2012. június 30., szombat

Zöldséges daragaluska leves :




Hozzávalók: 1-2 szál  petrezselyem,és ugyanennyi sárgarépa,1 kis fej vöröshagyma,2 nagy szem krumpli,1 tyúkhús leves kocka,1 dl olaj,só,bors,2 szelet zeller,petrezselyem zöld
galuska:1 tojás,só,bors ,csipet szódabikarbóna,3-4 evőkanál búzadara,1 kis kanál vaj






Elkészítés: A zöldségeket egy kis olajon megpárolom,felöntöm 3 l vízzel,és befűszerezem. Összekeverem a galuska hozzávalóit,és beteszem a hűtőbe. A kész zöldség levesbe két kiskanál segítségével beleszaggatom a galuskát,és készre főzöm.

A   grízgaluskát   kóstolással  állapítsuk  meg, hogy  mikor  kész ..

2012. június 27., szerda

Lecsós hús tepsiben:

 


 

 

Hozzávalók:

8 szelet tarja,10 dkg bacon szalonna,1 kg  közepes burgonya,4 db tv paprika 1/2 kg paradicsom,1/2 kg vöröshagyma,só,bors,kevés liszt,olaj,húsleves( kockából,vagy leves zseléből)


Elkészítés:

A hússzeleteket közepesen vastagra kiklopfolom, sózom, borsozom, majd lisztben megforgatom, forró olajban átsütöm. Ezután felöntöm 1 dl húslevessel,és félpuhára párolom. A hústól függ,hogy meddig kell párolni,ha szükséges,még pótolhatjuk vízzel,az elpárolgott levet. A burgonyát héjában megfőzöm,tegyünk sót a főző vízbe,meghámozom, karikára vágom, ráterítem a baconnal kibélelt sütő edénybe,borsozom. Erre halmozom a karikára vágott hagymát. A hagymarétegre kerül a hús, amire újból hagyma, felszeletelt paprika, paradicsom kerül. A tetejét felkarikázott paradicsommal  rakom ki, majd egy kis (hússütésből visszamaradt) szafttal meglocsolom. Aláöntök kb. 1 dl levet,amiben a húst pároltam, majd kb. 1½ órán keresztül  sütöm  kb. 200 fokon,amíg a teteje aranybarna lesz.


A bacont is megpiríthatjuk előre,de akkor zsírjával együtt használjuk fel!--Kedvenc savanyúságunkkal tálaljuk.

2012. június 24., vasárnap

Töltött paprika


Hozzávalók: A töltelékhez:
500 g sertés  darált hús  2 gerezd fokhagyma,1 evőkanál étolaj,1 közepes fej vöröshagyma,
4 db zöldpaprika,1 db egész tojás,10 dkg rizs,1  teáskanál pirospaprika,só ,pici piros paprika
5 dl paradicsompüré,(vagy 1 kg paradicsom megfőzve,pürésítve),  pici zellergumó
2 l víz ,só ízlés szerint kevés kristálycukor,1 evőkanál liszt,olaj
  


Elkészítés: A töltelékhez a hagymát apróra vágva olajon megfonnyasztjuk,majd miden hozzávalót alaposan összekeverjük. A paradicsom pürét alaposan elkeverjük vízzel,belekockázzuk az apróra vágott zellert,és addig főzzük,amíg a zeller megfől. Össze turmixszoljuk,ízesítjük és beletesszük a kicsumázott paprikába töltött  húst,és a maradék húsból készített gombócokat. Kb.35-40 perc  alatt készre főzzük. Kiszedjük a tölteléket,berántjuk,és visszarakjuk a paprikát,gombócot,és pár percig összefőzzük.

2012. június 23., szombat

Borzacska



Hozzávalók 3 személynek:A bundához: 330 g reszelt burgonya  3 db egész tojás  10dkg  búzaliszt őrölt  bors  kevés só 3 gerezd fokhagyma   petrezselyem zöld,1/2 kg csirkemell filé
A tálaláshoz:
Tejföl reszelt trappista sajt
A körethez:
főtt rizs
Elkészítés: A hámozott, megmosott burgonyát lereszeljük le.
Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, ízlés szerint sót, borsot, összetört foghagymát, aprított petrezselymet, majd alaposan összekeverjük. A csirkemellet kiklopfoljuk. Sóval megszórjuk, vékonyan belisztezzük .Bepanírozzuk a krumplis keverékkel,és közepesen forró olajban kisütjük.



