Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2012. március 25., vasárnap
Mit főzzünk-Zöldbableves
Hozzávalók:50-60 dkg zöldbab,2 nagy szem krumpli,2 szál sárgarépa,2 petrezselyem gyökér,1 kis fej vöröshagyma,olaj,liszt,pirospaprika,só,bors,húsleveskocka,petrezselyem1 cikk kelkáposzta,,2 dl tejföl
Elkészítés:A zöldbabot,krumplit,a zöldségféléket egy kávéskanál sóval ízesített vízbe feltesszük főzni. A leveskockát forró vízben feloldjuk,és a leveshez tesszük.Amíg a leves fől,elkészítjük a rántást: Az olajba aprítjuk a vöröshagymát,megpirítjuk,és egy kanál liszttel rántást készítünk. Amikor a pirospaprikát beletesszük,levesszük a tűzről,és bőségesen felöntjük vízzel,simára keverjük,és ha minden megfőtt a levesben,beleöntjük,és pár percig összeforraljuk.
Tejföllel is kínálhatjuk!
2012. március 22., csütörtök
Mit főzzünk –ma….Lecsós hús:
Hozzávalók:1/2 kg disznócomb,4 db. fehér paprika,4 db paradicsom,2 nagy fej vöröshagyma,pirospaprika,só,bors olaj
Elkészítés:A húst megmossuk,apró kockára vágjuk,a hagymát felszeleteljük,olajon megpirítjuk,majd a húst a hagymával pirítjuk tovább. Ekkor fűszerezzük,és puhára főzzük. Mindig csak kevés vízzel pótoljuk az elforrt levet .Amikor hús puha,beletesszük a feldarabolt paprikát,paradicsomot,ezzel már csak kb.10 percig főzzük.
Rizzsel,tésztával tálaljuk
Címkék:
disznó comb,
lecsó,
paprika,
paradicsom
2012. március 18., vasárnap
Rántott csirkemáj,sült krumplival:
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj,szív nélkül,2tojás,liszt,zsemlemorzsa,só,ételízesítő,olaj,a sütéshez, 1 kg fagyasztott hasábburgonya,vagy másfél kiló friss burgonya
Elkészítés: A csirkemájat alaposan egyenként megmossuk,a szívet levesszük,(jó lesz ragulevesbe),amelyik májon találunk egy kis zöld elszíneződést,(az a epe leválasztásakor került rá),ki kell vágni,különben keserű íze lesz a májnak. A tojást sóval felverjük, a 2 púpozott kanál lisztet,és a zsemlemorzsát külön tányérokra tesszük,és ebben a sorrendben panírozunk:,liszt,tojás,morzsa,ezt nevezik „bécsi bundázás”.Forró olajban sütjük ki. A májat nem kell sokáig sütni,és érdemes először lefedni,majd megfordítás után,fedő nélkül készre sütni. - Én először a krumplit sütöm ki,így tiszta marad az olaj. Nagyon finom sült krumpli fűszerkeverékkel forrón megszórni.
Ha friss krumpliból készítem,én a megpucolt,alaposan megmosott krumplit,először karikára vágom,ezután szeletelem,így hasonlít legjobban a készen kaphatókhoz!
2012. március 17., szombat
Szilvalekváros süti leveles tésztából:
Hozzávalók: ½ kg fagyasztott leveles tészta,kevés liszt a nyújtáshoz,25-30 dkg szilvalekvár,10gkg darált dió,1 tojás ,porcukor
Elkészítés:1.A leveles tésztát kivesszük a csomagolásból egy sütőpapírra,és szobahőmérsékleten kb. fél óra alatt kiolvasztjuk.
2. Belisztezzük a gyúrótáblát,és a kiolvadt tésztát ujjnyi vajtagságúra nyújtjuk. 3.Ezután legkönnyebben derelye vágóval felszeleteljük négyzet alakúra. 4.Minden négyzetre teszünk egy kanál lekvárt, ecsettel körbekenjük a felvert tojással,és összehajtjuk,enyhén megnyomkodjuk.
