2016. szeptember 4., vasárnap

Sütőporos,gluténmentes, töpörtyűs pogácsa



A tésztához:


30 dkg  liszt(

 köles,kukorica,rizs lisztekből)


15 dkg darált, töpörtyű


1 tk sütőpor


2 tk só (csapott tk), 4 ek rizstej



Elkészítés:


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 1,5 

ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.


A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd a 180 °C-ra 

előmelegített sütőbe tesszük.

Kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ebben az esetben ,nem hajtogatott 

pogácsát sütöttem,de így is finom lett.

2016. augusztus 21., vasárnap

Töltött tök hajdinával,csirkemellel




Hozzávalók:
1 db zsenge tök,(olyat válasszunk,aminek még zöldes-

fehér a héja),10 dkg hajdina, fél csirkemell 

(apró,vékony csíkokra vágva),1 tojás,1/2 vörös 

hagyma,1 gerezd 

préselt fokhagyma,tejföl,kapor,só,bors,zsíradék

Elkészítés:

A #töltött tök ,egy szép duci tökből készül,amit 

 meghámozok, félbe vágom a magokat 

kikanalazom. Egy kiolajazott jénaiba  teszem, picit 

sózóm, borsozom.

 A hajdinát megmosom, megfőzöm.(20 perc,úgy készül 

mint a rizs)

Egy másik edényben jó hagymás pörköltalapot 

készítek,amiben a csirkét a fűszerekkel készre 

párolom! 

Ezután  összekeverem a főtt hajdinával,1 tojással.

 Előveszem a  tököt, leöntöm a vizet róla, megtöltöm a 

hajdinás csirkével, tetejére tejföl, (amit én picit sózni 

szoktam, és a zsenge tök belsejével összeturmixolok),a 

kaprot ki ne felejtsük  :)

és beteszem  a sütőbe sülni.



2016. augusztus 17., szerda

Bazsalikomos paradicsomleves

#
Hozzávalók:

1/2l paradicsom sűrítmény,1ek. liszt,kevés oliva olaj,

1csokor bazsalikom,1 tojás,10dkg liszt  a tésztájába ,só

Elkészítés :

Az  olívával a liszttel,és a bazsalikom  hozzáadával

rántást  készítünk.

Felöntjük egy pohár vízzel,jól összekeverjük,(pl.habverővel)

és beleöntjük a paradicsom sűrítményt.
Ízlés  szerint  sózzuk,ha kell cukrozzuk,(én nem tettem bele) és  felfőzzük .

Közben elkészíthetjük a tésztát.

Egy  tojást  annyi liszttel gyúrunk  össze,

amennyit  felvesz.(+ só),ezt lereszeljük.

Majd a levesbe főzzük .

Jó étvágyat!



2016. március 1., kedd

Sajtos kifli,házilag sütve

Csak reggelire gyorsan készítettem 4 db sajtos kiflit.


Hozzávalók: 

15 dkg hűtőben tartott „öreg tészta”,15 dkg finom liszt, 1 dl tej,1 dl víz,1 k.kanál ecet,1dkg élesztő,2 kanál burgonyapehely,1 k.kanál cukor,10 dkg sajt


Elkészítés:

A hozzávalókat bedagasztottam,és duplájára kelesztettem.  Ezután négyfelé vettem,és a kis cipókat szintén kelesztettem 10 percig. A kis cipókat  kinyújtottam hosszúkásra,majd szorosan feltekertem. Bepakoltam a tepsire készített nagy sütőzsákba,és lespricceltem vízzel. Ekkor pakoltam meg sok-sok  reszelt sajttal.
Most kell türelmesen megvárni,amíg duplájára kel,addig a sütő is bemelegszik 200°-on.
Mikor megkelt,jó alaposan bespricceltem vízzel,és a sütőzacskó száját aláhajtom,és beteszem sülni addig,amíg gyönyörű piros színt kap.


Finom lett,sokat tanultam a Limara „ oldalát olvasgatva,és hihetetlen milyen jó szolgálatot tesz a sütőzacskó J  A fényképre már csak három jutott,mert még forrón egyet megettem. J





2016. február 27., szombat

Kifli sütése zacskóban


 A” Limara  péksége” oldalán találtam egy guszta kifli receptet. Mikor nekifogtam a sütésnek,akkor kellett rájönnöm,hogy hiányosak az itthon levő hozzávalóim. Ezért változtattam a recepten,és nem bántam meg. Nagyon finom lett. J



Hozzávalók: 1,5 dl tej,1,5 dl víz,2 tk. só,csipet aszkorbinsav(helyett 1 evőkanál ecetet tettem bele),2 ek burgonyapehely (én 3 evőkanállal),25 dkg öregtészta,50 dkg BL 80 liszt(20dkg fehér liszt+30dkg zabliszt),1 tk. cukor,1,5 dkg élesztő(a zabliszt miatt 2 dkg élesztő)

Elkészítés:  Mivel már öregtésztám pihent a hűtőben ezzel nem volt gond.
A hozzávalókból tésztát dagasztottam, majd a szokásos módon, kelesztő tálban duplájára kelesztettem. Enyhén lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, (én három felé osztottam J  )majd  vékonyra nyújtottam. Igyekeztem, hogy négyzet alakúra sikeredjenek. Egyik csücskétől kezdve feltekertem. Vékonyan beliszteztem, majd külön-külön sütő zacsiba tettem őket. Megint hagytam, hogy duplájára keljenek, ekkor vizet permeteztem a zacsikba, elkötöttem a szájukat és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöttem őket.

Igen,a többi eljárást uúgy csináltam.


2016. február 23., kedd

Mini kakaós csigák


Húú ,de régen tettem fel receptet. Persze,mert mostanában a „varrós” oldalamra figyelek jobban! J
Az interneten találtam ezt a receptet,bár régóta sütök kakaós csigát,most ezt is kipróbáltam,csak egy picit változtattam rajta,ezt már úgy írtam le. Nem bántam meg,nagyom finom lett! J  


Hozzávalók a tésztához : 25 dkg liszt, 4 dkg vaj,szobahőmérsékleten, 3 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 cs. vaníliás cukor,  1 csipet só,     1-1.5 dl tej, reszelt citromhéj

Töltelék : 2 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5 evőkanál kristálycukor

A tetejére : 1 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés : Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés tejjel és cukorral.
A többi hozzávalót a tej kivételével keverőtálba tesszük.. Ha az élesztő már jó, hozzáadjuk  a többi hozzávalóhoz, a tejet viszont csak fokozatosan öntsük  hozzá. Gyúrjunk egy lágy kelt tésztát.
Fontos, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyit fog a liszt felvenni. Meleg helyen letakarva kelesszük kb. fél órát.
Közben készítsük el a tölteléket.

Ha a tészta megkelt nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük le az egész tésztát olajjal ( vagy olvasztott vajjal ) A jól összekevert töltelékkel szórjuk meg bővel a tésztát és tekerjük fel.Vágjuk őket 1.5 cm-es vastagságúra és tegyük őket a sütőpapírral kibélelt torta formába egymástól 1 – 2  cm távolságra. Meleg helyen kb. 15 percet még kelesszük. Előmelegített sütőben, 160 – 170 fokon kb. 25 perc alatt süssük készre. Sütés közben 2 –szer kenegessük meg a tetejüket a cukros tejjel, finom ízt ad neki.

Én most 26 cm-es tortaformában készítettem, de egy 28 cm-es formába is elég a hozzávaló.