2013. március 24., vasárnap

Mézes pirított dió


Hozzávalók: 20 dkg dió, 2 dl méz
Elkészítés:
Kiválogatjuk a dió szemeket,és beleforgatjuk a mézbe. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk,és egy fogóval belerakosgatjuk a dió szemeket.200 fokos sütőben 5-6 percig pirosra sütjük. Amikor kész,egy tányérra szedjük,nehogy megégjen.

Ünnepi ebéd is lehet a vadhús


Hozzávalók:
» 10 dkg aszalt szilva,2 szem szép alma
» 2 dl almalé,1 kiskanál fahéj,olaj,
» 1 kg szarvas,vagy vaddisznó-pörkölthús,só,bors,2 sárgarépa,1 darab zeller,1 fej hagyma,1 kis doboz paradicsom püré,2 babérlevél,
3dl vörösbor,

Elkészítés:
Az almalébe szórjuk a fahéjat, majd ebbe áztatjuk egy darabig az aszalt szilvát. A felkockázott húst kb. 5 percig olajban pirítjuk,majd sózzuk,borsozzuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket. Újabb 5 perc elteltével belekeverjük a doboz paradicsomot, a babérlevet . Ezután felöntjük a borral, majd 10 perc forrás után hozzáöntünk még egy liter vizet. Újabb forrástól számítva kb. egy órát főzzük lefedve, . Az almát felkockázzuk, a mártásba tesszük a szilvával együtt, majd nokedlivel,és tejföllel meglocsolva kínáljuk. 



Gyors kiadós szendvics


Hozzávalók: Személyenként 2 zsömle,1/2 kg darált hús,1 tojás,2 nagy fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,só,bors,1csokor petrezselyem,1 kígyóuborka,2-3 szem paradicsom,2 tv paprika,szeletelt sajt,(ki milyet szeret) ,1 fej saláta,olaj a húspogácsák kisütéséhez,újhagyma
Elkészítés:Apróra vágjuk a hagymát,fokhagymát,petrezselymet,és a darált húshoz adjuk. Fűszerezzük,és az 1 tojással,alaposan összedolgozzuk. Lapos pogácsákat formázunk belőle,és kisütjük. A zsömléket kettévágjuk,és üres serpenyőben egy picit megpirítjuk, mind a két felét. Salátával béleljük, erre jön a húspogácsa, felkarikázott uborka,paradicsom,paprika,újhagyma.
Forrón tálaljuk,valamilyen mártással. Én sajt mártással kínáltam.

Nyuszisüti


Húsvéti nyuszi

Tésztához:
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 4 tojás
  • fél cs sütőpor
  • 1 dl étolaj
Krémhez:
  • 2 cs karamell pudingporból
  • 5 dl tej
  • 20 dkg Rama
  • 15 dkg porcukor
Tetejére:csokibevonó(kevés),cukormáz 5dkg cukorból,és 1 kk. vízből
elkészítés
  1. A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, közepes méretű tepsibe öntjük és sütőben megsütjük. Ha kihűlt,nyuszi formákat vágunk belőle.
  2. A pudingporból félreteszünk 2 kanálnyit.
  3. A krémhez a többi pudingot a tejben megfőzzük.
  4. A margarint apró kockákra vágva simára keverjük a pudinggal. Ezzel ,ha kihűlt,megtöltjük a figurákat.
    5. 2 kanál karamellpudingot 3 tk cukorral, 2 tk étolajjal és kb 1-1,5 dl vízzel felfőzzük. Ez a krém a külső réteg.
    6.A karamellel megkent nyuszikat díszítjük.
Kartonlapra rajzoltam a nyuszi formát,és kivágva,azt használtam formának. A fehér cukormáz a nyuszi szeme,füle díszítésére kell.

2013. március 17., vasárnap

Tejbegríz puding 2 -féle öntettel


Hozzávalók: 1 l tej,2 dl búzadara,cukor, 2 van. cukor,1 ü. magozott meggybefőtt,4 tojás +1dl tej ,5 dkg vaj.

