2012. szeptember 8., szombat

Erdélyi juhtúrós puliszka

Egy új munkahelyen dolgozom. Itt is kezd kialakulni a törzsvásárlói közösség. Az egyik ilyen vásárlómmal  beszélgetve ,jött szóba a juhtúrós puliszka. Az Ő elmesélése alapján készítettem el,és mivel én idegenkedem a juhtúrótól,ezért próbáltam ki,kétféle túróval. Nagyon finom lett!



Hozzávalók

1 liter víz
13 ek. kukoricadara
2-3  ek. sült szalonna zsír
10 dkg tehéntúró 
10 dkg juhtúró
3 dl tejföl
20 dkg kolozsvári szalonna
1 kk. só

Elkészítés:
Egy megfelelő méretű fazékban felforraljuk a vizet a sóval és 1 evőkanál mangalica zsírral. A kétféle  túrót villával áttörjük. Mikor a víz felforrt, lassanként hozzáadjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Miután belekerült az egész dara és simára kevertük, lefedve, kis lángon 15-20 percig forraljuk. Egy tűzálló edényt 2 evőkanál szalonna zsírral kikenünk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, meglocsoljuk 1 evőkanál szalonna zsírral, és a kanál hátával szépen elsimítjuk. Rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét. Befedjük a megmaradt puliszkával, elegyengetjük, rátesszük a megmaradt túrót és tejfölt,rászórjuk a kockára vágott,pirított szalonnát.  Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. Kínálhatjuk savanyú káposztával, céklasalátával vagy cukros salátával.

Mikor főzzük, a puliszkának nem szabad keménynek lennie. Legyen könnyen kavarható, és mikor már megfőtt, akkor is maradjon lágy, mert úgy lesz igazán finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése