Amikor ráérek,leírom és lefényképezem azt amit éppen főztem,sütöttem.Próbáld ki,hátha ízlik neked is,sok sikert!
2012. június 19., kedd
Lencsefőzelék
Hozzávalók: 30 dkg lencse,1 kis fej vöröshagyma,babérlevél,só,3 evőkanál liszt,3 dl tej,bors,marhahúsleves zselé,citrom
Elkészítés: A lencsét megmossuk,pár órára beáztatjuk,majd annyi vízzel tesszük oda főzni,amennyi ellepi. Én ekkor teszem bele a húsleves zselét,nagyon jó ízt kap majd ettől. Ekkor kerül bele a hagyma is apróra vágva(reszelve),babérlevél.A sóval így nagyon óvatosan bánjunk, s főzzük puhára. Közben a lisztet a tejjel simára keverjük,és a lencséhez öntjük,folyamatosan keverve készre főzzük. Citromlével savanyíthatjuk,ízlés szerint.
Sertéspörkölttel tálaljuk.
2012. június 18., hétfő
Meggyszósz
Hozzávalók: ½ kg meggy,cukor ízlés szerint,3 evőkanál liszt,1/2 l liszt,szegfűszeg
Elkészítés: A meggyet annyi vízzel tesszük fel főni,amennyi ellepi. Beletesszük a cukrot,szegfűszeget. Kezdhetjük a habarást elkészíteni,mert a meggy nagyon gyorsan megfől. A lisztet csomómentesen egy kancsóban elkeverjük a tejjel,majd a meggybe csorgatjuk.Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel.
Sült húsok köreteként kínáljuk,de magában is nagyon finom,hidegen a nyári hőségben J
2012. június 15., péntek
Töltött káposzta 2
Hozzávalók: 1 fej édes káposzta,1/ kg szálas savanyú káposzta,20 dkg kolozsvári szalonna
Töltelék:60 dkg darált hús, 20 dkg rizs,1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,1 evőkanál paradicsompüré,1 tojás,só bors,pirospaprika,1 evőkanál liszt,olaj a rántáshoz. Tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés: A fejes káposztát sós vízben megfőzzük,és a torzsáját kivágva leveleire szedjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk,és megpirítjuk egy nagy lábasban. Ráterítünk egy adag savanyú káposztát,erre jönnek a töltelékek.: a töltelék hozzávalóit alaposan összegyúrjuk,a hagymákat reszelve tesszük bele. Az édeskáposzta leveleibe göngyöljük a tölteléket,és sorba lerakjuk a szálas káposztára. Addig rétegezzük,amíg tart a hozzávalókból. A tetejére a savanyú szálas káposzta kerüljön. Annyi vízzel öntjük fel,amennyi ellepi. Bő 2 órát főzzük,beletesszük a folyékonyra elkevert paradicsom pürét és berántjuk. Ezzel már csak összeforraljuk.
Tejföllel tálaljuk.
Kebab
Hozzávalók:60-70 dkg darált hús (sertés,borjú),zsemlemorzsa-,amennyit
a hús felvesz,4 gerezd zúzott fokhagyma,1 fej reszelt vöröshagyma,őrölt
kömény,apróra vágott petrezselyem,oregánó,só,bors
Elkészítés:Minden hozzávalót beleteszünk egy
keverőtálba,majd egy masszává gyúrjuk. Hurkapálcára nyomkodjuk,és grillen,vagy
serpenyőben,olajban pirosra sütjük.
Köretnek : tzatzikit adhatunk hozzá.: 4dl natúr joghurt,2 közepes
uborka,3-4 gerezd fokhagyma,1 ek. olaj,1/2
tk frissen facsart citromlé,frissen őrölt bors,só
2012. június 13., szerda
Bableves Füstölt csülökkel
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1 füstölt csülök,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
2012. május 27., vasárnap
Bolognai lasagne
Hozzávalók:
besamell mártás tejből
bolognai szósz
500 g
húsból,200 g sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3
evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom
benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én
habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval
fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes
fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált
marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250
ml húsleves(kockából),3 evőkanál olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és
zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az
olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a
szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára
sütjük,és felöntjük 2 dl
borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és
főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát
én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból. Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára
tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk
egy sor tésztát. Ezt megkenjük basamellel. Ezután jön a bolognai mártás,reszelt sajt. Addig
rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük
besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben addig sütjük,amíg szép pirosra sül a
teteje,kb 40 perc.
2012. május 22., kedd
Csirkés tagliatelle (Olasz ebéd házilag készített tésztával)
Hozzávalók: 60dkg csirkemell,15-20dkg kolozsvári szalonna,2 gerezd fokhagyma,4 szál újhagyma,2 dl tejszín,só,bors,1/2 csokor petrezselyem.
