Kovászos fehér kenyér
Egyre szebbek a kenyereim :)
Ahogy én készítem:3 dl langyos vízben elkeverek 50 dkg lisztet,1 kiskanál sikért,1 kkanál aszkorbinsavat,és hagyom állni 40 percet.
Beleteszek 30 dkg öregtésztát,és alaposan összedolgozom. Ekkor kiveszem a következő sütéskor felhasználható 30dkg tésztát,és beteszem a hűtőbe. Ott pihen a következő sütésig,vagyis nem pihen,mert úgy megkel a hűtőben,hogy majd kijön az üvegből. :)
Ezután teszem bele a 18-20 g sót,attól függ milyen sót használok.
Most dagasztom a végleges állagúra,ilyenkor pótolom a lisztet,ha szükséges.
(Egy üvegbe 15 dkg tésztát kiteszek,és megjelölöm gumival, ez a "vekker",ez mutatja,hogy kel a tésztám.)
Duplájára kelesztem,és hajtogatom.
Ennél a kenyérnél 3x virághajtogatást,és egyszer úgy,mint amikor leveles tésztát hajtogatok.
A hajtogatások között fél óra telik el,de ha hűvösebb van,1 óra is kell.
Kelesztő tálba teszem,(még nincs szakajtóm),és figyelem a vekkert.
Amikor a "vekkerben,kicsit több,mint duplájára kelt a tészta,tehetem be sütni a kenyeret.
A megkelt tészta tetejét éles késsel,vagy pengével bemetszem.
Én hideg sütőbe teszem kerámia fazékba,fedelével,210°ra állítva a sütőt.
50perc után leveszem a fedelét,és addig sütöm,amíg eléri a végleges színt,ez kb. 10perc
Rácsra teszem,és hideg vízzel,ecsettel megkenem,hagyom kihülni.
Megkelt,bemetszettem a tészta tetejét
"vekker"
Öregtésztám (kovász)
Tökmagos kenyér
Hozzávalók:
3 dl víz
20 gramm só
2 ek. olaj
1 kanál 10%-os ecet
20 dkg öregtészta
50 dkg fehér tönkölyliszt
1 marék száraz serpenyőben pirított tökmag
Elkészítés:
A vizet,lisztet, gépben dagasztatom,10 percig. Ezután az öregtésztával (etetett kovász,vagy előző
kovászos kenyér dagasztásakor kivett tészta) ,összedolgozom,
és hagyom fél óráig állni.
Ezután mehet minden hozzávaló bele,(tökmagon kívül) és alaposan kidagasztom.
Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben.
Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 2x 20 percenként kissé
áthajtogatom,én ekkor tettem bele a tökmagot.
Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom.
Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni.
Ekkor pengével bevágom, további 20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni.
220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm.
Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel ecsettel lekenem.