Elkészítés: Felforraljuk a tejet,4 kanál cukorral,egy olyan edényben,amiben biztosan ne kozmál le!
Főzzük bele a búzadarát,egy kicsit tovább ,mint ahogy a tejbegrízt szoktuk Folyamatosan kevergessük,le ne égjen. Amíg a tej felforr,addig van idő a tojásokat előkészíteni. Kettéválasztjuk,a sárgáját 2 cs. vaníliás cukorral fehéredésig keverjük,a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Amikor megfőtt a gríz,a tojás sárgáját gyorsan belekeverjük,és összefőzzük. Ezután lekapcsoljuk a hőforrást,és lazán belekeverjük a tojáshabot. A csészéket,vagy kistányérokat hideg vízzel kiöblítjük,így kihűlés után könnyedén ki tudjuk borítani. Telepakoljuk a kis edényeket,tetejét elsimítjuk. Frissen tartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a desszert,elkészítjük az önteteket.20 dkg cukrot lábasba teszünk ,1 kávéskanál vízzel,(így nem ég le a cukor)és szép világos barnára pirítjuk,állandó kevergetéssel. Ahogy elérte a barna színt,beleöntünk hirtelen (így nem fröcsköl szét)1 dl tejet,és összefőzzük. A vajat belekeverjük,és levesszük a tűzről. A vajtól még inkább besűrűsödik,és fényesen sima lesz. A meggy befőttet leszűrjük,beleöntünk 20 dkg cukrot,és addig főzzük,amíg mártás sűrűségű lesz a leve.
A kihűlt grízpudingot desszert tányérra borítjuk. Meglocsoljuk karamellel,és a meggymártással körítve tálaljuk.
Nem egy fogyókúrás desszert,de nagyon finom:)

2013. március 15., péntek

Májas,gombás mártás tésztával


Hozzávalók:1/2 kg csirkemáj,20 dkg gomba,1 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom,só,bors,pirospaprika,1 csomag „pörkölthöz való tészta


Elkészítés: A megtisztított májat vékony csíkokra vágjuk,a gombát szintén. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk,és pörkölt alapnak elkészítjük. A paprikát,paradicsomot,szintén apró kockákra vágjuk,és a hagymára tesszük. A gombának,és a májnak is nagyon rövid az elkészítési ideje,ezért akár egyszerre rátehetjük az alaposan összeforralt alapra. Megfűszerezzük,és zsírjára sütjük. Nem kell sűríteni,mivel a májból akaratlanul is morzsálódik szét annyi,ami besűríti a mártást. Aki szeretné,tejszínnel dúsíthatja. Kifőzött tésztával tálaljuk.
Jó étvágyat!

2013. március 7., csütörtök

Vargabéles


Hozzávalók:1 csomag réteslap,25 dkg finommetélt,50 dkg tehéntúró,4 db tojás,10 dkg margarin,
    20 dkg porcukor,3 dkg mazsola,1 nagy doboz dl tejföl,1 csomag vaníliás cukor,reszelt citromhéj

Elkészítés:
Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá, és óvatos keverés mellett ezt is add a masszához. Egy magas szélű sütőedénybe teríts sütőpapírt, béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal, és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.
Nálam történt most egy kis csalafintaság:) Nem volt itthon réteslap,viszont a bundás virsliből maradt leveles tésztát fel szerettem volna használni. Ezért ezt a tésztát nyújtottam olyan vékonyra,hogy elég legyen! Jön a második baki:) Nem jártam még így,de amikor összekevertem a tölteléket,nagyon híg lett. Gondoltam egyet,és egy csomag vaníliás pudingport kevertem simára benne! -Hát ,mit mondjak! Ilyen finom vargabélest még nem készítettem:D
Jó étvágyat!

Ludaskása


Hozzávalók :4 személyre:25 dkg rizs,1 libaaprólék,2 sárgarépa,1 petrezselyemgyökér,2 fej vöröshagyma,1 kávéskanál pirospaprika,1 babérlevél,ételízesítő,olaj a hagyma sütéséhez,liszt




Elkészítés:

A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.

A 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és az ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb.60-70 percig pároljuk. Hozzáadjuk a rizst hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb25 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.



Virsli leveles tésztában


Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta,2 csomag virsli,1 tojás








Ha gyors vacsorát szeretnél,mert az egész napod rohanással telt,itt a világ legegyszerűbb receptje!
A leveles tésztának idő kell ,amíg kiolvad,addig elvégezheted az esti sürgős teendőidet. Enyhén lisztezett felületen kinyújtod a tésztát kb ½ cm.-re,négyzet alakúra feldarabolod.Mindegyikbe belecsavarsz egy a bőrétől megszabadított virslit.A sütőpapírral kibélelt tepsire pakolod,és a tetejét megkened tojás sárgájával. Mehet is a 200fokos sütőbe! A megmaradt tésztát szórd meg reszelt sajttal,ha nincs otthon,jó egy kis köménymag,majd azt is 200 fokon süsd meg!
Jó étvágyat !

