinyújtottam hosszúkásra,majd szorosan feltekertem. Bepakoltam a tepsire készített nagy sütőzsákba,és lespricceltem vízzel. Ekkor pakoltam meg sok-sok  reszelt sajttal.
Most kell türelmesen megvárni,amíg duplájára kel,addig a sütő is bemelegszik 200°-on.
Mikor megkelt,jó alaposan bespricceltem vízzel,és a sütőzacskó száját aláhajtom,és beteszem sülni addig,amíg gyönyörű piros színt kap.


Finom lett,sokat tanultam a Limara „ oldalát olvasgatva,és hihetetlen milyen jó szolgálatot tesz a sütőzacskó J  A fényképre már csak három jutott,mert még forrón egyet megettem. J