2012. július 29., vasárnap

Vadas mártás


Hozzávalók:  1 kg marhahús, 1/2 kg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem gyökér, 1 zellergumó,2 dl főzőtejszín,(vagy 2 dl tejföl),1 kávés  kanál  cukor, mustár, 1 citrom leve,  só, olaj



Elkészítése: A megpucolt zöldségeket,felszeleteljük, a húst egészben hagyjuk,ízesítjük és készítünk egy tömény húslevest.  Amikor minden megpuhult,leszűrjük a levest.(ezt kínálhatjuk cérna metélttel).
A húst felszeleteljük,és félretesszük. A zöldségeket össze turmixoljuk. A cukrot karamellizáljuk,és 1 dl vízzel addig forraljuk,amíg a cukor felolvad. Ekkor beleöntjük a zöldség pépet,hozzáadjuk a tejszínt,mustárral,citromlével ízesítjük. Összeforraljuk a felszeletelt hússal,és makarónival,spagettivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Készítettem már sertéshúsból is,és akármennyire dicsérik a zsemlegombócot,az én családom csak spagettivel tudja elképzelni. „Ahány ház,annyi szokás!”

2012. július 28., szombat

Zöldségkrokett hússal kelkáposzta főzelékhez

 Krokett
Főtt, különféle zöldséget - sárgarépát, fehérrépát, kelkáposztát, karalábét, zellert,a kockára vágott hússal   húsdarálón ledaráljuk. Teszünk hozzá egy tojást, morzsát, sót,1 kiskanál piros paprikát, vágott zöldpetrezselymet és 1 kis fej vöröshagymát,3 gerezd fokhagymát. Kis hengereket vagy pogácsákat formálunk, ezeket morzsában megforgatjuk, és olajban  kisütjük

Kelkáposzta főzelék
  Hozzávalók:  1 kis fej kelkáposzta,2-3 db krumpl,i őrölt köménymag, só, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál  liszt
Elkészítés:
    A káposztát legyaluljuk( ujjnyi szélesre vágjuk), a krumplit apró kockára. A káposztát belerakjuk egy fazékba, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Rakunk bele ízlés szerint sót,  őrölt köménymagot  .Amikor felforrt, hozzárakjuk a krumplit .Ha minden megpuhult, a tejföllel és a liszttel behabarjuk  Kicsit hagyjuk összeforrni, majd  zöldséges húsos krokettel tálaljuk.


Ez a krokett egy megmaradt húsleves  tartalmából is elkészíthető. Így a maradékok felhasználására is jó ötlet.

2012. július 25., szerda

Paprikás krumpli


Hozzávalók: 1 kg krumpli,1 nagy fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom,1 pár füstölt főzni való kolbász,őrölt kömény,2 gerezd fokhagyma,só,bors,pirospaprika,1 evőkanál sertés zsír

Elkészítés: A krumplit megpucolom,kockákra vágom,és alaposan megmosom. A paprikát,paradicsomot a lehető legapróbbra vágom,a hagymát,fokhagymát  szintén. A hagymát a zsíron megpirítom az őrölt köménnyel,fokhagymával,rádobom a paprikát,paradicsomot,és együtt pirítom. Ekkor ráteszem a pirospaprikát,és belerakom a krumplit,megfűszerezem és annyi vízzel öntöm fel,hogy ellepje. 10 perccel a befejezés előtt beleteszem a kolbász,és készre főzöm.

Uborkasalátával,friss kenyérrel  tálalom.


Ez az ebéd úgy jutott eszembe,hogy a vásárcsarnokban megláttam ezt a bizonyos főzőkolbászt,ami nagyon gusztusos volt. Nagyon emlékeztetett a nagyon régen kapható lecsókolbászra. Így vettem uborkát is,és  így eldőlt,hogy ez a mai ebédünk. Nagyon finom lett,és tényleg  majdnem olyan finom ez a kolbász,mint amire emlékeztem.

2012. július 16., hétfő

Gyros csirkemellből


Hozzávalók: 2 csirkemell filé ,görög sült fűszerkeverék ,olaj ,1 kígyóuborka ,3 szem paradicsom,1 kisebb káposzta ,1 vöröshagyma ,2 dl joghurt,4 gerezd fokhagyma ,só ,bors ,sült krumpli


Elkészítés: A csirkemelleket felszeletelem vékony csíkokra. A fűszerkeveréket 1-1,5 dl olajban elkeverem, és a húst bepácolom. Kb. 1 óráig pihenni hagyom a húst a hűtőben. Ezalatt a zöldségeket  gyufaszál vékonyra felszeletelem,(a paradicsomot karikára), majd  picit megsózva zárható edényben beteszem a hűtőbe. Ha a hús kellőképp átvette a fűszerek ízét, kis olajon megsütöm a csíkokat, majd fedő alatt párolom,amíg elfogy a leve,utána fedő nélkül  újra pirítjuk.Az öntethez a  joghurtba  keverem a zúzott fokhagymát,az uborka felét lereszelve, és ízlés szerint sózom, borsozom.


