2012. november 18., vasárnap

Vegetáriánus-Fasírt babból,és csicseri borsóból


Hozzávalók 4 személyre:
1 konzerv (400 g) fehér vagy tarkabab,1 üveg  csicseri borsó,1 nagy fej vöröshagyma ,1 csokor friss petrezselyem,2 gerezd fokhagyma ,2 tojás ,
só, bors ,6 ek. zsemlemorzsa + a beforgatáshoz ,olaj a sütéshez
Az átmosott, lecsöpögtetett babot,borsót, tegyük egy turmixba és  törjük össze. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, az aprított fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a zsemlemorzsát. Formázzunk pogácsákat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük mindkét oldalukat ropogósra.

Káposzta salátával tálaljuk.

Sült kacsamell sült gyümölccsel

 








Hozzávalók: 2 szép tisztított kacsamell,2 birsalma,20 dkg aszalt szilva,2 narancs,1 ág rozmaring,só,bors,4 nagy szem krumpli.




Elkészítés: A szárazra törölt ,tiszta kacsamell háját éles késsel bekockázzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt üresen,és beletesszük a kacsamellet,a hájas résszel lefelé.6-8 percig sütjük,közben kiolvad a zsírja. Majd megfordítjuk,ezt a felét sózzuk,borsozzuk,és ezt is ugyanaddig sütjük. Ezután kiszedjük,eg jénaiba fektetjük,közé tesszük a rozmaring ágat,és köré terítjük a szilvát,darabolt birset,és a kifilézett narancsot. Az előmelegített sütőben 40 percig sütjük,és törött krumplival,és a kacsával egütt sült gyümölccsel tálaljuk.

2012. november 11., vasárnap

Gombás,húsos lepény

Hozzávalók:
Tésztához:30 dkg liszt,1/2 cs élesztő,1 dl tej,1 kiskanál cukor,1 kiskanál só,2 ek olaj







Feltét:30 dkg főtt tarja, 10 dkg vegyes gomba,10 dkg sajt,milánói mártás


A tészta hozzá valóiból pizza tésztát készítünk. Amíg a tészta kel,összeszeleteljük a tarját, a vegyes gombát,és lereszeljük a sajtot. Amikor a tészta megkelt,tepsi nagyságúra nyújtjuk,vajjal kikent tepsibe tesszük. Megkenjük  bolonyai vagy milánói  üveges mártással,(ízlés szerinti mennyiséggel),és meszórjuk előbb a tarjával,majd a gombával. A fele lereszelt sajtot rászórjuk,és betesszük 190 fokon előmelegített sütőbe sülni.Amikor félig megsült,rászórjuk a maradék sajtot,és készre sütjük.
Jó étvágyat!




2012. október 24., szerda

Tepsis hús magyarosan


Hozzávalók:Személyenként 2-3 szelet hús (karaj)1-2 fej hagyma,2 db paprika ,2 db paradicsom,2 evőkanál paradicsompüré,1 doboz tejföl ,2 -3gerezd fokhagyma,10 dkg kockázott bacon.


Elkészítése:
A bacon szalonnát előpirítjuk,és a tepsibe terítjük.A  húst vékonyabb szeletekre vágjuk, esetleg klopfoljuk is. Sóval, borssal ízesítjük. Nagyon kevés zsiradékon hirtelen elősütjük (félig),majd az így kifehéredett, esetleg picit pirult húsokat egy tepsibe egymás mellé tesszük. Az így kapott pecsenyelében üvegesre pároljuk a karikákra vágott hagymát,fokhagymát.Ezt a húsokra rétegezzük, majd egy karika paradicsommal betakarjuk,és a paradicsompürét szétosztjuk rajta.-Erre rakunk egy karikára  vágott vastagabb paprikát. A paprikába tejfölt tesszük , majd az egészet sütőbe tesszük és  pirulásáig sütjük. Megbolondíthatjuk még gombával, egyéb zöldségekkel ízlés szerint. Hidegen – melegen egyaránt mutatós és finom. Köretnek krumplipürét, rizst ajánlok.






