2013. február 17., vasárnap

Rakott tészta darált hússal

Hozzávalók:

500 g darált hús
500 g tésza
1 doboz sűrített paradicsom
1 vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint
pirospaprika

bors
napraforgó olaj,1 pohár tejföl,
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A megtisztított hagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk.
Beletesszük a húst, fűszerezzük, készre pároljuk. Aztán rátesszük a sűrített paradicsomot,amivel még egyszer   összeforraljuk.
A tésztát megfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és leszűrjük.
Ha megvan a tészta és a hús, akkor a tésztát és a szószt összekeverjük, egy jénaiba tesszük. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot,és a tészta tetejére simítjuk.
 Összesütjük sütőben, amíg meg nem pirul kicsit a sajt, és tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánok,a rakott tésztához!
sütési hőfok:
180°C

2013. február 14., csütörtök

Csülök sörben sütve



Ezt a receptet az interneten találtam egy kicsit átformáltam a saját ízlésemre,-finom ebéd lett belőle!

hozzávalók 4 főre
1 szép nagy darab hátsó csülök
1 kis adag kockázott bacon szalonna,1,5 ü sör,2 fej fokhagyma,2 marék só,bors,2 kisebb szál sárgarépa,1 szál petrezselyem gyökér
    Elkészítés:
    A sütés előtti napon gondoskodunk a hús bepácolásáról. Ehhez első lépésben beirdaljuk a csülök bőrét keresztbe, aztán erre merőleges irányba is a tetején és az alján is. Éles kést használjunk. Elég csak a bőr felszínét beirdalni, az alsóbb, bőr alatti zsíros réteget hagyjuk egyben.
    Ezután a sóval (jó két marék ) jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Ahol bőrös részünk van, a beirdalások mélyedéseibe is nyugodtan mehet bőven. Borsot is szórunk rá.-Keresünk egy jó nagy tálat, amiben el fog férni a csülkünk, és beletesszük. Egy szép nagy fej fokhagymát késsel úgy, ahogy van, félbe vágunk, és a csülök mellé tesszük. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket. Ne ráöntsük, ne mossa le róla a sót, csak szépen mellé. Ha nem lepi el legalább háromnegyedig a csülkünket az így összehozott páclé, akkor még egy kis sima, hideg csapvizet öntünk hozzá addig, míg a páclé a csülök legalább háromnegyedéig nem ér.
    Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a finom sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét.
    Másnap  a pácléből kiemeljük a csülkünket, és beletesszük a sütőtálba.
    Még egy kis sót szórunk a húsra, és még egyszer megborsozzuk.
    Most jön a második fej fokhagyma, ezt az elsőhöz hasonlóan késsel félbevágjuk, a hús mellé tesszük a sütő edénybe. Ez után a pácléből a hús alá teszünk, annyi kell, hogy kb. három ujjnyi főzőlevünk legyen a hús alatt. Lefedjük, és 220 fokos sütőbe tesszük fél órára.
    Fél óra elteltével kivesszük egy pillanatra a sütőből az edényünket, és lecsavarjuk 150 fokra a hőmérsékletet. A hús mellé beteszünk kb. 2kisebb szál sárgarépát és 1 petrezselyem gyökeret.A kis adag bacon szalonnát is a hús mellé tesszük. Ez ad neki egy kis extra füstös ízt, de ha épp nincs otthon, nem tragédia, ha kihagyjuk bőle.
    Ismét rátesszük az edényünkre a fedőt, és visszaküldjük a sütőbe. Itt 150 fokon 3 órát fog eltölteni. Ez alatt lassan és biztosan omlósra sül, nincs vele teendőnk, de itt még koránt sincs vége a mesének.
    Ha eltelt a 3 óra, levesszük a fedőt, az edényünkből kikanalazzuk a maradék főzőlevet, hogy max. 1 ujjnyi maradjon az edény alján, aztán felcsavarjuk a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és visszaküldjük még egy fél-háromnegyed órára a sütőbe a csülköt. Ekkor már fedő nélkül sül, mert azt szeretnénk, hogy a bőre ropogósra piruljon. Ehhez ebben a sütési fázisban legalább 3-4-szer löttyintsük meg a csülök tetejét, főleg a bőrét sörrel. Elég összesen kb. egy fél üvegnyi sör.
    Ha szép ropogósra pirult a bőre, akkor kész, tálalhatjuk . Én főtt krumpival,savanyúsággal tálalom.
    sütési hőfok: 150°C sütési mód: alul-felül sütés




