2012. május 27., vasárnap

Bolognai lasagne


Hozzávalók:   besamell mártás  tejből
bolognai szósz 500 g húsból,200 g  sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3 evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250 ml  húsleves(kockából),3 evőkanál  olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára sütjük,és felöntjük 2 dl borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból.  Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk egy sor tésztát. Ezt  megkenjük  basamellel. Ezután jön a  bolognai mártás,reszelt sajt. Addig rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben  addig sütjük,amíg szép pirosra sül a teteje,kb 40 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése