Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2020. július 3., péntek
Kovászos kupolás kenyerem
Hozzávalók: 350 ml langyos víz,20 dkg rétesliszt,20 dkg gyermely kenyérliszt,
10 dkg gyermely fehérliszt,29 dkg kovász (öregtészta),2.5 dkg só
Elkészítés: A vízben eldolgozom a liszteket,és hagyom állni 30 percig.
Ezután beledagasztom a öregtésztát,hagyom 30 percig
pihenni,majd kiveszem a 29 dkg-ot,
befőttes üvegben elteszem a hűtőbe,ezt fogom a következő kenyérhez felhasználni.
Ekkor teszem bele a sót,alaposan átdagasztom,és pihen 1 órát.
Most jön az első "sziromhajtogatás".( A már egy kicsit
megduzzadt tésztát körbe-körbe kihúzom egy kicsit,és
középre visszahajtom. Ezt óránként,összesen 3-szor ismétlem meg.
Most olyan meleg volt a konyhámban,hogy a többi hajtogatás
kimaradt,mert annyira kelt a kenyér.
(Amikor lassabban kel,még 2-szer szoktam hajtogatni úgy,mint a
leveles tésztát: négyzetre húzogatom,kétoldalról behajtom,
majd fentről lefelé középig,és alulról felfelé .)
Fonott kelesztőkosárban kelesztem még addig ,amíg a duplájára kel. (1-3 óra)
Kerek kerámia sütőformába borítom,pengével bemetszem,és
ráborítok egy kerek fém tálat,ami pont passzol a kerámia
sütő kerületével.
Higed sütőbe teszem,230 °-ra állítom a sütőt. Amikor elérte a
hőmérsékletet,visszaveszem 200 °-ra.
Nekem ez 50',ekkor leveszem a tálat,és 10'-ig pirosra sütöm.
Ma ez ilyen szépre sikeredett :)
Címkék:
#kenyér,
#kovász,
#kovászoskenyér,
#kupolás
2020. március 3., kedd
Kovászos kenyér
Kovászos fehér kenyér
Egyre szebbek a kenyereim :)
Ahogy én készítem:3 dl langyos vízben elkeverek 50 dkg lisztet,1 kiskanál sikért,1 kkanál aszkorbinsavat,és hagyom állni 40 percet.
Beleteszek 30 dkg öregtésztát,és alaposan összedolgozom. Ekkor kiveszem a következő sütéskor felhasználható 30dkg tésztát,és beteszem a hűtőbe. Ott pihen a következő sütésig,vagyis nem pihen,mert úgy megkel a hűtőben,hogy majd kijön az üvegből. :)
Ezután teszem bele a 18-20 g sót,attól függ milyen sót használok.
Most dagasztom a végleges állagúra,ilyenkor pótolom a lisztet,ha szükséges.
(Egy üvegbe 15 dkg tésztát kiteszek,és megjelölöm gumival, ez a "vekker",ez mutatja,hogy kel a tésztám.)
Duplájára kelesztem,és hajtogatom.
Ennél a kenyérnél 3x virághajtogatást,és egyszer úgy,mint amikor leveles tésztát hajtogatok.
A hajtogatások között fél óra telik el,de ha hűvösebb van,1 óra is kell.
Kelesztő tálba teszem,(még nincs szakajtóm),és figyelem a vekkert.
Amikor a "vekkerben,kicsit több,mint duplájára kelt a tészta,tehetem be sütni a kenyeret.
A megkelt tészta tetejét éles késsel,vagy pengével bemetszem.
Én hideg sütőbe teszem kerámia fazékba,fedelével,210°ra állítva a sütőt.
50perc után leveszem a fedelét,és addig sütöm,amíg eléri a végleges színt,ez kb. 10perc
Rácsra teszem,és hideg vízzel,ecsettel megkenem,hagyom kihülni.
Megkelt,bemetszettem a tészta tetejét
"vekker"
Öregtésztám (kovász)
Tökmagos kenyér
Hozzávalók:
3 dl víz
20 gramm só
2 ek. olaj
1 kanál 10%-os ecet
20 dkg öregtészta
50 dkg fehér tönkölyliszt
1 marék száraz serpenyőben pirított tökmag
Elkészítés:
A vizet,lisztet, gépben dagasztatom,10 percig. Ezután az öregtésztával (etetett kovász,vagy előző
kovászos kenyér dagasztásakor kivett tészta) ,összedolgozom,
és hagyom fél óráig állni.
Ezután mehet minden hozzávaló bele,(tökmagon kívül) és alaposan kidagasztom.
Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben.
Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 2x 20 percenként kissé
áthajtogatom,én ekkor tettem bele a tökmagot.
Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom.
Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni.
Ekkor pengével bevágom, további 20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni.
220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel ecsettel lekenem.