2013. február 13., szerda

Lencsefőzelék

Hozzávalók:
30 dkg lencse, 2 evőkanál olaj ,2 púpos evőkanál liszt ,1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma
só ,babérlevél,1 húsleves kocka









Elkészítés:
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval , babérlevéllel,húsleves kockával, ízesítve puhára főzzük. Ezután , az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket. 
Megtejfölözve ,1 szelet sült hússal tálaljuk.

2013. február 10., vasárnap

Túrós lepény


Házi-Túrós lepény
Elkészítési idő: 40 perc 
Hozzávalók 4 fő részére
30 dkg liszt,3 dkg élesztő,2 dl tej,1 ek cukor,3 dkg Rama,csipet só,1 dl tejföl

A töltelékhez:
1 kg túró,2 ek liszt,4 ek cukor,2 tojás,1 csipet só,vaníliás cukor,ízlés szerint reszelt citromhéj,2 közepes szem krumpli péppé törve
Tetejére : kakaópor, kapor

Elkészítés: Kelt tésztát készítünk a hozzávalókból. Amikor dagasztás után a duplájára  kelt,tepsi méretűre nyújtjuk.A tölteléket alaposan összekeverjük,(a törött krumpli legyen hideg),és a tészta tetejére simítjuk.
Felét megszórjuk kakaóporral és porcukorral,a másik felét friss apróra vágott kaporral,ha nincs,jó a szárított is:)  190 fokon süssük készre.
Fontos: hideg sütőbe tegyük be,így biztos,hogy finoman megsül a tészta is.

2013. január 26., szombat

Pulykacomb-filék zöldségkörettel-kínai ízekkel

Hozzávalók: 1/2 kg pulykacomb filé,1 marék erdei gomba keverék,1 csomag vegyes zöldség keverék,10 dkg sárga vágott bab,szójaszósz,1 zacskó "kínai sült csirke alap",25 dkg rizs,olaj.






Elkészítés:A pici csíkokra vágott húst bepácoljuk a szójaszószba,és állni hagyjuk 1-2 óráig.Egy mélyebb serpenyőbe öntünk egy kevés olajat,és forróra hevítjük.Hirtelen átsütjük a húst,félre húzzuk a serpenyőben,és beledobjuk  először a gombát,majd pár perc múlva a zöldségeket.Mikor majdnem készre párolódott,a mártást elkeverjük vízzel,és a húsos zöldséghez öntjük.Így egy szaftos ételt kapunk. Közben 25 dkg rizst üvegesre pirítok. 5 dl vízzel felöntöm, ételízesítővel meghintem, dobok bele egy kis fej vörös hagymát,és fedő alatt kis lángon készre párolom.

Csirkemáj rizzsel

Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemáj,25 dkg rizs,vöröshagyma,olaj,
  • 2 tv paprika,2 paradicsom,só,bors










A csirkemájat csíkokra vágom. A vöröshagymát üvegesre pirítom. Hozzáadom a felszeletelt paprikát,paradicsomot.Amikor kész a lecsóalap,és visszasül a zsírjára,rádobom a májat,és pirítom.Amikor készre sült,sózom,borsozom.
Közben 25 dkg rizst üvegesre pirítok. 5 dl vízzel felöntöm, ételízesítővel meghintem, és fedő alatt kis lángon párolom.
Gyors,finom ebéd!

