2016. január 14., csütörtök

Lenmaglisztes rozsos kenyér


Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
10dkg rozs liszt,10 dkg  lenmag liszt,3,5 dl víz,1 kávésk. cukor,3 dkg élesztő,2 tk só,

A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A liszteket  és a sót egy tálba szórjuk. Beleöntjük az élesztős tejet, megdagasztjuk. Nedves konyharuhával  letakarva duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, keskeny cipóalakúra formázzuk, megvágjuk a tetejét, ismét duplájára kelesztjük. A tetejét vizes ecsettel  lekenjük,és valamilyen maggal megszórjuk. Én most köménymagot tettem rá.

200 fokos sütőbe toljuk, barnára sütjük, rácson kihűtjük.

Rakott hal

Hozzávalók: 
50 dkg hekk ,20 dkg spagetti tészta ,45 dkg spenót (fagyasztott),
2 db tojás,2 dl tejföl,1 csomag újhagyma,só ízlés szerint,bors ízlés szerint,2 gerezd fokhagyma,
2 ek kókusz olaj,4 db paradicsom,10 dkg sajt (reszelt),1 dl víz,1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez),
1 ek zsemlemorzsa

Elkészítés

A tésztát összetörjük kisebb darabokra, sós vízben kifőzzük, leöblítjük, hűlni hagyjuk.
A halfilét kicsi kockákra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon megpároljuk és rátesszük a halkockákat. Kevés vizet öntünk alá (kb 1 dl), sózzuk, borsozzuk, fedő alatt készre pároljuk.
A fokhagymát felaprítjuk és egy másik lábosban kevés olajon megfuttatjuk. Rátesszük a kiolvasztott parajpürét, sózzuk, borsozzuk. Pár percig forraljuk.
A tejfölt kikeverjük a két tojással, kevés sót adunk hozzá, és a 2/3-át hozzákeverjük a kihűlt főtt tésztához. Ezt a tésztát egy kikent, zsemlemorzsával meghintett jénaiba  öntjük, elterítjük benne egyenletesen.
Erre kerül a párolt hal, majd a parajpürével is befedjük.
Paradicsomkarikákkal díszítjük, és a maradék tojásos tejföllel beborítjuk. Végül meghintjük reszelt sajttal.
Hideg sütőbe toljuk, 45 percig sütjük, de legalább addig, amíg a sajt is szépen megpirul a tetején.


2015. december 26., szombat

Karácsonyra szaloncukor,házilag készítve


Hozzávalók:
3 dl tej,10 g vaj,3 evőkanál búzadara,15 dkg kristálycukor,200 g kókuszreszelék

étcsokoládé,5 dkg darált mandula


Elkészítés:  A tejet felforraljuk a vajjal,és a többi hozzávalóval pár percig főzzük. Kevergessük folyamatosan,mert másképp leég.
Amikor langyosra hűlt,pici gombócokat veszünk ki a masszából,és szaloncukor alakúra gyurmázzuk.Egy tálcára tegyünk sütőpapírt,és megszórhatjuk egy kevés porcukorral.
A hűtőben  kb .1 óra hűtés nekem elég volt. Az  étcsokit  gőz felett megolvasztottam,és egy csipesz segítségével,beleforgattam a szaloncukor rudacskákat. Vissza a hűtőbe,és ha megdermedt a csoki,lehet csomagolni.

A másik ,egy mákos,marcipános szaloncukor .A marcipánba beledolgozzuk a mákot,és megformázzuk. (A marcipán darált mandulából,porcukorból,és egy pici vízből áll. )
A formázáskor használjuk a porcukrot úgy mint máskor a lisztet.

