2015. december 17., csütörtök

Karácsonyi készülődés



Ünnepi koszorút készítettem Karácsonyra


Zöldséges ,gombás, rizses csirkemell



Hozzávalók:  40dkg csirkemell filé,1 csomag fagyasztott vegyes zöldség keverék,(én most francia saláta keverékből készítettem),20 dkg gomba,paprika,paradicsom,rizs,só,bors,petrezselyemzöld,
fokhagyma


Elkészítés: Én a húst  vékony csíkokra vágom,pirosra lepirítom,egy kis zsíradékon.  –Hozzá öntöm a zöldség keveréket,és a gombát,megfűszerezem, ,és puhára párolom. Mielőtt elkészül, beletépkedem a petrezselyem zöldet is . Főtt rizzsel tálalom.


Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók:
60 dkg sütőtök,25 dkg főtt áttört krumpli,20 dkg liszt,1 tojássárgája,pár bazsalikomlevél,1 kis csokor petrezselyem,só,bors,10 dkg vaj

Elkészítés: A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, és a főtt burgonyával  krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük. - Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva , sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de  bőven lisztezett deszkán dolgozzunk.

Öntetnek fokhagymás,tejszínes,petrezselymes szószt készítettem,nagyon ízletes lett.

2015. november 22., vasárnap

Laktózmentes,- naranccsal készült süti



Hozzávalók:
2 db narancs,5 db tojás,3 ek finomliszt,2 ek mandulaliszt,4 ek fruktóz, 2 dkg sütőpor,20dkg margarin(laktózmentes)
10 dkg fruktóz,2 csomag vaníliás pudingpor,4 dl laktózmentes  tej,reszelt ét csoki margarin

Elkészítése:

A torta formát  kikenjük margarinnal.  Két narancs héját alapos mosás után lereszelünk és meghámozunk, karikákra vágjuk. A kikent   torta formába  sorba rakjuk a narancskarikákat. Az összetevőkből piskótatésztát keverünk. A narancsokra öntjük. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20-25 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A fele fruktózzal habosra keverjük a margarint. A pudingot megfőzzük a maradék gyümölcs cukorból,reszelt narancshéjból  tejből és pudingporból. Langyosra hűtjük. Kanalanként belekeverjük a margarinba. A kihűlt piskótát kiborítjuk, hogy a narancsos rész felülre kerüljön. Megkenjük a krémmel és megszórjuk a reszelt csokival. Hűtőbe tesszük egy órára. Narancs szeletekkel díszíthetjük.

2015. november 14., szombat

Laktóz és glutén mentes répa torta

Hozzávalók:
A tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa,5 db tojás,25 dkg gyümölcs cukor,2 db  reszelt citromhéja,
10 dkg mandulaliszt,15dkg kókuszliszt,1 csipet só,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,
1 zacskó sütőpor,2 evőkanál citromlé

A mázhoz:20 dkg gyümölcs cukor,2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A sárgarépákat hámozás és tisztára mosás után megtöröljük,kislukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat elválasztjuk a fehérjét és a sárgáját
A tojássárgáját, gy.cukrot, citromhéját robotgéppel addig keverjük amíg krémes állagú nem lesz.
A kókuszlisztet, darált mandulát, fűszerkeveréket, sót, sütőport egy tálban összekeverjük. Ezt a keveréket a krémbe keverjük felváltva a  reszelt sárgarépával. A végén a citromlevet is belekeverjük.
A 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és apránként, óvatosan a krémbe keverjük. A tésztát a kibélelt formába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Kb. 50 percig 180°-os sütőben sütjük. Tűvel megszúrva ellenőrizzük hogy készen van-e.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

A máz elkészítése:
A  citromlevet a porcukorral (én a gy.cukrot ledaráltam)sima mázzá keverjük. A tortát ezzel a mázzal vonjuk be. A tetejére tehetünk pici marcipán sárgarépákat is.

Az interneten találtam a  receptet,egy kicsit megváltoztatva,készítettem el.

2015. november 2., hétfő

Szilvás muffin

Hozzávalók:
1 bögre liszt,3/4 tk szódabikarbóna,3/4 tk sütőpor,1/3 bögre cukor,1 tk vanília kivonat,1/2 bögre natur  joghurt,1 tojás,250 g friss szilva

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem,én a joghurtba kevertem a tojást,van.kivonatot,és az apróra vágott szilvát. Beleforgattam a lisztes keverékbe,és kiadagoltam a muffin formákba.

Pontosan 12 db lett,és nagyon finom. Légkeveréses sütőben 180 °-on 20 percig sütöttem.

