Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2012. június 13., szerda
Bableves Füstölt csülökkel
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1 füstölt csülök,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
2012. május 27., vasárnap
Bolognai lasagne
Hozzávalók:
besamell mártás tejből
bolognai szósz
500 g
húsból,200 g sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3
evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom
benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én
habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval
fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes
fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált
marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250
ml húsleves(kockából),3 evőkanál olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és
zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az
olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a
szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára
sütjük,és felöntjük 2 dl
borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és
főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát
én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból. Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára
tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk
egy sor tésztát. Ezt megkenjük basamellel. Ezután jön a bolognai mártás,reszelt sajt. Addig
rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük
besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben addig sütjük,amíg szép pirosra sül a
teteje,kb 40 perc.
2012. május 22., kedd
Csirkés tagliatelle (Olasz ebéd házilag készített tésztával)
Hozzávalók: 60dkg csirkemell,15-20dkg kolozsvári szalonna,2 gerezd fokhagyma,4 szál újhagyma,2 dl tejszín,só,bors,1/2 csokor petrezselyem.
Tészta: 40dkg liszt, 4 egész tojás,só
Elkészítés:A csirkemellet csíkokra, a szalonnát,hagymát,fokhagymát apróra vágjuk. Először a szalonnát egy lábasban,elkezdjük pirítani,majd rátesszük a csirkemell csíkokat,addig pirítjuk,amíg egy kis piros színt nem kap, rátesszük az összevágott hagymát,ezután a fokhagymát,és együtt pirítjuk . Ekkor kerül bele a felaprított petrezselyem. Fűszerezzük, felöntjük 2 dl vízzel,amikor megpuhult a hús,beleöntjük a tejszínt,és összeforraljuk.
A tésztához a lisztbe beleütjük a tojásokat,sózzuk,egy villával a tojásokat felverjük(a liszt közepén levő mélyedésben),ezután kézzel addig gyúrjuk,amíg sima állagú cipót kapunk. Ezután nyújtófa segítségével vékonyra nyújtjuk,7-8 centis csíkokra vágjuk,ezeket egy picit meglisztezve egymás tetejére rakjuk,és ½ centi széles csíkokra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük,és a csirke raguval tálaljuk.
2012. május 16., szerda
Borsópörkölt galuskával
Hozzávalók: 1 kg fejtett borsó,2 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom(vagy 2 kanál lecsó),olaj1 ev.kanál piros paprika, só,bors,ételízesítő,tejföl
Galuska: 60 dkg liszt,2 tojás,só
Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk: megpucoljuk a hagymát,majd apróra vágjuk(én lereszelem),a paprikát,paradicsomot is amilyen apróra tudjuk ,felkockázzuk. Olajat forrósítunk egy lábasba,és rádobjuk a hagymát,amikor megdinsztelődött,rátesszük a paprikát,paradicsomot,és összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,rátesszük a pirospaprikát,felöntjük 1 dl vízzel. Amikor ezt elfőtte,akkor beletesszük a borsót,fűszerezzük,és felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Amikor puha a borsó,belekeverjük a tejfölt ,ezzel csak egyet forr,és kész a pörköltünk.
A galuskának összekeverjük a lisztet,tojást,sót,hogy sűrű,nem folyékony tésztát kapjunk,és galuska szaggatón forró sós vízben kiszaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére,szűrőkanállal kiszedjük,hideg vízzel leöblítjük,és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat!
2012. május 13., vasárnap
Sült tarja
Hozzávalók: 1 kg csontos tarja,pác: vöröshagyma,mustár,só,bors,fokhagyma,olaj
Elkészítés:A vöröshagymát felszeletelem ,a fokhagymát nyomón átpréselem,a többi hozzávalóval összekeverem,é a húsra kenem,a hagyma szeleteket rápakolom,és a hűtőben lefedve pácolom.
Sütés előtt a széleit bevagdosom,és hirtelen a két oldalát átsütöm. Majd a sütőben lefedve 40-50 percig sütöm. Közben többször megfordítom,és az utolsó 10-15 percben pirosra pirítom.
Párolt rizzsel,zöldség körettel tálalom.
2012. május 11., péntek
Tökfőzelék
Hozzávalók:1 kg gyalult tök,1 csokor kapor, 3 evőkanál liszt,2-3 dl tejszín,só,ételízesítő,kevés olaj.
Elkészítés: A gyalult tököt az olajon egy kicsit megdinszteljük,és felöntjük annyi vízzel,ami éppen ellepi. Beletesszük a megmosott kaprot,megsózzuk,ételízesítőt is most tegyük bele. Ekkor már készíthetjük is a habarást,mert a tök nagyon gyorsan megfől. A lisztet simára keverjük a tejszínnel,és a puhára,de nem pépesre főtt tökhöz keverjük.Jól összeforraljuk,és már tálalhatjuk is.
Pörkölttel,fasírttal nagyon finom!-Aki szereti citromlével ízesítheti.