2013. február 17., vasárnap

Rakott tészta darált hússal

Hozzávalók:

500 g darált hús
500 g tésza
1 doboz sűrített paradicsom
1 vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint
pirospaprika

bors
napraforgó olaj,1 pohár tejföl,
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A megtisztított hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk.
Beletesszük a húst, fűszerezzük, készre pároljuk. Aztán rátesszük a sűrített paradicsomot,amivel még egyszer   összeforraljuk.
A tésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és leszűrjük.
Ha megvan a tészta és a hús, akkor a tésztát és a szószt összekeverjük, egy jénaiba tesszük. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot,és a tészta tetejére simítjuk.
 Összesütjük sütőben, amíg meg nem pirul kicsit a sajt, és tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánok,a rakott tésztához!
sütési hőfok:
180°C

2013. február 14., csütörtök

Csülök sörben sütve



Ezt a receptet az interneten találtam egy kicsit átformáltam a saját ízlésemre,-finom ebéd lett belőle!

hozzávalók 4 főre
1 szép nagy darab hátsó csülök
1 kis adag kockázott bacon szalonna,1,5 ü sör,2 fej fokhagyma,2 marék só,bors,2 kisebb szál sárgarépa,1 szál petrezselyem gyökér
    Elkészítés:
    A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
    Ezután a sóval (jó két marék ) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is szórunk rá.-Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
    Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
    Másnap  a pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
    Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
    Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
    Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 2kisebb szál sárgarépát és 1 petrezselyem gyökeret.A kis adag bacon szalonnát is a hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
    Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
    Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max. 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör.
    Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk . Én főtt krumpival,savanyúsággal tálalom.
    sütési hőfok: 150°C sütési mód: alul-felül sütés




2013. február 13., szerda

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
30 dkg lencse, 2 evőkanál olaj ,2 púpos evőkanál liszt ,1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma
só ,babérlevél,1 húsleves kocka









Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval , babérlevéllel,húsleves kockával, ízesítve puhára főzzük. Ezután , az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. 
Megtejfölözve ,1 szelet sült hússal tálaljuk.

2013. február 10., vasárnap

Túrós lepény


Házi-Túrós lepény
Elkészítési idő: 40 perc 
Hozzávalók 4 fő részére
30 dkg liszt,3 dkg élesztő,2 dl tej,1 ek cukor,3 dkg Rama,csipet só,1 dl tejföl

A töltelékhez:
1 kg túró,2 ek liszt,4 ek cukor,2 tojás,1 csipet só,vaníliás cukor,ízlés szerint reszelt citromhéj,2 közepes szem krumpli péppé törve
Tetejére : kakaópor, kapor

Elkészítés: Kelt tésztát készítünk a hozzávalókból. Amikor dagasztás után a duplájára  kelt,tepsi méretűre nyújtjuk.A tölteléket alaposan összekeverjük,(a törött krumpli legyen hideg),és a tészta tetejére simítjuk.
Felét megszórjuk kakaóporral és porcukorral,a másik felét friss apróra vágott kaporral,ha nincs,jó a szárított is:)  190 fokon süssük készre.
Fontos: hideg sütőbe tegyük be,így biztos,hogy finoman megsül a tészta is.

2013. január 26., szombat

Pulykacomb-filék zöldségkörettel-kínai ízekkel

Hozzávalók: 1/2 kg pulykacomb filé,1 marék erdei gomba keverék,1 csomag vegyes zöldség keverék,10 dkg sárga vágott bab,szójaszósz,1 zacskó "kínai sült csirke alap",25 dkg rizs,olaj.






Elkészítés:A pici csíkokra vágott húst bepácoljuk a szójaszószba,és állni hagyjuk 1-2 óráig.Egy mélyebb serpenyőbe öntünk egy kevés olajat,és forróra hevítjük.Hirtelen átsütjük a húst,félre húzzuk a serpenyőben,és beledobjuk  először a gombát,majd pár perc múlva a zöldségeket.Mikor majdnem készre párolódott,a mártást elkeverjük vízzel,és a húsos zöldséghez öntjük.Így egy szaftos ételt kapunk. Közben 25 dkg rizst üvegesre pirítok. 5 dl vízzel felöntöm, ételízesítővel meghintem, dobok bele egy kis fej vörös hagymát,és fedő alatt kis lángon készre párolom.

Csirkemáj rizzsel

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj,25 dkg rizs,vöröshagyma,olaj,
  • 2 tv paprika,2 paradicsom,só,bors










A csirkemájat csíkokra vágom. A vöröshagymát üvegesre pirítom. Hozzáadom a felszeletelt paprikát,paradicsomot.Amikor kész a lecsóalap,és visszasül a zsírjára,rádobom a májat,és pirítom.Amikor készre sült,sózom,borsozom.
Közben 25 dkg rizst üvegesre pirítok. 5 dl vízzel felöntöm, ételízesítővel meghintem, és fedő alatt kis lángon párolom.
Gyors,finom ebéd!