Tészta: 40dkg liszt, 4 egész tojás,só
Elkészítés:A csirkemellet csíkokra, a szalonnát,hagymát,fokhagymát apróra vágjuk. Először a szalonnát egy lábasban,elkezdjük pirítani,majd rátesszük a csirkemell csíkokat,addig pirítjuk,amíg egy kis piros színt nem kap, rátesszük az összevágott hagymát,ezután a fokhagymát,és együtt pirítjuk . Ekkor kerül bele a felaprított petrezselyem. Fűszerezzük, felöntjük 2 dl vízzel,amikor megpuhult a hús,beleöntjük a tejszínt,és összeforraljuk.
A tésztához a lisztbe beleütjük a tojásokat,sózzuk,egy villával a tojásokat felverjük(a liszt közepén levő mélyedésben),ezután kézzel addig gyúrjuk,amíg sima állagú cipót kapunk. Ezután nyújtófa segítségével vékonyra nyújtjuk,7-8 centis csíkokra vágjuk,ezeket egy picit meglisztezve egymás tetejére rakjuk,és ½ centi széles csíkokra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük,és a csirke raguval tálaljuk.
2012. május 16., szerda
Borsópörkölt galuskával
Hozzávalók: 1 kg fejtett borsó,2 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom(vagy 2 kanál lecsó),olaj1 ev.kanál piros paprika, só,bors,ételízesítő,tejföl
Galuska: 60 dkg liszt,2 tojás,só
Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk: megpucoljuk a hagymát,majd apróra vágjuk(én lereszelem),a paprikát,paradicsomot is amilyen apróra tudjuk ,felkockázzuk. Olajat forrósítunk egy lábasba,és rádobjuk a hagymát,amikor megdinsztelődött,rátesszük a paprikát,paradicsomot,és összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,rátesszük a pirospaprikát,felöntjük 1 dl vízzel. Amikor ezt elfőtte,akkor beletesszük a borsót,fűszerezzük,és felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Amikor puha a borsó,belekeverjük a tejfölt ,ezzel csak egyet forr,és kész a pörköltünk.
A galuskának összekeverjük a lisztet,tojást,sót,hogy sűrű,nem folyékony tésztát kapjunk,és galuska szaggatón forró sós vízben kiszaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére,szűrőkanállal kiszedjük,hideg vízzel leöblítjük,és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat!
2012. május 13., vasárnap
Sült tarja
Hozzávalók: 1 kg csontos tarja,pác: vöröshagyma,mustár,só,bors,fokhagyma,olaj
Elkészítés:A vöröshagymát felszeletelem ,a fokhagymát nyomón átpréselem,a többi hozzávalóval összekeverem,é a húsra kenem,a hagyma szeleteket rápakolom,és a hűtőben lefedve pácolom.
Sütés előtt a széleit bevagdosom,és hirtelen a két oldalát átsütöm. Majd a sütőben lefedve 40-50 percig sütöm. Közben többször megfordítom,és az utolsó 10-15 percben pirosra pirítom.
Párolt rizzsel,zöldség körettel tálalom.
2012. május 11., péntek
Tökfőzelék
Hozzávalók:1 kg gyalult tök,1 csokor kapor, 3 evőkanál liszt,2-3 dl tejszín,só,ételízesítő,kevés olaj.
Elkészítés: A gyalult tököt az olajon egy kicsit megdinszteljük,és felöntjük annyi vízzel,ami éppen ellepi. Beletesszük a megmosott kaprot,megsózzuk,ételízesítőt is most tegyük bele. Ekkor már készíthetjük is a habarást,mert a tök nagyon gyorsan megfől. A lisztet simára keverjük a tejszínnel,és a puhára,de nem pépesre főtt tökhöz keverjük.Jól összeforraljuk,és már tálalhatjuk is.
Pörkölttel,fasírttal nagyon finom!-Aki szereti citromlével ízesítheti.
2012. május 3., csütörtök
Rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli,10 db tojás,20 dkg paraszt kolbász,5 dl tejföl, 10 dkg bacon szalonna
Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk,és sós vízben megfőzzük,majd megpucolva karikára vágjuk. A tojásokat megmossuk,és hideg sós vízben 10 percig főzzük,majd hideg vízben kihűtjük,megpucoljuk,és karikára vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk,(amennyire sikerül),és ezt is felkarikázzuk. –Ha mindent előkészítettünk,a baconnal kibéleljük a jénait,majd egy sor krumpli,erre egy sor tojás,majd rárakosgatjuk a kolbászt,és megkenjük a tejföl felével,és kezdjük előlről,amíg az alapanyag tart. Krumpli legyen az utolsó sor,és vastagon rá a tejföl.