2015. október 17., szombat

Gomba süti


 Hozzávalók: 360g liszt,180g keményítő,160g porcukor,pici sütőpor,pici só,240g vaj,2 tojás,1 citrom leve,és reszelt héja,vanília -aroma,kakaó







Ezt a sütit a You Tube -on találtam,aki szuper gyors sütit szeretne,ez az! Nagyon finom linzer süti,és igazán mutatós!

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,porcukorral,hozzáadjuk a 2 tojást,és a citrom reszelt héját,és a levét. Tegyük bele a van.aromát,fél cs. sütőport,és egy csipet sót.
A tepsire sütőpapírt terítünk,és kis gombócokkal telerakjuk. Majd vegyünk egy kis méretű (pl. ásványvizes kis palack) üveget,amit kakaóba mártunk,és belenyomjuk a kis gombócokba. 180°-os  sütőben 8-10 '-ig sütjük.
-Én annyit változtattam rajta,hogy a keményítőt kihagytam,őszintén nem hiányzott belőle :-),ja és a vanília aroma viszont nagyon jót tett neki.





2015. október 9., péntek

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal



Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

60 dkg sütőtök,5 dkg vaj,1 nagyobb fej vöröshagyma,1 csipet fehérbors,1 dl tejszín,1 liter húsleves-alaplé,1-2 evőkanálnyi olívaolaj,ízlés szerint.

Elkészítés:

 Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait -  félretesszük -, majd vágjuk minél apróbb kockákra.A hagymát is tisztítsuk meg, kockázzuk  fel. Egy mélyebb edényben, melyben majd elfér a leves, olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük  meg rajta a hagymát. Ha már üveges, jöhetnek hozzá a fűszerek és a tök, keverjünk rajta párat, majd öntsük fel a húslevessel.
Főzzük a tököt puhára, majd, amikor már megfelelő állagú, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, ha túl sűrű lett, egy kis vízzel felöntjük. Ezután tegyük vissza a tűzhelyre, keverjük hozzá a tejszínt, és kész is a leves. A tökmagokat forró olívaolajon pirítsuk meg némi só társaságában, és ezekkel fogyasszuk a levest.


( Én a megsütött tököt kikapartam a héjából,és az előkészített hagymára tettem, és felöntöttem  forró vízben feloldott húsleves kockával.-Nekünk így még finomabb lett. )

2015. június 1., hétfő

Rakott zöldbab tarhonyásan

hozzávalók / 4 adag

50 dkg zöldbab
25 dkg tarhonya
50 dkg darált sertéshús
175 g tejföl
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes fej vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj(kókusz olaj)
 víz (forró)



A tarhonyát 2 ek. olajon megpirítjuk, és 2-szeres  forró vízzel felengedjük, sózzuk, majd takarék lángon puhára pároljuk.
A darált húsból hagymás alappal pörköltet készítünk.
A zöldbabot sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a bab felét beletesszük, a tarhonyás pörköltet a babra öntjük.
Majd bevonjuk a maradék babbal és  egyenletesen elosztjuk a tejfölt a tetején, és sütőbe téve megsütjük.

Én a tejfölt fűszereztem sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel.-Az ötlet itt is az internetről származik,de ott tarhonya van alul,felül,és a zöldbabot keveri a pörkölttel. Én féltem,hogy sütésnél,nagyon száraz lesz a tarhonya,ezért cseréltem össze,a rétegezést. :-)

Meggyes-csokis muffin recept



Meggyes sütit kívántam.  Ezt találtam,csak picit változtattam az eredetin, és tényleg  finom lett! J






Elkészítési idő:
60 perc

Mennyiség:
7 fő részére

Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó !

Hozzávalók:

250 g liszt
1 tasak sütőpor (12 g)
2 közepes tojás
150 g cukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
150 g margarin
250 g görög joghurt (bármilyen gyümölcsös)
50 g 70%-os csokoládé
1 kis üveg meggybefőtt (friss gyümölcsből kb. 25 dkg)

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit kibéleljük papírral. A meggyet kimagvaljuk és hagyjuk lecsepegni. A csokoládét egész apró darabokra vágjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport. Egy másik tálban a tojásokat elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, joghurttal és a megolvasztott, de nem forró margarinnal.

Beleszórjuk a darabolt csokit, a meggydarabokat, majd a sütőporos lisztet. Csomómentes, sűrű masszává keverjük.

A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütő mélyedéseiben. (Erre egy fagylaltos kanál a legegyszerűbb.) 170 fokon hőlég keveréssel 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni.


Porcukorral meghintve kínáljuk.

