2012. június 13., szerda

Bableves Füstölt csülökkel

 
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1 füstölt csülök,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst  is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított  alaposan megmosott ,feldarabolt  zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett  aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.

2012. május 27., vasárnap

Bolognai lasagne


Hozzávalók:   besamell mártás  tejből
bolognai szósz 500 g húsból,200 g  sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3 evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250 ml  húsleves(kockából),3 evőkanál  olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára sütjük,és felöntjük 2 dl borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból.  Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk egy sor tésztát. Ezt  megkenjük  basamellel. Ezután jön a  bolognai mártás,reszelt sajt. Addig rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben  addig sütjük,amíg szép pirosra sül a teteje,kb 40 perc.

2012. május 22., kedd

Csirkés tagliatelle (Olasz ebéd házilag készített tésztával)


Hozzávalók: 60dkg csirkemell,15-20dkg kolozsvári szalonna,2 gerezd fokhagyma,4 szál újhagyma,2 dl tejszín,só,bors,1/2 csokor petrezselyem.
Tészta: 40dkg liszt, 4 egész tojás,só
Elkészítés:A csirkemellet csíkokra, a szalonnát,hagymát,fokhagymát apróra vágjuk. Először a szalonnát egy lábasban,elkezdjük pirítani,majd rátesszük a csirkemell csíkokat,addig pirítjuk,amíg egy kis piros színt nem kap, rátesszük az összevágott hagymát,ezután a fokhagymát,és együtt pirítjuk . Ekkor kerül bele a felaprított petrezselyem. Fűszerezzük,   felöntjük 2 dl vízzel,amikor megpuhult a hús,beleöntjük a tejszínt,és összeforraljuk.
A tésztához  a lisztbe beleütjük a tojásokat,sózzuk,egy villával a tojásokat felverjük(a liszt közepén levő mélyedésben),ezután kézzel addig gyúrjuk,amíg sima állagú cipót kapunk. Ezután nyújtófa segítségével vékonyra nyújtjuk,7-8 centis csíkokra vágjuk,ezeket egy picit meglisztezve egymás tetejére rakjuk,és  ½ centi széles csíkokra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük,és a csirke raguval tálaljuk.

2012. május 16., szerda

Borsópörkölt galuskával


Hozzávalók: 1 kg fejtett borsó,2 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom(vagy 2 kanál lecsó),olaj1 ev.kanál piros paprika, só,bors,ételízesítő,tejföl
Galuska: 60 dkg liszt,2 tojás,só
Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk: megpucoljuk a hagymát,majd apróra vágjuk(én lereszelem),a paprikát,paradicsomot is amilyen apróra tudjuk ,felkockázzuk.  Olajat forrósítunk egy lábasba,és rádobjuk a hagymát,amikor megdinsztelődött,rátesszük a paprikát,paradicsomot,és összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,rátesszük a pirospaprikát,felöntjük 1 dl vízzel. Amikor ezt elfőtte,akkor beletesszük a borsót,fűszerezzük,és felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Amikor puha a borsó,belekeverjük a tejfölt ,ezzel csak egyet forr,és kész a pörköltünk.
A galuskának összekeverjük a lisztet,tojást,sót,hogy sűrű,nem folyékony tésztát kapjunk,és galuska szaggatón forró sós vízben kiszaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére,szűrőkanállal kiszedjük,hideg vízzel leöblítjük,és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat!

2012. május 13., vasárnap

Sült tarja


Hozzávalók: 1 kg csontos tarja,pác: vöröshagyma,mustár,só,bors,fokhagyma,olaj

Elkészítés:A vöröshagymát felszeletelem ,a fokhagymát nyomón átpréselem,a többi hozzávalóval összekeverem,é a húsra kenem,a hagyma szeleteket  rápakolom,és a hűtőben lefedve pácolom.
Sütés előtt a széleit bevagdosom,és hirtelen a két oldalát átsütöm. Majd a sütőben lefedve 40-50 percig sütöm. Közben többször megfordítom,és az utolsó 10-15 percben pirosra pirítom.

Párolt rizzsel,zöldség körettel  tálalom.