2012. május 3., csütörtök
Rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli,10 db tojás,20 dkg paraszt kolbász,5 dl tejföl, 10 dkg bacon szalonna
Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk,és sós vízben megfőzzük,majd megpucolva karikára vágjuk. A tojásokat megmossuk,és hideg sós vízben 10 percig főzzük,majd hideg vízben kihűtjük,megpucoljuk,és karikára vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk,(amennyire sikerül),és ezt is felkarikázzuk. –Ha mindent előkészítettünk,a baconnal kibéleljük a jénait,majd egy sor krumpli,erre egy sor tojás,majd rárakosgatjuk a kolbászt,és megkenjük a tejföl felével,és kezdjük előlről,amíg az alapanyag tart. Krumpli legyen az utolsó sor,és vastagon rá a tejföl.
Lehet sajtot is reszelni rá,ha valaki szereti.
Sült oldalas
Hozzávalók:1 kg oldalas,1 fej vöröshagyma,5-6 gerezd fokhagyma,2 evőkanál sertés zsír,sült hús fűszerkeverék,1 kg krumpli,petrezselyem zöld
Elkészítés: A húst megmossuk,a csontok mellett feldaraboljuk,megszórjuk a fűszerkeverékkel,és állni hagyjuk. A jénait alaposan kizsírozzuk,és belerakjuk a húst,a negyedelt vöröshagymát,a fokhagyma gerezdeket,aláöntünk egy dl. vizet. Alufóliával lefedve kb 1 órát sütjük,majd a fóliát levéve,pirosra pirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A megmaradt zsír,kitűnő zsíros kenyérnek!
2012. április 19., csütörtök
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 kg fehér fejes káposzta,1 kis fej vöröshagyma,2 kanál liszt,olaj,15 dkg paradicsompüré,zellerlevél,kicsi só,cukor ízlés szerint.
Elkészítés:A káposztát megtisztítjuk,kettévágjuk,és vékony csíkokra gyaluljuk. A hagymát megpucoljuk,és egészben beletesszük a káposztába,majd felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Sózzuk,és fedő alatt főzzük,de ne legyen pépes! Elkészítjük a rántást,és a kb. fél liter vízzel simára kevert paradicsompürével öntjük fel,és a káposztára öntve ,összeforraljuk, az apróra vágott zellerlevelet beleszórjuk. Ízlés szerint cukrozzuk, fasírttal tálaljuk.
Címkék:
fasírt,
paradicsom,
rakott káposzta
2012. április 18., szerda
Karfiolleves
Hozzávalók:1 szép fej karfiol,4 szem közepes krumpli,2szál sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,1 pici vöröshagyma,1 csokor petrezselyem,1 leveskocka,vagy 1 knorr tyúkhús levesalap,1 kanál liszt és olaj a rántáshoz,citromlé,só,bors.
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a répát szeletekre vágjuk,a krumplit kockára. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
Egy fazékban feltesszük a hozzávalókat,és megfőzzük. A lisztből,olajból rántást készítünk,meghintjük a petrezselyemmel,és citrom levével ízesítve tálaljuk.
A vöröshagymát,és a teatojásban lévő borsot vegyük ki,mielőtt a rántást beletesszük.
Címkék:
karfiol,
leves,
petrezselyem,
sárgarépa
2012. április 14., szombat
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:60 dkg sovány sertéshús,10 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,4-5 gerezd fokhagyma,1 nagy csipet majoránna,30 dkg zöldborsó,petrezselyemzöld,1 kg krumpli
Elkészítés: A húst megmossuk,csíkokra vágjuk,a szalonnát nagyon apróra szeleteljük,és lepirítjuk,külön-külön edényben. A vöröshagymát karikára,a fokhagymát apróra vágjuk,és a kisült szalonnán pirítjuk,majd a lesütött húst hozzátéve megfűszerezzük,és felöntjük vízzel,és készre főzzük.A húst visszasütjük a zsírjára. A borsót megfőzzük sós vízben,a krumplit kockára vágva előfőzzük. A félig megfőtt krumplit bő olajban megsütjük, és minden hozzávalót összekeverünk,ekkor már az apróra vágott petrezselyem zöldet is hozzátesszük. Így már csak összeforraljuk,és csemege uborkával tálaljuk.
Laktató egytál étel.
Címkék:
brassói,
egytál étel
2012. április 10., kedd
Húsvéti Parasztsonka
A sonkát előző éjjel áztassuk be hideg vízbe,mert a sok sónak idő kell,amíg kiázik. Másnap öntsük le az áztató vizet,tegyük fel főni, annyi vízben,ami bőven ellepi,és főzzük addig,amíg teljesen megpuhul. A zsíros réteget ne vágjuk le,mert akkor nagyon kiszárad a sonka. Nagyon finom lesz a húsvéti tojás, ha alaposan megmossuk ,és a sonka mellé téve főzzük meg. Retekkel, uborkával,paradicsommal,vagy akár lila hagymával finom szendvicset készíthetünk belőle.