Címkék:
#kenyér,
#kovász,
#kovászoskenyér,
#öregtészta
2019. május 27., hétfő
Cukormentes szilvás muffin
hozzávalók: 3 db
tojás,fél cs. sütőpor,1dl zabtej,2dl lakt.m.tej,
10 dkg fehér liszt,20 kg
zabliszt,10 dkg zabpehely,70 ml folyékony süssina,fahéj,20 szem
puha aszalt szilva darabolva.
elkészítés: a tojás sárgákat simára keverjük a liszteken
kívüli hozzávalókkal,csak ezután keverjük bele fokozatosan a liszteket,és a
zabpelyhet.
Majd beleforgatjuk a keményre felvert tojás fehérjét.
Fagyis kanállal adagoltam
a muffin formákba.
180°-on 25-30 perig sütjük.
Címkék:
#cukormentes,
#diétás,
#szivás,
#uffin
2019. április 19., péntek
#Gesztenyés,#meggyes,#darált kekszes ,gyors süti
Hozzávalók:
3 dl tej,20 dkg vaj,(nem margarin),20
dkg porcukor,50 dkg darált keksz,2 evőkanál kakaópor,2 cs,van.cukor,egy
üveg magozott meggy,1 kocka gesztenye massza
Elkészítés:
A hozzávalókat kettévesszük a
kakaót ,és a gesztenye masszát kivéve.
Így másfél deci tejben felolvasszuk a tíz deka vajat,tíz
deka porcukrot. Huszonöt dkg kekszbe keverjük a kakaóport,és a van.cukrot,majd
belekeverjük az összeolvasztott folyadékot.
Kibélelünk egy edényt sütőpapírral,és a masszát
belenyomkodjuk egyenletesen elsimítva a tetejét.
Erre osszuk el egyenletesen a lecsöpögtetett meggyet.
Újra másfél deci tejben felolvasszuk a tíz deka vajat,tíz
deka porcukrot.
Huszonöt dkg kekszbe keverjük a lereszelt gesztenye
masszát, majd belekeverjük az összeolvasztott folyadékot.
Ezt a meggy tetejére osszuk egyenletesen,és simára
egyengetjük a tetejét.
Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük,majd óvatosan
kiborítjuk a tálaló tálra. A sütőpapír erre nagy segítség.
Én tejszínhabbal tálaltam.
Címkék:
#darált kekszes,
#Gesztenyés,
#meggyes,
gyors süti
# Sült töltött #fasírt
Hozzávalók: 1 kg darált sertéshús ,1 db zsemle ,1 ek zsír ,1 közepes
db vöröshagyma,2 db tojás
2 teáskanál fűszerpaprika ,só ízlés szerint,bors ,2-3 gerezd fokhagyma ,1
ek mustár
Töltelék
20 dkg sajt
(szeletelve),4 db tojás,15 dkg füstölt-főtt tarja (szeletelve),2 teáskanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A zsömlét vagy kenyeret beáztatjuk langyos vízbe.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban
üvegesre pároljuk.
A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsömlét, a
hagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket és a többi hozzávalót.
Alaposan összegyúrjuk.
4 db tojást keményre főzünk, megpucoljuk, és tojás szeletelővel karikákra vágjuk.
Egy kb. 60x40 cm-es alufóliát leterítünk, és ecsettel
vékonyan megkenjük olajjal.
Ráborítjuk a beízesített darált húst, és a
tenyerünkkel kb. 2-3 cm vastagságúra lapítjuk.
A hús szélétől mindenhol kihagyva 4-5 cm-t ráterítjük a sajt felét, a
füstölt tarját, a tojáskarikákat, majd befedjük a maradék sajttal.
A fólia segítségével feltekerjük. A fólia közepére
igazítjuk a tekercset, csinosra formáljuk.
Nagyon szorosan becsomagoljuk a
fóliába.
Előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük 200°-on.
A sütési idő letelte után kivesszük, óvatosan kibontjuk, egy kicsit
emelünk a sütési hőfokon, visszatesszük a sütőbe, és a keletkezett pecsenyelével gyakran locsolgatva
pirosas-barnára sütjük.
Hagyjuk egy kicsit kihűlni, végül ferdén szeletelve, tetszés szerinti
körettel tálaljuk.
Címkék:
# Sült töltött,
#töltött fasírt
#Egyszerű sajtos #pogácsa
hozzávalók: 3 dkg élesztő,1 kávéskanál
cukor,1 dl tej,50 dkg liszt,25 dkg margarin,2 tk só
2 db tojás sárgája,1pohár tejföl,10 dkg sajt (reszelt),1
db tojás sárgája (a kenéshez)
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés meglangyosított, cukros tejben.
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, utána összegyúrjuk a többi
hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk és kétszer-háromszor meghajtogatjuk a tésztát.
A hajtogatások között 30 percig pihentetjük.
Amikor végeztünk az utolsó hajtogatással is, kinyújtjuk
kb. ujjnyi vastagra, megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt
sajttal, (de akár köménnyel is megszórhatjuk), majd lisztbe mártott, apró
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Miután a tepsibe tettük, még 10 percig
kelesztjük, és előmelegített sütőben 170 fokon, 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)