2012. május 11., péntek

Tökfőzelék


Hozzávalók:1 kg gyalult tök,1 csokor kapor, 3 evőkanál liszt,2-3 dl tejszín,só,ételízesítő,kevés olaj.
Elkészítés: A  gyalult tököt az olajon egy kicsit megdinszteljük,és felöntjük annyi vízzel,ami éppen ellepi. Beletesszük a megmosott kaprot,megsózzuk,ételízesítőt is most tegyük bele. Ekkor  már készíthetjük is a habarást,mert a tök nagyon gyorsan megfől. A lisztet simára keverjük a tejszínnel,és a puhára,de nem pépesre főtt tökhöz keverjük.Jól összeforraljuk,és már tálalhatjuk is.
Pörkölttel,fasírttal nagyon finom!-Aki szereti citromlével ízesítheti.

2012. május 3., csütörtök

Rakott krumpli


Hozzávalók: 1 kg krumpli,10 db tojás,20 dkg  paraszt kolbász,5 dl tejföl, 10 dkg bacon szalonna
Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk,és sós vízben megfőzzük,majd megpucolva karikára vágjuk. A tojásokat megmossuk,és hideg sós vízben 10 percig főzzük,majd hideg vízben kihűtjük,megpucoljuk,és karikára vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk,(amennyire sikerül),és ezt is felkarikázzuk. –Ha mindent előkészítettünk,a  baconnal kibéleljük a jénait,majd egy sor krumpli,erre egy sor tojás,majd rárakosgatjuk a kolbászt,és megkenjük a tejföl felével,és kezdjük előlről,amíg az alapanyag tart. Krumpli legyen az utolsó sor,és vastagon rá a tejföl.

 Lehet sajtot is reszelni rá,ha valaki szereti.

Sült oldalas


Hozzávalók:1 kg oldalas,1 fej vöröshagyma,5-6 gerezd fokhagyma,2 evőkanál sertés zsír,sült hús fűszerkeverék,1 kg krumpli,petrezselyem zöld
Elkészítés: A húst megmossuk,a csontok mellett feldaraboljuk,megszórjuk a fűszerkeverékkel,és állni hagyjuk. A  jénait alaposan kizsírozzuk,és belerakjuk a húst,a negyedelt vöröshagymát,a fokhagyma gerezdeket,aláöntünk egy dl. vizet. Alufóliával lefedve kb 1 órát sütjük,majd a fóliát levéve,pirosra pirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A megmaradt  zsír,kitűnő  zsíros kenyérnek!

2012. április 19., csütörtök

Paradicsomos káposzta


Hozzávalók: 1 kg fehér fejes káposzta,1 kis fej vöröshagyma,2 kanál liszt,olaj,15 dkg paradicsompüré,zellerlevél,kicsi só,cukor ízlés szerint.
Elkészítés:A káposztát megtisztítjuk,kettévágjuk,és vékony csíkokra gyaluljuk. A hagymát megpucoljuk,és egészben beletesszük a káposztába,majd felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Sózzuk,és fedő alatt főzzük,de ne legyen pépes! Elkészítjük a rántást,és a kb. fél liter vízzel simára kevert paradicsompürével öntjük fel,és a káposztára öntve ,összeforraljuk, az apróra vágott zellerlevelet beleszórjuk. Ízlés szerint  cukrozzuk, fasírttal tálaljuk.

2012. április 18., szerda

Karfiolleves


Hozzávalók:1 szép fej karfiol,4 szem közepes krumpli,2szál sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,1 pici vöröshagyma,1 csokor petrezselyem,1 leveskocka,vagy 1 knorr tyúkhús levesalap,1 kanál liszt és olaj a rántáshoz,citromlé,só,bors.
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a répát szeletekre vágjuk,a krumplit kockára. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
Egy fazékban feltesszük a hozzávalókat,és megfőzzük. A  lisztből,olajból rántást készítünk,meghintjük a petrezselyemmel,és citrom levével ízesítve tálaljuk.
A vöröshagymát,és a teatojásban lévő borsot vegyük ki,mielőtt a rántást beletesszük.