Sült hasábburgonyával tálaljuk.

2012. július 14., szombat

Tejfölös gombapörkölt tésztával


Hozzávalók: 60 dkg gomba,lehet vegyesen is,1 fej vöröshagyma,1 tv paprika, 1 szem paradicsom,pirospaprika,só,bors,1 dl tejföl,1 kanál liszt,tészta


Elkészítés:A hagymát nagyon apróra vágva megdinszteljük,apróra vágva a paprikát paradicsomot rádobjuk,megszórjuk pirospaprikával. A gombát megpucoljuk,felszeleteljük,és a pörköltalapra dobjuk. Fűszerezzük,közben a tésztát sós vízben kifőzzük. Amikor a gomba elkészült,tejfölt a liszttel kikeverjük,és ezzel a habarással besűrítjük. Már csak pár percig forraljuk, és forrón tálaljuk.

2012. július 13., péntek

Sült oldalas,tarja,vele sütött krumplival:


Hozzávalók: 1 kg oldalas,4 szelet tarja,fűszerek,fokhagyma,1 kg krumpli,4 evőkanál sertés zsí

Elkészítés: A húsokat előző nap ,de legalább 4-5 órával sütés előtt bepácoljuk: pác:1 dl olaj,só,bors,zúzott fokhagyma(5-6 gerezd),köménymag, piros paprika. Ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük a húsokat,és hagyjuk állni. Sütés előtt a megmosott,felszeletelt krumplikat összeforgatjuk a húsokkal,és belepakoljuk a tepsibe. 1 dl vizet aláöntve,a zsírt kanalanként rárakva,puhára sütjük. Ekkor levesszük a fóliát,és piros ropogósra pirítjuk.

A megmaradt zsír isteni finom zsíros kenyérnek!

Derelye Házilag:


Hozzávalók:40 dkg liszt,2 tojás,víz,só,olaj,zsemlemorzsa,szilvalekvár vagy túró
Elkészítés:A lisztbe beleütjük a tojásokat,1 kávéskanál só,és annyi vízzel,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk,összedolgozzuk. Nyújtófával,amennyire bírjuk olyan vékonyra kinyújtjuk . A kapott tésztalapot kettéhajtjuk,újra kihajtva egyik felébe kb. 7-8 cm távolságra halmokba rakosgatjuk a tölteléket,majd az üres felét ráhajtva alaposan újainkkal lenyomkodjuk a töltelékek között. Derelyevágóval felszeleteljük,és sós lobogó vízben kifőzzük. Ahogy feljön a víz tetejére 2-3 perc főzés után kész,majd leszűrve olajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. 
Porcukorral tálaljuk.

2012. július 5., csütörtök

Tojásos nokedli




Hozzávalók: 60 dkg liszt,2 tojás,kb. ½ l víz, 1 kávéskanál só,
A rántottába 8 db tojás,só,pici olaj





Elkészítés: A noki hozzávalóit alaposan összekeverjük,és lobogó sós vízben szaggató segítségével kiszaggatjuk. A víz felszínére feljövő galuskákat 1-2 percig főzzük,szűrőkanállal kiszedjük,vízzel leöblítjük. A tojásokból könnyű rántottát készítünk,kevergetve,hogy darabos legyen,összekeverjük a nokival,és tálaljuk. 



Leginkább fejes salátával a legfinomabb!

2012. június 30., szombat

Zöldséges daragaluska leves :




Hozzávalók: 1-2 szál  petrezselyem,és ugyanennyi sárgarépa,1 kis fej vöröshagyma,2 nagy szem krumpli,1 tyúkhús leves kocka,1 dl olaj,só,bors,2 szelet zeller,petrezselyem zöld
galuska:1 tojás,só,bors ,csipet szódabikarbóna,3-4 evőkanál búzadara,1 kis kanál vaj






Elkészítés: A zöldségeket egy kis olajon megpárolom,felöntöm 3 l vízzel,és befűszerezem. Összekeverem a galuska hozzávalóit,és beteszem a hűtőbe. A kész zöldség levesbe két kiskanál segítségével beleszaggatom a galuskát,és készre főzöm.

