2014. március 2., vasárnap

Borzas diós

Hozzávalók

  A tésztához:
            50 dkg búzaliszt ,4 db tojássárgája,15 dkg margarin,10 dkg porcukor  ,4 evőkanál tejföl ,1 db sütőpor
A töltelékhez:

4 db tojásfehérje,20 dkg kristálycukor , 25 dkg dió (darált), sárgabarack lekvár

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrom. A tészta 1/3 részét berakom a fagyasztóba. A maradék tésztát 38x28 cm-es tepsibe nyújtom. Megkenem lekvárral. A tojásfehérjét a cukorral habbá verem, majd beleforgatom a darált diót. A diós habot a lekvárra kenem egyenletesen. A fagyasztóból kiveszem a tésztát és almareszelőn a habra reszelem. 180 C fokon kb. 30 perc alatt világosra sütöm. Porcukorral díszítem.




A mama régen ezt sokszor megsütötte,most én is elkészítettem. A neten találtam rá ,tényleg nagyon emlékeztet a régi ízekre.

2014. január 5., vasárnap

Töltött oldalas

 Oldalas egészben, félbevágva, felszúrva. A hentes szívesen konyhakésszé teszi azzal, hogy felszúrja,(nekünk a Rákóczi téri hentes szuperul megoldottaJ ) és a bordákat egy jól irányzott de a húsba nem hatoló ütéssel kettévágja. Ez kb. 3 kg lesz.








½ kiló darált hús
3 zsömle

1 tojás+4 főtt tojás,petrezselyem (1 csokor),30 dkg csirkemáj,bacon szalonna,liba,vagy kacsazsír,őrölt bors,só

A darált húst, a vízbe áztatott és kicsavart zsömlét őrölt borsot és a felvert tojást ,kockára vágott főtt tojást,előre félig pirított,és kockára vágott bacont ,kockázott csirkemájat jól összegyúrjuk, majd a felszúrt, előzőleg besózott oldalasba töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, és fagyos libazsírral bekenjük és tepsibe tesszük. kb. 1 dl vizet öntünk alá,(én egy leveskockát oldottam fel ,és azt öntöttem alá) alufóliával szorosan lezárjuk és betesszük a sütőbe.
1 óra  óra elteltével takarékra vesszük a lángot és tovább sütjük. a Második óra  után levesszük róla a fóliát, megnézzük, ekkorra már meg kellett puhulnia a húsnak, meglocsoljuk saját levével, felvesszük a tüzet ismét maximum közelébe és gyakran öntözgetve a fóliát csak éppen a tetejére téve megsütjük.Sörrel locsoljuk utoljára,attól szép piros lesz.

Legalább  három órán keresztül kell sütni.
Kicsit hagyjuk kihűlni a tepsiben. Kb 15-20 perc után kiemeljük a tepsiből, és a csontokat kihúzogatjuk az alsó részéből, hogy szépen szeletelhető  legyen. ennyi sütés után a csontok ugyanis kézzel kihúzhatók a húsból. Ha melegen akarjuk tálalni, akkor igen éles késsel már lehet szeletelni, ha hidegen, akkor teljesen kihűtjük, hűtőbe tesszük és aztán szeleteljük.