Címkék:
húsvéti sonka,
szendvics
2012. április 5., csütörtök
Bőséges ragu tésztával
Hozzávalók:20 dkg sertéscomb,1 csomag fagyasztott mexikói vegyes zöldség,20 dkg gomba,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma1 nagy kanál lecsó,petrezselyemzöld,só bors,pirospaprika,olaj,1 kiskanál liszt
Elkészítés: Pörkölt alapot készítek a lecsóval,összenyomott fokhagymával,ebbe teszem a megmosott nagyon apró kockára vágott húst,fűszerezem,és puhára főzöm.Ekkor teszem bele a mexikói keveréket,és addig főzöm együtt,amíg a zöldségek megpuhulnak,és beleteszem a megpucolt szeletekre vágott gombát,az apróra vágott petrezselymet.Ezzel 5-6 percig főzöm,közben a lisztet elkeverem a pörkölt levével simára,és besűrítem a ragut.
Tésztával tálalom
Elkészítés: Pörkölt alapot készítek a lecsóval,összenyomott fokhagymával,ebbe teszem a megmosott nagyon apró kockára vágott húst,fűszerezem,és puhára főzöm.Ekkor teszem bele a mexikói keveréket,és addig főzöm együtt,amíg a zöldségek megpuhulnak,és beleteszem a megpucolt szeletekre vágott gombát,az apróra vágott petrezselymet.Ezzel 5-6 percig főzöm,közben a lisztet elkeverem a pörkölt levével simára,és besűrítem a ragut.
Tésztával tálalom
Címkék:
bőséges ragu,
ragu
2012. április 4., szerda
Olcsó ebéd: Krumplifőzelék főtt tojással
Hozzávalók: személyenként 2-3 nagy szem krumpli,2 babérlevél,2 dl tej,vagy ugyanennyi tejföl,2 evőkanál liszt,pirospaprika,olaj a rántáshoz ,só ,4 db tojás
Elkészítés: A krumplit megpucolom,apró kockákra vágom,több vízben alaposan megmosom,és felteszem főni annyi vízben amennyi ellepi. Beledobom a babérlevelet,megsózom,és puhára főzöm. A fele lisztből rántást készítek,(ahogy a bablevesnél le van írva),és a krumplihoz adjuk.A másik adag lisztet simára keverjük a tejjel,vagy tejföllel,amivel kellő sűrűséget érünk el a főzeléknél. A tojásokat megmossuk,és 10 percig főzzük.Én egy kicsit megsózom a tojásokat ,amikor beleteszem a vízbe,mert így könnyebb lesz lehámozni a héját.
Jó étvágyat!
Elkészítés: A krumplit megpucolom,apró kockákra vágom,több vízben alaposan megmosom,és felteszem főni annyi vízben amennyi ellepi. Beledobom a babérlevelet,megsózom,és puhára főzöm. A fele lisztből rántást készítek,(ahogy a bablevesnél le van írva),és a krumplihoz adjuk.A másik adag lisztet simára keverjük a tejjel,vagy tejföllel,amivel kellő sűrűséget érünk el a főzeléknél. A tojásokat megmossuk,és 10 percig főzzük.Én egy kicsit megsózom a tojásokat ,amikor beleteszem a vízbe,mert így könnyebb lesz lehámozni a héját.
Jó étvágyat!
Címkék:
krumplifőzelék,
olcsó ebéd,
tojás
2012. április 2., hétfő
Bableves füstölt oldalassal
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1/2 kg füstölt oldalas,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
Címkék:
bableves,
egytálétel,
füstölt oldalas
2012. április 1., vasárnap
Sült kacsacomb,kacsamell
Hozzávalók: 2 -2 kacsacomb,kacsamell,só,bors,majoránna,babérlevél,2 gerezd fokhagyma,
Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük. Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. A fokhagymát a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük. Letakarva 1 óra hosszat a sütőben pároljuk. Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10 percenként locsolgatjuk).Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. Amikor megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.
Törött krumplival,párolt lila káposztával a legfinomabb! Nekem most csak cékla volt itthon,de így is nagyon ízlett! J
Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük. Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. A fokhagymát a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük. Letakarva 1 óra hosszat a sütőben pároljuk. Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10 percenként locsolgatjuk).Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. Amikor megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.
Törött krumplival,párolt lila káposztával a legfinomabb! Nekem most csak cékla volt itthon,de így is nagyon ízlett! J
2012. március 30., péntek
Borjú tokány tejfölösen:
Hozzávalók:1 kg marha lábszár,1/2 dl olaj,1 fejvöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,10 dkg. füstölt szalonna,1 dl száraz vörösbor,1 kanál paradicsom püré,só,bor,1 kis pohár tejföl,1 kanál liszt
Elkészítés:A szalonnát felkockázzuk(egyszerűbb a kockázott bacon),lepirítjuk,majd ezen pirítjuk meg az apró kockákra vágott húst,fokhagymát,ekkor rátesszük a paradicsomot,ezzel még egy kicsit pirítjuk. Ekkor felöntjük a borral,vízzel pótoljuk,hogy épp,hogy ellepje .Befűszerezzük,és puhára főzzük. A tejfölt a liszttel, simára keverjük,és ezzel már csak pár percig összeforraljuk.