2012. április 14., szombat

Brassói aprópecsenye


Hozzávalók:60 dkg sovány sertéshús,10 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,4-5  gerezd fokhagyma,1 nagy csipet majoránna,30 dkg zöldborsó,petrezselyemzöld,1 kg krumpli
Elkészítés: A húst megmossuk,csíkokra vágjuk,a szalonnát nagyon apróra szeleteljük,és lepirítjuk,külön-külön edényben. A  vöröshagymát karikára,a fokhagymát apróra vágjuk,és a kisült szalonnán pirítjuk,majd a  lesütött húst hozzátéve megfűszerezzük,és felöntjük vízzel,és készre főzzük.A húst visszasütjük a zsírjára. A borsót  megfőzzük sós vízben,a krumplit kockára vágva előfőzzük. A félig megfőtt krumplit bő olajban megsütjük, és minden hozzávalót összekeverünk,ekkor már az apróra vágott petrezselyem zöldet is hozzátesszük. Így már csak  összeforraljuk,és csemege uborkával tálaljuk.
Laktató egytál étel.

2012. április 10., kedd

Húsvéti Parasztsonka


A  sonkát előző éjjel áztassuk be hideg vízbe,mert a sok sónak idő kell,amíg kiázik. Másnap öntsük le az áztató vizet,tegyük fel főni, annyi vízben,ami bőven ellepi,és főzzük addig,amíg teljesen megpuhul. A zsíros réteget  ne vágjuk le,mert akkor nagyon kiszárad a sonka. Nagyon finom lesz a húsvéti tojás, ha alaposan megmossuk ,és a sonka  mellé téve főzzük meg. Retekkel, uborkával,paradicsommal,vagy akár lila hagymával finom szendvicset készíthetünk belőle.

2012. április 5., csütörtök

Bőséges ragu tésztával

Hozzávalók:20 dkg sertéscomb,1 csomag fagyasztott mexikói vegyes zöldség,20 dkg gomba,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma1 nagy kanál lecsó,petrezselyemzöld,só bors,pirospaprika,olaj,1 kiskanál liszt
Elkészítés: Pörkölt alapot  készítek a lecsóval,összenyomott fokhagymával,ebbe teszem a megmosott nagyon apró kockára vágott húst,fűszerezem,és puhára főzöm.Ekkor teszem bele a mexikói keveréket,és addig főzöm együtt,amíg a zöldségek megpuhulnak,és beleteszem a megpucolt szeletekre vágott gombát,az apróra vágott petrezselymet.Ezzel 5-6 percig főzöm,közben a lisztet elkeverem a pörkölt levével simára,és besűrítem a ragut.
Tésztával tálalom

2012. április 4., szerda

Olcsó ebéd: Krumplifőzelék főtt tojással

Hozzávalók: személyenként 2-3 nagy szem krumpli,2 babérlevél,2 dl tej,vagy ugyanennyi tejföl,2 evőkanál liszt,pirospaprika,olaj a rántáshoz ,só ,4 db tojás
Elkészítés: A krumplit megpucolom,apró kockákra vágom,több vízben alaposan megmosom,és felteszem főni annyi vízben amennyi ellepi. Beledobom a babérlevelet,megsózom,és puhára főzöm. A fele lisztből rántást készítek,(ahogy a bablevesnél le van írva),és a krumplihoz adjuk.A másik adag lisztet  simára keverjük  a tejjel,vagy tejföllel,amivel kellő sűrűséget érünk el a főzeléknél. A tojásokat megmossuk,és 10 percig főzzük.Én egy kicsit megsózom a tojásokat ,amikor beleteszem a vízbe,mert így könnyebb lesz lehámozni a héját.
Jó étvágyat!

2012. április 2., hétfő

Bableves füstölt oldalassal

Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1/2 kg füstölt oldalas,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst  is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított  alaposan megmosott ,feldarabolt  zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett  aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.

2012. április 1., vasárnap

Sült kacsacomb,kacsamell

Hozzávalók: 2 -2 kacsacomb,kacsamell,só,bors,majoránna,babérlevél,2 gerezd fokhagyma,
Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük. Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. A fokhagymát  a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük. Letakarva 1 óra hosszat  a sütőben pároljuk. Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10  percenként locsolgatjuk).Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. Amikor  megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.
Törött krumplival,párolt lila káposztával a legfinomabb! Nekem most csak cékla volt itthon,de így is nagyon ízlett! J

2012. március 30., péntek

Borjú tokány tejfölösen:














Hozzávalók:1 kg marha lábszár,1/2 dl olaj,1 fejvöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,10 dkg. füstölt szalonna,1 dl száraz vörösbor,1 kanál paradicsom püré,só,bor,1 kis pohár tejföl,1 kanál liszt

Elkészítés:A szalonnát felkockázzuk(egyszerűbb a kockázott bacon),lepirítjuk,majd ezen pirítjuk meg az apró kockákra vágott húst,fokhagymát,ekkor rátesszük a paradicsomot,ezzel még egy kicsit pirítjuk. Ekkor felöntjük a borral,vízzel pótoljuk,hogy épp,hogy ellepje .Befűszerezzük,és puhára főzzük. A tejfölt a liszttel, simára keverjük,és ezzel már csak pár percig összeforraljuk.