2012. október 19., péntek

Húsos Töltött tészta

Hozzávalók:35 dkg darált hús(lehet vegyesen sertés és marha),3 bögre liszt,1 tojás,háromnegyed pohár langyos víz,1nagy fej hagyma,1 dl tejszín,só,bors
Tészta elkészítése:a lisztet,vizet,tojást egy nagy csipet sóval összegyúrjuk,és fél órát pihentettjük.Addig elkészítjük a tölteléket:A hagymát lereszeljük,és a darált húshoz adjuk.Beleöntjük a tejszínt is,és sózzuk,borsozzuk.Ezután a tésztát kinyújtjuk,karikákat szaggatunk belőle,és mindegyikre teszünk egy kiskanál tölteléket.Félbe hajtjuk,újjunkkal körbenyomkodjuk,majd a félkör szélét összehajtjuk,és újra kört formálunk belőle. A forrásban levő vízben belepakolgattjuk,és 10-12 percig főzzük.
Én bolonyai mártással öntöttem le,és reszeltem rá parmezánt,de egy nagy kanál tejföllel nyakon öntve is finom.

2012. október 7., vasárnap

Zöldséges csirkemell wokban

 
Mindig idegenkedtem a kínai ételektől,de mivel a  kíváncsiság erősebb,itthon elkészítve még ízlik is...! Na és a wok!Az edény különleges kialakítása miatt igen gyorsan elkészíthető benne az étel, ezért érdemes előre mindent összedarabolni.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell,vagy csirkecomb. Én az utóbbiból készítettem ,úgy ,hogy kicsontoztam a felső combokat,szerintem ízletesebb ,szavtosabb.
1 vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 dl szójaszósz,1 kínai zöldségkeverék (mirelit),1 bögre rizs

Elkészítése:
A csirkehúsit felcsíkozom, beleteszem egy edénybe és meglocsolom szójaszósszal. Addig hagyom benne pácolódni, míg a többi hozzávalókat is elkészítem.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, feldarabolom. Wokban felforrósítok olivaolajat ,vagy lehet már kapni wokolajat is ,(ami ízesített) és a vöröshagymát elkezdem benne pirítani. Hozzáadom a csirkehúst, sózom, borsozom  és együtt pirítom, míg a hús megpuhul. Ekkor rádobom a felaprított fokhagymát és együtt még összepirítom, majd kiszedem tálalótálba.
Ezután a visszamaradt szafthoz hozzáadom a zöldségkeveréket (én most mirelitből készítettem, de lehet friss zöldségekből is) és állandó kevergetéssel sütöm, párolom. Mikor már majdnem jó meglocsolom a maradék  szójaszósszal, majd átpirítom.
Közben elkészítem a párolt rizst: 4 főre kb. 1 bögre rizst számolok. Jól megmosom, kevés olajon kicsit átpirítom és felöntöm másfél-kétszeres mennyiségű vízzel. Sózom, vegetázom és lefedve mérsékelt tűzön kb. 10 percig főzöm. A tüzet elzárom és még fedő alatt 10 percig puhítom.
A húst és a sült zöldségeket összekeverem, tálalásnál a rizsre halmozom.