A   grízgaluskát   kóstolással  állapítsuk  meg, hogy  mikor  kész ..

2012. június 27., szerda

Lecsós hús tepsiben:

 


 

 

Hozzávalók:

8 szelet tarja,10 dkg bacon szalonna,1 kg  közepes burgonya,4 db tv paprika 1/2 kg paradicsom,1/2 kg vöröshagyma,só,bors,kevés liszt,olaj,húsleves( kockából,vagy leves zseléből)


Elkészítés:

A hússzeleteket közepesen vastagra kiklopfolom, sózom, borsozom, majd lisztben megforgatom, forró olajban átsütöm. Ezután felöntöm 1 dl húslevessel,és félpuhára párolom. A hústól függ,hogy meddig kell párolni,ha szükséges,még pótolhatjuk vízzel,az elpárolgott levet. A burgonyát héjában megfőzöm,tegyünk sót a főző vízbe,meghámozom, karikára vágom, ráterítem a baconnal kibélelt sütő edénybe,borsozom. Erre halmozom a karikára vágott hagymát. A hagymarétegre kerül a hús, amire újból hagyma, felszeletelt paprika, paradicsom kerül. A tetejét felkarikázott paradicsommal  rakom ki, majd egy kis (hússütésből visszamaradt) szafttal meglocsolom. Aláöntök kb. 1 dl levet,amiben a húst pároltam, majd kb. 1½ órán keresztül  sütöm  kb. 200 fokon,amíg a teteje aranybarna lesz.


A bacont is megpiríthatjuk előre,de akkor zsírjával együtt használjuk fel!--Kedvenc savanyúságunkkal tálaljuk.

2012. június 24., vasárnap

Töltött paprika


Hozzávalók: A töltelékhez:
500 g sertés  darált hús  2 gerezd fokhagyma,1 evőkanál étolaj,1 közepes fej vöröshagyma,
4 db zöldpaprika,1 db egész tojás,10 dkg rizs,1  teáskanál pirospaprika,só ,pici piros paprika
5 dl paradicsompüré,(vagy 1 kg paradicsom megfőzve,pürésítve),  pici zellergumó
2 l víz ,só ízlés szerint kevés kristálycukor,1 evőkanál liszt,olaj
  


Elkészítés: A töltelékhez a hagymát apróra vágva olajon megfonnyasztjuk,majd miden hozzávalót alaposan összekeverjük. A paradicsom pürét alaposan elkeverjük vízzel,belekockázzuk az apróra vágott zellert,és addig főzzük,amíg a zeller megfől. Össze turmixszoljuk,ízesítjük és beletesszük a kicsumázott paprikába töltött  húst,és a maradék húsból készített gombócokat. Kb.35-40 perc  alatt készre főzzük. Kiszedjük a tölteléket,berántjuk,és visszarakjuk a paprikát,gombócot,és pár percig összefőzzük.

2012. június 23., szombat

Borzacska



Hozzávalók 3 személynek:A bundához: 330 g reszelt burgonya  3 db egész tojás  10dkg  búzaliszt őrölt  bors  kevés só 3 gerezd fokhagyma   petrezselyem zöld,1/2 kg csirkemell filé
A tálaláshoz:
Tejföl reszelt trappista sajt
A körethez:
főtt rizs
Elkészítés: A hámozott, megmosott burgonyát lereszeljük le.
Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, ízlés szerint sót, borsot, összetört foghagymát, aprított petrezselymet, majd alaposan összekeverjük. A csirkemellet kiklopfoljuk. Sóval megszórjuk, vékonyan belisztezzük .Bepanírozzuk a krumplis keverékkel,és közepesen forró olajban kisütjük.



Tejföllel,reszelt sajttal és főtt rizzsel tálaljuk

2012. június 19., kedd

Lencsefőzelék


Hozzávalók: 30 dkg lencse,1 kis fej vöröshagyma,babérlevél,só,3 evőkanál liszt,3 dl tej,bors,marhahúsleves zselé,citrom




Elkészítés: A lencsét megmossuk,pár órára beáztatjuk,majd annyi vízzel tesszük oda főzni,amennyi ellepi. Én ekkor teszem bele a húsleves zselét,nagyon jó ízt kap majd ettől. Ekkor kerül bele a hagyma is apróra vágva(reszelve),babérlevél.A  sóval így nagyon óvatosan bánjunk, s főzzük puhára. Közben  a lisztet a tejjel simára keverjük,és a lencséhez öntjük,folyamatosan keverve  készre főzzük. Citromlével savanyíthatjuk,ízlés szerint.