. 5.A tetejét szintén megkenjük tojással,és megszórjuk darált dióval. 200 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük
6. Porcukorral megszórva tálalajuk.
Ötlet:Gyújtsuk be a sütőt,amikor elkezdjük a tésztát nyújtani!
Címkék:
dió,
hájas,
leveles tészta,
porcukor,
szilva,
szilvalekvár
Tyúkhúsleves:
Hozzávalók: 1 közepes méretű konyhakész (bontott) tyúk,4-5 db sárgarépa,4-5 db fehérrépa,1/2 karalábé,1 kis darabka zellergumó, 1 db paradicsom,egy csokor petrezselyem,1 pici fej vöröshagyma,öklömnyi kelkáposzta,3-4 szem krumpli,só,5 szem bors,cérnametélt.
Elkészítés: Az alaposan megpucolt tyúkot kb. 5 l vízbe odatesszük főzni. Egy teatojásba beletesszük a szemes borsot,és beletesszük a fazékba,ekkor sózzuk,és takaréklángon főzzük,közben szorgalmasan szedjük a habját. A tyúk „öregségéhez ” mérten ,kb. 2 óráig csak így lassú tűzön csak a sóval,borssal főzöm,mert ha előbb beleteszem a zöldségeket,azok szét főlnének. Amikor a többi hozzávaló is belekerült, addig főzöm(takarékon,épphogy pezseg)amíg minden megfelelő puha nem lesz. Ilyenkor kóstolok,és után ízesítek. A tésztát egy külön kis lábasban főzöm ki,úgy ,hogy teszek fel vizet forralni,a vízbe ételízesítőt,és egy csepp olajat teszek,amikor felforr,beleteszem a cérnametéltet,kb. 3 percig forralom,majd leszűröm.és leöblítem hideg vízzel.
Jó étvágyat!
Címkék:
leves,
tyúkhúsleves,
ünnepi leves
2012. március 16., péntek
Krumpli ganca oldalassal
Hozzávalók: 1 kg oldalas,1/2 kg savanyú káposzta,1 kg krumpli,20-30 dkg liszt,20 dkg füstölt szalonna,só bors,4-5 gererezd fokhagyma
Elkészítés: A krumplit megpucolva,apróra vágva sós vízben megfőzöm. Leszűröm,krumplinyomóval összetöröm,visszateszem a főzővízbe,és a liszttel állandó kevergetéssel sűrű péppé főzöm.(kemény munka,jó karizom kell hozzá J )
A feldarabolt oldalast sós fokhagymás vízben puhára főzöm. A savanyú káposztát átmosom bő vízzel.
A nagyon vékonyra szeletelt szalonnát leterítem egy tepsi aljára,erre jön a káposzta fele .Ezután a káposztára így rakom a hozzávalókat:1 kanál ganca, 1 darab oldalas,1 kanál ganca, 1 oldalas,stb. A tetejére vékonyan káposztát terítek. Sütőben 200 fokon pirosra sütöm.
Megjegyzés: A krumpli gancát van ahol dödöllének ismerik. Bódi Margó TVPaprikán készített receptje adta ezt a kaja ötletet,amit egy kicsit másképp így készítettem el. Jó étvágyat!
Címkék:
dödölle,
ganca,
krumpli,
krumpliganca,
Oldalas
2012. március 13., kedd
Négy lapos sütemény-ahogy a Mama szokta:
Hozzávalók: 60 dkg liszt,plusz a nyújtáshoz,2 db tojás,10-15 dkg zsír,2 púpozott evőkanál cukor,2 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor,2 csomag vaníliás cukor,1 dl. tej,1 csipet só
Elkészítés:Minden hozzávalót összedolgozunk,és a közepes keménységű tésztát 4 felé véve,vékonyra nyújtjuk. Ezt a nagy méretű tepsi hátulján sütjük,akár sütőpapíron. Nagyon érdekesen sül,nekem a sütési idő 7-8 perc,de ezen belül sokáig fehér,majd hirtelen jó lesz.(200 fokon).Nagyon kell figyelni.