Rizzsel tálaljuk.Tarhonyás krumplileves:
Hozzávalók:10dkg tarhonya,4-5 szem krumpli,zeller/én sokat teszek bele/,1sárgarépa,1zöldég(fehérrépa),pici fej vöröshagyma,olaj,pirospaprika,só,ételízesítő,pici bors.
Elkészítés:Az olajon megpirítom a tarhonyát,ráteszem a pirospaprikát,azonnal felöntöm vízzel.Minden hozzávalót belepakolunk,és készre főzzük.-Mindenképp kóstolgassuk,ízesítsük szánkíze szerint.Házi kenyérrel is nagyon finom!
2012. március 29., csütörtök
Rakott kelkáposzta:
Hozzávalók:1 közepes fej kelkáposzta,1 zacskó gyorsrizs,(vagy 15-20 dkg rizs)1/2 kg darált hús,2 marék szójagranulátum,1 tojás,olaj,fűszerek,1 nagy doboz tejföl
Elkészítés:A kelkáposztát én csíkokra vágom és sós vízben félig puhára párolom.A rizst kifőzöm a dobozon leírtak szerint.A darált húst 1 evőkanál olajon kevergetve fehéredésig sütöm,ekkor beleteszem a szójagranulátumot,és fűszerezem.Sózom,1 kávéskanál pirospaprikával megszórom,borsozom,1 kávéskanál ételízesítőt is teszek bele.Körülbelül 10 percig kevergetem(ha le akar égni,egy pici vizzel felöntöm),majd beleforgatom a kifőzött rizst.Megkóstolom,ha kell még fűszerezem.Az egy tojást felverem és gyorsan a rizses húsba keverem.Kiolajozok egy téglalap alakú jénait,vagy egy tepsit,és szűrőkanál segítségével a fele párolt kelkáposztát beleterítem.A darált húsos masszát egyenletesen elosztom rajta,majd rárakom a maradék kelkáposztát.A tejfölt átkeverem,és és egyenletesen elosztom a tetején.A sütőben a tejföl rózsaszín szinezetéig sütöm a középső rácson.
Címkék:
darált hús,
egytálétel,
rakott káposzta,
tejföl
2012. március 27., kedd
Bolognai Spagetti-ahogy én készítem:
Hozzávalók: 40 dkg darált hús,(lehet fele-fele arányban marha-sertés),1 dl. olíva olaj,1 nagy vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 doboz hámozott paradicsom,1 dl fehér bor,3 dl víz,kis kanál só,ízlés szerint oregánó,bazsalikom(én 1-1 teáskanállal teszek bele),1 csomag spagetti,és ehhez só,trappista sajt reszelve
Elkészítés:A vöröshagymát megtisztítjuk,felaprítjuk,a fokhagymát megtisztítjuk,és fokhagyma présen átnyomjuk. A felforrósított olajon a vöröshagymát megpirítjuk üvegesre,a fokhagymával,és felöntjük a borral. Rögtön beletesszük a darált húst,és elkeverjük. Ekkor fűszerezzük,és kevergetve átpirítjuk a húst. Ezután felöntjük a 2 dl vízzel,és készre pároljuk kb. 20 perc alatt.. Beletesszük az összetört paradicsomot,és ezzel összeforraljuk. Ha szüksége paradicsom lével,vagy vízzel a kívánt sűrűségre hígítjuk. A tésztát forrásban lévő sós vízben a tasakon levő ideig főzzük,majd leszűrjük. Egy pici olajjal meglocsolhatjuk,hogy ne ragadjon össze,de óvatosan bánjunk az olajjal,mert ha sokat teszünk rá,megakadályozzuk ,hogy rátapadjon a tésztára a mártás!
Reszelt sajttal kínáljuk.
2012. március 25., vasárnap
Mit főzzünk-Zöldbableves
Hozzávalók:50-60 dkg zöldbab,2 nagy szem krumpli,2 szál sárgarépa,2 petrezselyem gyökér,1 kis fej vöröshagyma,olaj,liszt,pirospaprika,só,bors,húsleveskocka,petrezselyem1 cikk kelkáposzta,,2 dl tejföl
Elkészítés:A zöldbabot,krumplit,a zöldségféléket egy kávéskanál sóval ízesített vízbe feltesszük főzni. A leveskockát forró vízben feloldjuk,és a leveshez tesszük.Amíg a leves fől,elkészítjük a rántást: Az olajba aprítjuk a vöröshagymát,megpirítjuk,és egy kanál liszttel rántást készítünk. Amikor a pirospaprikát beletesszük,levesszük a tűzről,és bőségesen felöntjük vízzel,simára keverjük,és ha minden megfőtt a levesben,beleöntjük,és pár percig összeforraljuk.
Tejföllel is kínálhatjuk!
2012. március 22., csütörtök
Mit főzzünk –ma….Lecsós hús:
Hozzávalók:1/2 kg disznócomb,4 db. fehér paprika,4 db paradicsom,2 nagy fej vöröshagyma,pirospaprika,só,bors olaj
Elkészítés:A húst megmossuk,apró kockára vágjuk,a hagymát felszeleteljük,olajon megpirítjuk,majd a húst a hagymával pirítjuk tovább. Ekkor fűszerezzük,és puhára főzzük. Mindig csak kevés vízzel pótoljuk az elforrt levet .Amikor hús puha,beletesszük a feldarabolt paprikát,paradicsomot,ezzel már csak kb.10 percig főzzük.