2015. március 30., hétfő

Linzer alapú sütik

 Az interneten kerestem olyan süti receptet,ami sokáig eláll.Most van időm sütni,és egy hét múlva itt az ünnep.Ezt a két receptet találtam,így nem maradunk süti nélkül.

Csokoládés - narancsos keksz
(kb. 50db)

- 100g étcsokoládé
- 175g finomliszt
- 75g étkezési keményítő
- 1kk. sütőpor
- 125g fagyos vaj/margarin
- 125g porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- csipet só

A csokoládét apróra daráljuk.
A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, sütőporral, és a sóval.
Beledolgozzuk a felaprított vajat. Hozzáadjuk a tojást, porcukrot, a reszelt narancshéjat, és a megdarált csokoládét, és összegyúrjuk.
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, 2 - 3 sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 5mm vékonyra kinyútjuk. Klasszikus keksz formával kiszúrjuk.
Egymástól tisztes távolságot hagyva a sütőlemezre rakosgatjuk, és 15 percig sütjük.
A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Jól záródó fémdobozban 2 - 3 hétig eláll.

Az omlós tészta :30 dekagramm liszthez 20 dekagramm zsiradék (vaj, margarin vagy zsír) és 10 dkg porcukor szükséges. Ezt tovább gazdagítjuk 2 tojás sárgájával,csipet sóval. Fehérjét nem teszünk bele, mert kemény lesz a linzerünk. A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb, hanem a színe is vonzóbbá válik. 

A tésztát gyorsan állítjuk össze kemény vajból, hidegen, kisebb darabokra vágva hogy nehogy megpuhuljon a zsíradék a kezünk melegétől, mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik, szétesik. Először a zsíradékot morzsoljuk el a liszttel, felét helyettesíthetjük darált dióval, mandulával is, majd beledolgozzuk a többi hozzávalót.
.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, de egész éjjel a hűtőben lehet tartani.
Pihentetés után, kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. Nem kell a tepsit zsírozni, mert e tésztában van bőven zsíradék.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 10 perc alatt megsül. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig maradjon a sütőben, mert akkor kiszárad és nem lesz porhanyós!
A kisült tésztát várjuk meg, míg kihűl a tepsiben, majd sütőlapáttal fellazítva, óvatosan vegyük ki, mert könnyen törik. A tölteléktől fog megpuhulni, ezért egy-két napi állás után fogyaszthatjuk csak.

Én annyit változtattam ezeken a sütiken,hogy reszelt citromhéj is került bele,xillittel helyettesítettem a cukrot,és darált dióval szórtam meg egy pár darabot. A lekvár is diabetikus,amivel töltöttem ,így cukorbetegek is fogyaszthatják.


2015. március 16., hétfő

Tiramisu

Hozzávalók
 

A piskótához
30 db babapiskóta
300 ml erős kávé
50 g xilit,rum,vagy rumaroma

A krémhez

250 g mascarpone
375 ml tejszín (30%-os)
250 g kristálycukor,(vagy fele-fele xilit+cukor)
4 db tojás ,10 g lapzselatin
A díszítéshez
Holland kakaópor

Elkészítés:

Készítsük elő egy ,magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.

Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, tegyük szorosan a tepsi aljába.
Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egész tojásokat a cukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg forró nem lesz ,annyira,hogy az ujjunkat már égeti.
Közben a  behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.
Levesszük a gőzfürdőről a tojást, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.
A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe. Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!(-Ha ez gondot okoz,használjunk extra gyors zselatinport.)
Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, szórjuk meg holland kakaóval,majd tegyük a hűtőbe a tiramisut.



2015. március 2., hétfő

Brokkolis burgonyapüré



Hozzávalók:
1 kg burgonya,10 dkg vaj,1pohár f.tejszín,1/2 brokkoli,1/2 csomag petrezselyem levél.

A megpucolt,kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük,és leszűrjük. A brokkolit rózsáját szétszedjük,alaposan folyó víz alatt megmossuk,és sós vízben puhára pároljuk,és leszűrés után jeges vízbe tesszük. Így szép zöld marad a színe.
A hozzávalókat botmixerrel homogénre pépesítjük,ha kell,még fűszerezzük.


Spenótos,gombás csirkemell



Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg friss spenótlevél, só, 1 ek olaj,5 közepes gomba,sajt.