Rizzsel tálaljuk.

Tarhonyás krumplileves:













Hozzávalók:10dkg tarhonya,4-5 szem krumpli,zeller/én sokat teszek bele/,1sárgarépa,1zöldég(fehérrépa),pici fej vöröshagyma,olaj,pirospaprika,só,ételízesítő,pici bors.

Elkészítés:Az olajon megpirítom a tarhonyát,ráteszem a pirospaprikát,azonnal felöntöm vízzel.Minden hozzávalót belepakolunk,és készre főzzük.-Mindenképp kóstolgassuk,ízesítsük szánkíze szerint.Házi kenyérrel is nagyon finom!

 

2012. március 29., csütörtök

Rakott kelkáposzta:









Hozzávalók:1 közepes fej kelkáposzta,1 zacskó gyorsrizs,(vagy 15-20 dkg rizs)1/2 kg darált hús,2 marék szójagranulátum,1 tojás,olaj,fűszerek,1 nagy doboz tejföl

Elkészítés:A kelkáposztát én csíkokra vágom és sós vízben félig puhára párolom.A rizst kifőzöm a dobozon leírtak szerint.A darált húst 1 evőkanál olajon kevergetve fehéredésig sütöm,ekkor beleteszem a szójagranulátumot,és fűszerezem.Sózom,1 kávéskanál pirospaprikával megszórom,borsozom,1 kávéskanál ételízesítőt is teszek bele.Körülbelül 10 percig kevergetem(ha le akar égni,egy pici vizzel felöntöm),majd beleforgatom a kifőzött rizst.Megkóstolom,ha kell még fűszerezem.Az egy tojást felverem és gyorsan a rizses húsba keverem.Kiolajozok egy  téglalap alakú jénait,vagy egy tepsit,és szűrőkanál segítségével a fele párolt kelkáposztát beleterítem.A darált húsos masszát egyenletesen elosztom rajta,majd rárakom a maradék kelkáposztát.A tejfölt átkeverem,és és egyenletesen elosztom a tetején.A sütőben a tejföl rózsaszín szinezetéig sütöm a középső rácson.


2012. március 27., kedd

Bolognai Spagetti-ahogy én készítem:














Hozzávalók: 40 dkg darált hús,(lehet fele-fele arányban marha-sertés),1 dl. olíva olaj,1 nagy vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 doboz hámozott paradicsom,1 dl fehér bor,3 dl víz,kis kanál só,ízlés szerint oregánó,bazsalikom(én 1-1 teáskanállal teszek bele),1 csomag spagetti,és ehhez só,trappista sajt reszelve
Elkészítés:A vöröshagymát megtisztítjuk,felaprítjuk,a fokhagymát megtisztítjuk,és fokhagyma présen átnyomjuk. A felforrósított olajon a vöröshagymát megpirítjuk üvegesre,a fokhagymával,és felöntjük a borral. Rögtön beletesszük a darált húst,és elkeverjük. Ekkor fűszerezzük,és kevergetve átpirítjuk a húst. Ezután felöntjük a 2 dl vízzel,és készre pároljuk kb. 20 perc  alatt.. Beletesszük az összetört paradicsomot,és ezzel összeforraljuk. Ha szüksége paradicsom lével,vagy vízzel a kívánt sűrűségre hígítjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben a tasakon levő ideig főzzük,majd leszűrjük. Egy pici olajjal meglocsolhatjuk,hogy ne ragadjon össze,de óvatosan bánjunk az olajjal,mert ha sokat teszünk rá,megakadályozzuk ,hogy rátapadjon a tésztára a mártás!
Reszelt sajttal kínáljuk.