Sertéspörkölttel tálaljuk.


2012. június 18., hétfő

Meggyszósz


Hozzávalók: ½ kg meggy,cukor ízlés szerint,3 evőkanál liszt,1/2 l liszt,szegfűszeg


 
Elkészítés: A meggyet annyi vízzel tesszük fel főni,amennyi ellepi. Beletesszük a cukrot,szegfűszeget. Kezdhetjük a habarást elkészíteni,mert a meggy nagyon gyorsan megfől. A lisztet csomómentesen egy  kancsóban elkeverjük a tejjel,majd a meggybe csorgatjuk.Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel.


Sült húsok köreteként kínáljuk,de magában is nagyon finom,hidegen a nyári hőségben J

2012. június 15., péntek

Töltött káposzta 2



Hozzávalók: 1 fej édes káposzta,1/ kg szálas savanyú káposzta,20 dkg kolozsvári szalonna
Töltelék:60 dkg darált hús, 20 dkg rizs,1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma,1 evőkanál paradicsompüré,1 tojás,só bors,pirospaprika,1 evőkanál liszt,olaj a rántáshoz. Tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés: A fejes káposztát sós vízben megfőzzük,és a torzsáját kivágva leveleire szedjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk,és megpirítjuk egy nagy lábasban. Ráterítünk egy adag savanyú káposztát,erre jönnek a töltelékek.: a töltelék hozzávalóit alaposan összegyúrjuk,a hagymákat reszelve tesszük bele. Az édeskáposzta leveleibe göngyöljük a tölteléket,és sorba lerakjuk a  szálas káposztára. Addig rétegezzük,amíg tart a hozzávalókból. A tetejére  a savanyú szálas káposzta kerüljön. Annyi  vízzel öntjük fel,amennyi ellepi. Bő 2 órát főzzük,beletesszük a folyékonyra elkevert paradicsom pürét és berántjuk. Ezzel már csak összeforraljuk.

Tejföllel tálaljuk.

Kebab


Hozzávalók:60-70 dkg darált hús (sertés,borjú),zsemlemorzsa-,amennyit a hús felvesz,4 gerezd zúzott fokhagyma,1 fej reszelt vöröshagyma,őrölt kömény,apróra vágott petrezselyem,oregánó,só,bors






Elkészítés:Minden hozzávalót beleteszünk egy keverőtálba,majd egy masszává gyúrjuk. Hurkapálcára nyomkodjuk,és grillen,vagy serpenyőben,olajban  pirosra sütjük.


Köretnek : tzatzikit  adhatunk hozzá.: 4dl natúr joghurt,2 közepes uborka,3-4 gerezd  fokhagyma,1 ek. olaj,1/2 tk frissen facsart citromlé,frissen őrölt bors,só

2012. június 13., szerda

Bableves Füstölt csülökkel

 
Hozzávalók: 30 dkg száraz fehérbab,1 füstölt csülök,2 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem gyökér, 1 kis fej vöröshagyma,egy cikk zeller,karalábé,egy kis cikk kelkáposzta,5-6 gerezd fokhagyma,só (óvatosan),1 evőkanál liszt, zsíradék a rántáshoz, pirospaprika
Elkészítés: A szárazbabot előző este megmossuk,és beáztatjuk. A füstölt húst  is 2-3 óráig áztatjuk. A húst tesszük fel a fokhagymával,vöröshagymával főni. Amikor már puha a hús,beletesszük a babot,és megvárjuk,hogy félig megpuhuljon. Ezután tesszük bele a megtisztított  alaposan megmosott ,feldarabolt  zöldségeket. Amikor minden puha a levesben, elkészítjük a rántást: 1 nagy evőkanál zsírt felforrósítunk,beletesszük a lisztet,majd folyamatos keverés mellett  aranyszínűre pirítunk. Ekkor levesszük a tűzről,és beletesszük a teáskanál pirospaprikát. Gyorsan felöntjük bő vízzel,közben folyamatosan keverjük,és belecsorgatjuk a levesbe,(közben kevergetve). Alaposan összeforraljuk, ami 4-5 perc.