A csirkemellet óvatosan kettévágom úgy, hogy szét lehessen hajtani. Kissé megveregetem, hogy egy nagy szeletet kapjak. A spenótleveleket megmosom és a megpucolt,darabolt gombával egy serpenyőben megpárolom,fűszerezem. A csirkemellet  megsózom, elterítem rajta a leszűrt, lecsepegtetett gombás parajleveleket, majd szorosan feltekerem. Néhányszor átkötöm konyhai zsineggel, majd egy kanálnyi olajjal megkenve és fél deci vizet aláöntve egy tűzálló edényben előbb lefedve, majd 15 perc után fedetlenül, (ekkor teszek,egy-egy szelet sajtot a húsra) megsütöm. Lecsepegtetve hűlni hagyom, majd szépen felszeletelem.


Én hústűt használtam,ami könnyedén kihúzható belőle.

2015. február 15., vasárnap

Francia saláta,tofuval



Hozzávalók:
Burgonya,fagyasztott francia saláta alap,csemegeuborka,alma,tojás,natúr tofu

Az öntethez:
Majonéz,tejföl,mustár,citromlé,só,bors

Elkészítés:
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A fagyasztott fr.salátát szintén megfőzzük sós vízben, majd lecsepegtetjük. Ezeket apróra vágott csemegeuborkával, almával,  összekeverjük. Keményre főtt és összekockázott tojást, valamint összekockázott tofut keverünk hozzá. A tejfölt és a majonézt, 1 kanál mustárral, 1 kávéskanál citromlével, ízlés szerinti sóval,  borssal készre ízesítjük. Összekeverjük,és tálalásig hűtőbe tesszük.


Én az összekockázott tofut megfőztem a zöldségekkel.

„Rakott” krumpli kicsit másképp


Elkészítés:
Közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk,vagy pucoljuk meg,ki-ki kedve szerint. A krumplit főzzük meg félig,sós vízben,majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Ezután minden krumplit bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A a krumplik vágásaiba vékony sajtszeleteket, hagymakarikákat, bacon szalonna- és sonkaszeleteket, kolbászkarikákat rakunk. A megtöltött krumplikat 10-15 percre az előmelegített sütőbe tesszük.
Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.


Savanyúsággal  kínáljuk !


Répás,diós pogácsa,vegetáriánusoknak

Répás,diós pogácsa
Hozzávalók :

3dl növényi tej (én zabtejet használtam)
35 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
7 gramm por élesztő
1 tk szőlőcukor
30 dkg hajdinaliszt/zabpehelyliszt,”nagymama” kenyérliszt(vagy-vagy)
10 dkg sima liszt
15 dkg sárgarépa,vagy sütőtökpüré
10 dkg dió+ 12-15 fél dió egyben hagyva
só (1-2 tk)

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy teáskanál szőlőcukorral. A liszteket szitáljuk át, keverjük bele a sót, daraboljuk bele a vajat, morzsoljuk össze a liszttel, majd adjuk hozzá a sütőben sütőpapíron megsütött,és turmixal pépesített sárgarépát vagy a sütőtökpürét is, a végén öntsük rá a felfuttatott élesztős tejet. Ha nagyon ragadna a tészta gyúrás közben adjunk hozzá nyugodtan lisztet, ha pedig szárazak tűnne, akkor még egy kis pürét. Ezután kelesszük a duplájára.
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki amilyen vékonyra csak tudjuk, és szórjuk meg vékonyan darált dióval, hajtsuk össze, majd még egyszer, és ha  tudjuk, még egyszer.-Ismét nyújtsuk ki, de most kétujjnyi vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire a pogácsákat, ahol még pihentessük 5-10 percig,tegyünk minden pogácsára 1 fél dió belet.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. és kb. 20 perc alatt süssük ki azokat.

Vegetáriánusok töpörtyűs pogácsa helyett fogyaszthatják!

2015. február 1., vasárnap

Zellerkrém leves


A leveshez
1 db nyers zellergumó
3 db burgonya
1 fej vöröshagyma, olaj,1 leveskocka
200 ml tejszín
1 csipet bors

Elkészítés:
Vágjuk kockára a zellert és a krumplit.
Aprítsuk fel a hagymát és egy kevés olajon  pirítsuk arany színűre.
Adjuk hozzá a zöldségeket és kissé pirítsuk  meg őket is. Ezután öntsük fel bő egy liter vízzel és fűszerezzük sóval-borssal,dobjuk bele a l.kockát.
Főzzük, míg a burgonya megpuhul, majd öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, és egy turmixal  pürésítsük míg egész selymes lesz.


Pirított kifli,vagy zsemlekockával tálaljuk.

2015. január 18., vasárnap

Kenyérsütés itthon




Hozzávalók: 30 dkg liszt,2 tk. Cukor,2 tk. Só,2 dkg élesztő,1 tk. sikér,kb.1 dl víz(lágy tészta)

Elkészítés: A hozzávalókat bedagasztjuk,3-4 órát hűtőben pihentetjük,majd 200°C-os sütőben piros-barnára sütjük.