Tejföllel,reszelt sajttal és főtt rizzsel tálaljuk

2012. június 19., kedd

Lencsefőzelék


Hozzávalók: 30 dkg lencse,1 kis fej vöröshagyma,babérlevél,só,3 evőkanál liszt,3 dl tej,bors,marhahúsleves zselé,citrom




Elkészítés: A lencsét megmossuk,pár órára beáztatjuk,majd annyi vízzel tesszük oda főzni,amennyi ellepi. Én ekkor teszem bele a húsleves zselét,nagyon jó ízt kap majd ettől. Ekkor kerül bele a hagyma is apróra vágva(reszelve),babérlevél.A  sóval így nagyon óvatosan bánjunk, s főzzük puhára. Közben  a lisztet a tejjel simára keverjük,és a lencséhez öntjük,folyamatosan keverve  készre főzzük. Citromlével savanyíthatjuk,ízlés szerint.


Sertéspörkölttel tálaljuk.


2012. június 18., hétfő

Meggyszósz


Hozzávalók: ½ kg meggy,cukor ízlés szerint,3 evőkanál liszt,1/2 l liszt,szegfűszeg


 
Elkészítés: A meggyet annyi vízzel tesszük fel főni,amennyi ellepi. Beletesszük a cukrot,szegfűszeget. Kezdhetjük a habarást elkészíteni,mert a meggy nagyon gyorsan megfől. A lisztet csomómentesen egy  kancsóban elkeverjük a tejjel,majd a meggybe csorgatjuk.Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel.


Sült húsok köreteként kínáljuk,de magában is nagyon finom,hidegen a nyári hőségben J

2012. június 15., péntek

Töltött káposzta 2



Hozzávalók: 1 fej édes káposzta,1/ kg szálas savanyú káposzta,20 dkg kolozsvári szalonna
Töltelék:60 dkg darált hús, 20 dkg rizs,1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,1 evőkanál paradicsompüré,1 tojás,só bors,pirospaprika,1 evőkanál liszt,olaj a rántáshoz. Tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés: A fejes káposztát sós vízben megfőzzük,és a torzsáját kivágva leveleire szedjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk,és megpirítjuk egy nagy lábasban. Ráterítünk egy adag savanyú káposztát,erre jönnek a töltelékek.: a töltelék hozzávalóit alaposan összegyúrjuk,a hagymákat reszelve tesszük bele. Az édeskáposzta leveleibe göngyöljük a tölteléket,és sorba lerakjuk a  szálas káposztára. Addig rétegezzük,amíg tart a hozzávalókból. A tetejére  a savanyú szálas káposzta kerüljön. Annyi  vízzel öntjük fel,amennyi ellepi. Bő 2 órát főzzük,beletesszük a folyékonyra elkevert paradicsom pürét és berántjuk. Ezzel már csak összeforraljuk.

Tejföllel tálaljuk.

Kebab


Hozzávalók:60-70 dkg darált hús (sertés,borjú),zsemlemorzsa-,amennyit a hús felvesz,4 gerezd zúzott fokhagyma,1 fej reszelt vöröshagyma,őrölt kömény,apróra vágott petrezselyem,oregánó,só,bors






Elkészítés:Minden hozzávalót beleteszünk egy keverőtálba,majd egy masszává gyúrjuk. Hurkapálcára nyomkodjuk,és grillen,vagy serpenyőben,olajban  pirosra sütjük.


Köretnek : tzatzikit  adhatunk hozzá.: 4dl natúr joghurt,2 közepes uborka,3-4 gerezd  fokhagyma,1 ek. olaj,1/2 tk frissen facsart citromlé,frissen őrölt bors,só

2012. június 13., szerda

Bableves Füstölt csülökkel

 
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1 füstölt csülök,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst  is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított  alaposan megmosott ,feldarabolt  zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett  aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.

2012. május 27., vasárnap

Bolognai lasagne


Hozzávalók:   besamell mártás  tejből
bolognai szósz 500 g húsból,200 g  sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3 evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250 ml  húsleves(kockából),3 evőkanál  olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára sütjük,és felöntjük 2 dl borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból.  Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk egy sor tésztát. Ezt  megkenjük  basamellel. Ezután jön a  bolognai mártás,reszelt sajt. Addig rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben  addig sütjük,amíg szép pirosra sül a teteje,kb 40 perc.