2012. szeptember 23., vasárnap

Zúzapörkölt Tarhonyával

Pirított tarhonya

Hozzávalók:
Egy bögre Tarhonya kb ez 20dkg-nak felel meg, másfélszeres mennyiségű  víz,só ,olaj
Elkészítés: Egy lábasba zsiradékot (olaj, zsír) hevítek (forrósítok). Ráöntöm a csészényi tarhonyát, elkezdem pirítani és fakanál segítségével kavargatom. Addig pirítom, amíg mély barna színű nem lesz a tarhonya  2-3 csipet sót szórók a pirított tarhonyára, kavarok rajta 2-3at, majd ráöntöm a másfél  mennyiségű vizet az ételre. Megvárom, míg felforr, és vagy lassú tűzön fedő alatt főzöm vagy előmelegített 190fokos sütőbe berakom egy jó 20percre, amit már le is kapcsoltam és megvárom míg magába szívja a vizet a tarhonya! Ránézni max. 2-szer szabad, mert kimegy belőle a gőz, és a tarhonyánk kemény marad.
Zúzapörkölt
Hozzávalók:
1 kg csirke zúza,1 nagy vöröshagyma,2evőkanál  olaj,fél mokkáskanál őrölt köménymag,3-4 nagyobb gerezd fokhagyma,1 csapott evőkanál pirospaprika,só,1-1 paprika és paradicsom vagy 15 dkg kész lecsó,1 mokkáskanál cseresznyepaprika(csak ha szereti az erőset vki)

Elkészítés:

A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit finomra vágjuk, majd az olajon együtt megpirítjuk. A köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A pirospaprikával meghintjük,  vizet öntünk rá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot, paprikát, illetve a lecsót is belekeverjük. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk.Tarhonya vagy sós vízben főtt burgonya illik hozzá.

Most én jégsalátával kínálom.

Tökfőzelék



Hozzávalók:
1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult),1 kis fej hagyma,1 csokor kapor,2 evőkanál  olaj,1evőkanál citromlé,1 húsleveskocka,4 evőkanál liszt,2 dl tej,2 dl tejföl
Elkészítés:A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik! A lisztet simára keverjük a tejjel és 2 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot.

Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom.

2012. szeptember 18., kedd

Együnk ma kínait!



Kínai tojásos rizs recept

Hozzávalók :4 főre: 4 ek mogyoró- vagy napraforgó olaj
1 tk. olíva olaj,1/2 ek só,3 és fél dl  basmati rizs
5,5 dl forró víz,3 db tojás
Elkészítés: 2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük (ha van üvegfedő, célszerű azt tenni rá, hogy lássuk, hogy mikor szívta be a rizs teljesen a vizet), ugyanis a jó rizs titka szerintem, hogy nem kevergetjük, és nem emelgetjük a fedőt.Egy nagy serpenyőben 1 ek olajon átforgatjuk a főtt rizst.A közepébe mélyedést készitünk, majd beleöntjük az 1 tk  olajat, és erre tesszük a felvert tojásokat. Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.
Kínai gombás csirke
Hozzávalók: 1/2kg csirke-mell ,500 g friss gomba ,5 kanál olaj ,2 apróra vágott hagyma ,3 kanál szójaszósz ,pici cukor,2 csésze forró víz ,csipetnyi őrölt bors ,2 teáskanál keményítő ,4-5 szál újhagyma
Elkészítés: A húst vágd fel falatnyi darabokra. Forró olajon pirítsd meg a hagymát és a húst. A cukrot keverd el a szójaszósszal, öntsd a csirkére és alacsony lángon párold öt percig. Öntsd rá a forró vizet, a felszeletelt gombát, sót ízlés szerint és borsot.5-6 perc után vedd ki belőle a húst és a zöldséget, majd egy kevés hideg vízben keverd el a keményítőt és öntsd a főzőléhez. Forrald fel, kevergesd, amíg besűrűsödik.

Forró tojásos rizzsel tálald.

2012. szeptember 8., szombat

Erdélyi juhtúrós puliszka

Egy új munkahelyen dolgozom. Itt is kezd kialakulni a törzsvásárlói közösség. Az egyik ilyen vásárlómmal  beszélgetve ,jött szóba a juhtúrós puliszka. Az Ő elmesélése alapján készítettem el,és mivel én idegenkedem a juhtúrótól,ezért próbáltam ki,kétféle túróval. Nagyon finom lett!