Én mielőtt eltettem pihenni,megszórtam szezámmaggal.Amikor megsült,kitettem a rácsra,és vizes ecsettel átkentem.

2014. december 7., vasárnap

Mákos guba,egy kicsit másképp

Hozzávalók:

6 szikkadt kifli vagy 3 gubakifli
15-20 dkg darált cukros mák
4 dl tej
6 ek liszt
4 tojás fehérje
2-3 ek méz
2 cs vaníliás cukor, kristálycukor
Elkészítés:
Egy jénait kivajazunk és a kifli felét felkarikázva elterítjük benne. A tojásokat külön választjuk , és a fehérjét kevés  cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük, ezután pedig hűtőbe tesszük.
A lisztet összekeverjük a cukorral,van.cukorral,elkeverjük  annyi tejjel,hogy sima legyen,és hozzáöntjük a többi tejet. Folyamatos keveréssel,felfőzzük.
A  gubára a cukros mák felét rászórjuk, majd mézet csurgatunk rá, ezután a krém felét rátesszük.

Még egy réteget teszünk fölé ugyanígy, majd a fehérjéből vert habot tesszük a tetejére. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a hab teteje meg nem pirul. 


2014. december 1., hétfő

Fűszeres csirkecomb



Hozzávalók: 6 db csirkecomb,én kettévágtam,1/2 l tejföl/ha lehet házi/, majoránna, fokhagyma, pirospaprika, bors, só ,1 l tej,20 dkg sajt,liszt


Előző este a megpucolt húst fokhagymával bedörzsöljük,és leöntjük annyi tejjel,ami ellepi. Sütés előtt fűszeres lisztben (majoránna, fokhagyma, pirospaprika, bors, só vagy vegeta) megforgatjuk a  csirkecombot, kivajazott tepsiben lerakjuk, a tetejére rászórjuk a maradék fűszeres lisztet, meglocsoljuk tejföllel (lehet bele egy kis olajat keverni), utána reszelt sajt, fólia alatt 50 percet pároljuk, utána fólia nélkül pirosra sütjük. (kb. még 10-15 perc). Salátával, rizzsel lehet tálalni. (Én le szoktam szedni a csirke bőrét)


2014. november 17., hétfő

Rántott csirkecomb,kukoricapehellyel


Hozzávalók: 6 db csirkecomb,(amit kifilézünk),só,
1 tk.ételízesítő,1 tk. piros fűszerpaprika,liszt,tojás,zsemlemorzsa,kukoricapehely,olaj

Elkészítés:A megpucolt,kifilézett csirkecombokat befűszerezzük,és fél órát állni hagyjuk. A kukoricapelyhet ,kicsit összetörjük,és összekeverjük a zsemlemorzsával. Majd a szokásos panírozással elkészítjük. Én a mostani alkalommal kókuszzsírban sütöttem ki úgy,hogy az első felét a húsnak fedő alatt takarékon,-megfordítás után fedő nélkül pirosra sütöttem.

Jó étvágyat! 

2014. november 9., vasárnap

Keksz-süti sütés nélkül

Hozzávalók :
40 dkg háztartási keksz
5 dkg marcipán (összesen 20 dkg)
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál jó minőségű natúr kakaópor
15 dkg vaj
2 dl tejszín
15dkg marcipán
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
Elkészítése:

A kekszet összetörjük és egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tejszínt, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kakaót elkeverjük a tejszínnel és ezt is hozzáöntjük, ismét összedolgozzuk robotgéppel. A marcipánt apró darabokra törjük és belekeverjük, majd az egészet fóliával kibélelt sütőformába tesszük és lehűtjük. A maradék marcipánt kinyújtjuk és elsimítjuk a kekszes alap tetején. Közben  felolvasszuk a csokoládét és belekeverjük a vajat, a marcipános réteg tetejére öntjük és hűtőbe tesszük amíg megszilárdul és kockára vágjuk.

2014. november 2., vasárnap

Bab fasírt muffin formában

Hozzávalók : 

25 dkg szárazbab
2 db tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 fej hagyma - vörös
3 gerezd fokhagyma
1 csapott kávéskanál őrölt köménymag ,2 csipet bors
1 kávéskanál só
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 kiskanál sütőpor
½ csomag petrezselyem zöld,
napraforgómag

Elkészítés:

A babot puhára főzzük. (Konzerv babot is fel lehet használni.)
-Amikor puhára főtt a bab, összetöröm, de nem teljesen pépesre. Hozzáadom a tojást, a zsemlemorzsát, a fűszereket és olajjal kikent,napraforgóval és morzsával beszórt muffin formába osztom szét,úgy,hogy a formák csak félig legyenek.. 180°-on szép barnára sütöm.