2012. május 22., kedd

Csirkés tagliatelle (Olasz ebéd házilag készített tésztával)


Hozzávalók: 60dkg csirkemell,15-20dkg kolozsvári szalonna,2 gerezd fokhagyma,4 szál újhagyma,2 dl tejszín,só,bors,1/2 csokor petrezselyem.
Tészta: 40dkg liszt, 4 egész tojás,só
Elkészítés:A csirkemellet csíkokra, a szalonnát,hagymát,fokhagymát apróra vágjuk. Először a szalonnát egy lábasban,elkezdjük pirítani,majd rátesszük a csirkemell csíkokat,addig pirítjuk,amíg egy kis piros színt nem kap, rátesszük az összevágott hagymát,ezután a fokhagymát,és együtt pirítjuk . Ekkor kerül bele a felaprított petrezselyem. Fűszerezzük,   felöntjük 2 dl vízzel,amikor megpuhult a hús,beleöntjük a tejszínt,és összeforraljuk.
A tésztához  a lisztbe beleütjük a tojásokat,sózzuk,egy villával a tojásokat felverjük(a liszt közepén levő mélyedésben),ezután kézzel addig gyúrjuk,amíg sima állagú cipót kapunk. Ezután nyújtófa segítségével vékonyra nyújtjuk,7-8 centis csíkokra vágjuk,ezeket egy picit meglisztezve egymás tetejére rakjuk,és  ½ centi széles csíkokra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük,és a csirke raguval tálaljuk.

2012. május 16., szerda

Borsópörkölt galuskával


Hozzávalók: 1 kg fejtett borsó,2 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom(vagy 2 kanál lecsó),olaj1 ev.kanál piros paprika, só,bors,ételízesítő,tejföl
Galuska: 60 dkg liszt,2 tojás,só
Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk: megpucoljuk a hagymát,majd apróra vágjuk(én lereszelem),a paprikát,paradicsomot is amilyen apróra tudjuk ,felkockázzuk.  Olajat forrósítunk egy lábasba,és rádobjuk a hagymát,amikor megdinsztelődött,rátesszük a paprikát,paradicsomot,és összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,rátesszük a pirospaprikát,felöntjük 1 dl vízzel. Amikor ezt elfőtte,akkor beletesszük a borsót,fűszerezzük,és felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Amikor puha a borsó,belekeverjük a tejfölt ,ezzel csak egyet forr,és kész a pörköltünk.
A galuskának összekeverjük a lisztet,tojást,sót,hogy sűrű,nem folyékony tésztát kapjunk,és galuska szaggatón forró sós vízben kiszaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére,szűrőkanállal kiszedjük,hideg vízzel leöblítjük,és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat!

2012. május 13., vasárnap

Sült tarja


Hozzávalók: 1 kg csontos tarja,pác: vöröshagyma,mustár,só,bors,fokhagyma,olaj

Elkészítés:A vöröshagymát felszeletelem ,a fokhagymát nyomón átpréselem,a többi hozzávalóval összekeverem,é a húsra kenem,a hagyma szeleteket  rápakolom,és a hűtőben lefedve pácolom.
Sütés előtt a széleit bevagdosom,és hirtelen a két oldalát átsütöm. Majd a sütőben lefedve 40-50 percig sütöm. Közben többször megfordítom,és az utolsó 10-15 percben pirosra pirítom.

Párolt rizzsel,zöldség körettel  tálalom.

2012. május 11., péntek

Tökfőzelék


Hozzávalók:1 kg gyalult tök,1 csokor kapor, 3 evőkanál liszt,2-3 dl tejszín,só,ételízesítő,kevés olaj.
Elkészítés: A  gyalult tököt az olajon egy kicsit megdinszteljük,és felöntjük annyi vízzel,ami éppen ellepi. Beletesszük a megmosott kaprot,megsózzuk,ételízesítőt is most tegyük bele. Ekkor  már készíthetjük is a habarást,mert a tök nagyon gyorsan megfől. A lisztet simára keverjük a tejszínnel,és a puhára,de nem pépesre főtt tökhöz keverjük.Jól összeforraljuk,és már tálalhatjuk is.
Pörkölttel,fasírttal nagyon finom!-Aki szereti citromlével ízesítheti.

2012. május 3., csütörtök

Rakott krumpli


Hozzávalók: 1 kg krumpli,10 db tojás,20 dkg  paraszt kolbász,5 dl tejföl, 10 dkg bacon szalonna
Elkészítés: A krumplit alaposan megmossuk,és sós vízben megfőzzük,majd megpucolva karikára vágjuk. A tojásokat megmossuk,és hideg sós vízben 10 percig főzzük,majd hideg vízben kihűtjük,megpucoljuk,és karikára vágjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk,(amennyire sikerül),és ezt is felkarikázzuk. –Ha mindent előkészítettünk,a  baconnal kibéleljük a jénait,majd egy sor krumpli,erre egy sor tojás,majd rárakosgatjuk a kolbászt,és megkenjük a tejföl felével,és kezdjük előlről,amíg az alapanyag tart. Krumpli legyen az utolsó sor,és vastagon rá a tejföl.