Karácsonyi töltött káposzta,ahogy mi szeretjük


Hozzávalók:    

1 kg darált hús,20 dkg rizs,4-6 szelet csontos tarja,
1 nagyobb fej fokhagyma ,1 vöröshagyma,őrölt paprika  2 db tojás,1 kanál zsemlemorzsa,bors,1 kanál zsíradék,
só ízlés szerint
1,5 kg házi vágott savanyú káposzta
20-25 nagyobb savanyú káposzta levél

Elkészítés:A fazék aljára tesszük a zsíradékot,és ezt megterítjük egy adag vágott káposztával.Erre fektetjük a tarja szeleteket,és meghintjük 1 ekanál liszttel,és egy kkanál fűszerpaprikával.  Ezt a réteget megint megterítjük a vágott káposztával és már a betekert töltelékek rétegezése következik. (A levelek közepéről kivágjuk a vastag részt,és a bekevert tölteléket beletekergetjük . )
Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje,majd  készre főzzük.Ekkor én kiszedem a tölteléket,hogy ne törődjön össze,és egy híg rántással besűrítem a levét.Ebbe visszapakolva a tölteléket,már csak egyet forralok rajta,és tejföllel   tálalom.

Kacsamájjal töltött húsrolád




Hozzávalók: 1 kg darált hús,30-40 dkg kacsamáj,3 tojás,1 sárgarépa,2 fej vörös hagyma,10 szelet bacon,só bors,fűszer paprika,4 gerezd fokhagyma ,5 dkg zsemlemorzsa,1 kanál zsíradék

Elkészítés: A darált húst befűszerezzük,fasírthoz hasonló masszát készítünk. A  sárgarépát lereszeljük,a hagymát apróra vágjuk. A kanál zsíradékon a kockára vágott hagymát a reszelt répát megdinszteljük,és megpirítjuk rajta a darabolt megtisztított májat.
 A bacon szalonna szeleteket sushi tekerő (vagy egy tiszta konyharuha) lapra egymás mellé fektetünk 2 sorba..Ezután a darált hús masszát  egyenletesen szétterítjük rajta,majd a közepén hosszanti csíkban ráhalmozzuk a langyosra hűlt májat. Majd a segédeszközünk segítségével feltekerjük. Egy tepsibe,vagy jénaiba belefektetve,öntünk alá 1/2 dl vizet,és először fóliával befedve 40 percig sütjük 180 °-on. A fóliát levéve ropogósra pirítjuk. Melegen,hidegen is kiváló ,ízletes sültet kapunk.

2015. december 20., vasárnap

Darálós süti













Ez a süti ,gyerekkoromban sosem hiányzott a karácsonyi sütik közül.Mára már egy kicsit feledésbe merült,pedig jól becsomagolva,sokáig eltartható finom rágcsálni való.

Hozzávalók: 70 dkg liszt ,25 dkg vaj ,25 dkg cukor,4 tojás,2 cs. vaníliás cukor,1,5 cs. sütőpor,2 ek kakaópor,1 ekanál citromlé+reszelt héja

Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk az olvasztott vajat.Ezután hozzáadjuk a tojásokat (kicsit felverve),a van.cukrot,sütőport,citrom reszelt héját,levét és alaposan összegyúrjuk. Kettévesszük,és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
Mind a két cipót ,1-1 zacskóba téve,egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap a Húsdarálóra felszereljük a mintázót,és kb 8-10 cm rudakat formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe ,távolságot tartva ,180°-on 25-30 percig sütjük.

Még forrón porcukorral megszórjuk.


Karácsonyi beigli



Mindenkinek van saját beigli receptje,most leírom,hogy én hogyan készítem. Egy kis plusz,ha már készítettem narancslekvárt,akkor itt használok is belőle.

Hozzávalók:
0.5 kg liszt,csipet só,1 tojás,3 dkg élesztő,25 dkg vaj,1 dl tej,5 dkg porcukor,1 dl tejföl

Töltelék:
 dió:25 dkg durvára darált dió,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,tej,van.rúd,vagy van.cukor,1 ev.kanál darált háztartási keksz,5 dkg mazsola,(én most aszalt sárgabarackot vékonyra vágva tettem bele.

mákos:25 dkg darált mák,25 dkg porcukor,1 citrom reszelt héja,leve,mazsola,1  forralt tej,narancs lekvár