Hozzávalók

1 liter víz
13 ek. kukoricadara
2-3  ek. sült szalonna zsír
10 dkg tehéntúró 
10 dkg juhtúró
3 dl tejföl
20 dkg kolozsvári szalonna
1 kk. só

Elkészítés:
Egy megfelelő méretű fazékban felforraljuk a vizet a sóval és 1 evőkanál mangalica zsírral. A kétféle  túrót villával áttörjük. Mikor a víz felforrt, lassanként hozzáadjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Miután belekerült az egész dara és simára kevertük, lefedve, kis lángon 15-20 percig forraljuk. Egy tűzálló edényt 2 evőkanál szalonna zsírral kikenünk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, meglocsoljuk 1 evőkanál szalonna zsírral, és a kanál hátával szépen elsimítjuk. Rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét. Befedjük a megmaradt puliszkával, elegyengetjük, rátesszük a megmaradt túrót és tejfölt,rászórjuk a kockára vágott,pirított szalonnát.  Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. Kínálhatjuk savanyú káposztával, céklasalátával vagy cukros salátával.

Mikor főzzük, a puliszkának nem szabad keménynek lennie. Legyen könnyen kavarható, és mikor már megfőtt, akkor is maradjon lágy, mert úgy lesz igazán finom.

2012. augusztus 26., vasárnap

Borsóleves

Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj,50 dkg borsó,2 közepes krumpli,fél evőkanál pirospaprika
1 evőkanál liszt,1 evőkanál só,3 db sárgarépa,1 db karalábé,1 fehérrépa,petrezselyemzöld,1tyúkhúsleves zselé,10 dkg reszelt tarhonya




Elkészítés:
A borsót és kockára vágott burgonyát az olajon megpárolom. Beleteszem a fél kanál pirospaprikát, az 1 kanál lisztet, és szinte rögtön felöntöm úgy 2,5 l vízzel. Ízesítem a sóval,  és felfőzöm. Ezután belerakom a sárgarépát, karalábét, fehérrépát, petrezselyemzöldet, és lassú tűzön puhára főzöm. Végül  belefőzöm a reszelt tarhonyát.

Akkor az igazi,ha 1 tojásból ,1 nagy csipet sóból,és annyi lisztből,amennyit a tojás felvesz,mi készítünk reszelt tarhonyát.

2012. augusztus 20., hétfő

Csikós tokány

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús , 10 dkg bacon szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, két csipetnyi őrölt bors, só, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.





Elkészítés:

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk .
A szalonnát és a hagymát az evőkanálnyi étolajon állandóan kevergetve megpirítjuk.  A hagymát  csak addig süssük, amíg kissé összeesik Hozzáadjuk a húst, és tovább keverjük.
Mikor a húsdarabok kifehéredtek, rászórjuk a pirospaprikát, megkeverjük, levesszük a tűzről, és felöntjük fél pohár hideg vízzel. Visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, aztán lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha kell, pótoljuk az elpárolgó vizet.
Mikor a hús megpuhult, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük fél pohár vízzel, és a húshoz öntjük. Jól megkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még  pár  percig főzzük.



Tésztával tálalom.

2012. augusztus 5., vasárnap

Amerikai palacsinta

Hozzávalók: 2 tojás,1 kanál  cukor,1 csipet só,3 dl tej,25 dkg  liszt,2 kanál  olvasztott vaj,1/2 cs. sütőpor





Elkészítés: A tojást a cukorral és a sóval habosra keverjük.Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a tej felét és a sütőporral összekevert lisztet, és simára keverjük. Végén a maradék tejjel hígítjuk a tésztát. A bekavart tésztát legalább fél órát pihentetjük. .Sütéskor palacsintasütőt hevítünk, és száraz serpenyőben kisütjük,minden zsíradék nélkül. A tésztát akkor kell megfordítani, amikor már majdnem az egész tészta buborékos a serpenyőben.