A krém: 1 liter tej, 20 dkg cukor, 3 púpozott evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,2 van.cukor, 1 kocka margarin A lisztet ,kakaót,és 2 csomag vaníliás cukrot fél liter tejjel simára keverünk. A cukorból egy lábasban karamellt készítünk,úgy hogy addig kevergetjük a cukrot,amíg teljesen el nem olvad,és szép világos barna lesz. Ekkor beletesszük a margarint,és tovább kevergetjük,amíg elolvad a margarin. Ezután csorgatjuk bele a kakaós keveréket,és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
A krémmel megtöltjük a kisült lapokat,és ráfordítva a tepsit lesúlyozzuk valamivel.(Pl.2 kg cukorral),így egyenletes,sima tetejű süteményt kapunk. Másnap levesszük a nehezéket és meghintjük porcukorral,ferdén szeletelve tálaljuk.
Csülkös körömpörkölt:
Hozzávalók: 3 db. Sertésköröm,1 kicsontozott csülök,3 nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál disznózsír,2-2 paradicsom,paprika,1 púpozott evőkanál piros paprika,só,ételízesítő,bors,egy mokkáskanál őrölt kömény
Elkészítés: A vöröshagymát lereszelem és az olvasztott zsíron megpirítjuk,a köményt is ekkor teszem bele. Beletesszük paradicsomot ,és a paprikát apróra vágva,majd mikor összesült ,rátesszük a pirospaprikát,és felöntjük egy dl.vízzel,amivel visszasütjük a zsírjára. Ezt háromszor ismételjük,és ezután tesszük rá az alaposan megtisztított darabolt húst. Megfűszerezem,és felöntöm annyi vízzel,amennyi ellepi. 4-5 órát főzöm,(kuktában kevesebb idő).Én addig főzöm,amíg a csontról könnyedén leválik a hús.
Főtt krumplival,most savanyú káposztával tálalom.
Címkék:
csülök,
körömpörkölt,
krumli,
savanyú káposzta
2012. március 12., hétfő
Zöldborsófőzelék fasírttal:
Hozzávalók: ½ kg friss,vagy fagyasztott zöldborsó,petrezselyem
zöld,só,cukor,bors,8-10dkg karaván sajt,liszt,olaj,2 dl
tejszín,pirospaprika
Elkészítés: Pici olajon megpároljuk a borsót,szórunk rá egy pici pirospaprikát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje .Ízesítjük ízlés szerint 1 kiskanál cukorral,sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel. 20 perc alatt megfő. Ekkor elkészítjük a habarást:2 púpozott kanál lisztet csomómentesen elkeverünk a tejszínnel(vagy 3 dl tejjel),és folyamatos keverés mellett,belecsorgatjuk a borsóba.Ha esetleg sűrű lenne,tejjel felöntve,a kívánt állagúra alakíthatjuk. Ekkor reszeljük bele a sajtot,és már ezzel nem főzzük tovább.
Fasírttal tálaljuk:1/2 kg darált húst egy tálban összekeverjük a kipréselt 3-4 gerezd fokhagymával sóval,borssal,pirospaprikával,1 púpozott szója granulátummal, 1 nagy tojással. Zsemlemorzsát szórunk egy tálcára,gombócokat formálunk a húsból,és forró olajban kisütjük,és papírtörlőre kiszedjük,ami felszívja a fölösleges olajat.
Elkészítés: Pici olajon megpároljuk a borsót,szórunk rá egy pici pirospaprikát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje .Ízesítjük ízlés szerint 1 kiskanál cukorral,sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel. 20 perc alatt megfő. Ekkor elkészítjük a habarást:2 púpozott kanál lisztet csomómentesen elkeverünk a tejszínnel(vagy 3 dl tejjel),és folyamatos keverés mellett,belecsorgatjuk a borsóba.Ha esetleg sűrű lenne,tejjel felöntve,a kívánt állagúra alakíthatjuk. Ekkor reszeljük bele a sajtot,és már ezzel nem főzzük tovább.