Lehet sajtot is reszelni rá,ha valaki szereti.
Sült oldalas
Hozzávalók:1 kg oldalas,1 fej vöröshagyma,5-6 gerezd fokhagyma,2 evőkanál sertés zsír,sült hús fűszerkeverék,1 kg krumpli,petrezselyem zöld
Elkészítés: A húst megmossuk,a csontok mellett feldaraboljuk,megszórjuk a fűszerkeverékkel,és állni hagyjuk. A jénait alaposan kizsírozzuk,és belerakjuk a húst,a negyedelt vöröshagymát,a fokhagyma gerezdeket,aláöntünk egy dl. vizet. Alufóliával lefedve kb 1 órát sütjük,majd a fóliát levéve,pirosra pirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A megmaradt zsír,kitűnő zsíros kenyérnek!
2012. április 19., csütörtök
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók: 1 kg fehér fejes káposzta,1 kis fej vöröshagyma,2 kanál liszt,olaj,15 dkg paradicsompüré,zellerlevél,kicsi só,cukor ízlés szerint.
Elkészítés:A káposztát megtisztítjuk,kettévágjuk,és vékony csíkokra gyaluljuk. A hagymát megpucoljuk,és egészben beletesszük a káposztába,majd felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Sózzuk,és fedő alatt főzzük,de ne legyen pépes! Elkészítjük a rántást,és a kb. fél liter vízzel simára kevert paradicsompürével öntjük fel,és a káposztára öntve ,összeforraljuk, az apróra vágott zellerlevelet beleszórjuk. Ízlés szerint cukrozzuk, fasírttal tálaljuk.
Címkék:
fasírt,
paradicsom,
rakott káposzta
2012. április 18., szerda
Karfiolleves
Hozzávalók:1 szép fej karfiol,4 szem közepes krumpli,2szál sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,1 pici vöröshagyma,1 csokor petrezselyem,1 leveskocka,vagy 1 knorr tyúkhús levesalap,1 kanál liszt és olaj a rántáshoz,citromlé,só,bors.
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a répát szeletekre vágjuk,a krumplit kockára. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
Egy fazékban feltesszük a hozzávalókat,és megfőzzük. A lisztből,olajból rántást készítünk,meghintjük a petrezselyemmel,és citrom levével ízesítve tálaljuk.
A vöröshagymát,és a teatojásban lévő borsot vegyük ki,mielőtt a rántást beletesszük.
Címkék:
karfiol,
leves,
petrezselyem,
sárgarépa
2012. április 14., szombat
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:60 dkg sovány sertéshús,10 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,4-5 gerezd fokhagyma,1 nagy csipet majoránna,30 dkg zöldborsó,petrezselyemzöld,1 kg krumpli
Elkészítés: A húst megmossuk,csíkokra vágjuk,a szalonnát nagyon apróra szeleteljük,és lepirítjuk,külön-külön edényben. A vöröshagymát karikára,a fokhagymát apróra vágjuk,és a kisült szalonnán pirítjuk,majd a lesütött húst hozzátéve megfűszerezzük,és felöntjük vízzel,és készre főzzük.A húst visszasütjük a zsírjára. A borsót megfőzzük sós vízben,a krumplit kockára vágva előfőzzük. A félig megfőtt krumplit bő olajban megsütjük, és minden hozzávalót összekeverünk,ekkor már az apróra vágott petrezselyem zöldet is hozzátesszük. Így már csak összeforraljuk,és csemege uborkával tálaljuk.
Laktató egytál étel.
Címkék:
brassói,
egytál étel
2012. április 10., kedd
Húsvéti Parasztsonka
A sonkát előző éjjel áztassuk be hideg vízbe,mert a sok sónak idő kell,amíg kiázik. Másnap öntsük le az áztató vizet,tegyük fel főni, annyi vízben,ami bőven ellepi,és főzzük addig,amíg teljesen megpuhul. A zsíros réteget ne vágjuk le,mert akkor nagyon kiszárad a sonka. Nagyon finom lesz a húsvéti tojás, ha alaposan megmossuk ,és a sonka mellé téve főzzük meg. Retekkel, uborkával,paradicsommal,vagy akár lila hagymával finom szendvicset készíthetünk belőle.