Rizzsel,tésztával tálaljuk
Címkék:
disznó comb,
lecsó,
paprika,
paradicsom
2012. március 18., vasárnap
Rántott csirkemáj,sült krumplival:
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj,szív nélkül,2tojás,liszt,zsemlemorzsa,só,ételízesítő,olaj,a sütéshez, 1 kg fagyasztott hasábburgonya,vagy másfél kiló friss burgonya
Elkészítés: A csirkemájat alaposan egyenként megmossuk,a szívet levesszük,(jó lesz ragulevesbe),amelyik májon találunk egy kis zöld elszíneződést,(az a epe leválasztásakor került rá),ki kell vágni,különben keserű íze lesz a májnak. A tojást sóval felverjük, a 2 púpozott kanál lisztet,és a zsemlemorzsát külön tányérokra tesszük,és ebben a sorrendben panírozunk:,liszt,tojás,morzsa,ezt nevezik „bécsi bundázás”.Forró olajban sütjük ki. A májat nem kell sokáig sütni,és érdemes először lefedni,majd megfordítás után,fedő nélkül készre sütni. - Én először a krumplit sütöm ki,így tiszta marad az olaj. Nagyon finom sült krumpli fűszerkeverékkel forrón megszórni.
Ha friss krumpliból készítem,én a megpucolt,alaposan megmosott krumplit,először karikára vágom,ezután szeletelem,így hasonlít legjobban a készen kaphatókhoz!
2012. március 17., szombat
Szilvalekváros süti leveles tésztából:
Hozzávalók: ½ kg fagyasztott leveles tészta,kevés liszt a nyújtáshoz,25-30 dkg szilvalekvár,10gkg darált dió,1 tojás ,porcukor
Elkészítés:1.A leveles tésztát kivesszük a csomagolásból egy sütőpapírra,és szobahőmérsékleten kb. fél óra alatt kiolvasztjuk.
2. Belisztezzük a gyúrótáblát,és a kiolvadt tésztát ujjnyi vajtagságúra nyújtjuk. 3.Ezután legkönnyebben derelye vágóval felszeleteljük négyzet alakúra. 4.Minden négyzetre teszünk egy kanál lekvárt, ecsettel körbekenjük a felvert tojással,és összehajtjuk,enyhén megnyomkodjuk.
. 5.A tetejét szintén megkenjük tojással,és megszórjuk darált dióval. 200 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük
6. Porcukorral megszórva tálalajuk.
Ötlet:Gyújtsuk be a sütőt,amikor elkezdjük a tésztát nyújtani!
Címkék:
dió,
hájas,
leveles tészta,
porcukor,
szilva,
szilvalekvár
Tyúkhúsleves:
Hozzávalók: 1 közepes méretű konyhakész (bontott) tyúk,4-5 db sárgarépa,4-5 db fehérrépa,1/2 karalábé,1 kis darabka zellergumó, 1 db paradicsom,egy csokor petrezselyem,1 pici fej vöröshagyma,öklömnyi kelkáposzta,3-4 szem krumpli,só,5 szem bors,cérnametélt.
Elkészítés: Az alaposan megpucolt tyúkot kb. 5 l vízbe odatesszük főzni. Egy teatojásba beletesszük a szemes borsot,és beletesszük a fazékba,ekkor sózzuk,és takaréklángon főzzük,közben szorgalmasan szedjük a habját. A tyúk „öregségéhez ” mérten ,kb. 2 óráig csak így lassú tűzön csak a sóval,borssal főzöm,mert ha előbb beleteszem a zöldségeket,azok szét főlnének. Amikor a többi hozzávaló is belekerült, addig főzöm(takarékon,épphogy pezseg)amíg minden megfelelő puha nem lesz. Ilyenkor kóstolok,és után ízesítek. A tésztát egy külön kis lábasban főzöm ki,úgy ,hogy teszek fel vizet forralni,a vízbe ételízesítőt,és egy csepp olajat teszek,amikor felforr,beleteszem a cérnametéltet,kb. 3 percig forralom,majd leszűröm.és leöblítem hideg vízzel.
Jó étvágyat!
Címkék:
leves,
tyúkhúsleves,
ünnepi leves
2012. március 16., péntek
Krumpli ganca oldalassal
Hozzávalók: 1 kg oldalas,1/2 kg savanyú káposzta,1 kg krumpli,20-30 dkg liszt,20 dkg füstölt szalonna,só bors,4-5 gererezd fokhagyma
Elkészítés: A krumplit megpucolva,apróra vágva sós vízben megfőzöm. Leszűröm,krumplinyomóval összetöröm,visszateszem a főzővízbe,és a liszttel állandó kevergetéssel sűrű péppé főzöm.(kemény munka,jó karizom kell hozzá J )
A feldarabolt oldalast sós fokhagymás vízben puhára főzöm. A savanyú káposztát átmosom bő vízzel.