2012. március 25., vasárnap

Mit főzzünk-Zöldbableves


 













Hozzávalók:50-60 dkg zöldbab,2 nagy szem krumpli,2 szál sárgarépa,2 petrezselyem gyökér,1 kis fej vöröshagyma,olaj,liszt,pirospaprika,só,bors,húsleveskocka,petrezselyem1 cikk kelkáposzta,,2 dl tejföl
Elkészítés:A zöldbabot,krumplit,a zöldségféléket egy kávéskanál sóval ízesített vízbe feltesszük főzni. A leveskockát forró vízben feloldjuk,és a leveshez tesszük.Amíg a leves fől,elkészítjük a rántást: Az olajba aprítjuk a vöröshagymát,megpirítjuk,és egy kanál liszttel rántást készítünk. Amikor a pirospaprikát beletesszük,levesszük a tűzről,és bőségesen felöntjük vízzel,simára  keverjük,és ha minden megfőtt a levesben,beleöntjük,és pár percig összeforraljuk.
Tejföllel is kínálhatjuk!

2012. március 22., csütörtök

Mit főzzünk –ma….Lecsós hús:


Hozzávalók:1/2 kg disznócomb,4 db. fehér paprika,4 db paradicsom,2 nagy fej vöröshagyma,pirospaprika,só,bors olaj
Elkészítés:A húst megmossuk,apró kockára vágjuk,a hagymát  felszeleteljük,olajon megpirítjuk,majd a húst a hagymával pirítjuk tovább. Ekkor fűszerezzük,és puhára főzzük. Mindig csak kevés vízzel pótoljuk az elforrt levet .Amikor hús puha,beletesszük a feldarabolt paprikát,paradicsomot,ezzel már csak kb.10 percig főzzük.
Rizzsel,tésztával tálaljuk

2012. március 18., vasárnap

Rántott csirkemáj,sült krumplival:
















Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj,szív nélkül,2tojás,liszt,zsemlemorzsa,só,ételízesítő,olaj,a sütéshez, 1 kg  fagyasztott hasábburgonya,vagy másfél kiló friss burgonya
Elkészítés:  A csirkemájat alaposan egyenként megmossuk,a szívet  levesszük,(jó lesz  ragulevesbe),amelyik májon találunk egy kis zöld elszíneződést,(az a epe leválasztásakor  került rá),ki kell vágni,különben keserű íze lesz a májnak. A tojást sóval felverjük, a 2 púpozott kanál lisztet,és a zsemlemorzsát  külön tányérokra tesszük,és ebben a sorrendben panírozunk:,liszt,tojás,morzsa,ezt nevezik „bécsi bundázás”.Forró olajban sütjük ki. A májat nem kell sokáig sütni,és érdemes először lefedni,majd megfordítás után,fedő nélkül készre sütni. - Én először a krumplit sütöm ki,így tiszta marad az olaj. Nagyon finom sült krumpli fűszerkeverékkel  forrón megszórni.
Ha friss krumpliból készítem,én a megpucolt,alaposan megmosott krumplit,először karikára vágom,ezután szeletelem,így hasonlít legjobban a készen kaphatókhoz!

2012. március 17., szombat

Szilvalekváros süti leveles tésztából:






Hozzávalók: ½ kg fagyasztott leveles tészta,kevés liszt a nyújtáshoz,25-30 dkg szilvalekvár,10gkg darált dió,1 tojás ,porcukor
Elkészítés:1.A leveles tésztát kivesszük a csomagolásból egy sütőpapírra,és szobahőmérsékleten kb. fél óra alatt kiolvasztjuk.

2. Belisztezzük a gyúrótáblát,és a kiolvadt tésztát ujjnyi vajtagságúra nyújtjuk. 3.Ezután  legkönnyebben derelye vágóval felszeleteljük  négyzet alakúra. 4.Minden négyzetre teszünk egy kanál lekvárt, ecsettel körbekenjük a felvert tojással,és összehajtjuk,enyhén megnyomkodjuk. 

. 5.A tetejét szintén megkenjük tojással,és megszórjuk darált dióval. 200 fokos sütőben  kb. 30-35 percig sütjük





6. Porcukorral megszórva tálalajuk.

Ötlet:Gyújtsuk be a sütőt,amikor elkezdjük a tésztát nyújtani!