Így vasárnap délután, - egyedül itthon- vágytam egy kis édességre. Ahogy a neten nézelődtem,megláttam az amerikai palacsinta képét. Sok receptet elolvastam,nekem ez volt a szimpatikus. Van olyan recept,ahol gyümölcsöt kevernek a tésztájába,az amerikai emberek juharsziruppal öntik le,de pudinggal is finom lehet. Nekem eperdzsem van a hűtőben,ezzel is nagyon ízlett. Kóstoljátok meg,gyorsan elkészíthető ! (ezt a receptet talán a Nosalty-in találtam)

2012. július 29., vasárnap

Vadas mártás


Hozzávalók:  1 kg marhahús, 1/2 kg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem gyökér, 1 zellergumó,2 dl főzőtejszín,(vagy 2 dl tejföl),1 kávés  kanál  cukor, mustár, 1 citrom leve,  só, olaj



Elkészítése: A megpucolt zöldségeket,felszeleteljük, a húst egészben hagyjuk,ízesítjük és készítünk egy tömény húslevest.  Amikor minden megpuhult,leszűrjük a levest.(ezt kínálhatjuk cérna metélttel).
A húst felszeleteljük,és félretesszük. A zöldségeket össze turmixoljuk. A cukrot karamellizáljuk,és 1 dl vízzel addig forraljuk,amíg a cukor felolvad. Ekkor beleöntjük a zöldség pépet,hozzáadjuk a tejszínt,mustárral,citromlével ízesítjük. Összeforraljuk a felszeletelt hússal,és makarónival,spagettivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Készítettem már sertéshúsból is,és akármennyire dicsérik a zsemlegombócot,az én családom csak spagettivel tudja elképzelni. „Ahány ház,annyi szokás!”

2012. július 28., szombat

Zöldségkrokett hússal kelkáposzta főzelékhez

 Krokett
Főtt, különféle zöldséget - sárgarépát, fehérrépát, kelkáposztát, karalábét, zellert,a kockára vágott hússal   húsdarálón ledaráljuk. Teszünk hozzá egy tojást, morzsát, sót,1 kiskanál piros paprikát, vágott zöldpetrezselymet és 1 kis fej vöröshagymát,3 gerezd fokhagymát. Kis hengereket vagy pogácsákat formálunk, ezeket morzsában megforgatjuk, és olajban  kisütjük

Kelkáposzta főzelék
  Hozzávalók:  1 kis fej kelkáposzta,2-3 db krumpl,i őrölt köménymag, só, 2 dl tejföl, 4-5 evőkanál  liszt
Elkészítés:
    A káposztát legyaluljuk( ujjnyi szélesre vágjuk), a krumplit apró kockára. A káposztát belerakjuk egy fazékba, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Rakunk bele ízlés szerint sót,  őrölt köménymagot  .Amikor felforrt, hozzárakjuk a krumplit .Ha minden megpuhult, a tejföllel és a liszttel behabarjuk  Kicsit hagyjuk összeforrni, majd  zöldséges húsos krokettel tálaljuk.


Ez a krokett egy megmaradt húsleves  tartalmából is elkészíthető. Így a maradékok felhasználására is jó ötlet.

2012. július 25., szerda

Paprikás krumpli


Hozzávalók: 1 kg krumpli,1 nagy fej vöröshagyma,1 fehér paprika,1 paradicsom,1 pár füstölt főzni való kolbász,őrölt kömény,2 gerezd fokhagyma,só,bors,pirospaprika,1 evőkanál sertés zsír

Elkészítés: A krumplit megpucolom,kockákra vágom,és alaposan megmosom. A paprikát,paradicsomot a lehető legapróbbra vágom,a hagymát,fokhagymát  szintén. A hagymát a zsíron megpirítom az őrölt köménnyel,fokhagymával,rádobom a paprikát,paradicsomot,és együtt pirítom. Ekkor ráteszem a pirospaprikát,és belerakom a krumplit,megfűszerezem és annyi vízzel öntöm fel,hogy ellepje. 10 perccel a befejezés előtt beleteszem a kolbász,és készre főzöm.

Uborkasalátával,friss kenyérrel  tálalom.


Ez az ebéd úgy jutott eszembe,hogy a vásárcsarnokban megláttam ezt a bizonyos főzőkolbászt,ami nagyon gusztusos volt. Nagyon emlékeztetett a nagyon régen kapható lecsókolbászra. Így vettem uborkát is,és  így eldőlt,hogy ez a mai ebédünk. Nagyon finom lett,és tényleg  majdnem olyan finom ez a kolbász,mint amire emlékeztem.