Én most zöldborsó főzelékhez adtam feltétnek.

2014. október 23., csütörtök

Pizza

A tésztához
finomliszt (3,5 dl)
búzadara (1 dl)
1.5 teáskanál só
1/2zacskó instant élesztő
1.6 dl víz 2 teáskanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
A feltéthez
1 tubus pizzaszósz
10 dkg sajt (ízlés szerint)
Bármi más,most kolbász,főtt tojás,bazsalikom

Keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót egy tálban. A tál közepén formázzunk egy mélyedést", amibe később belekerülhet a víz.
Meleg vizet mérjük ki, és keverjük el a cukorral, majd öntsük az előbb említett "lyukba".
Szórjuk az élesztőt a vízbe, és óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy minél kevesebb liszt kerüljön hozzá. Várjunk addig, amíg elkezd habosodni a teteje .
Adjuk hozzá az olajat, majd kezdjük el összedolgozni: én általában a robotgéppel dolgozom össze, majd kézzel átgyúrom, így érzem, hogy milyen az állaga. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk, ezt pár csepp víz és liszt hozzáadásával tudjuk korrigálni.
Takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a duplájára.
Osszuk annyi kisebb gombócba, amennyi pizzát szeretnénk (ez a mennyiség általában 2 db 32 cm-s pizzához elég,vagy 1 nagy családi), és várjunk még 10 percet, mielőtt kézzel kinyújtanánk. Tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, és egyéb feltéteket.

Előmelegített, forró sütőben (250 °C ) süssük addig, amíg aranybarna lesz a széle, és az alja is kellően átsül.

2014. szeptember 21., vasárnap

Diós,kávés krémes

Krémes
Hozzávalók:
A tésztához:
7 tojássárgája,20 dkg cukor,20 dkg liszt,1 cs sütőpor,2 ek kakaópor,10 dkg darált dió,13 ek víz
A krémhez:
7 tojás fehérje
7-10 ek cukor
1 cs vaníliás hideg pudingpor,1 cs extra zselatin,2 dl víz,1 dl kávé
Díszítéshez:
csokoládéreszelék,porcukor

Elkészítése:

A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet,diót, és a kakaót.
Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük.

A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

A pudingport a vízzel,kávéval ,zselatinnal  simára keverjük, összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.
További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük,majd 20 percig 100 °c –kon . -Majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Reszelt csokoládéval jól megszórjuk. Ízlés szerint díszíthetjük mással is.

Nagyon könnyű krémet kapunk,a diós alapra.

2014. augusztus 24., vasárnap

Nudli zöldfűszeres tejszínes mártással


Fagyasztott nudlit főztem ki sós vízben.

Szósz:
2 ek kókusz olaj
2 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 evőkanál finomliszt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

2 dl víz


1. A szószhoz apróra vágunk friss petrezselymet, valamint 2-3 gerezd fokhagymát.
2. Olajon megpároljuk, majd felöntjük 2 dl tejszínnel, 2 ek liszt, só, bors és víz keverékével.
3. Addig kevergetjük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

Baconban sült fasírt

Hozzávalók / 4 adag

12 szelet bacon
50 dkg darált sertéshús
1 db zsemle
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A darált húst, áztatott zsemlét, a nyers tojásokat  és a fűszereket összegyúrjuk.
Egy 12 lyukú muffin sütőt kibélelünk a 12 szelet baconnal.
Minden lyukba teszünk egy kevés fasírtot, majd a lelógó bacont ráhajtjuk.

 30 perc alatt készre sütjük (200 fokra előmelegített sütőben).

2014. július 28., hétfő

Brassói, ahogy én készítem


Itt a nyár,így került bele paprika,paradicsom,és persze az eredetihez képest,-mi z.borsóval szeretjük.

Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb
15 dkg szalonna (én erdélyit vettem)
20 dkg zöldborsó
1 fej fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 csipet só
1 csipet bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 kg burgonya
1 kanál pirospaprika


Elkészítés:
A szalonnát felaprítjuk és kiolvasztjuk. A zsírját leöntjük, amint kisült és ebbe sütjük meg a kockára vágott, főtt burgonyát.
A sült szalonnára rászórjuk a finomra vágott vöröshagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot.
Alaposan összepirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéscombot,és a borsót.
Ízesítjük és hozzáadjuk a fokhagymát, valamint pirospaprikát, majd puhára pároljuk.

