2014. augusztus 24., vasárnap

Baconban sült fasírt

Hozzávalók / 4 adag

12 szelet bacon
50 dkg darált sertéshús
1 db zsemle
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A darált húst, áztatott zsemlét, a nyers tojásokat  és a fűszereket összegyúrjuk.
Egy 12 lyukú muffin sütőt kibélelünk a 12 szelet baconnal.
Minden lyukba teszünk egy kevés fasírtot, majd a lelógó bacont ráhajtjuk.

 30 perc alatt készre sütjük (200 fokra előmelegített sütőben).

2014. július 28., hétfő

Brassói, ahogy én készítem


Itt a nyár,így került bele paprika,paradicsom,és persze az eredetihez képest,-mi z.borsóval szeretjük.

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna (én erdélyit vettem)
20 dkg zöldborsó
1 fej fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 csipet só
1 csipet bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 kg burgonya
1 kanál pirospaprika


Elkészítés:
A szalonnát felaprítjuk és kiolvasztjuk. A zsírját leöntjük, amint kisült és ebbe sütjük meg a kockára vágott, főtt burgonyát.
A sült szalonnára rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot.
Alaposan összepirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéscombot,és a borsót.
Ízesítjük és hozzáadjuk a fokhagymát, valamint pirospaprikát, majd puhára pároljuk.

Ha készen van, összeforgatjuk a sült burgonyával.

2014. július 26., szombat

Kávés süti

Fényképezés után 2 óra hűtéssel lett a legfinomabb!
Hozzávalók:
Piskótalap,amit vagy készen veszel,vagy gyorsan sütsz egyet.

Krém:
2 cs tejszín ízű pudingpor
1 csík 3:1-ben kávé
3/4 l tej
20 dkg teavaj
20 dkg porcukor
4 cs.vanil. cukor a pudingokhoz
15 dkg tortabevonó a tetejére

Elkészítés:

Piskóta: A kör alakú (25 cm átmérőjű) 8 tojásból. A tojást kettéválasztom. A fehérjét felverem a fele cukorral (nem kő keményre), majd a sárgáját is kikeverem a cukor másik felével. A sárgáját hozzákeverem a fehérjéhez. Nem sokáig keverem, csak hogy elkeverdjen a sárgája. A lisztet 1/2 csg sütőporral a tojáshoz keverem fakanállal. Óvatosan, nem töröm a habot. A forma alját sütőpapírral kibélelem. Beleteszem a tésztát, és középről haladva kihúzom a tésztát a forma pereméig egy habkártyával, vagy fakanállal, kinek mi van otthon. 170-180 fokon sütöm (légkeveréses a sütőm). Hideg sütőbe teszem, nem melegítem elő. Kb. egy óra alatt megsül. Ha megsült, egy kicsit még a formában hagyom hűlni. Majd körbevágom a tésztát, lisztezett deszkára borítom. A sütőpapírt lehúzom róla. A tészta alja lesz a teteje!


Krém: A tejben v. cukorral felfőzzük a pudingokat. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd a pudinghoz keverjük. Kétfelé vesszük,egyikbe belekeverjük a kávét.A kihűlt tésztára kenjük először a fehér, majd a barna krémet és hűtőbe tesszük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk. Keverjünk hozzá egy kis étolajat és rásimítjuk a krém tetejére, majd 2 órára hűtőbe tesszük.

2014. július 7., hétfő

Meggyes túrós

Hozzávalók: ½ kg túró,2dl habtejszín,2 csomag vanillin cukor,10dkg porcukor, 40 dkg magozott meggy,1 cs.gyors zselatin,20 dkg édes sütemény.









Elkészítés: A túrót a v.cukorral, porcukorral,habtejszínnel ,keverőtálban habosra keverjük,és beleszórjuk a gyors zselatint,és összekeverjük. A formát,(én jénaiba tettem) kirakjuk az édes süteménnyel,és beletöltjük a túrókrémet,és hűtőbe tesszük.  A kimagozott meggyet 2 kanál cukorral sűrűre főzzük,és kihűtjük. A túró tetejére símítjuk,majd 2 órára a hűtőben készre hűtjük.