2012. december 26., szerda

Jérce saláta

Hozzávalók:20dkg csirkemell,20 dkg burgonya,2 főtt tojás,1 evőkanál citromlé,40 dkg zöldborsó20 dkg sárgarépakocka ,1 nagy majonéz,2 dl  tejföl,fél kávéskanál porcukor,10 dkg ecetes uborka,kis csokor petrezselyem,1 savanykás alma,néhány salátalevél

Elkészítés:A csirkemellet egy leveskockával puhára főzzük,és pici darabokra tépjük.
A burgonyát meghámozzuk, megközelítőleg azonos nagyságú, apró kockákra vágjuk, és enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. A zöldborsót és a sárgarépát leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, ha szükséges, a sárgarépát apróbb kockákra vágjuk.A tojást a többi hozzávalóhoz hasonló méretű kockára vágjuk.
Miközben a zöldségek főnek, simára keverjük a majonézt a tejföllel, a porcukorral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, azaz tartármártást készítünk. Az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk, a petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát apróra felkockázzuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk az uborkát és 1 kávéskanál kivételével a petrezselymet is. A főtt burgonyát és leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, majd a zöldborsóval és a sárgarépával együtt lazán a mártásba keverjük. A salátaleveleket megmossuk, szárazra törölgetjük, kibélelünk velük egy mélyebb tálat, beleszedjük a franciasalátát, tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel, és tálalásig hidegen tartjuk.

2012. december 4., kedd

Gyorsan készült sütőtök

Hozzávalók: 1 db sütőtök,2 kanál méz
,sütőpapír,alufólia

Elkészítés: Az alaposan megmosott tököt kettévágjuk,a magházát éles kanállal,kikaparjuk,és tettszőleges darabokra szeleteljük. A mikró tányérjára sütőpapírt terítünk(a tányér méretére vágva),és 15 percig sütjük,a legmagasabb fokozaton.Azért kell a sütőpapír,mert ami levet enged a tök,a papíron marad,és könnyebb kitakarítani a mikrót. Majd a tököt az alufóliával kibélelt tepsibe tesszük,sűrű mézzel alaposan bekenjük,és a sütőben 200 fokon  még 15 percig sütjük. Nagyon gyors,puha és nagyon finom tököt kapunk :)

2012. november 18., vasárnap

Vegetáriánus-Fasírt babból,és csicseri borsóból


Hozzávalók 4 személyre:
1 konzerv (400 g) fehér vagy tarkabab,1 üveg  csicseri borsó,1 nagy fej vöröshagyma ,1 csokor friss petrezselyem,2 gerezd fokhagyma ,2 tojás ,
só, bors ,6 ek. zsemlemorzsa + a beforgatáshoz ,olaj a sütéshez
Az átmosott, lecsöpögtetett babot,borsót, tegyük egy turmixba és  törjük össze. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, az aprított fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a zsemlemorzsát. Formázzunk pogácsákat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük mindkét oldalukat ropogósra.

Káposzta salátával tálaljuk.

Sült kacsamell sült gyümölccsel

 








Hozzávalók: 2 szép tisztított kacsamell,2 birsalma,20 dkg aszalt szilva,2 narancs,1 ág rozmaring,só,bors,4 nagy szem krumpli.




Elkészítés: A szárazra törölt ,tiszta kacsamell háját éles késsel bekockázzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt üresen,és beletesszük a kacsamellet,a hájas résszel lefelé.6-8 percig sütjük,közben kiolvad a zsírja. Majd megfordítjuk,ezt a felét sózzuk,borsozzuk,és ezt is ugyanaddig sütjük. Ezután kiszedjük,eg jénaiba fektetjük,közé tesszük a rozmaring ágat,és köré terítjük a szilvát,darabolt birset,és a kifilézett narancsot. Az előmelegített sütőben 40 percig sütjük,és törött krumplival,és a kacsával egütt sült gyümölccsel tálaljuk.

2012. november 11., vasárnap

Gombás,húsos lepény

Hozzávalók:
Tésztához:30 dkg liszt,1/2 cs élesztő,1 dl tej,1 kiskanál cukor,1 kiskanál só,2 ek olaj







Feltét:30 dkg főtt tarja, 10 dkg vegyes gomba,10 dkg sajt,milánói mártás


A tészta hozzá valóiból pizza tésztát készítünk. Amíg a tészta kel,összeszeleteljük a tarját, a vegyes gombát,és lereszeljük a sajtot. Amikor a tészta megkelt,tepsi nagyságúra nyújtjuk,vajjal kikent tepsibe tesszük. Megkenjük  bolonyai vagy milánói  üveges mártással,(ízlés szerinti mennyiséggel),és meszórjuk előbb a tarjával,majd a gombával. A fele lereszelt sajtot rászórjuk,és betesszük 190 fokon előmelegített sütőbe sülni.Amikor félig megsült,rászórjuk a maradék sajtot,és készre sütjük.
Jó étvágyat!