2012. július 16., hétfő

Gyros csirkemellből


Hozzávalók: 2 csirkemell filé ,görög sült fűszerkeverék ,olaj ,1 kígyóuborka ,3 szem paradicsom,1 kisebb káposzta ,1 vöröshagyma ,2 dl joghurt,4 gerezd fokhagyma ,só ,bors ,sült krumpli


Elkészítés: A csirkemelleket felszeletelem vékony csíkokra. A fűszerkeveréket 1-1,5 dl olajban elkeverem, és a húst bepácolom. Kb. 1 óráig pihenni hagyom a húst a hűtőben. Ezalatt a zöldségeket  gyufaszál vékonyra felszeletelem,(a paradicsomot karikára), majd  picit megsózva zárható edényben beteszem a hűtőbe. Ha a hús kellőképp átvette a fűszerek ízét, kis olajon megsütöm a csíkokat, majd fedő alatt párolom,amíg elfogy a leve,utána fedő nélkül  újra pirítjuk.Az öntethez a  joghurtba  keverem a zúzott fokhagymát,az uborka felét lereszelve, és ízlés szerint sózom, borsozom.


Sült hasábburgonyával tálaljuk.

2012. július 14., szombat

Tejfölös gombapörkölt tésztával


Hozzávalók: 60 dkg gomba,lehet vegyesen is,1 fej vöröshagyma,1 tv paprika, 1 szem paradicsom,pirospaprika,só,bors,1 dl tejföl,1 kanál liszt,tészta


Elkészítés:A hagymát nagyon apróra vágva megdinszteljük,apróra vágva a paprikát paradicsomot rádobjuk,megszórjuk pirospaprikával. A gombát megpucoljuk,felszeleteljük,és a pörköltalapra dobjuk. Fűszerezzük,közben a tésztát sós vízben kifőzzük. Amikor a gomba elkészült,tejfölt a liszttel kikeverjük,és ezzel a habarással besűrítjük. Már csak pár percig forraljuk, és forrón tálaljuk.

2012. július 13., péntek

Sült oldalas,tarja,vele sütött krumplival:


Hozzávalók: 1 kg oldalas,4 szelet tarja,fűszerek,fokhagyma,1 kg krumpli,4 evőkanál sertés zsí

Elkészítés: A húsokat előző nap ,de legalább 4-5 órával sütés előtt bepácoljuk: pác:1 dl olaj,só,bors,zúzott fokhagyma(5-6 gerezd),köménymag, piros paprika. Ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük a húsokat,és hagyjuk állni. Sütés előtt a megmosott,felszeletelt krumplikat összeforgatjuk a húsokkal,és belepakoljuk a tepsibe. 1 dl vizet aláöntve,a zsírt kanalanként rárakva,puhára sütjük. Ekkor levesszük a fóliát,és piros ropogósra pirítjuk.

A megmaradt zsír isteni finom zsíros kenyérnek!

Derelye Házilag:


Hozzávalók:40 dkg liszt,2 tojás,víz,só,olaj,zsemlemorzsa,szilvalekvár vagy túró
Elkészítés:A lisztbe beleütjük a tojásokat,1 kávéskanál só,és annyi vízzel,hogy jól gyúrható tésztát kapjunk,összedolgozzuk. Nyújtófával,amennyire bírjuk olyan vékonyra kinyújtjuk . A kapott tésztalapot kettéhajtjuk,újra kihajtva egyik felébe kb. 7-8 cm távolságra halmokba rakosgatjuk a tölteléket,majd az üres felét ráhajtva alaposan újainkkal lenyomkodjuk a töltelékek között. Derelyevágóval felszeleteljük,és sós lobogó vízben kifőzzük. Ahogy feljön a víz tetejére 2-3 perc főzés után kész,majd leszűrve olajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. 
Porcukorral tálaljuk.