Ha készen van, összeforgatjuk a sült burgonyával.

2014. július 26., szombat

Kávés süti

Fényképezés után 2 óra hűtéssel lett a legfinomabb!
Hozzávalók:
Piskótalap,amit vagy készen veszel,vagy gyorsan sütsz egyet.

Krém:
2 cs tejszín ízű pudingpor
1 csík 3:1-ben kávé
3/4 l tej
20 dkg teavaj
20 dkg porcukor
4 cs.vanil. cukor a pudingokhoz
15 dkg tortabevonó a tetejére

Elkészítés:

Piskóta: A kör alakú (25 cm átmérőjű) 8 tojásból. A tojást kettéválasztom. A fehérjét felverem a fele cukorral (nem kő keményre), majd a sárgáját is kikeverem a cukor másik felével. A sárgáját hozzákeverem a fehérjéhez. Nem sokáig keverem, csak hogy elkeverdjen a sárgája. A lisztet 1/2 csg sütőporral a tojáshoz keverem fakanállal. Óvatosan, nem töröm a habot. A forma alját sütőpapírral kibélelem. Beleteszem a tésztát, és középről haladva kihúzom a tésztát a forma pereméig egy habkártyával, vagy fakanállal, kinek mi van otthon. 170-180 fokon sütöm (légkeveréses a sütőm). Hideg sütőbe teszem, nem melegítem elő. Kb. egy óra alatt megsül. Ha megsült, egy kicsit még a formában hagyom hűlni. Majd körbevágom a tésztát, lisztezett deszkára borítom. A sütőpapírt lehúzom róla. A tészta alja lesz a teteje!


Krém: A tejben v. cukorral felfőzzük a pudingokat. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd a pudinghoz keverjük. Kétfelé vesszük,egyikbe belekeverjük a kávét.A kihűlt tésztára kenjük először a fehér, majd a barna krémet és hűtőbe tesszük. A csokit gőz fölött felolvasztjuk. Keverjünk hozzá egy kis étolajat és rásimítjuk a krém tetejére, majd 2 órára hűtőbe tesszük.

2014. július 7., hétfő

Meggyes túrós

Hozzávalók: ½ kg túró,2dl habtejszín,2 csomag vanillin cukor,10dkg porcukor, 40 dkg magozott meggy,1 cs.gyors zselatin,20 dkg édes sütemény.









Elkészítés: A túrót a v.cukorral, porcukorral,habtejszínnel ,keverőtálban habosra keverjük,és beleszórjuk a gyors zselatint,és összekeverjük. A formát,(én jénaiba tettem) kirakjuk az édes süteménnyel,és beletöltjük a túrókrémet,és hűtőbe tesszük.  A kimagozott meggyet 2 kanál cukorral sűrűre főzzük,és kihűtjük. A túró tetejére símítjuk,majd 2 órára a hűtőben készre hűtjük.

2014. június 22., vasárnap

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók  

A tésztához:
215 g búza-rétesliszt
150 g búzaliszt
36 g porcukor
36 g vaj
21 g élesztő (friss)
0.5 csipet só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
137 ml tej (2,8%-os)
A töltelékhez:
500 g tehéntúró (félzsíros)
100 g kristálycukor
20 g kapor (friss)
0.5 csipet só
1.5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
2 szem főtt tört krumpli
A léhez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
50 ml tejföl (20%-os)
0.5 csipet só

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy kb 30x24 cm-es tepsit vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki. A tészta összetevőit összegyúrjuk, és teljesen egynemű tésztává dolgozzuk. Amikor az összetevőket egymásra helyezzük, ügyeljünk, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlen a sóval! Ha A töltelék elkészítése során egyszerűen összekeverjük az összetevőket. Ha összegyúrtuk a tésztát, nedves konyharuhával takarjuk le, és 20 percig pihentessük. A töltelék elkészítése során egyszerűen összekeverjük az összetevőket. A kivajazott tepsit 2-3 mm vastagon kibéleljük a tésztával. Beletesszük a tölteléket a tésztával kibélelt formába. A lé készítése is csupán az összetevők összekeverésével történik. Meglocsoljuk a lével a tepsibe helyezett alapot. 190 C-on készre sütjük (kb 50 perc), kis hűlés után szeleteljük és tálaljuk.