Tyúkhúsleves:


Hozzávalók: 1 közepes méretű konyhakész (bontott) tyúk,4-5 db sárgarépa,4-5 db fehérrépa,1/2 karalábé,1 kis darabka zellergumó, 1 db paradicsom,egy csokor petrezselyem,1 pici fej vöröshagyma,öklömnyi kelkáposzta,3-4 szem krumpli,só,5 szem bors,cérnametélt.
Elkészítés: Az alaposan megpucolt tyúkot kb. 5 l vízbe odatesszük főzni. Egy teatojásba  beletesszük a  szemes borsot,és  beletesszük a fazékba,ekkor sózzuk,és takaréklángon főzzük,közben szorgalmasan szedjük a habját. A tyúk „öregségéhez ” mérten ,kb. 2 óráig csak így lassú tűzön  csak a sóval,borssal főzöm,mert ha előbb beleteszem a zöldségeket,azok szét főlnének. Amikor  a többi hozzávaló is belekerült, addig főzöm(takarékon,épphogy pezseg)amíg minden megfelelő puha nem lesz. Ilyenkor kóstolok,és után ízesítek. A tésztát egy külön kis lábasban főzöm ki,úgy ,hogy teszek fel vizet forralni,a vízbe ételízesítőt,és egy csepp olajat teszek,amikor felforr,beleteszem a cérnametéltet,kb. 3 percig forralom,majd leszűröm.és leöblítem hideg vízzel.
Jó étvágyat!

2012. március 16., péntek

Krumpli ganca oldalassal


Hozzávalók:   1 kg oldalas,1/2 kg savanyú káposzta,1 kg krumpli,20-30 dkg liszt,20 dkg füstölt szalonna,só bors,4-5 gererezd fokhagyma
Elkészítés: A krumplit megpucolva,apróra vágva sós vízben megfőzöm. Leszűröm,krumplinyomóval összetöröm,visszateszem a főzővízbe,és a  liszttel állandó kevergetéssel sűrű péppé főzöm.(kemény munka,jó karizom kell hozzá J )
A feldarabolt  oldalast sós fokhagymás vízben puhára főzöm. A savanyú káposztát  átmosom bő vízzel.
A nagyon vékonyra szeletelt szalonnát  leterítem egy tepsi aljára,erre jön a káposzta fele  .Ezután a káposztára így rakom a hozzávalókat:1 kanál ganca, 1 darab oldalas,1 kanál ganca, 1 oldalas,stb. A tetejére vékonyan káposztát terítek. Sütőben 200 fokon pirosra sütöm.

Megjegyzés: A krumpli gancát van ahol dödöllének ismerik. Bódi Margó TVPaprikán  készített receptje adta ezt a kaja ötletet,amit egy kicsit másképp így készítettem el. Jó étvágyat!

2012. március 13., kedd

Négy lapos sütemény-ahogy a Mama szokta:


Hozzávalók: 60 dkg liszt,plusz a nyújtáshoz,2 db tojás,10-15 dkg zsír,2 púpozott evőkanál cukor,2 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor,2 csomag vaníliás cukor,1 dl. tej,1 csipet só

Elkészítés:Minden hozzávalót összedolgozunk,és a közepes keménységű tésztát 4 felé véve,vékonyra nyújtjuk. Ezt a nagy méretű tepsi hátulján sütjük,akár sütőpapíron. Nagyon érdekesen sül,nekem a sütési idő 7-8 perc,de ezen belül sokáig fehér,majd hirtelen jó lesz.(200 fokon).Nagyon kell figyelni.
A krém: 1 liter tej, 20 dkg cukor, 3 púpozott evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,2 van.cukor, 1 kocka margarin A lisztet ,kakaót,és 2 csomag vaníliás cukrot fél liter tejjel simára keverünk. A cukorból egy lábasban karamellt készítünk,úgy hogy addig kevergetjük a cukrot,amíg teljesen el nem olvad,és szép világos barna lesz. Ekkor  beletesszük  a margarint,és tovább kevergetjük,amíg elolvad a margarin. Ezután csorgatjuk bele a kakaós keveréket,és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
A krémmel megtöltjük a kisült lapokat,és ráfordítva a tepsit lesúlyozzuk valamivel.(Pl.2 kg cukorral),így egyenletes,sima tetejű süteményt kapunk. Másnap levesszük a nehezéket és meghintjük porcukorral,ferdén szeletelve tálaljuk.