 Lehet sajtot is reszelni rá,ha valaki szereti.

Sült oldalas


Hozzávalók:1 kg oldalas,1 fej vöröshagyma,5-6 gerezd fokhagyma,2 evőkanál sertés zsír,sült hús fűszerkeverék,1 kg krumpli,petrezselyem zöld
Elkészítés: A húst megmossuk,a csontok mellett feldaraboljuk,megszórjuk a fűszerkeverékkel,és állni hagyjuk. A  jénait alaposan kizsírozzuk,és belerakjuk a húst,a negyedelt vöröshagymát,a fokhagyma gerezdeket,aláöntünk egy dl. vizet. Alufóliával lefedve kb 1 órát sütjük,majd a fóliát levéve,pirosra pirítjuk. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
A megmaradt  zsír,kitűnő  zsíros kenyérnek!

2012. április 19., csütörtök

Paradicsomos káposzta


Hozzávalók: 1 kg fehér fejes káposzta,1 kis fej vöröshagyma,2 kanál liszt,olaj,15 dkg paradicsompüré,zellerlevél,kicsi só,cukor ízlés szerint.
Elkészítés:A káposztát megtisztítjuk,kettévágjuk,és vékony csíkokra gyaluljuk. A hagymát megpucoljuk,és egészben beletesszük a káposztába,majd felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Sózzuk,és fedő alatt főzzük,de ne legyen pépes! Elkészítjük a rántást,és a kb. fél liter vízzel simára kevert paradicsompürével öntjük fel,és a káposztára öntve ,összeforraljuk, az apróra vágott zellerlevelet beleszórjuk. Ízlés szerint  cukrozzuk, fasírttal tálaljuk.

2012. április 18., szerda

Karfiolleves


Hozzávalók:1 szép fej karfiol,4 szem közepes krumpli,2szál sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér,1 pici vöröshagyma,1 csokor petrezselyem,1 leveskocka,vagy 1 knorr tyúkhús levesalap,1 kanál liszt és olaj a rántáshoz,citromlé,só,bors.
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a répát szeletekre vágjuk,a krumplit kockára. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
Egy fazékban feltesszük a hozzávalókat,és megfőzzük. A  lisztből,olajból rántást készítünk,meghintjük a petrezselyemmel,és citrom levével ízesítve tálaljuk.
A vöröshagymát,és a teatojásban lévő borsot vegyük ki,mielőtt a rántást beletesszük.

2012. április 14., szombat

Brassói aprópecsenye


Hozzávalók:60 dkg sovány sertéshús,10 dkg füstölt szalonna,1 nagy fej vöröshagyma,4-5  gerezd fokhagyma,1 nagy csipet majoránna,30 dkg zöldborsó,petrezselyemzöld,1 kg krumpli
Elkészítés: A húst megmossuk,csíkokra vágjuk,a szalonnát nagyon apróra szeleteljük,és lepirítjuk,külön-külön edényben. A  vöröshagymát karikára,a fokhagymát apróra vágjuk,és a kisült szalonnán pirítjuk,majd a  lesütött húst hozzátéve megfűszerezzük,és felöntjük vízzel,és készre főzzük.A húst visszasütjük a zsírjára. A borsót  megfőzzük sós vízben,a krumplit kockára vágva előfőzzük. A félig megfőtt krumplit bő olajban megsütjük, és minden hozzávalót összekeverünk,ekkor már az apróra vágott petrezselyem zöldet is hozzátesszük. Így már csak  összeforraljuk,és csemege uborkával tálaljuk.
Laktató egytál étel.

2012. április 10., kedd

Húsvéti Parasztsonka


A  sonkát előző éjjel áztassuk be hideg vízbe,mert a sok sónak idő kell,amíg kiázik. Másnap öntsük le az áztató vizet,tegyük fel főni, annyi vízben,ami bőven ellepi,és főzzük addig,amíg teljesen megpuhul. A zsíros réteget  ne vágjuk le,mert akkor nagyon kiszárad a sonka. Nagyon finom lesz a húsvéti tojás, ha alaposan megmossuk ,és a sonka  mellé téve főzzük meg. Retekkel, uborkával,paradicsommal,vagy akár lila hagymával finom szendvicset készíthetünk belőle.