Elkészítés:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt,és teszünk bele egy  kkanál cukrot. Amíg az élesztő felfut,a lisztbe belemorzsoljuk a vajat,ezután hozzátesszük a csipet sót,a maradék cukrot,a tejfölt,a megkelt élesztőt. Alaposan összegyúrjuk,és négyfelé osszuk,majd egyenként bezacskózva betesszük a hűtőbe.
Elkészítjük a töltelékeket,a diós tölteléknél 1 dl vizet felforraljuk a porcukorral,és a többi hozzávalóval elkeverjük,úgy hogy morzsalékos állagú legyen.
A mákosnál a tejet forraltam fel,és úgy kevertem össze a hozzávalókat. Ez egy kicsit hígabb lett,meg is repedt a beiglim oldala. :-(
A tésztát 2 óra hűtés után kitesszük egy tálcára,enyhén lisztezve kinyújtjuk és elkezdjük megtölteni. 
Nálam 1 mákos mazsola nélkül,1 mákos narancslekvárral megkenve,és megszórva mákos töltelékkel. Egy diós rúd aszalt gyümölccsel,és 1 anélkül készült.

Mire mindet megtöltöttem,addigra  szépen megemelkedett mindegyik rúd. Ezután felvert tojással megkentem,és 190°-os sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Megkóstoltam,nagyon finom lett! J


Narancslekvár

 Ha már kint  nem esik a hó !

Hozzávalók: 5 kg narancs,3 szem citrom, 1 kg cukor,2 van.rúd,2 dl víz

Elkészítés:
Az interneten találtam több receptet is, ezekből „gyúrtam” össze az enyémet. Pl. az egyikben 3 kg narancshoz másfél kiló cukrot ír. Érdemes a  narancsot megkóstolni,nekem az 5 kg.-ba,majdnem sok lett az egy kiló. Jó édes narancsot kaptam. –Vagy a víz,az egyik receptben fél liter  vizet ír,nekem nagyon leveses volt a narancs,így bőven elég a 2 dl víz.
Én zöldséghámozóval  pucoltam meg,és egy éles késsel húztam le a fehér részét,amitől keserű lenne.A három szem citromot uígy pucoltam meg. Sokáig  kell főzni,sűrűn kevergetve,ha lekvárt,és nem dzsemet szeretnénk. Én a héjából csak egy fél maréknyit tettem bele,máshol mindet javasolták. Mivel nem szeretem a kesernyés ízt,legközelebb semmi héjat nem teszek bele. Tehát ez is ízlés szerint. Még forrón befőttesüvegekbe töltjük, majd  a tetővel  szorosan lezárjuk. Száraz dunsztban – azaz takarókba alaposan bebugyolálva legalább fél, de inkább egy napig hagyjuk magára.


Nagyon idő igényes,de a  végeredmény szuper lett! Szép,mutatós,és nagyon finom lett!

2015. december 17., csütörtök

Puszedli Karácsonyra



Hozzávalók: 25 dkg méz,5 dkg kókuszzsír,1 egész tojás,3 tojás sárgája,1 kis doboz tejföl,60 dkg liszt,15 dkg porcukor,1 kk. fahéj,1 kk. mézes fűszer,2 kk. szódabikarbóna

Cukormáz: 3 tojás fehérje,25 dkg porcukor,1 kk. ecet,vagy citromlé

Elkészítés:
A mézet és a zsírt melegítjük. Én addig melegítettem,amíg a zsír elolvadt. Külön tálban elkeverjük a tojást,tojás sárgáját,tejfölt,és a porcukrot. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a szódabikarbónával,és a fűszerekkel. Én egy pici  csipet sót is dobtam bele. Ezután minden  hozzávalót alaposan összekeverünk,és egy  zacskóba téve, egy éjszakán keresztül pihentetünk. Egyszerűbb , ha egy kancsóba beletesszük az üres tasakot,és így pakoljuk bele a tésztát.
Előmelegítjük a sütőt 180°-ra,és 8-10 percig sütjük. Közben gőz fölött a tojás fehérjét a porcukorral és a pici citromlével addig habosítjuk,folyamatosan a  kézi habverővel,amíg a cukor felolvad,utána  gépi   habverőbe öntve sűrű,de még csorgó állagúvá verjük.
A még forró puszedliket  ecsettel vastagon megkenjük a mázzal,és tálcára téve,rászárítjuk  a habot.  Nekem ebből a mennyiségből 44 db lett.