2012. május 27., vasárnap

Bolognai lasagne


Hozzávalók:   besamell mártás  tejből
bolognai szósz 500 g húsból,200 g  sajt,350 g lasagna tészta
Besamel – fehér mártás: Hozzávalók:5 dkg vaj,.3 evőkanál liszt,5 dl tej,só,szerecsendió Megolvasztom a vajat és megpirítom benne a lisztet 2-3 percig . Felöntöm tejjel,és csomómentesen elkeverve(,én habverővel keverem,)és 5-6 percig főzöm. Ízlés szerint sózom,szerecsendióval fűszerezem.
Eredeti bolognai szósz: 1 közepes fej hagyma,1 szál sárgarépa,1 zeller,250 g darált sertéshús,250 g darált marhahús,100 g húsos szalonna,1 pohár vörösbor (2 dl),1 pohár tej (2 dl),30 g sűrített paradicsom,250 ml  húsleves(kockából),3 evőkanál  olaj,50 g vaj,só,bors
Robotgépben aprítom a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra.
A szalonnát húsdarálón ledarálom. A vajat az olajban felolvasztom,és 15 percig párolom a zöldségeket. Beletesszük a szalonnát,ezzel is pároljuk tovább,majd a darált húsokkal folytatjuk. Zsírjára sütjük,és felöntjük 2 dl borral. Beletesszük a paradicsompürét,és a húslevest. Sózzuk ,borsozzuk,és főzzük 40 percig,majd öntsük bele a tejet,és ezzel még egyszer forraljuk össze.
A tésztát én magam gyúrtam előző nap 30 dkg lisztből,3 tojásból.  Kinyújtottam,és négyzet alakúra vágtam,tálcára tettem,másnapra megszárad. Először kikenünk egy tepsit olajjal,rápakolgatunk egy sor tésztát. Ezt  megkenjük  basamellel. Ezután jön a  bolognai mártás,reszelt sajt. Addig rétegezzük,amíg van hozzávaló,felülre tészta kerüljön. Ezt még megkenjük besamellel,és extra adag reszelt sajtot szórunk rá. 200 fokos sütőben  addig sütjük,amíg szép pirosra sül a teteje,kb 40 perc.

2012. május 22., kedd

Csirkés tagliatelle (Olasz ebéd házilag készített tésztával)


Hozzávalók: 60dkg csirkemell,15-20dkg kolozsvári szalonna,2 gerezd fokhagyma,4 szál újhagyma,2 dl tejszín,só,bors,1/2 csokor petrezselyem.
Tészta: 40dkg liszt, 4 egész tojás,só
Elkészítés:A csirkemellet csíkokra, a szalonnát,hagymát,fokhagymát apróra vágjuk. Először a szalonnát egy lábasban,elkezdjük pirítani,majd rátesszük a csirkemell csíkokat,addig pirítjuk,amíg egy kis piros színt nem kap, rátesszük az összevágott hagymát,ezután a fokhagymát,és együtt pirítjuk . Ekkor kerül bele a felaprított petrezselyem. Fűszerezzük,   felöntjük 2 dl vízzel,amikor megpuhult a hús,beleöntjük a tejszínt,és összeforraljuk.
A tésztához  a lisztbe beleütjük a tojásokat,sózzuk,egy villával a tojásokat felverjük(a liszt közepén levő mélyedésben),ezután kézzel addig gyúrjuk,amíg sima állagú cipót kapunk. Ezután nyújtófa segítségével vékonyra nyújtjuk,7-8 centis csíkokra vágjuk,ezeket egy picit meglisztezve egymás tetejére rakjuk,és  ½ centi széles csíkokra vágjuk. Forrásban levő sós vízben kifőzzük,és a csirke raguval tálaljuk.

2012. május 16., szerda

Borsópörkölt galuskával


Hozzávalók: 1 kg fejtett borsó,2 fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom(vagy 2 kanál lecsó),olaj1 ev.kanál piros paprika, só,bors,ételízesítő,tejföl
Galuska: 60 dkg liszt,2 tojás,só
Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk: megpucoljuk a hagymát,majd apróra vágjuk(én lereszelem),a paprikát,paradicsomot is amilyen apróra tudjuk ,felkockázzuk.  Olajat forrósítunk egy lábasba,és rádobjuk a hagymát,amikor megdinsztelődött,rátesszük a paprikát,paradicsomot,és összepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről,rátesszük a pirospaprikát,felöntjük 1 dl vízzel. Amikor ezt elfőtte,akkor beletesszük a borsót,fűszerezzük,és felöntjük annyi vízzel,amennyi ellepi. Amikor puha a borsó,belekeverjük a tejfölt ,ezzel csak egyet forr,és kész a pörköltünk.
A galuskának összekeverjük a lisztet,tojást,sót,hogy sűrű,nem folyékony tésztát kapjunk,és galuska szaggatón forró sós vízben kiszaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére,szűrőkanállal kiszedjük,hideg vízzel leöblítjük,és a pörkölttel tálaljuk.
Jó étvágyat!