Fasírttal tálaljuk:1/2 kg darált húst egy tálban összekeverjük a kipréselt 3-4 gerezd fokhagymával sóval,borssal,pirospaprikával,1 púpozott szója granulátummal, 1 nagy tojással. Zsemlemorzsát szórunk egy tálcára,gombócokat formálunk a húsból,és forró olajban kisütjük,és papírtörlőre kiszedjük,ami felszívja a fölösleges olajat.
2012. március 8., csütörtök
Palacsinta
Elkészítés: A lisztbe beleütjük a 2 db tojást,beleszórjuk a vaníliás cukrot,élesztőt,a csipet sót,a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük. Ezután annyi ásványvízzel keverjük tovább,amíg el nem érjük a megfelelő palacsinta sűrűséget. A palacsinta sütőbe pici olajat öntve felforrósítjuk, és szedőkanállal adagolva pár perc alatt megsütjük,fordítás után még kevesebb idő kell a készre sütéshez.
Töltelékek: Túrós: 20 dkg túró,2 tojássárgája,2 cs. Vaníliás cukor,csipet só,2 evőkanál kristálycukor. Ezeket alaposan elkeverjük,és megtöltjük a palacsintákat.
Tölthetjük még lekvárral,csokis pudinggal, kakaóporral is.
Címkék:
palacsinta,
túrós palacsinta
2012. március 7., szerda
Csirkepörkölt galuskával(nokedli):
Hozzávalók:1/2 kg csirkemell,1/2 kg csirkeaprólék(csirke
szárny,far-hát,nyak,zúza),1 nagy fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1-2
szem paradicsom,pirospaprika,olaj,só,bors,tejföl,1/ kg liszt,1
tojás,savanyúság
Elkészítés:A húsokat alaposan megmossuk,a csirkemellet apró kockára vágjuk,a többi hozzávalót is feldaraboljuk. A hagymát lereszeljük,az olajon elkezdjük pirítani,majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával,felöntjük egy pici vízzel,és ezt teljesen elfőzzük. Ezt háromszor ismételjük,így finom sűrű szaftot fogunk kapni. Ekkor tesszük bele a húst,megfűszerezzük,felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és puhára főzzük.
Elkészítjük a galuskát:Nagy fazék vizet teszünk forralni sóval,a lisztbe beleütjük a tojást,sózzuk,és annyi vizet teszünk hozzá,hogy szaggatható tésztát kapjunk. Amikor zubogva forr a víz,beleszaggatjuk a tésztát .Amikor feljön a víz tetejére ,szűrőkanállal kiszedjük,és folyó hideg vízzel leöblítjük.
Tejföllel,vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítés:A húsokat alaposan megmossuk,a csirkemellet apró kockára vágjuk,a többi hozzávalót is feldaraboljuk. A hagymát lereszeljük,az olajon elkezdjük pirítani,majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával,felöntjük egy pici vízzel,és ezt teljesen elfőzzük. Ezt háromszor ismételjük,így finom sűrű szaftot fogunk kapni. Ekkor tesszük bele a húst,megfűszerezzük,felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és puhára főzzük.
Elkészítjük a galuskát:Nagy fazék vizet teszünk forralni sóval,a lisztbe beleütjük a tojást,sózzuk,és annyi vizet teszünk hozzá,hogy szaggatható tésztát kapjunk. Amikor zubogva forr a víz,beleszaggatjuk a tésztát .Amikor feljön a víz tetejére ,szűrőkanállal kiszedjük,és folyó hideg vízzel leöblítjük.
