Mindenkinek
van saját beigli receptje,most leírom,hogy én hogyan készítem. Egy kis plusz,ha
már készítettem narancslekvárt,akkor itt használok is belőle.
Hozzávalók:
0.5 kg liszt,csipet só,1 tojás,3 dkg élesztő,25 dkg vaj,1 dl
tej,5 dkg porcukor,1 dl tejföl
Töltelék:
dió:25 dkg durvára darált dió,25 dkg porcukor,1
citrom reszelt héja,leve,tej,van.rúd,vagy van.cukor,1 ev.kanál darált
háztartási keksz,5 dkg mazsola,(én most aszalt sárgabarackot vékonyra vágva
tettem bele.
mákos:25 dkg darált mák,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt
héja,leve,mazsola,1 forralt tej,narancs
lekvár
Elkészítés:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,és
teszünk bele egy kkanál cukrot. Amíg az
élesztő felfut,a lisztbe belemorzsoljuk a vajat,ezután hozzátesszük a csipet
sót,a maradék cukrot,a tejfölt,a megkelt élesztőt. Alaposan összegyúrjuk,és
négyfelé osszuk,majd egyenként bezacskózva betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a töltelékeket,a diós tölteléknél 1 dl vizet
felforraljuk a porcukorral,és a többi hozzávalóval elkeverjük,úgy hogy
morzsalékos állagú legyen.
A mákosnál a tejet forraltam fel,és úgy kevertem össze a
hozzávalókat. Ez egy kicsit hígabb lett,meg is repedt a beiglim oldala. :-(
A tésztát 2 óra hűtés után kitesszük egy tálcára,enyhén
lisztezve kinyújtjuk és elkezdjük megtölteni.
Nálam 1 mákos mazsola nélkül,1
mákos narancslekvárral megkenve,és megszórva mákos töltelékkel. Egy diós rúd
aszalt gyümölccsel,és 1 anélkül készült.
Mire mindet megtöltöttem,addigra szépen megemelkedett mindegyik rúd. Ezután
felvert tojással megkentem,és 190°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra
sütöttem.
Megkóstoltam,nagyon finom
lett! J