Forrás: http://aprosef.hu/kapros_turos_lepeny  (pici változtatással)

2014. április 21., hétfő

Húsvéti hidegtál



Tojásos hidegtál

Hozzávalók

    25 dkg zöldborsó
    20 dkg sárgarépa
    35 dkg krumpli
    10 dkg alma
    1 nagy  majonéz
    3 evőkanál tejföl
    2,5 dl  húsleves
    2 dkg zselatin
    5 tojás
    A díszítéshez
    1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld,retek,
    őzgerinc forma, folpak
Elkészítés
A tojásokat  10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!

A mártást összekeverjük a zöldségekkel.

2,5 dl húslevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.

Az őzgerincformát kibéleljük folpak-kal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.

A zselatinos húslevest hozzákeverjük a majonézes salátához.

A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.

Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.

A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.

Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük !

2014. március 23., vasárnap

Túrós sajtos pogácsa

Hozzávalók
 
A tésztához:
500 g búzaliszt (BL55)
500 g tehéntúró (ha szereted,lehet juhtúró is)
500 g vaj
2 db tojássárgája
30 g élesztő (friss)
20 g
10 dkg jól reszelhető sajt.

A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, az egyik felét nagyon vékonyan, alaposan kenjük le tojással, majd tekerjük fel,mint a bejglit.
Végül nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát, és kis - maximum 4 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, tojással kenjük meg,és reszeljük rá a sajtot.
 Az előmelegített 200 C-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a pogácsákat. Addig süssük őket, amíg mindegyiknek szép világosbarna színe nem lesz.


2014. március 2., vasárnap

Borzas diós

Hozzávalók

  A tésztához:
            50 dkg búzaliszt ,4 db tojássárgája,15 dkg margarin,10 dkg porcukor  ,4 evőkanál tejföl ,1 db sütőpor
A töltelékhez:

4 db tojásfehérje,20 dkg kristálycukor , 25 dkg dió (darált), sárgabarack lekvár

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrom. A tészta 1/3 részét berakom a fagyasztóba. A maradék tésztát 38x28 cm-es tepsibe nyújtom. Megkenem lekvárral. A tojásfehérjét a cukorral habbá verem, majd beleforgatom a darált diót. A diós habot a lekvárra kenem egyenletesen. A fagyasztóból kiveszem a tésztát és almareszelőn a habra reszelem. 180 C fokon kb. 30 perc alatt világosra sütöm. Porcukorral díszítem.




A mama régen ezt sokszor megsütötte,most én is elkészítettem. A neten találtam rá ,tényleg nagyon emlékeztet a régi ízekre.

2014. január 5., vasárnap

Töltött oldalas

 Oldalas egészben, félbevágva, felszúrva. A hentes szívesen konyhakésszé teszi azzal, hogy felszúrja,(nekünk a Rákóczi téri hentes szuperul megoldottaJ ) és a bordákat egy jól irányzott de a húsba nem hatoló ütéssel kettévágja. Ez kb. 3 kg lesz.








½ kiló darált hús
3 zsömle

1 tojás+4 főtt tojás,petrezselyem (1 csokor),30 dkg csirkemáj,bacon szalonna,liba,vagy kacsazsír,őrölt bors,só

A darált húst, a vízbe áztatott és kicsavart zsömlét őrölt borsot és a felvert tojást ,kockára vágott főtt tojást,előre félig pirított,és kockára vágott bacont ,kockázott csirkemájat jól összegyúrjuk, majd a felszúrt, előzőleg besózott oldalasba töltjük a nyílást hústűvel összetűzzük, és fagyos libazsírral bekenjük és tepsibe tesszük. kb. 1 dl vizet öntünk alá,(én egy leveskockát oldottam fel ,és azt öntöttem alá) alufóliával szorosan lezárjuk és betesszük a sütőbe.
1 óra  óra elteltével takarékra vesszük a lángot és tovább sütjük. a Második óra  után levesszük róla a fóliát, megnézzük, ekkorra már meg kellett puhulnia a húsnak, meglocsoljuk saját levével, felvesszük a tüzet ismét maximum közelébe és gyakran öntözgetve a fóliát csak éppen a tetejére téve megsütjük.Sörrel locsoljuk utoljára,attól szép piros lesz.

Legalább  három órán keresztül kell sütni.
Kicsit hagyjuk kihűlni a tepsiben. Kb 15-20 perc után kiemeljük a tepsiből, és a csontokat kihúzogatjuk az alsó részéből, hogy szépen szeletelhető  legyen. ennyi sütés után a csontok ugyanis kézzel kihúzhatók a húsból. Ha melegen akarjuk tálalni, akkor igen éles késsel már lehet szeletelni, ha hidegen, akkor teljesen kihűtjük, hűtőbe tesszük és aztán szeleteljük.