Tejföllel,vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Címkék:
csirkepörkölt,
galuska,
nokedli
2012. március 3., szombat
Babgulyás:
Hozzávalók:1/2 kg lapocka,1 csontozott csülök, ½ kg szárazbab,1
nagy fej vösöshagyma, 1-2 gerezd
fokhagyma,olaj,pirospaprika,bors,ételízesítő,3 db sárgarépa,3-4 db
fehérrépa(petrezselyemgyökér),zellergumó fele,1 darab karalábé,
zellerlevél,csipetkéhez:1tojás,liszt
Elkészítés:A babot előző este beáztatjuk,de legalább 5-6 órát.A vöröshagymát megreszeljük,és olajon megpirítjuk .Ekkor rátesszük a pirospaprikát,és a felkockázott ,alaposan megmosott húst. Megfűszerezzük,sóval,borssal,ételízesítővel,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fél óráig főzzük,mint a pörköltet szoktuk,ezután tesszük bele a megmosott babot,amivel addig főzzük,amíg a bab félig megpuhul. A zöldségeket ezután tesszük hozzá,pótoljuk a vizet és készre főzzük. A csipetkét elkészítjük:a tojást egy nagy csipet sóval,és annyi liszttel,amennyit felvesz,összegyúrjuk,és vagy belecsipkedjük a levesbe,vagy lereszeljük .Ez a frissen készült tészta pár perc alatt kész van,ezért a petrezselyem zöldet is tegyük bele,és ahogy a tészta feljön a leves tetejére,már kész is.
Jó étvágyat!
Elkészítés:A babot előző este beáztatjuk,de legalább 5-6 órát.A vöröshagymát megreszeljük,és olajon megpirítjuk .Ekkor rátesszük a pirospaprikát,és a felkockázott ,alaposan megmosott húst. Megfűszerezzük,sóval,borssal,ételízesítővel,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fél óráig főzzük,mint a pörköltet szoktuk,ezután tesszük bele a megmosott babot,amivel addig főzzük,amíg a bab félig megpuhul. A zöldségeket ezután tesszük hozzá,pótoljuk a vizet és készre főzzük. A csipetkét elkészítjük:a tojást egy nagy csipet sóval,és annyi liszttel,amennyit felvesz,összegyúrjuk,és vagy belecsipkedjük a levesbe,vagy lereszeljük .Ez a frissen készült tészta pár perc alatt kész van,ezért a petrezselyem zöldet is tegyük bele,és ahogy a tészta feljön a leves tetejére,már kész is.
Jó étvágyat!
2012. március 2., péntek
Gnocchi:
Hozzávalók: 10dkg
bacon szalonna,1 fej vöröshagyma,40 dkg darált hús,1 csokor zeller,1
doboz paradicsompüré,,só bors,pirospaprika,50dkg gnocchi,15 dkg
trappista,4 db tojás
Elkészítés: Kockára
vágom a bacont,megpirítom,és ráteszem az apróra vágott
vöröshagymát,megpároljuk,és rátesszük a darált húst. Ekkor teszem rá a
pirospaprikát,sót(óvatosan mert a bacon is sós),borsot,és megpirítjuk.
Ezután beletesszük az apróra vágott zellert,a paradicsompürét,és
felöntjük egy kis vízzel. Kb 20-25 percet pároljuk .Kifőzzük a gnocchit,
leszűrjük,és összekeverjük a
tojás és a fele reszelt sajttal,majd a darált húsos keverékkel
.Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. 10-15 perc körül a maradék
sajttal megszórjuk,és ezzel sütjük készre.
Címkék:
darált hús,
egytál étel,
gnocchi
2012. február 29., szerda
Töltött káposzta:
Hozzávalók: 1 kg
savanyú káposzta,50dkg darált hús,10dkg bacon szalonna,10 levél savanyú
káposzta fejből,4-5 gerezd fokhagyma,10dkg rizs,1 tojás,2 kanál
pirospaprika,bors,olaj,liszt,tejföl
Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk,a darált húst összekeverjük az összetört fokhagymával,tojással,sóval,borssal, pirospaprikával. A leveleket megszabadítjuk a vastag erétől,és megtöltjük a hússal .A megmaradt töltelékből gombócokat formálunk,úgy pakoljuk a káposztára. Egy nagyobb edény aljára leterítjük a szalonna szeleteket,egy réteg átmosott káposztát terítünk rá,majd egy sor tölteléket,addig folytatjuk,amíg a hozzávalókból telik. A tetején káposzta legyen. Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. Kb.másfél óráig főzzük. Ezután a töltelékeket óvatosan kiszedjük,és beletesszük a rántást. Ehhez az olajat felforrósítjuk,és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük 2 dl vízzel,gyorsan összekeverjük,és a káposztába öntjük. Visszatesszük a gombócokat,és pár percig összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.
Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk,a darált húst összekeverjük az összetört fokhagymával,tojással,sóval,borssal, pirospaprikával. A leveleket megszabadítjuk a vastag erétől,és megtöltjük a hússal .A megmaradt töltelékből gombócokat formálunk,úgy pakoljuk a káposztára. Egy nagyobb edény aljára leterítjük a szalonna szeleteket,egy réteg átmosott káposztát terítünk rá,majd egy sor tölteléket,addig folytatjuk,amíg a hozzávalókból telik. A tetején káposzta legyen. Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. Kb.másfél óráig főzzük. Ezután a töltelékeket óvatosan kiszedjük,és beletesszük a rántást. Ehhez az olajat felforrósítjuk,és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük 2 dl vízzel,gyorsan összekeverjük,és a káposztába öntjük. Visszatesszük a gombócokat,és pár percig összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.
Címkék:
töltött káposzta
2012. február 27., hétfő
Sertéspörkölt tarhonyával:
Hozzávalók: 1/2kg
sertéscomb,(vagy vegyesen comb,dagadó ,tarja,lapocka),1 nagy fej
vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,6-7 szem köménymag,1 fehérpaprika,1
paradicsom,pirospaprika,só,bors,olaj,vagy disznózsír,1/2kg tarhonya
Elkészítés: A
húst alaposan megtisztítom,megmosom,apró kockára vágom. A vöröshagymát
megreszelem, a fehér paprikát,paradicsomot kockára vágom. Az olajon a
hagymát megdinsztelem rádobom a köménymagotfokhagymát,ráteszem a
pirospaprikát,(lehúzva a tűzről,hogy meg ne
égjen)Beleteszem a
paprikát,paradicsomot,és pár percig együtt pirítom .Ekkor teszem rá a
húst,majd fűszerezem. Fedő alatt főzöm,ha kell a levét vízzel pótolom,és
puhára főzöm.
A tarhonyát olajon szép arany barnára pirítom,felöntöm vízzel,sózom,és fedő alatt puhára párolom.
Ötlet: Ez a pörkölt nagyon finom többféle főzelék feltétjeként is!
2012. február 26., vasárnap
Húsleves tarjából:
Hozzávalók: 1/2kg tarja,3 szál sárgarépa,2 szál zöldség(fehérrépa),20 dkg zeller,10dkg karalábé, 10dkg kelkáposzta ,2 db krumpli ,1 csokor petrezselyem,1paprika,1paradicsom,só. bors, cérnametélt
Elkészítés: A
csontos húst alaposan megtisztítom,megmosom több vízben,és egy nagyobb
fazékban odateszem főzni .Egyenlőre sót,és egy teatojásba 5-6 szem
borsot teszek a vízbe.Amikor a hús habozni kezd,takarékra teszem a
főzőlángot,és alaposan lehabozom .Ekkor pakolok bele minden
zöldséget,amit előkíszítettem. (Megpucoltam,megmostam,és
feldaraboltam)Most már csak takarék lángon főzöm,addig amíg minden
megpuhul.3-4 óraUtoljára a petrezselymet,paprikát,paradicsomot, teszem
bele,ezzel csak pár percig főzöm. Cérnametélttel tálalom.
Ötlet:Ha nem vagyunk
türelmetlenek,és valóban csak gyöngyöző „forrással”,tehát lassan
főzzük,olyan tiszta lét kapunk,hogy át sem kell szűrni.
Címkék:
húsleves,
tápláló húsleves,
tarja,
ünnepi leves
2012. február 25., szombat
Szilvás gombóc :
Hozzávalók: Most fagyasztott gombócból készítettem. 1 csomag gombóc,20dkg zsemlemorzsa,olaj,porcukor
Elkészítés: Egy nagy fazékba teszek vizet teszek forralni 1 kis kanál sóval. A forrásban levő vízbe beleteszem a fagyasztott állapotban levő gombócokat,és amikor feljöttek a víz tetejére,még 5 percig főzöm. Amíg ,fő ,elkészítem a zsemlemorzsát. Olajon megpirítom állandó kevergetés közben ,mert könnyen odaég. Szűrőkanállal beleszedem a kész gombócokat,és rögtön összeforgatom ,hogy ráragadjon a morzsa. Porcukorral tálalom.