Csülkös körömpörkölt:


Hozzávalók: 3 db. Sertésköröm,1 kicsontozott csülök,3 nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál disznózsír,2-2 paradicsom,paprika,1 púpozott evőkanál piros paprika,só,ételízesítő,bors,egy mokkáskanál őrölt kömény
Elkészítés: A vöröshagymát lereszelem és az olvasztott zsíron megpirítjuk,a köményt is ekkor teszem bele. Beletesszük paradicsomot ,és a paprikát apróra vágva,majd mikor összesült ,rátesszük a pirospaprikát,és felöntjük egy dl.vízzel,amivel visszasütjük a zsírjára. Ezt háromszor ismételjük,és ezután tesszük rá az alaposan megtisztított darabolt húst. Megfűszerezem,és felöntöm annyi vízzel,amennyi ellepi. 4-5 órát főzöm,(kuktában kevesebb idő).Én addig főzöm,amíg a csontról könnyedén leválik a hús.
Főtt krumplival,most savanyú káposztával tálalom.

2012. március 12., hétfő

Zöldborsófőzelék fasírttal:

Hozzávalók: ½ kg friss,vagy fagyasztott zöldborsó,petrezselyem zöld,só,cukor,bors,8-10dkg karaván sajt,liszt,olaj,2 dl tejszín,pirospaprika

Elkészítés: Pici olajon megpároljuk a borsót,szórunk rá egy pici pirospaprikát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje .Ízesítjük ízlés szerint 1 kiskanál cukorral,sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel. 20 perc alatt megfő. Ekkor elkészítjük a habarást:2 púpozott kanál lisztet csomómentesen elkeverünk a tejszínnel(vagy 3 dl tejjel),és folyamatos keverés mellett,belecsorgatjuk a borsóba.Ha esetleg sűrű lenne,tejjel felöntve,a kívánt állagúra alakíthatjuk. Ekkor reszeljük bele a sajtot,és már ezzel nem főzzük tovább.
 Fasírttal tálaljuk:1/2 kg  darált húst egy tálban összekeverjük  a kipréselt 3-4 gerezd fokhagymával sóval,borssal,pirospaprikával,1 púpozott szója granulátummal, 1 nagy tojással. Zsemlemorzsát szórunk egy tálcára,gombócokat formálunk a húsból,és forró olajban kisütjük,és papírtörlőre kiszedjük,ami felszívja a fölösleges olajat.

2012. március 8., csütörtök

Palacsinta


Hozzávalók:1/2 kg liszt,2 tojás,1/2 l tej,2 csomag vaníliás cukor,csipet só,1 mokkás kanál szárított élesztő,szénsavas ásványvíz,olaj
Elkészítés: A lisztbe beleütjük a 2 db tojást,beleszórjuk a vaníliás cukrot,élesztőt,a csipet sót,a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük. Ezután  annyi ásványvízzel keverjük tovább,amíg el nem érjük a megfelelő palacsinta  sűrűséget. A palacsinta  sütőbe pici olajat öntve felforrósítjuk, és szedőkanállal  adagolva pár perc alatt megsütjük,fordítás után még kevesebb idő kell a készre sütéshez.
Töltelékek: Túrós: 20 dkg túró,2 tojássárgája,2 cs. Vaníliás  cukor,csipet só,2 evőkanál kristálycukor. Ezeket  alaposan elkeverjük,és megtöltjük a palacsintákat.
Tölthetjük  még lekvárral,csokis pudinggal, kakaóporral is.

2012. március 7., szerda

Csirkepörkölt galuskával(nokedli):