A maradék habot tovább vertem egy kk. keményítővel,és habcsóknak kiszárítottam 60°-os sütőben. 

Karácsonyi készülődés



Ünnepi koszorút készítettem Karácsonyra


Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell



Hozzávalók:  40dkg csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma


Elkészítés: Én a húst  vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon.  –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.


Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1 tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával  krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de  bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.

Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt készítettem,nagyon ízletes lett.

2015. november 22., vasárnap

Laktózmentes,- naranccsal készült süti



Hozzávalók:
2 db narancs,5 db tojás,3 ek finomliszt,2 ek mandulaliszt,4 ek fruktóz, 2 dkg sütőpor,20dkg margarin(laktózmentes)
10 dkg fruktóz,2 csomag vaníliás pudingpor,4 dl laktózmentes  tej,reszelt ét csoki margarin

Elkészítése:

A torta formát  kikenjük margarinnal.  Két narancs héját alapos mosás után lereszelünk és meghámozunk, karikákra vágjuk. A kikent   torta formába  sorba rakjuk a narancskarikákat. Az összetevőkből piskótatésztát keverünk. A narancsokra öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A fele fruktózzal habosra keverjük a margarint. A pudingot megfőzzük a maradék gyümölcs cukorból,reszelt narancshéjból  tejből és pudingporból. Langyosra hűtjük. Kanalanként belekeverjük a margarinba. A kihűlt piskótát kiborítjuk, hogy a narancsos rész felülre kerüljön. Megkenjük a krémmel és megszórjuk a reszelt csokival. Hűtőbe tesszük egy órára. Narancs szeletekkel díszíthetjük.

2015. november 14., szombat

Laktóz és glutén mentes répa torta

Hozzávalók:
A tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa,5 db tojás,25 dkg gyümölcs cukor,2 db  reszelt citromhéja,
10 dkg mandulaliszt,15dkg kókuszliszt,1 csipet só,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 zacskó sütőpor,2 evőkanál citromlé

A mázhoz:20 dkg gyümölcs cukor,2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sárgarépákat hámozás és tisztára mosás után megtöröljük,kislukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját
A tojássárgáját, gy.cukrot, citromhéját robotgéppel addig keverjük amíg krémes állagú nem lesz.
A kókuszlisztet, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, sütőport egy tálban összekeverjük. Ezt a keveréket a krémbe keverjük felváltva a  reszelt sárgarépával. A végén a citromlevet is belekeverjük.
A 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként, óvatosan a krémbe keverjük. A tésztát a kibélelt formába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Kb. 50 percig 180°-os sütőben sütjük. Tűvel megszúrva ellenőrizzük hogy készen van-e.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A máz elkészítése:
A  citromlevet a porcukorral (én a gy.cukrot ledaráltam)sima mázzá keverjük. A tortát ezzel a mázzal vonjuk be. A tetejére tehetünk pici marcipán sárgarépákat is.

Az interneten találtam a  receptet,egy kicsit megváltoztatva,készítettem el.

2015. november 2., hétfő

Szilvás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt,3/4 tk szódabikarbóna,3/4 tk sütőpor,1/3 bögre cukor,1 tk vanília kivonat,1/2 bögre natur  joghurt,1 tojás,250 g friss szilva

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem,én a joghurtba kevertem a tojást,van.kivonatot,és az apróra vágott szilvát. Beleforgattam a lisztes keverékbe,és kiadagoltam a muffin formákba.

Pontosan 12 db lett,és nagyon finom. Légkeveréses sütőben 180 °-on 20 percig sütöttem.