A nagyon vékonyra szeletelt szalonnát leterítem egy tepsi aljára,erre jön a káposzta fele .Ezután a káposztára így rakom a hozzávalókat:1 kanál ganca, 1 darab oldalas,1 kanál ganca, 1 oldalas,stb. A tetejére vékonyan káposztát terítek. Sütőben 200 fokon pirosra sütöm.
Megjegyzés: A krumpli gancát van ahol dödöllének ismerik. Bódi Margó TVPaprikán készített receptje adta ezt a kaja ötletet,amit egy kicsit másképp így készítettem el. Jó étvágyat!
Címkék:
dödölle,
ganca,
krumpli,
krumpliganca,
Oldalas
2012. március 13., kedd
Négy lapos sütemény-ahogy a Mama szokta:
Hozzávalók: 60 dkg liszt,plusz a nyújtáshoz,2 db tojás,10-15 dkg zsír,2 púpozott evőkanál cukor,2 evőkanál méz, 1 csomag sütőpor,2 csomag vaníliás cukor,1 dl. tej,1 csipet só
Elkészítés:Minden hozzávalót összedolgozunk,és a közepes keménységű tésztát 4 felé véve,vékonyra nyújtjuk. Ezt a nagy méretű tepsi hátulján sütjük,akár sütőpapíron. Nagyon érdekesen sül,nekem a sütési idő 7-8 perc,de ezen belül sokáig fehér,majd hirtelen jó lesz.(200 fokon).Nagyon kell figyelni.
A krém: 1 liter tej, 20 dkg cukor, 3 púpozott evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,2 van.cukor, 1 kocka margarin A lisztet ,kakaót,és 2 csomag vaníliás cukrot fél liter tejjel simára keverünk. A cukorból egy lábasban karamellt készítünk,úgy hogy addig kevergetjük a cukrot,amíg teljesen el nem olvad,és szép világos barna lesz. Ekkor beletesszük a margarint,és tovább kevergetjük,amíg elolvad a margarin. Ezután csorgatjuk bele a kakaós keveréket,és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
A krémmel megtöltjük a kisült lapokat,és ráfordítva a tepsit lesúlyozzuk valamivel.(Pl.2 kg cukorral),így egyenletes,sima tetejű süteményt kapunk. Másnap levesszük a nehezéket és meghintjük porcukorral,ferdén szeletelve tálaljuk.
Csülkös körömpörkölt:
Hozzávalók: 3 db. Sertésköröm,1 kicsontozott csülök,3 nagy fej vöröshagyma,2 evőkanál disznózsír,2-2 paradicsom,paprika,1 púpozott evőkanál piros paprika,só,ételízesítő,bors,egy mokkáskanál őrölt kömény
Elkészítés: A vöröshagymát lereszelem és az olvasztott zsíron megpirítjuk,a köményt is ekkor teszem bele. Beletesszük paradicsomot ,és a paprikát apróra vágva,majd mikor összesült ,rátesszük a pirospaprikát,és felöntjük egy dl.vízzel,amivel visszasütjük a zsírjára. Ezt háromszor ismételjük,és ezután tesszük rá az alaposan megtisztított darabolt húst. Megfűszerezem,és felöntöm annyi vízzel,amennyi ellepi. 4-5 órát főzöm,(kuktában kevesebb idő).Én addig főzöm,amíg a csontról könnyedén leválik a hús.
Főtt krumplival,most savanyú káposztával tálalom.
Címkék:
csülök,
körömpörkölt,
krumli,
savanyú káposzta
2012. március 12., hétfő
Zöldborsófőzelék fasírttal:
Hozzávalók: ½ kg friss,vagy fagyasztott zöldborsó,petrezselyem
zöld,só,cukor,bors,8-10dkg karaván sajt,liszt,olaj,2 dl
tejszín,pirospaprika
Elkészítés: Pici olajon megpároljuk a borsót,szórunk rá egy pici pirospaprikát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje .Ízesítjük ízlés szerint 1 kiskanál cukorral,sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel. 20 perc alatt megfő. Ekkor elkészítjük a habarást:2 púpozott kanál lisztet csomómentesen elkeverünk a tejszínnel(vagy 3 dl tejjel),és folyamatos keverés mellett,belecsorgatjuk a borsóba.Ha esetleg sűrű lenne,tejjel felöntve,a kívánt állagúra alakíthatjuk. Ekkor reszeljük bele a sajtot,és már ezzel nem főzzük tovább.
Fasírttal tálaljuk:1/2 kg darált húst egy tálban összekeverjük a kipréselt 3-4 gerezd fokhagymával sóval,borssal,pirospaprikával,1 púpozott szója granulátummal, 1 nagy tojással. Zsemlemorzsát szórunk egy tálcára,gombócokat formálunk a húsból,és forró olajban kisütjük,és papírtörlőre kiszedjük,ami felszívja a fölösleges olajat.