2014. június 22., vasárnap

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók  

A tésztához:
215 g búza-rétesliszt
150 g búzaliszt
36 g porcukor
36 g vaj
21 g élesztő (friss)
0.5 csipet só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
137 ml tej (2,8%-os)
A töltelékhez:
500 g tehéntúró (félzsíros)
100 g kristálycukor
20 g kapor (friss)
0.5 csipet só
1.5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
2 szem főtt tört krumpli
A léhez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
50 ml tejföl (20%-os)
0.5 csipet só

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy kb 30x24 cm-es tepsit vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki. A tészta összetevőit összegyúrjuk, és teljesen egynemű tésztává dolgozzuk. Amikor az összetevőket egymásra helyezzük, ügyeljünk, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlen a sóval! Ha A töltelék elkészítése során egyszerűen összekeverjük az összetevőket. Ha összegyúrtuk a tésztát, nedves konyharuhával takarjuk le, és 20 percig pihentessük. A töltelék elkészítése során egyszerűen összekeverjük az összetevőket. A kivajazott tepsit 2-3 mm vastagon kibéleljük a tésztával. Beletesszük a tölteléket a tésztával kibélelt formába. A lé készítése is csupán az összetevők összekeverésével történik. Meglocsoljuk a lével a tepsibe helyezett alapot. 190 C-on készre sütjük (kb 50 perc), kis hűlés után szeleteljük és tálaljuk.




Forrás: http://aprosef.hu/kapros_turos_lepeny  (pici változtatással)

2014. április 21., hétfő

Húsvéti hidegtál



Tojásos hidegtál

Hozzávalók

    25 dkg zöldborsó
    20 dkg sárgarépa
    35 dkg krumpli
    10 dkg alma
    1 nagy  majonéz
    3 evőkanál tejföl
    2,5 dl  húsleves
    2 dkg zselatin
    5 tojás
    A díszítéshez
    1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld,retek,
    őzgerinc forma, folpak
Elkészítés
A tojásokat  10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!

A mártást összekeverjük a zöldségekkel.

2,5 dl húslevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.

Az őzgerincformát kibéleljük folpak-kal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.

A zselatinos húslevest hozzákeverjük a majonézes salátához.

A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.

Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.

A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.

Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük !

2014. március 23., vasárnap

Túrós sajtos pogácsa

Hozzávalók
 
A tésztához:
500 g búzaliszt (BL55)
500 g tehéntúró (ha szereted,lehet juhtúró is)
500 g vaj
2 db tojássárgája
30 g élesztő (friss)
20 g
10 dkg jól reszelhető sajt.

A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenjük le tojással, majd tekerjük fel,mint a bejglit.
Végül nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, és kis - maximum 4 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, tojással kenjük meg,és reszeljük rá a sajtot.
 Az előmelegített 200 C-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a pogácsákat. Addig süssük őket, amíg mindegyiknek szép világosbarna színe nem lesz.


2014. március 2., vasárnap

Borzas diós

Hozzávalók

  A tésztához:
            50 dkg búzaliszt ,4 db tojássárgája,15 dkg margarin,10 dkg porcukor  ,4 evőkanál tejföl ,1 db sütőpor
A töltelékhez:

4 db tojásfehérje,20 dkg kristálycukor , 25 dkg dió (darált), sárgabarack lekvár

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrom. A tészta 1/3 részét berakom a fagyasztóba. A maradék tésztát 38x28 cm-es tepsibe nyújtom. Megkenem lekvárral. A tojásfehérjét a cukorral habbá verem, majd beleforgatom a darált diót. A diós habot a lekvárra kenem egyenletesen. A fagyasztóból kiveszem a tésztát és almareszelőn a habra reszelem. 180 C fokon kb. 30 perc alatt világosra sütöm. Porcukorral díszítem.




A mama régen ezt sokszor megsütötte,most én is elkészítettem. A neten találtam rá ,tényleg nagyon emlékeztet a régi ízekre.