2012. december 26., szerda

Jérce saláta

Hozzávalók:20dkg csirkemell,20 dkg burgonya,2 főtt tojás,1 evőkanál citromlé,40 dkg zöldborsó20 dkg sárgarépakocka ,1 nagy majonéz,2 dl  tejföl,fél kávéskanál porcukor,10 dkg ecetes uborka,kis csokor petrezselyem,1 savanykás alma,néhány salátalevél

Elkészítés:A csirkemellet egy leveskockával puhára főzzük,és pici darabokra tépjük.
A burgonyát meghámozzuk, megközelítőleg azonos nagyságú, apró kockákra vágjuk, és enyhén sós, citromlével ízesített vízben puhára főzzük. A zöldborsót és a sárgarépát leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, ha szükséges, a sárgarépát apróbb kockákra vágjuk.A tojást a többi hozzávalóhoz hasonló méretű kockára vágjuk.
Miközben a zöldségek főnek, simára keverjük a majonézt a tejföllel, a porcukorral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, azaz tartármártást készítünk. Az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk, a petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát apróra felkockázzuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk az uborkát és 1 kávéskanál kivételével a petrezselymet is. A főtt burgonyát és leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, majd a zöldborsóval és a sárgarépával együtt lazán a mártásba keverjük. A salátaleveleket megmossuk, szárazra törölgetjük, kibélelünk velük egy mélyebb tálat, beleszedjük a franciasalátát, tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel, és tálalásig hidegen tartjuk.

2012. december 4., kedd

Gyorsan készült sütőtök

Hozzávalók: 1 db sütőtök,2 kanál méz
,sütőpapír,alufólia

Elkészítés: Az alaposan megmosott tököt kettévágjuk,a magházát éles kanállal,kikaparjuk,és tettszőleges darabokra szeleteljük. A mikró tányérjára sütőpapírt terítünk(a tányér méretére vágva),és 15 percig sütjük,a legmagasabb fokozaton.Azért kell a sütőpapír,mert ami levet enged a tök,a papíron marad,és könnyebb kitakarítani a mikrót. Majd a tököt az alufóliával kibélelt tepsibe tesszük,sűrű mézzel alaposan bekenjük,és a sütőben 200 fokon  még 15 percig sütjük. Nagyon gyors,puha és nagyon finom tököt kapunk :)

2012. november 18., vasárnap

Vegetáriánus-Fasírt babból,és csicseri borsóból


Hozzávalók 4 személyre:
1 konzerv (400 g) fehér vagy tarkabab,1 üveg  csicseri borsó,1 nagy fej vöröshagyma ,1 csokor friss petrezselyem,2 gerezd fokhagyma ,2 tojás ,
só, bors ,6 ek. zsemlemorzsa + a beforgatáshoz ,olaj a sütéshez
Az átmosott, lecsöpögtetett babot,borsót, tegyük egy turmixba és  törjük össze. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet, az aprított fokhagymát és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a zsemlemorzsát. Formázzunk pogácsákat, forgassuk meg őket zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük mindkét oldalukat ropogósra.

Káposzta salátával tálaljuk.

Sült kacsamell sült gyümölccsel

 








Hozzávalók: 2 szép tisztított kacsamell,2 birsalma,20 dkg aszalt szilva,2 narancs,1 ág rozmaring,só,bors,4 nagy szem krumpli.




Elkészítés: A szárazra törölt ,tiszta kacsamell háját éles késsel bekockázzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt üresen,és beletesszük a kacsamellet,a hájas résszel lefelé.6-8 percig sütjük,közben kiolvad a zsírja. Majd megfordítjuk,ezt a felét sózzuk,borsozzuk,és ezt is ugyanaddig sütjük. Ezután kiszedjük,eg jénaiba fektetjük,közé tesszük a rozmaring ágat,és köré terítjük a szilvát,darabolt birset,és a kifilézett narancsot. Az előmelegített sütőben 40 percig sütjük,és törött krumplival,és a kacsával egütt sült gyümölccsel tálaljuk.

2012. november 11., vasárnap

Gombás,húsos lepény

Hozzávalók:
Tésztához:30 dkg liszt,1/2 cs élesztő,1 dl tej,1 kiskanál cukor,1 kiskanál só,2 ek olaj







Feltét:30 dkg főtt tarja, 10 dkg vegyes gomba,10 dkg sajt,milánói mártás


A tészta hozzá valóiból pizza tésztát készítünk. Amíg a tészta kel,összeszeleteljük a tarját, a vegyes gombát,és lereszeljük a sajtot. Amikor a tészta megkelt,tepsi nagyságúra nyújtjuk,vajjal kikent tepsibe tesszük. Megkenjük  bolonyai vagy milánói  üveges mártással,(ízlés szerinti mennyiséggel),és meszórjuk előbb a tarjával,majd a gombával. A fele lereszelt sajtot rászórjuk,és betesszük 190 fokon előmelegített sütőbe sülni.Amikor félig megsült,rászórjuk a maradék sajtot,és készre sütjük.
Jó étvágyat!