Elkészítés: Pici olajon megpároljuk a borsót,szórunk rá egy pici pirospaprikát,majd felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje .Ízesítjük ízlés szerint 1 kiskanál cukorral,sóval,borssal,apróra vágott petrezselyem zölddel. 20 perc alatt megfő. Ekkor elkészítjük a habarást:2 púpozott kanál lisztet csomómentesen elkeverünk a tejszínnel(vagy 3 dl tejjel),és folyamatos keverés mellett,belecsorgatjuk a borsóba.Ha esetleg sűrű lenne,tejjel felöntve,a kívánt állagúra alakíthatjuk. Ekkor reszeljük bele a sajtot,és már ezzel nem főzzük tovább.
Fasírttal tálaljuk:1/2 kg darált húst egy tálban összekeverjük a kipréselt 3-4 gerezd fokhagymával sóval,borssal,pirospaprikával,1 púpozott szója granulátummal, 1 nagy tojással. Zsemlemorzsát szórunk egy tálcára,gombócokat formálunk a húsból,és forró olajban kisütjük,és papírtörlőre kiszedjük,ami felszívja a fölösleges olajat.
2012. március 8., csütörtök
Palacsinta
Elkészítés: A lisztbe beleütjük a 2 db tojást,beleszórjuk a vaníliás cukrot,élesztőt,a csipet sót,a tejet fokozatosan adagolva simára keverjük. Ezután annyi ásványvízzel keverjük tovább,amíg el nem érjük a megfelelő palacsinta sűrűséget. A palacsinta sütőbe pici olajat öntve felforrósítjuk, és szedőkanállal adagolva pár perc alatt megsütjük,fordítás után még kevesebb idő kell a készre sütéshez.
Töltelékek: Túrós: 20 dkg túró,2 tojássárgája,2 cs. Vaníliás cukor,csipet só,2 evőkanál kristálycukor. Ezeket alaposan elkeverjük,és megtöltjük a palacsintákat.
Tölthetjük még lekvárral,csokis pudinggal, kakaóporral is.
Címkék:
palacsinta,
túrós palacsinta
2012. március 7., szerda
Csirkepörkölt galuskával(nokedli):
Hozzávalók:1/2 kg csirkemell,1/2 kg csirkeaprólék(csirke
szárny,far-hát,nyak,zúza),1 nagy fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1-2
szem paradicsom,pirospaprika,olaj,só,bors,tejföl,1/ kg liszt,1
tojás,savanyúság
Elkészítés:A húsokat alaposan megmossuk,a csirkemellet apró kockára vágjuk,a többi hozzávalót is feldaraboljuk. A hagymát lereszeljük,az olajon elkezdjük pirítani,majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával,felöntjük egy pici vízzel,és ezt teljesen elfőzzük. Ezt háromszor ismételjük,így finom sűrű szaftot fogunk kapni. Ekkor tesszük bele a húst,megfűszerezzük,felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és puhára főzzük.
Elkészítjük a galuskát:Nagy fazék vizet teszünk forralni sóval,a lisztbe beleütjük a tojást,sózzuk,és annyi vizet teszünk hozzá,hogy szaggatható tésztát kapjunk. Amikor zubogva forr a víz,beleszaggatjuk a tésztát .Amikor feljön a víz tetejére ,szűrőkanállal kiszedjük,és folyó hideg vízzel leöblítjük.
Tejföllel,vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Elkészítés:A húsokat alaposan megmossuk,a csirkemellet apró kockára vágjuk,a többi hozzávalót is feldaraboljuk. A hagymát lereszeljük,az olajon elkezdjük pirítani,majd hozzáadjuk az apróra vágott paprikát,paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával,felöntjük egy pici vízzel,és ezt teljesen elfőzzük. Ezt háromszor ismételjük,így finom sűrű szaftot fogunk kapni. Ekkor tesszük bele a húst,megfűszerezzük,felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje,és puhára főzzük.
Elkészítjük a galuskát:Nagy fazék vizet teszünk forralni sóval,a lisztbe beleütjük a tojást,sózzuk,és annyi vizet teszünk hozzá,hogy szaggatható tésztát kapjunk. Amikor zubogva forr a víz,beleszaggatjuk a tésztát .Amikor feljön a víz tetejére ,szűrőkanállal kiszedjük,és folyó hideg vízzel leöblítjük.
Tejföllel,vagy savanyúsággal kínáljuk.
Jó étvágyat!