Elkészítés: Egy nagy fazékba teszek vizet teszek forralni 1 kis kanál sóval. A forrásban levő vízbe beleteszem a fagyasztott állapotban levő gombócokat,és amikor feljöttek a víz tetejére,még 5 percig főzöm. Amíg ,fő ,elkészítem a zsemlemorzsát. Olajon megpirítom állandó kevergetés közben ,mert könnyen odaég. Szűrőkanállal beleszedem a kész gombócokat,és rögtön összeforgatom ,hogy ráragadjon a morzsa. Porcukorral tálalom.
2012. február 24., péntek
Egyszerű gyümölcssaláta:
Hozzávalók: 1 üveg trópusi gyümölcsbefőtt, 2 banán,2-3 szem mandarin,2 kivi,(bármilyen friss gyümölcs),méz,citromlé,tejszínhab
Elkészítés: A befőttet beleöntöm levével együtt egy tálba,és belekeverem a megpucolt ,feldarabolt friss gyümölcsöt. Meglocsolom citromlével,összeforgatom
óvatosan,hogy ne törjük össze a hozzávalókat. Ezután bőven locsolok rá
mézet,és fogyasztásig hűtőbe teszem. Tejszínhabbal díszítve tálalom.
2012. február 23., csütörtök
Paradicsomleves:
Hozzávalók: 2
doboz paradicsomsűrítmény,2 kanál liszt,pici olaj,1 kis fej
vöröshagyma,1 kis csokor zeller,cukor,só ízlés
szerint,pirospaprika,reszelt tarhonya
Elkészítés: A lisztből és az olajból rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről,és rászórjuk a pirospaprikát,majd azonnal felöntjük 1 pohár vízzel. Folyamatos kevergetés közben ráöntjük a vízben felkevert paradicsompürét. Beletesszük a megpucolt hagymát egészben és a zellert is. Sóval,cukorral ízesítjük,és forrás után beletesszük a tésztát,és készre főzzük.(kb.15perc)A hagymát kivesszük. Aki szereti reszelt sajttal is tálalhatja.
Elkészítés: A lisztből és az olajból rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről,és rászórjuk a pirospaprikát,majd azonnal felöntjük 1 pohár vízzel. Folyamatos kevergetés közben ráöntjük a vízben felkevert paradicsompürét. Beletesszük a megpucolt hagymát egészben és a zellert is. Sóval,cukorral ízesítjük,és forrás után beletesszük a tésztát,és készre főzzük.(kb.15perc)A hagymát kivesszük. Aki szereti reszelt sajttal is tálalhatja.
Címkék:
paradicsomleves,
zeller
Sült csirkecomb krumplipürével:
Hozzávalók: csirkecomb:4 db egész csirkecomb,4 gerezd fokhagyma,1 alma,só,bors,majoránnapici tej ,sütőzacskó
Krumplipüré:1 kg krumpli,5dkg vaj,1 dl tej,só
Elkészítés:A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk,megmossuk,majd fűszerezzük. A fokhagymát összenyomjuk. Először sóval bedörzsöljük a húst,majd a majoránnát,fokhagymát,borsot szintén beledörzsöljük. Mivel a sütőzacskóhoz én nem használok zsíradékot ezért dörzsölöm be alaposan,és fél órát így hagyom pácolódni. Ekkor megpucolok egy szem almát ,feldarabolom,és a combokkal együtt a sütőzacskóba rakom,és alaposan bekötöm.
Kb 40 percig sütöm 200 fokon,majd kivágom a zacskót,pici tejjel megkenem ecsettel a húst,és piros ropogósra pirítom.
A krumplit megpucolom,összekocázom,sós vízben puhára főzöm. Forrón összetöröm,hozzáadom a vajat,, és a tejet,habosra keverem. Kóstolás után még lehet ízesíteni,és az állagán a hozzávalókból még plussz hozzátehető addig amíg a mi ízlésünknek megfelelő állaga lesz.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)