2012. október 24., szerda

Tepsis hús magyarosan


Hozzávalók:Személyenként 2-3 szelet hús (karaj)1-2 fej hagyma,2 db paprika ,2 db paradicsom,2 evőkanál paradicsompüré,1 doboz tejföl ,2 -3gerezd fokhagyma,10 dkg kockázott bacon.


Elkészítése:
A bacon szalonnát előpirítjuk,és a tepsibe terítjük.A  húst vékonyabb szeletekre vágjuk, esetleg klopfoljuk is. Sóval, borssal ízesítjük. Nagyon kevés zsiradékon hirtelen elősütjük (félig),majd az így kifehéredett, esetleg picit pirult húsokat egy tepsibe egymás mellé tesszük. Az így kapott pecsenyelében üvegesre pároljuk a karikákra vágott hagymát,fokhagymát.Ezt a húsokra rétegezzük, majd egy karika paradicsommal betakarjuk,és a paradicsompürét szétosztjuk rajta.-Erre rakunk egy karikára  vágott vastagabb paprikát. A paprikába tejfölt tesszük , majd az egészet sütőbe tesszük és  pirulásáig sütjük. Megbolondíthatjuk még gombával, egyéb zöldségekkel ízlés szerint. Hidegen – melegen egyaránt mutatós és finom. Köretnek krumplipürét, rizst ajánlok.






2012. október 19., péntek

Húsos Töltött tészta

Hozzávalók:35 dkg darált hús(lehet vegyesen sertés és marha),3 bögre liszt,1 tojás,háromnegyed pohár langyos víz,1nagy fej hagyma,1 dl tejszín,só,bors
Tészta elkészítése:a lisztet,vizet,tojást egy nagy csipet sóval összegyúrjuk,és fél órát pihentettjük.Addig elkészítjük a tölteléket:A hagymát lereszeljük,és a darált húshoz adjuk.Beleöntjük a tejszínt is,és sózzuk,borsozzuk.Ezután a tésztát kinyújtjuk,karikákat szaggatunk belőle,és mindegyikre teszünk egy kiskanál tölteléket.Félbe hajtjuk,újjunkkal körbenyomkodjuk,majd a félkör szélét összehajtjuk,és újra kört formálunk belőle. A forrásban levő vízben belepakolgattjuk,és 10-12 percig főzzük.
Én bolonyai mártással öntöttem le,és reszeltem rá parmezánt,de egy nagy kanál tejföllel nyakon öntve is finom.

2012. október 7., vasárnap

Zöldséges csirkemell wokban

 
Mindig idegenkedtem a kínai ételektől,de mivel a  kíváncsiság erősebb,itthon elkészítve még ízlik is...! Na és a wok!Az edény különleges kialakítása miatt igen gyorsan elkészíthető benne az étel, ezért érdemes előre mindent összedarabolni.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell,vagy csirkecomb. Én az utóbbiból készítettem ,úgy ,hogy kicsontoztam a felső combokat,szerintem ízletesebb ,szavtosabb.
1 vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 dl szójaszósz,1 kínai zöldségkeverék (mirelit),1 bögre rizs

Elkészítése:
A csirkehúsit felcsíkozom, beleteszem egy edénybe és meglocsolom szójaszósszal. Addig hagyom benne pácolódni, míg a többi hozzávalókat is elkészítem.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, feldarabolom. Wokban felforrósítok olivaolajat ,vagy lehet már kapni wokolajat is ,(ami ízesített) és a vöröshagymát elkezdem benne pirítani. Hozzáadom a csirkehúst, sózom, borsozom  és együtt pirítom, míg a hús megpuhul. Ekkor rádobom a felaprított fokhagymát és együtt még összepirítom, majd kiszedem tálalótálba.
Ezután a visszamaradt szafthoz hozzáadom a zöldségkeveréket (én most mirelitből készítettem, de lehet friss zöldségekből is) és állandó kevergetéssel sütöm, párolom. Mikor már majdnem jó meglocsolom a maradék  szójaszósszal, majd átpirítom.
Közben elkészítem a párolt rizst: 4 főre kb. 1 bögre rizst számolok. Jól megmosom, kevés olajon kicsit átpirítom és felöntöm másfél-kétszeres mennyiségű vízzel. Sózom, vegetázom és lefedve mérsékelt tűzön kb. 10 percig főzöm. A tüzet elzárom és még fedő alatt 10 percig puhítom.
A húst és a sült zöldségeket összekeverem, tálalásnál a rizsre halmozom.