2015. október 17., szombat

Gomba süti


 Hozzávalók: 360g liszt,180g keményítő,160g porcukor,pici sütőpor,pici só,240g vaj,2 tojás,1 citrom leve,és reszelt héja,vanília -aroma,kakaó







Ezt a sütit a You Tube -on találtam,aki szuper gyors sütit szeretne,ez az! Nagyon finom linzer süti,és igazán mutatós!

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,porcukorral,hozzáadjuk a 2 tojást,és a citrom reszelt héját,és a levét. Tegyük bele a van.aromát,fél cs. sütőport,és egy csipet sót.
A tepsire sütőpapírt terítünk,és kis gombócokkal telerakjuk. Majd vegyünk egy kis méretű (pl. ásványvizes kis palack) üveget,amit kakaóba mártunk,és belenyomjuk a kis gombócokba. 180°-os  sütőben 8-10 '-ig sütjük.
-Én annyit változtattam rajta,hogy a keményítőt kihagytam,őszintén nem hiányzott belőle :-),ja és a vanília aroma viszont nagyon jót tett neki.





2015. október 9., péntek

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök,5 dkg vaj,1 nagyobb fej vöröshagyma,1 csipet fehérbors,1 dl tejszín,1 liter húsleves-alaplé,1-2 evőkanálnyi olívaolaj,ízlés szerint.

Elkészítés:

 Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait -  félretesszük -, majd vágjuk minél apróbb kockákra.A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk  fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük  meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntjük. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.


( Én a megsütött tököt kikapartam a héjából,és az előkészített hagymára tettem, és felöntöttem  forró vízben feloldott húsleves kockával.-Nekünk így még finomabb lett. )

2015. június 1., hétfő

Rakott zöldbab tarhonyásan

hozzávalók / 4 adag

50 dkg zöldbab
25 dkg tarhonya
50 dkg darált sertéshús
175 g tejföl
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj(kókusz olaj)
 víz (forró)



A tarhonyát 2 ek. olajon megpirítjuk, és 2-szeres  forró vízzel felengedjük, sózzuk, majd takarék lángon puhára pároljuk.
A darált húsból hagymás alappal pörköltet készítünk.
A zöldbabot sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a bab felét beletesszük, a tarhonyás pörköltet a babra öntjük.
Majd bevonjuk a maradék babbal és  egyenletesen elosztjuk a tejfölt a tetején, és sütőbe téve megsütjük.

Én a tejfölt fűszereztem sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel.-Az ötlet itt is az internetről származik,de ott tarhonya van alul,felül,és a zöldbabot keveri a pörkölttel. Én féltem,hogy sütésnél,nagyon száraz lesz a tarhonya,ezért cseréltem össze,a rétegezést. :-)

Meggyes-csokis muffin recept



Meggyes sütit kívántam.  Ezt találtam,csak picit változtattam az eredetin, és tényleg  finom lett! J






Elkészítési idő:
60 perc

Mennyiség:
7 fő részére

Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó !

Hozzávalók:

250 g liszt
1 tasak sütőpor (12 g)
2 közepes tojás
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
150 g margarin
250 g görög joghurt (bármilyen gyümölcsös)
50 g 70%-os csokoládé
1 kis üveg meggybefőtt (friss gyümölcsből kb. 25 dkg)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral. A meggyet kimagvaljuk és hagyjuk lecsepegni. A csokoládét egész apró darabokra vágjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport. Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, joghurttal és a megolvasztott, de nem forró margarinnal.

Beleszórjuk a darabolt csokit, a meggydarabokat, majd a sütőporos lisztet. Csomómentes, sűrű masszává keverjük.

A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütő mélyedéseiben. (Erre egy fagylaltos kanál a legegyszerűbb.) 170 fokon hőlég keveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni.


Porcukorral meghintve kínáljuk.

2015. március 30., hétfő

Linzer alapú sütik

 Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.

Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)

- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só

A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást, porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.

Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. 

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.

Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így cukorbetegek is fogyaszthatják.