Hozzávalók:
besamell mártás tejből
bolognai szósz
500 g
húsból,200 g sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3
evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom
benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én
habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval
fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes
fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált
marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250
ml húsleves(kockából),3 evőkanál olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és
zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az
olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a
szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára
sütjük,és felöntjük 2 dl
borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és
főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát
én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból. Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára
tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk
egy sor tésztát. Ezt megkenjük basamellel. Ezután jön a bolognai mártás,reszelt sajt. Addig
rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük
besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben addig sütjük,amíg szép pirosra sül a
teteje,kb 40 perc.