2012. szeptember 23., vasárnap

Zúzapörkölt Tarhonyával

Pirított tarhonya

Hozzávalók:
Egy bögre Tarhonya kb ez 20dkg-nak felel meg, másfélszeres mennyiségű  víz,só ,olaj
Elkészítés: Egy lábasba zsiradékot (olaj, zsír) hevítek (forrósítok). Ráöntöm a csészényi tarhonyát, elkezdem pirítani és fakanál segítségével kavargatom. Addig pirítom, amíg mély barna színű nem lesz a tarhonya  2-3 csipet sót szórók a pirított tarhonyára, kavarok rajta 2-3at, majd ráöntöm a másfél  mennyiségű vizet az ételre. Megvárom, míg felforr, és vagy lassú tűzön fedő alatt főzöm vagy előmelegített 190fokos sütőbe berakom egy jó 20percre, amit már le is kapcsoltam és megvárom míg magába szívja a vizet a tarhonya! Ránézni max. 2-szer szabad, mert kimegy belőle a gőz, és a tarhonyánk kemény marad.
Zúzapörkölt
Hozzávalók:
1 kg csirke zúza,1 nagy vöröshagyma,2evőkanál  olaj,fél mokkáskanál őrölt köménymag,3-4 nagyobb gerezd fokhagyma,1 csapott evőkanál pirospaprika,só,1-1 paprika és paradicsom vagy 15 dkg kész lecsó,1 mokkáskanál cseresznyepaprika(csak ha szereti az erőset vki)

Elkészítés:

A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit finomra vágjuk, majd az olajon együtt megpirítjuk. A köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A pirospaprikával meghintjük,  vizet öntünk rá, megsózzuk, és az apróra vágott paradicsomot, paprikát, illetve a lecsót is belekeverjük. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk.Tarhonya vagy sós vízben főtt burgonya illik hozzá.

Most én jégsalátával kínálom.

Tökfőzelék



Hozzávalók:
1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult),1 kis fej hagyma,1 csokor kapor,2 evőkanál  olaj,1evőkanál citromlé,1 húsleveskocka,4 evőkanál liszt,2 dl tej,2 dl tejföl
Elkészítés:A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik! A lisztet simára keverjük a tejjel és 2 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot.

Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom.

2012. szeptember 18., kedd

Együnk ma kínait!



Kínai tojásos rizs recept

Hozzávalók :4 főre: 4 ek mogyoró- vagy napraforgó olaj
1 tk. olíva olaj,1/2 ek só,3 és fél dl  basmati rizs
5,5 dl forró víz,3 db tojás
Elkészítés: 2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük (ha van üvegfedő, célszerű azt tenni rá, hogy lássuk, hogy mikor szívta be a rizs teljesen a vizet), ugyanis a jó rizs titka szerintem, hogy nem kevergetjük, és nem emelgetjük a fedőt.Egy nagy serpenyőben 1 ek olajon átforgatjuk a főtt rizst.A közepébe mélyedést készitünk, majd beleöntjük az 1 tk  olajat, és erre tesszük a felvert tojásokat. Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.
Kínai gombás csirke
Hozzávalók: 1/2kg csirke-mell ,500 g friss gomba ,5 kanál olaj ,2 apróra vágott hagyma ,3 kanál szójaszósz ,pici cukor,2 csésze forró víz ,csipetnyi őrölt bors ,2 teáskanál keményítő ,4-5 szál újhagyma
Elkészítés: A húst vágd fel falatnyi darabokra. Forró olajon pirítsd meg a hagymát és a húst. A cukrot keverd el a szójaszósszal, öntsd a csirkére és alacsony lángon párold öt percig. Öntsd rá a forró vizet, a felszeletelt gombát, sót ízlés szerint és borsot.5-6 perc után vedd ki belőle a húst és a zöldséget, majd egy kevés hideg vízben keverd el a keményítőt és öntsd a főzőléhez. Forrald fel, kevergesd, amíg besűrűsödik.