Címkék:
csirkepörkölt,
galuska,
nokedli
2012. március 3., szombat
Babgulyás:
Hozzávalók:1/2 kg lapocka,1 csontozott csülök, ½ kg szárazbab,1
nagy fej vösöshagyma, 1-2 gerezd
fokhagyma,olaj,pirospaprika,bors,ételízesítő,3 db sárgarépa,3-4 db
fehérrépa(petrezselyemgyökér),zellergumó fele,1 darab karalábé,
zellerlevél,csipetkéhez:1tojás,liszt
Elkészítés:A babot előző este beáztatjuk,de legalább 5-6 órát.A vöröshagymát megreszeljük,és olajon megpirítjuk .Ekkor rátesszük a pirospaprikát,és a felkockázott ,alaposan megmosott húst. Megfűszerezzük,sóval,borssal,ételízesítővel,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fél óráig főzzük,mint a pörköltet szoktuk,ezután tesszük bele a megmosott babot,amivel addig főzzük,amíg a bab félig megpuhul. A zöldségeket ezután tesszük hozzá,pótoljuk a vizet és készre főzzük. A csipetkét elkészítjük:a tojást egy nagy csipet sóval,és annyi liszttel,amennyit felvesz,összegyúrjuk,és vagy belecsipkedjük a levesbe,vagy lereszeljük .Ez a frissen készült tészta pár perc alatt kész van,ezért a petrezselyem zöldet is tegyük bele,és ahogy a tészta feljön a leves tetejére,már kész is.
Jó étvágyat!
Elkészítés:A babot előző este beáztatjuk,de legalább 5-6 órát.A vöröshagymát megreszeljük,és olajon megpirítjuk .Ekkor rátesszük a pirospaprikát,és a felkockázott ,alaposan megmosott húst. Megfűszerezzük,sóval,borssal,ételízesítővel,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.Fél óráig főzzük,mint a pörköltet szoktuk,ezután tesszük bele a megmosott babot,amivel addig főzzük,amíg a bab félig megpuhul. A zöldségeket ezután tesszük hozzá,pótoljuk a vizet és készre főzzük. A csipetkét elkészítjük:a tojást egy nagy csipet sóval,és annyi liszttel,amennyit felvesz,összegyúrjuk,és vagy belecsipkedjük a levesbe,vagy lereszeljük .Ez a frissen készült tészta pár perc alatt kész van,ezért a petrezselyem zöldet is tegyük bele,és ahogy a tészta feljön a leves tetejére,már kész is.
Jó étvágyat!
2012. március 2., péntek
Gnocchi:
Hozzávalók: 10dkg
bacon szalonna,1 fej vöröshagyma,40 dkg darált hús,1 csokor zeller,1
doboz paradicsompüré,,só bors,pirospaprika,50dkg gnocchi,15 dkg
trappista,4 db tojás
Elkészítés: Kockára
vágom a bacont,megpirítom,és ráteszem az apróra vágott
vöröshagymát,megpároljuk,és rátesszük a darált húst. Ekkor teszem rá a
pirospaprikát,sót(óvatosan mert a bacon is sós),borsot,és megpirítjuk.
Ezután beletesszük az apróra vágott zellert,a paradicsompürét,és
felöntjük egy kis vízzel. Kb 20-25 percet pároljuk .Kifőzzük a gnocchit,
leszűrjük,és összekeverjük a
tojás és a fele reszelt sajttal,majd a darált húsos keverékkel
.Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. 10-15 perc körül a maradék
sajttal megszórjuk,és ezzel sütjük készre.
Címkék:
darált hús,
egytál étel,
gnocchi
2012. február 29., szerda
Töltött káposzta:
Hozzávalók: 1 kg
savanyú káposzta,50dkg darált hús,10dkg bacon szalonna,10 levél savanyú
káposzta fejből,4-5 gerezd fokhagyma,10dkg rizs,1 tojás,2 kanál
pirospaprika,bors,olaj,liszt,tejföl
Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk,a darált húst összekeverjük az összetört fokhagymával,tojással,sóval,borssal, pirospaprikával. A leveleket megszabadítjuk a vastag erétől,és megtöltjük a hússal .A megmaradt töltelékből gombócokat formálunk,úgy pakoljuk a káposztára. Egy nagyobb edény aljára leterítjük a szalonna szeleteket,egy réteg átmosott káposztát terítünk rá,majd egy sor tölteléket,addig folytatjuk,amíg a hozzávalókból telik. A tetején káposzta legyen. Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. Kb.másfél óráig főzzük. Ezután a töltelékeket óvatosan kiszedjük,és beletesszük a rántást. Ehhez az olajat felforrósítjuk,és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük 2 dl vízzel,gyorsan összekeverjük,és a káposztába öntjük. Visszatesszük a gombócokat,és pár percig összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.
Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk,a darált húst összekeverjük az összetört fokhagymával,tojással,sóval,borssal, pirospaprikával. A leveleket megszabadítjuk a vastag erétől,és megtöltjük a hússal .A megmaradt töltelékből gombócokat formálunk,úgy pakoljuk a káposztára. Egy nagyobb edény aljára leterítjük a szalonna szeleteket,egy réteg átmosott káposztát terítünk rá,majd egy sor tölteléket,addig folytatjuk,amíg a hozzávalókból telik. A tetején káposzta legyen. Felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje. Kb.másfél óráig főzzük. Ezután a töltelékeket óvatosan kiszedjük,és beletesszük a rántást. Ehhez az olajat felforrósítjuk,és a lisztet megpirítjuk benne. Felöntjük 2 dl vízzel,gyorsan összekeverjük,és a káposztába öntjük. Visszatesszük a gombócokat,és pár percig összeforraljuk. Tejföllel tálaljuk.
Címkék:
töltött káposzta
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)