Címkék:
húsvéti sonka,
szendvics
2012. április 5., csütörtök
Bőséges ragu tésztával
Hozzávalók:20 dkg sertéscomb,1 csomag fagyasztott mexikói vegyes zöldség,20 dkg gomba,1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma1 nagy kanál lecsó,petrezselyemzöld,só bors,pirospaprika,olaj,1 kiskanál liszt
Elkészítés: Pörkölt alapot készítek a lecsóval,összenyomott fokhagymával,ebbe teszem a megmosott nagyon apró kockára vágott húst,fűszerezem,és puhára főzöm.Ekkor teszem bele a mexikói keveréket,és addig főzöm együtt,amíg a zöldségek megpuhulnak,és beleteszem a megpucolt szeletekre vágott gombát,az apróra vágott petrezselymet.Ezzel 5-6 percig főzöm,közben a lisztet elkeverem a pörkölt levével simára,és besűrítem a ragut.
Tésztával tálalom
Elkészítés: Pörkölt alapot készítek a lecsóval,összenyomott fokhagymával,ebbe teszem a megmosott nagyon apró kockára vágott húst,fűszerezem,és puhára főzöm.Ekkor teszem bele a mexikói keveréket,és addig főzöm együtt,amíg a zöldségek megpuhulnak,és beleteszem a megpucolt szeletekre vágott gombát,az apróra vágott petrezselymet.Ezzel 5-6 percig főzöm,közben a lisztet elkeverem a pörkölt levével simára,és besűrítem a ragut.
Tésztával tálalom
Címkék:
bőséges ragu,
ragu
2012. április 4., szerda
Olcsó ebéd: Krumplifőzelék főtt tojással
Hozzávalók: személyenként 2-3 nagy szem krumpli,2 babérlevél,2 dl tej,vagy ugyanennyi tejföl,2 evőkanál liszt,pirospaprika,olaj a rántáshoz ,só ,4 db tojás
Elkészítés: A krumplit megpucolom,apró kockákra vágom,több vízben alaposan megmosom,és felteszem főni annyi vízben amennyi ellepi. Beledobom a babérlevelet,megsózom,és puhára főzöm. A fele lisztből rántást készítek,(ahogy a bablevesnél le van írva),és a krumplihoz adjuk.A másik adag lisztet simára keverjük a tejjel,vagy tejföllel,amivel kellő sűrűséget érünk el a főzeléknél. A tojásokat megmossuk,és 10 percig főzzük.Én egy kicsit megsózom a tojásokat ,amikor beleteszem a vízbe,mert így könnyebb lesz lehámozni a héját.
Jó étvágyat!
Elkészítés: A krumplit megpucolom,apró kockákra vágom,több vízben alaposan megmosom,és felteszem főni annyi vízben amennyi ellepi. Beledobom a babérlevelet,megsózom,és puhára főzöm. A fele lisztből rántást készítek,(ahogy a bablevesnél le van írva),és a krumplihoz adjuk.A másik adag lisztet simára keverjük a tejjel,vagy tejföllel,amivel kellő sűrűséget érünk el a főzeléknél. A tojásokat megmossuk,és 10 percig főzzük.Én egy kicsit megsózom a tojásokat ,amikor beleteszem a vízbe,mert így könnyebb lesz lehámozni a héját.
Jó étvágyat!
Címkék:
krumplifőzelék,
olcsó ebéd,
tojás
2012. április 2., hétfő
Bableves füstölt oldalassal
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1/2 kg füstölt oldalas,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított alaposan megmosott ,feldarabolt zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.
Címkék:
bableves,
egytálétel,
füstölt oldalas
2012. április 1., vasárnap
Sült kacsacomb,kacsamell
Hozzávalók: 2 -2 kacsacomb,kacsamell,só,bors,majoránna,babérlevél,2 gerezd fokhagyma,
Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük. Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. A fokhagymát a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük. Letakarva 1 óra hosszat a sütőben pároljuk. Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10 percenként locsolgatjuk).Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. Amikor megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.
Törött krumplival,párolt lila káposztával a legfinomabb! Nekem most csak cékla volt itthon,de így is nagyon ízlett! J
Elkészítés: A kacsahúst alaposan megtisztítjuk,megmossuk,és befűszerezzük. Bedörzsöljük sóval,majoránnával,megborsozzuk,és 1 óráig állni hagyjuk. A fokhagymát a hús mellé dobjuk.,és egy pici vízzel felöntjük. Letakarva 1 óra hosszat a sütőben pároljuk. Ezután megfordítjuk, és sűrűn (10 percenként locsolgatjuk).Hústűvel ellenőrizzük,hogy mikor puhul meg teljesen. Amikor megpuhul,levesszük a fóliát,még mindig sűrűn locsolgatva ropogós pirosra sütjük.
Törött krumplival,párolt lila káposztával a legfinomabb! Nekem most csak cékla volt itthon,de így is nagyon ízlett! J
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)