Hozzávalók:1/2 kg csirkemell,1/2 kg csirkeaprólék(csirke szárny,far-hát,nyak,zúza),1 nagy fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1-2 szem paradicsom,pirospaprika,olaj,só,bors,tejföl,1/ kg liszt,1 tojás,savanyúság
Elkészítés:A húsokat alaposan megmossuk,a csirkemellet apró kockára vágjuk,a többi hozzávalót is feldaraboljuk. A hagymát lereszeljük,az olajon elkezdjük pirítani,majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával,felöntjük egy pici vízzel,és ezt teljesen elfőzzük. Ezt háromszor ismételjük,így finom sűrű szaftot fogunk kapni. Ekkor tesszük bele a húst,megfűszerezzük,felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és puhára főzzük.
Elkészítjük a galuskát:Nagy fazék vizet teszünk forralni sóval,a lisztbe beleütjük a tojást,sózzuk,és annyi vizet teszünk hozzá,hogy szaggatható tésztát kapjunk. Amikor zubogva forr a víz,beleszaggatjuk a tésztát .Amikor  feljön a víz tetejére ,szűrőkanállal kiszedjük,és folyó hideg vízzel leöblítjük.
Tejföllel,vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!

2012. március 3., szombat

Babgulyás:

Hozzávalók:1/2 kg lapocka,1 csontozott csülök, ½ kg szárazbab,1 nagy fej vösöshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,olaj,pirospaprika,bors,ételízesítő,3 db sárgarépa,3-4 db fehérrépa(petrezselyemgyökér),zellergumó fele,1 darab karalábé, zellerlevél,csipetkéhez:1tojás,liszt
Elkészítés:A babot előző este beáztatjuk,de legalább 5-6 órát.A vöröshagymát megreszeljük,és olajon megpirítjuk .Ekkor rátesszük a pirospaprikát,és a  felkockázott ,alaposan megmosott húst. Megfűszerezzük,sóval,borssal,ételízesítővel,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fél óráig főzzük,mint a pörköltet szoktuk,ezután tesszük bele  a megmosott babot,amivel addig főzzük,amíg a bab félig megpuhul. A zöldségeket ezután tesszük hozzá,pótoljuk a vizet és készre főzzük. A csipetkét elkészítjük:a tojást egy nagy csipet sóval,és annyi liszttel,amennyit felvesz,összegyúrjuk,és vagy belecsipkedjük a levesbe,vagy lereszeljük .Ez a frissen készült tészta pár perc alatt kész van,ezért a petrezselyem zöldet is tegyük bele,és ahogy a tészta feljön a leves tetejére,már kész is.
Jó étvágyat!

2012. március 2., péntek

Gnocchi:

Hozzávalók:  10dkg bacon szalonna,1 fej vöröshagyma,40 dkg darált hús,1 csokor zeller,1 doboz paradicsompüré,,só bors,pirospaprika,50dkg gnocchi,15 dkg trappista,4 db tojás
Elkészítés:  Kockára vágom a bacont,megpirítom,és ráteszem az apróra vágott vöröshagymát,megpároljuk,és rátesszük a darált húst. Ekkor teszem rá a pirospaprikát,sót(óvatosan mert a bacon is sós),borsot,és megpirítjuk. Ezután beletesszük az apróra vágott zellert,a paradicsompürét,és felöntjük egy kis vízzel. Kb 20-25 percet pároljuk .Kifőzzük a gnocchit,  leszűrjük,és összekeverjük a tojás és a fele reszelt sajttal,majd a darált húsos keverékkel .Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. 10-15 perc körül a maradék sajttal megszórjuk,és ezzel sütjük készre.

2012. február 29., szerda

Töltött káposzta:

Hozzávalók:  1 kg savanyú káposzta,50dkg darált hús,10dkg bacon szalonna,10 levél savanyú káposzta fejből,4-5 gerezd fokhagyma,10dkg rizs,1 tojás,2 kanál pirospaprika,bors,olaj,liszt,tejföl
Elkészítés:  A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk,a darált húst összekeverjük az összetört fokhagymával,tojással,sóval,borssal, pirospaprikával. A leveleket megszabadítjuk a vastag erétől,és megtöltjük a hússal .A megmaradt töltelékből gombócokat formálunk,úgy pakoljuk a káposztára.  Egy nagyobb edény aljára leterítjük a szalonna szeleteket,egy réteg átmosott káposztát terítünk rá,majd egy sor tölteléket,addig folytatjuk,amíg a hozzávalókból telik. A tetején káposzta legyen. Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. Kb.másfél óráig főzzük. Ezután a töltelékeket óvatosan kiszedjük,és beletesszük a rántást. Ehhez az olajat  felforrósítjuk,és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük 2 dl vízzel,gyorsan összekeverjük,és a káposztába öntjük. Visszatesszük a gombócokat,és pár percig összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.