Forró tojásos rizzsel tálald.

2012. szeptember 8., szombat

Erdélyi juhtúrós puliszka

Egy új munkahelyen dolgozom. Itt is kezd kialakulni a törzsvásárlói közösség. Az egyik ilyen vásárlómmal  beszélgetve ,jött szóba a juhtúrós puliszka. Az Ő elmesélése alapján készítettem el,és mivel én idegenkedem a juhtúrótól,ezért próbáltam ki,kétféle túróval. Nagyon finom lett!



Hozzávalók

1 liter víz
13 ek. kukoricadara
2-3  ek. sült szalonna zsír
10 dkg tehéntúró 
10 dkg juhtúró
3 dl tejföl
20 dkg kolozsvári szalonna
1 kk. só

Elkészítés:
Egy megfelelő méretű fazékban felforraljuk a vizet a sóval és 1 evőkanál mangalica zsírral. A kétféle  túrót villával áttörjük. Mikor a víz felforrt, lassanként hozzáadjuk a kukoricadarát, habverővel állandóan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Miután belekerült az egész dara és simára kevertük, lefedve, kis lángon 15-20 percig forraljuk. Egy tűzálló edényt 2 evőkanál szalonna zsírral kikenünk, beletesszük a megfőtt puliszka felét, meglocsoljuk 1 evőkanál szalonna zsírral, és a kanál hátával szépen elsimítjuk. Rászórjuk a túró felét, valamint elosztjuk rajta a tejföl felét. Befedjük a megmaradt puliszkával, elegyengetjük, rátesszük a megmaradt túrót és tejfölt,rászórjuk a kockára vágott,pirított szalonnát.  Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje enyhén megpirul. Kínálhatjuk savanyú káposztával, céklasalátával vagy cukros salátával.

Mikor főzzük, a puliszkának nem szabad keménynek lennie. Legyen könnyen kavarható, és mikor már megfőtt, akkor is maradjon lágy, mert úgy lesz igazán finom.

2012. augusztus 26., vasárnap

Borsóleves

Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj,50 dkg borsó,2 közepes krumpli,fél evőkanál pirospaprika
1 evőkanál liszt,1 evőkanál só,3 db sárgarépa,1 db karalábé,1 fehérrépa,petrezselyemzöld,1tyúkhúsleves zselé,10 dkg reszelt tarhonya




Elkészítés:
A borsót és kockára vágott burgonyát az olajon megpárolom. Beleteszem a fél kanál pirospaprikát, az 1 kanál lisztet, és szinte rögtön felöntöm úgy 2,5 l vízzel. Ízesítem a sóval,  és felfőzöm. Ezután belerakom a sárgarépát, karalábét, fehérrépát, petrezselyemzöldet, és lassú tűzön puhára főzöm. Végül  belefőzöm a reszelt tarhonyát.

Akkor az igazi,ha 1 tojásból ,1 nagy csipet sóból,és annyi lisztből,amennyit a tojás felvesz,mi készítünk reszelt tarhonyát.

2012. augusztus 20., hétfő

Csikós tokány

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús , 10 dkg bacon szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, két csipetnyi őrölt bors, só, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt.





Elkészítés:

A húst és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
A hagymákat megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk .
A szalonnát és a hagymát az evőkanálnyi étolajon állandóan kevergetve megpirítjuk.  A hagymát  csak addig süssük, amíg kissé összeesik Hozzáadjuk a húst, és tovább keverjük.
Mikor a húsdarabok kifehéredtek, rászórjuk a pirospaprikát, megkeverjük, levesszük a tűzről, és felöntjük fél pohár hideg vízzel. Visszatesszük a tűzre. Sózzuk, borsozzuk, aztán lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben, ha kell, pótoljuk az elpárolgó vizet.
Mikor a hús megpuhult, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, felöntjük fél pohár vízzel, és a húshoz öntjük. Jól megkeverjük, aztán az újraforrástól számítva még  pár  percig főzzük.



Tésztával tálalom.